Restauracje- co polecacie,nowosci,opinie.

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Post 30 sty 2008, o 21:16

a MY (damazia & damaź) sprawdziliśmy podpowiedzi forum i zdegustowaliśmy Tibilisi.

otóż jednomyślnie (jak zazwyczaj) uznaliśmy, że Forum się przykłada, nie ściemnia i w ogóle rozpoczynamy wielką przygodę na Szlaku Knajp Naznaczonych (świnią).

W Tibilisi polecamy zupę orzechową (ostra i NA PEWNO nie z proszku :evilgrin: ) i chacziapuri (naleśniki z czymś)

edit: doczytałem inne posty :-P :oops:
chińczyk na PKS Marymont: tam (jak dla mnie, to: tu) są dwa. myślę że chodzi o tego najdalej od byłego dworca PKS (ostatnia, wolno stojąca budka). to właściwie jest Wietnamczyk, ale rzeczywiście dobry. nasz "standard" to zupa chińska (zagęszczana, z mięsem), którą trochę doprawiamy i makaron sojowy smażony z ... z czymś. oprócz tego "kalmary w ciecie".
buda "u sąsiada" ma specyficzny klimat, bo to buda prowadzona przez milicjanta dla milicjantów (przedrostek nie jest błędny). wszyscy ci ochroniarze, taksówkarze, "pomoce drog." i bandyci to kolesie. stąd "klimacik".

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 30 sty 2008, o 21:44

damaz pisze:buda "u sąsiada" ma specyficzny klimat, bo to buda prowadzona przez milicjanta dla milicjantów (przedrostek nie jest błędny). wszyscy ci ochroniarze, taksówkarze, "pomoce drog." i bandyci to kolesie. stąd "klimacik".
Warto dodać do wyliczanki jeszcze różne męskie postacie trudniące się "niewiadomo czym" oraz przedstawicielki najstarszego zawodu. We wszystkich tych fachach problemy gastryczne w pracy są niewskazane :mrgreen:

Towarzystwo to jednak nie ma żadnego wpływu na zacne zapiekanki, które tam można zanabyć.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 30 sty 2008, o 22:01

a tyz prowda.

ja wprawdzie osobiście nie próbowałem, ale z wiarygodnych i bezpośrednich źródeł wiem, że zapiekanki lotów są wysokich, a klientela nagabywana nie jest. uwaga: wieść i legenda gminna wymienia zapiekanki oraz ... zapiekanki, natomiast innych dań oferowanych przez "sąsiada" nie. nie sugeruję tu, że inne pozycje menu są trujące, ale wychodzi na to, że zapiekanka jest sąsiada "spesjalite dela mezą"

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 30 sty 2008, o 22:18

damaz pisze:a tyz prowda.

ja wprawdzie osobiście nie próbowałem, ale z wiarygodnych i bezpośrednich źródeł wiem, że zapiekanki lotów są wysokich, a klientela nagabywana nie jest. uwaga: wieść i legenda gminna wymienia zapiekanki oraz ... zapiekanki, natomiast innych dań oferowanych przez "sąsiada" nie. nie sugeruję tu, że inne pozycje menu są trujące, ale wychodzi na to, że zapiekanka jest sąsiada "spesjalite dela mezą"
Czasem tam jeżdżę, ale tylko na zapiekanki.

Swego czasu (kilka lat temu) była też dobra kebabiarnia przy Zgodzie, ale odkąd operator rusztu imieniem Fajsal wrócił do macierzy to się opuściło.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 31 sty 2008, o 00:08

damaz pisze:chacziapuri (naleśniki z czymś)
Nie z "czymś" tylko z serem gruzińskim, sample po 2,50 można kupić osobno.

A zieloną lemoniadę pił, a? :mrgreen:

Tam w ogóle mają kupę rzeczy z orzechami... chociaż teraz to więcej granatów... następnym razem daj znać, mam stamtąd (do pracy) 3 minuty na piechotę 8-)

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Kona Stinky
Polubione posty: 1 raz

Post 31 sty 2008, o 01:25

damaz pisze:uwaga: wieść i legenda gminna wymienia zapiekanki oraz ... zapiekanki,
Najlepsze te z parówką :mrgreen:
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl

Piskoor
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Forester S-Turbo 2002 / Outback 2.5 2008 Viessmann Edition By Jako

Post 31 sty 2008, o 13:09

Swoją drogą....
naprawdę lubię kanapki z Subaway...
+ potrójne Jalapeno .... mmmmm
One cappucino per favore - Danke

damazia
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: nie wiem, które fajniejsze: czarne czy srebrne?
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 39 razy

Post 1 lut 2008, o 23:32

Konto usunięte pisze:damaz napisał/a:
chacziapuri (naleśniki z czymś)

Nie z "czymś" tylko z serem gruzińskim, sample po 2,50 można kupić osobno.

A zieloną lemoniadę pił, a? :mrgreen:

damaź
nie pil zielonej lemoniady (wypije następnym razem, na bank! :-D ), ale pil i ja piłam polecana wodę Borjomi. Okazało się, że woda może mieć smak! Bo te nasze mineralne kranówą zalatują... :-(
Chacziapuri, miękkie czy twarde - miodzio! Nawet z tym białym sosikiem lekko czosnkowym (a ja nie lubię czosnku!!!) :-P

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 1 lut 2008, o 23:37

damazia,

Nie mozna nie lubic czosnku ! Czonio rox. ;-) Wlasnie - w Sopocie znalem jedna mala pizzerie gdzie dawali duzo czosnku. Jakies wskazówki w Warszawie ? Mogą być miesiwa, pizze, krewetki i inne wynalazki... prośba o azymut. ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

damazia
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: nie wiem, które fajniejsze: czarne czy srebrne?
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 39 razy

Post 2 lut 2008, o 00:44

Chloru, czosnek powinien być jak przyprawa, ma dodawać smaku, a nie istnieć jak smak sam w sobie! Ogórki kiszone i kiełbasa mają w sobie czosnek i są smaczne, bo czosnek jest "zinetgrowany"! Chciałabym jeść potrawy z czosnkiem, a nie czosnek z potrawami. :cry: A nastała taka moda, że to świństwo wszędzie pakują bez umiaru. W W-wie czosnek everywhere! Radą nie mogę więc służyć! To ci bezczosnkowi czyli damazie-wampiry mają problem :-/
Czosnek da się zabić tylko cebulką! :evilgrin:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 2 lut 2008, o 01:07

Damazia... co to to nie. Ostatnio kolega przygotował duze porcje spaghetti z krewetkami... na 3 osoby poszly prawie 3 glowki czosnku... i 6 peczkow pietruszki. Owszem czosnek byl zauwazalny ale mnie jeszcze nie zabijal... tylko, ze ja to zly przyklad jestem ;-)

Generalnie krwewetki byly bardzo dobre, makaronu szukalismy miedzy nimi a duza ilosc oliwy i pietruszki sprawily, ze bylo to mocno smaczne. :)

BACHA
1 gwiazdka

Post 2 lut 2008, o 01:30

Chloru pisze:na 3 osoby poszly prawie 3 glowki czosnku... i 6 peczkow pietruszki
Chloru no chyba że tak pietruszka zabiła ten czosnek bo ja tego ne widze inaczej ;-)
<masakra> :shock:
.:NIE UFAJ KOBIETOWI:.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 lut 2008, o 01:31

Baś - normalnie kolega przygotował 5 główek. Poprosiłem grzecznie, żeby przystopował ;-)

Agatka była ze mną - w 3 osoby zjedliśmy kilogram krewetek szukajac makaronu między ich ogonkami ;-)

BACHA
1 gwiazdka

Post 2 lut 2008, o 01:38

kilogram robali to duzo robali ;-)
jedno jest pewne że czosnek trzeba jesc zgodnie, wspólnie itd
.:NIE UFAJ KOBIETOWI:.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 lut 2008, o 01:40

BACHA pisze:kilogram robali to duzo robali ;-)
jedno jest pewne że czosnek trzeba jesc zgodnie, wspólnie itd
Kilogram robali wykluczyl nas z jakichkolwiek aktywnosci na 3 godziny. Siesta rox !

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Kona Stinky
Polubione posty: 1 raz

Post 2 lut 2008, o 02:51

Chloru, dam Ci dobry przepis na zielone spaghetti. (na dwie osoby)

Bierzesz śmietanę 200 ml 30% lub 36% albo tortową, wylewasz na dużą patelnię, dodajesz szpinak w kulkach (4-5 szt.), kilka ząbków czosnku, kroisz z 2 plasterki szynki drobno w paseczki, ze dwie pieczarki, sporo soli i czarny pieprz świeżo zmielony.
Razem to smażysz na patelni na sporym ogniu, tak aby się wszystko trochę zagęściło (5-10 min.).
Gotujesz makaron do spaghetti al dente, odcedzasz i wrzucasz na patelnię.
Mieszasz, wykładasz na talerze i posypujesz świeżo startym parmezanem.
Smacznego!

Jak będziesz miał rzadszą śmietanę to możesz zagęścić ją 2-3 małymi serkami topionymi.
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl

Qbasko
1 gwiazdka

Post 2 lut 2008, o 04:14

ale o co chhhhhhhhhhhhhhhhhodzi ??.

Polecam do tematu "Słodko słonego"
Zawsze miło mi tam było

Serd,
Q

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 2 lut 2008, o 22:16

hogi pisze:dodajesz szpinak w kulkach (4-5 szt.)
Ważne: szpinak musi być w kulkach albo świeży -- w liściach. Szpinak w brykietach powoduje, że powstała zeń breja jest mało apetyczna. W ten sposób nauczyłem się rozkoszować szpinakiem (wcześniej napawał mnie wstrętem :)

Można też zrobić wariant szpinak + gorgonzola -- pychota.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

carfit
3 gwiazdki
Auto: RS6 MY17, JAG E-PACE, WRX by Carfit i inne

Post 2 lut 2008, o 23:43

Jak ktoś kiedyś bedzie w Nowym Sączu to sredecznie zapraszam na jedzonko do knajpy "kupiecka" , słuchajcie jedzenie jest rewelacja , zapytajcie Matiego, jestem akurat dość wybredny w temacie kuchni, ale takie jak tam dają jedzonko , to rzadko sie spotyka ( kilkakrotnie nagradzana prze Pascala) spróbójcie koniecznie steka w sosoe pieprzowym, z sałatką w sosie białym i zimniaki w ziołach, hmmmm rewelacja.
Jest jeszcze fantastyczna knajpa w Wysowej , nazywa sie Karczma Regionalna, a prowadza ja łemkowie i takie sa tez potrawy, cud miód. Często zamawiam tam sobie wędliny, chleb, pasztet , smalec, twaróg , niedość że normalne ceny to jeszcze pyszne

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 2 lut 2008, o 23:47

carfit pisze:Jak ktoś kiedyś bedzie w Nowym Sączu to sredecznie zapraszam na jedzonko do knajpy "kupiecka" , słuchajcie jedzenie jest rewelacja , zapytajcie Matiego, jestem akurat dość wybredny w temacie kuchni, ale takie jak tam dają jedzonko , to rzadko sie spotyka ( kilkakrotnie nagradzana prze Pascala) spróbójcie koniecznie steka w sosoe pieprzowym, z sałatką w sosie białym i zimniaki w ziołach, hmmmm rewelacja.

carfit, gdzie to? Bo często wracając z Krynicy łapie mnie mały (duży :mrgreen: ) głód - i najczęściej staję w McSyfie :(
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

carfit
3 gwiazdki
Auto: RS6 MY17, JAG E-PACE, WRX by Carfit i inne

Post 2 lut 2008, o 23:49

owoc666 pisze:
carfit pisze:Jak ktoś kiedyś bedzie w Nowym Sączu to sredecznie zapraszam na jedzonko do knajpy "kupiecka" , słuchajcie jedzenie jest rewelacja , zapytajcie Matiego, jestem akurat dość wybredny w temacie kuchni, ale takie jak tam dają jedzonko , to rzadko sie spotyka ( kilkakrotnie nagradzana prze Pascala) spróbójcie koniecznie steka w sosoe pieprzowym, z sałatką w sosie białym i zimniaki w ziołach, hmmmm rewelacja.

carfit, gdzie to? Bo często wracając z Krynicy łapie mnie mały (duży :mrgreen: ) głód - i najczęściej staję w McSyfie :(
W rynku centralnie na wprost ratusza ( od jego tylnej części ) :-D

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 lut 2008, o 00:24

Potwierdzam, rewelacja :-)

Natomiast wróciłem przed chwilą z Meltemi na Drawskiej/Szczęśliwickiej - grecka restauracja Kręglickich. Wrażenia:

- obsługa znakomita
- jedzenie przyzwoite, ale bez sensacji - startery dużo lepsze od dań głównych, ale może to pośpiech wynikający z tłumów i weekendu
- na sali jest opiekunka do dzieci - duży plus
- na sali jest dużo dzieci i hałas jest niesamowity - duży minus

Generalnie - w weekendy omijać, w tygodniu można spróbować, ale bez sensacji.
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 lut 2008, o 01:09

hogi pisze:Chloru, dam Ci dobry przepis na zielone spaghetti. (na dwie osoby)
Hogi - bardzo dziękuje aczkolwiek mam opór przed szpinakiem. Za to uwielbiam kluski ze smierdzącymi serami ;-) Do tego mogą być brokuły, orzechy trochę mięska ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 3 lut 2008, o 01:14

devlin pisze:- jedzenie przyzwoite, ale bez sensacji - startery dużo lepsze od dań głównych, ale może to pośpiech wynikający z tłumów i weekendu
Jak idę do greka, to głównie na przystawki, to chyba najlepsza rzecz w tych knajpach. Poza tym seafood i ser halloumi :)

Co do Meltemi to przede wszystkim była to jak do tej pory jedyna knajpa, gdzie potrafili nam perfekcyjnie oprawić kalmara, żadna żyłka/błonka nie szwędała się pomiędzy zębami :)

PS. Tak, niestety knajpa jest prorodzinna.

[ Dodano: 2008-02-03, 00:16 ]
Chloru pisze:bardzo dziękuje aczkolwiek mam opór przed szpinakiem
Boś głupi. Przyjedź do Łodzi, zaciągniemy Cię do knajpy, gdzie dają takie fajnie szpinakowe cusie, że oszalejesz na punkcie szpinaku :) Szpinak ten jest oczywiście łączony z Twoimi ulubionymi śmierdzącymi serami :))))

Tylko przestań kojarzyć szpinak z tą cholerną, zieloną papką, którą karmili nas w przedszkolach...

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 lut 2008, o 01:33

ky pisze:
Boś głupi. Przyjedź do Łodzi, zaciągniemy Cię do knajpy, gdzie dają takie fajnie szpinakowe cusie, że oszalejesz na punkcie szpinaku :) Szpinak ten jest oczywiście łączony z Twoimi ulubionymi śmierdzącymi serami :))))

Tylko przestań kojarzyć szpinak z tą cholerną, zieloną papką, którą karmili nas w przedszkolach...

r.
Mlody to moze i glupi... tylko w moim szpinaku oprocz zielonej papki bywal jeszcze piasek ;-)

Jakos dalej mam opory...

ODPOWIEDZ