BLOG - Bezsensowna Logoreja O Gownie

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Re: BLOG - Bezsensowna Logoreja O Gownie

Post 21 lut 2009, o 15:19

remek pisze:
WiS pisze: Może, zamiast psów i kierowców, profilaktycznie kastrować adminów i modów...?

Pilne :idea:

Oddam dostep admina, login i haslo. Doplace.

:mrgreen:
Mam żonę, mogę wziąć l/p. Dorzuć jeszcze 50k EUR :mrgreen: :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 21 lut 2009, o 15:44

Gdzie dostane tani kredyt w Euro? :mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 21 lut 2009, o 18:34

Panowie, to jest BLOG a nie czat.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 lut 2009, o 18:47

ONET - najniebezpieczniejsze auta w usa. Interesujace tylko tlumaczenie, albowiem auta wymienione - nawet nie warto patrzec. TEKST:
dobry, do przyjęcia, marginalny, ubogi. W próbie dachowania przyznawane są gwiazdki.

Czyli: good, accepteable, marginal, poor.
Po polsku MARGINALNY to:
marginalia (pod)tytuły umieszczane na marginesach (nie zadrukowanych brzegach) dawnych druków; uwagi, przypisy czytelnika na marginesie druku a. rękopisu; rzeczy, sprawy uboczne, drugoplanowe, nieistotne.
marginalny marginesowy; mało ważny, poboczny.

Etym. - n.łac. z śrdw.łac. r.nij. l.mn. od marginalis 'marginesowy' z łac. margo dpn. marginis (l.mn. margines) 'brzeg; kraniec'; por. marża.

A po ANGIELSKU Marginal, to cos ledwie przyzwoitego. Na granicy niezadowalajacej kiepskosci.

POOR - Kiepski, ale tu bezmyslny tlumacz pisze UBOGI. Pewnie ktos nie znajacy angielskiego tlumaczyl to ze slownikiem lub bez.
Tak dzis wiekszosc firm pracujacych w mediach podchodzi do zagadnienia jakosci tlumaczen na przyklad.
Firmy majace w dystrybucji programy dokumentlane lub przyrodnicze mowia tlumaczom - zadnych konsultantow - wikipedia.
Zdarza sie, ze tlumaczenia przychodza z zagranicy, gdzie robia je ludzie, ktorzy wyjechali 20 lat temu, lub zwykle ziutki bez wyksztalcenia, ktore po prostu mowia po polsku. I ktos w USA np ich akurat zna.
Mowie, bo wiem.

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 21 lut 2009, o 19:32

Poziom tłumaczenia telewizornio-netowego mejnstrimowych programów od dłuższego czasu na dnie pod mułem leży, nie mówiąc o tłumaczeniach bardziej specjalistycznych. W czasach przedinternetowych tłumacząc dokumentację mleczarską więcej czasu spędziłem wpierw na rozmowach z kumatymi branżowcami niż na samym tłumaczeniu.

ATSD tłumacząc kiedyś instrukcję do telefonu komórczanego napotkałem na hasło "quick money converter" - literek można było użyć nie więcej niż w oryginale - wpisałem w pl wersji "turbocinkciarz". Korekta nie miała poczucia humoru, wyłapała i kazała zmienić...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 lut 2009, o 20:41

Dobrze, koledzy, powrot do korzeni i oniec glupich gadek na BLOGU. Rozumiemy sie?
To tera tak:
Siedze ja sobie w domu, urodziny mam 5ote, byl obiad wykwintny, ktory mozja zona wypichcila w pocie czola.
Rano poszedlem na marsz z psem - 7 km. Ale potem sie wnerwilem i trzy godziny pozniej przebieglem to samo z psem.
Sie troche zmeczylem. I leze zmeczony sobie i ogladam wiadomosci.
I co ja slysze. A to Miller moze mial byc kandydatem do wyjazdu do Europarlamentu a to Olejniczak ma tam jechac.
I patrzac na obywateli, ktorzy nas tam reprezentuja, NIE WSZYSCY! - ta ja sie was pytam, ilu z nich ani slowa nie mowi po angielsku. Lub przynajmniej nie mowilo wyjezdzajac.
Ilez to slow w tym pieknym jezyku znal premier Marcinkiewicz, kiedy wyjezdzal na synekure w Londynie. ( znal YES).
I powstaje debilne pytanie, bezsensowne - czy na liste wybrcza do Europarlamentu nie powinni byc wstawiani jednie obywatele poslgujacy sie sprawnie Angielskim?
Martwi mnie jedno - obawiam sie, ze moglem przez rok uczyc Angielskiego Piskorskiego. Dlatego nie kandyduje.
Miernoty sa wybierane do Brukseli, ale na szczescie to samo dzieje sie w innych krajach.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 21 lut 2009, o 20:50

Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :idea:

fajne takie okrągłe

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 lut 2009, o 21:04

dziekuje uprzejmie. Okragle, ale daja do myslenia.
Za to sluchanie wlasciwych ludzi daje jednak inna perspektywe.
KUTZ - trzeba miec piorko w dupie.

Paul_78
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: najfajnieszy foryś

Post 21 lut 2009, o 21:15

Wszystkiego najlepszego, Arno. Czy zacząłeś już rozglądać się za szwajcarskim scyzorykiem? :giggle:
I powstaje debilne pytanie, bezsensowne - czy na liste wybrcza do Europarlamentu nie powinni byc wstawiani jednie obywatele poslgujacy sie sprawnie Angielskim?
Czemu? Mają tam tłumaczy. A swoją drogą zastanawiam się, czy gdyby nagle wszystkich europarlamentarzystów zabrakło, nie wybrano by nowych - czy ktoś zauważyłby stratę?

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 lut 2009, o 21:29

Paul 78, szwajcarski scyzoryk tp pikus przy tym co mam - Leatherman. Nie jest to co prawda urzadzenie dla gentelmana do obierania jablek damom, ale jest lepsze od urzadzenia szwajcarskiego.
Tutaj chyba nalezaloby przypomniec dlaczego Szwajcaria stala sie krajem kurortow zdrowotnych i osrodkow narciarskich.
Zborsuczone i nieco odchylone o normy seksualnej hordy angielskich arystokratow wymyslily sobie w pewnym momencie ten kraj, biedny wtedy - ale za to pelen glebokich i odosobnionych dolin - a co za tym idzie obfitujacy w owoce wsobnego chowu - jako raj swobodnego seksu z nieco umyslowo ociezalymi chlopcami.
I prosze jakie seks daje efekty fnansowe.

Chciałem z tego miejsca przeprosić wszystkich tłumaczy za to, że moje durne pytanie moze teoretycznie spowodować wywalenie ich z pracy.
Wyobrażacie sobie co to za żyła złota dla tłmaczy ze wszystkich krajów?
Iluż to naszych musi tam na stałe siedzieć. A bułgarzy? A Wegrzy... I to każdy poseł musi mieć kilku tłumaczy.
Np Polak - musi miec tłumacza polsko wegierskiego, polsko czeskiego, polsko angielskiego, polsko hiszpanskiego, polsko niemieckiego, szwedzkiego... nie bede wszystkich wymienial.
I zobaczcie jakie oszczednosci - wszyscy mowia po angielsku, oszczedzamy jako europa wiele milionow dolcow na pensje tlumackie rocznie.

Paul_78
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: najfajnieszy foryś

Post 21 lut 2009, o 21:34

Arno pisze: Zborsuczone i nieco odchylone o normy seksualnej hordy angielskich arystokratow wymyslily sobie w pewnym momencie ten kraj, biedny wtedy - ale za to pelen glebokich i odosobnionych dolin - a co za tym idzie obfitujacy w owoce wsobnego chowu - jako raj swobodnego seksu z nieco umyslowo ociezalymi chlopcami.
Coś w tym jest. A co do narzędzi do walki z kryzysem wieku średniego, to - gdy uda mi się osiągnąć Twój wiek - zamiast szwajcara czy nawet Leathermana sprawię sobie narzędzie godne gentlemana. To http://www.militaryitems.com/product.ph ... ctid=18962 :lol:

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 21 lut 2009, o 21:47

Arno, kolejnych 50! :-) Jak się ma 101 to już można pakować manatki... :cofee:
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 lut 2009, o 22:04

Bilex, merci jak mowia Bulgarzy. Z Manatkami trudna sprawa. Czlowiek na starosc na ogol ma tendencje do zbierania wszystkiego - moze byc duzo tego.
A z nozami -pPaul 78 to sie zastanawiam, do czeo sluzyc maja nasze noze.
Na stronach milosnikow nozy mozna sie doczytac, ze ludnosc paraduje caly czas z tym nozami, ze metal dobrze w rece lezy, pokazuja techniki walki... troche strach.
ja mam super szwedzki noz, ale do celow turystycznych. Leatherman to samo. Mam jeszcze noz CRKT
http://www.knifeoutlet.com/shop/10Expan ... =CRKM16CAM
mniej wiecej taki, tylko zeilony. Ale kupilem go bo niewielki, sklada sie, myslalem, ze praktyczny bedzie na splywie. NIC Z TEGO. to zabkowane czesciowo ostrze dyskwalifikuje.
Woze w aucie do ciecia pasow. Ale jest to noz ktory sie jednym palcem otwiera

A TU SPECJALNIE DLA PAULA78 VICTORINOX
http://www.knifeoutlet.com/shop/10Expan ... e=VIC53520

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 lut 2009, o 23:26

Kiedy muzyka teoretycznie byla jeszcze muzyka a slowa slowami.

Postanowilem jeszcze dorzucic cos dla szkoleia mlodziezy.
Patrzcie i uczta sie,

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 22 lut 2009, o 04:58

Arno pisze: urodziny mam 5ote
Wszystkiego najlepszego!
Arno pisze: Leatherman
O cholera, to ja jestem aż tak stary? :P

r (dostałem w prezencie :).
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 lut 2009, o 08:50

oj KY zapytaj mame czy sie tatko w USC nie pomylil kiedy cie rejestrowal.

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 22 lut 2009, o 13:44

Panie Arno najlepszego
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 23 lut 2009, o 21:43

Arno,
spoźnione urodzinowe... 1000 lat!
Dolce far niente ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 lut 2009, o 22:52

Bardzo dziekuje.
Proces fosylizacji oficjalnie rozpoczęty.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 23 lut 2009, o 23:39

Arno pisze: oj KY zapytaj mame czy sie tatko w USC nie pomylil kiedy cie rejestrowal.
Musiałby naprawdę baaaaaaaaaaaaaardzo wcześnie zacząć, żebym mógł mieć już pięć dyszek :P

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 lut 2009, o 08:52

Gal, nie boj sie. 5o lat plus 3/365. Jakos nie czuje roznicy. Nie boj sie.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 24 lut 2009, o 10:28

Arno, dopiero teraz zauważyłem :oops:

Sto lat, dużo zdrowia i wszelkiej pomyślności :thumb:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 lut 2009, o 10:58

Dziekuje najuprzejmiej.

Dido
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: To samo stado

Post 24 lut 2009, o 13:45

zofija pisze: Fido też? :?
Kto z kim przestaje... :giggle:
zofija pisze: Teraz rozumien dlaczego Dido tak czeka na tę przejażdżkę z Jarmajem :giggle:
Według teorii przytoczonej przez WiSa jarmaj też odpada :giggle:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 lut 2009, o 22:40

Myślę, że najwyższy czas BLOGOowi przwyrócić BLOGOWOŚĆ jego. W związku z tym uprasza się o niepisanie bzdetów i nie robie z wątku czatu.
BLOG CD
Dziś kolejny dzień prób w studio. Jak wiadomo w całym wszechświecie ostatnimi czasy zatrudniamy jedynie starszych panów, co się fantastycznie zgiega z moimi urodzinami. Jak już pewnie wspomniałem tu i ówdzie przychodzą na próby wszyscy żywi jeszcze osobnicy strasi niż norma krajowa przewiduje.
Różni panowie przychodzili a to Czernousow ( uroczy bardzo wiekowy pan o kulach), a to Lech Ordon - co za miły sympatyczny facet, Ignacy Gogolewski, świetny aktor, Stanosław Mikulski, starszy miły pan, ale niestety o miłym głosie, Hubal - nadal prawie konno, lista długa.
A dziś zjawił się Siemion. Przyjechał z młodą żoną. Jak wieść gminna niesie może trzecią wodę za drugim zakre†em w kiblu zamieszać tym i owym. Ale co ciekawe, wchodzi pan, uśmiechięty, uroczy, intelgentny, dowcipny i świetny przed mikrofonem.
Cała falanga tych starszych panów mówi mi jedno, kudy do nich młodzieży. Co będzie za 30 lat. Co będzie za 40. Kto ich wszystkich zastąpi.
mam na przykład dziś wielki propblem. jest to na mój gust najpoważniejszy problem obsadowy z jakim mieliśmy do czynienia.
Przede mna wielki musical jazzowy z Nowego Orleanu z najrożniejszymi głosami śpiewającymi jak najlepsi na Brodłeju,. Co ja chrzanię - bzdura, co za "jak najlepsi" to są najlepsiz Brdwayu. No i powstaje pytanie, kto u nas, w kraju Idoli, Fabryki gwiazd, jak Oni Spiewaja, Gwiazd na Lodzie.... I miliona inych podobnych wykwitów na ciele sztuki, kto ma u nas bas, potrafi śpiewac jazzowo i leciutko i zebu jeszcze miał to cos.
Która z wielkich gwiazd - młodych - zaśpiewa tak jak ta USAczanka?
Kto z grubasów w średnim wieku zaśpiewa fantastycznie.
Spać nie mogię. Po nocach. To śpie w dzień.

I będzie gorzej. Gorzej.
Herbuś, cichopek, Mucha, bracia M.

ODPOWIEDZ