BLOG - Bezsensowna Logoreja O Gownie

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: BLOG - Bezsensowna Logoreja O Gownie

Post 9 mar 2009, o 23:39

Arno pisze: Moniza Clavier to nie jest wiersz a opowiadanie, i jego krótka forma pozwoli nawet najbardziej zatwardziałym bojownikom z literaturą przebrnąć bez bólu oczu.
Wierzę na slowo...
jutro kopnę się do Księgarni pobiegnę i Panią z :o oczami zapytam... :mrgreen:

Dolce far niente ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 10 mar 2009, o 00:00

mały 5150 pisze:Arno, ja nie powiedziałem, że nie umiem, bo to kwestia względna jest. Jest mi raczej nie po drodze. Na ten przykład ostatnio moja pani od angielskiego w ramach rozrywki (raczej dla niej :mrgreen: ) podsuwa mi różne teksty piosenek do tłumaczenia. No, to tłumaczę. Później patrzę na ten sam tekst przetłumaczony przez Wojciecha Mann'a i... on czuje chyba trochę inaczej :roll:

Już w szkole bliżej mi było do Nad Niemnem i Chłopów niż do Dziadów, Wesela czy Giaur'a :whistle: Aaa, Dzieci z Bullerbyn też mi się podobały :-)
Tłumaczeniami Manna się nie przejmuj. Ja ich np nie lubię często są dośc wprost tłumaczone, brak w nich poezji, nie zawsze.
Ale może nie mam racji.
Z tłumaczeniami piosenk to jst tak, że trzeba wiedzieć co autor akurat wziął, albo co się akurat wydarzyło, albo kto był jego muzą itepe. Nie da się tego w próżni tłumaczyć.
Wprost to można panegiryk tłumaczyć, bo na zamówienie. A tak poeta pisze, to co mu na tej jgo duszy pokrętnej siedzi i go dręczy, no chyba że ma te Dziady czy coś... Dziady za trudne jak dla mnie były, Wesele lubię. - no i jak wiesz, że się akurat artysta zakochał dajmy na to w Eskimosce, to będzie potem pisał o Nieegdysiejszych śniegach ( uwaga to też u wiśniewskiego było), i włosach pachnących złotym deszczem.
Dlatego dobrze jest pogrzebać w internecie przed tłumaczeniem piosenek.
jako wprawkę sugeruję proste ćiwczenie z tą piosenką

Dość łatwo dotrzeć do tego O KIM śpiewa artystka, i co się stało. Trzeba będzie się przedrzeć przez wiele tekstów angielskich... co jest doskonałą lekcją.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 mar 2009, o 08:58

KOLEJNA słuszna decyzja naszego Pana Prezydenta. Muszę przyznać, że podziwiam go już od lat i ta jedna z ostatnich decyzji utwierdza mnie w przekonaniu, że jest to człowiek wielki.
Mianowanie Anny Fotygi na ambasadora przy ONZ to dowód przenikliwości Prezydenta. Pani Anna jest osobą miłą, światową, wykształconą i już nie raz doskonale reprezentowała nasze mocarstwo podczas międzynarodowych pregrynacji, kiedy pełnila funkcję Ministra Spraw Zagranicznych. Już wtedy nominacja na to stanowisko była trafiona w punkt. Teraz Pani Fotyga będzie mogła zdobyć dla Polski cenne punkty w rozgrywkach na szerokich wodach Nowego Jorku.
Gratulujemy nominacji Pani Annie i świetnej decyzji Panu Prezydentowi.

http://e.pardon.pl/pa927/e2aedcee002615ed4778993d

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 10 mar 2009, o 11:21

Arno, tyle, że to stanowisko zaproponował jej Sikorski. To oczywiste, że na prośbę Prezydenta, ale...
Jest jednak kolejny powód by dokopać Kaczyńskiemu, a pochwalić Tuska za gest dobrej woli. :roll:
czarne jest piękne...

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 10 mar 2009, o 11:32

vibowit pisze: Jest jednak kolejny powód by dokopać Kaczyńskiemu, a pochwalić Tuska za gest dobrej woli. :roll:
Daj spokój!
Ty sobie lepiej wyobraź co biedny Arnold by zrobił, gdyby nie było Kaczora?
Zero emocji! Żadnych wzruszeń!
Zostałoby mu podziwianie kwiatków w ogrodzie... :mrgreen: ;-)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 10 mar 2009, o 11:36

Gal pisze: Daj spokój!
Ty sobie lepiej wyobraź co biedny Arnold by zrobił, gdyby nie było Kaczora?

Nie tylko Arnold :-p

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 mar 2009, o 11:40

Konto usunięte pisze:
Nie tylko Arnold :-p
No właśnie - Konto usunięte też!
A on nawet nie ma kwiatków w ogrodzie. :mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 mar 2009, o 12:43

a niektorzy nie podziwiaja, to jest dopiero sytuacja koszmarna, Kaczora brak, kwiatki nie interesuja....

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 10 mar 2009, o 12:50

Arno pisze: a niektorzy nie podziwiaja, to jest dopiero sytuacja koszmarna, Kaczora brak, kwiatki nie interesuja....

pozostaje sobie w leb strzelic..

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 mar 2009, o 12:59

Arno pisze:a niektorzy nie podziwiaja, to jest dopiero sytuacja koszmarna, Kaczora brak, kwiatki nie interesuja....
Chwalmy więc Pana, że go mamy. I na dodatek z kopią bezpieczeństwa. :mrgreen:
czarne jest piękne...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 mar 2009, o 13:16

KKK - Konwent Kochających Kaczorów.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 10 mar 2009, o 22:33

vibowit pisze:
Chwalmy więc Pana, że go mamy. I na dodatek z kopią bezpieczeństwa. :mrgreen:

W kraju, którego spora część jest zdalnie sterowana radiem :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 mar 2009, o 10:47

Może powinienem o tym pisać w wątku poetyckim, ale jest o opis codzieności, więc sobie daruję.
Wstałem jak zwykle i z psem na spacer w pola i stepy. Część spaceru przebiega między polami ornymi, gdzie uprawiają głównie ziemniaki i kapuchę.
I idzie se człowiek, ptaszki świergolą nad głową szykujac się do okresu godowego, rejwach ptasi niesłychany - te to mają libido.
I idziesz se idziesz, zachwyczasz się naturą, jak jakiś ekolog i nagle SRU, wlazi ci w nos, wwrierca się w móżg SMRÓD, smród zgniłej kapuchy. Mocny, otrzeźwiający i mówiący w sumie jedno - ty se tu Arno idziesz z pieskiem a ja ORE. Dostaje dwa ore za oranie tej roli w deszczu, słocie, błocie i gnoju. Wstaję o 4:30, zeby świniom dać, potem krowy oporządzić, potem do pola ziemniorki kopać w kucki cały dzień. Ręce zgrabiałe. Potem znowu świniak, i krowy. O kurach nie mówię....
One w tej telewizji o wakacjach w Egipcie, a ja od roboty na dupsku mam pypcie. Na wakacjach w życiu nie byłem i nigdy nie będę. Jakbym pojechał nad morze, to by mi gadzina wyzdychała.

I idze sobie obywatel na ten spacer i se myśli - za dobrze mamy. Za dobrze mamy, bo nie musimy na roli robić. Za dobrze mamy, bo dzięki cywilizacji jest nam cały czas ciepło. Wszystko zautomatyzowane. Nie jedzie się z Krakowa do Warszawy tydzień saniami. Nie śpi się w zawszonej gospodzie. Nie mordują cię brygandzi ( z ang spolszczone) na gościńcu. I co dla wielu ważne, na wszystko są lekarstwa.
Jak słucham tych brodatych zielonych, co na rowery nas by przerzucili, a najlepiej na piechotę, bo rowery też trzeba wyprodukować w niedobrej fabryce,
to ja bym kolego ekologom zasunął wizytę u przedwojennego dentysty z wiertłem na pedały.
Dobra, jakieś to niezborne. Koniec.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 mar 2009, o 19:32

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 mar 2009, o 19:36

Chloru pisze: W kraju, którego spora część jest zdalnie sterowana radiem :mrgreen:
Zdecydowanie przesadzasz z wpływem TVN24 na społeczeństwo.
Odmóżdża, to prawda, ale żeby "sporą część"..?

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 mar 2009, o 19:51

Drogi Galu, prowokatorze - zauważam konflikt poznawczy, albowiem TVN24 jest telewizją a nie radjem. However, odmóżdża.
Dalczego odmóżdża? A bo podają informacje np w prime time takie same w trzech kolejnych programach. I tylko czekają na jakąś tragedię, żeby się uchwycić. Dziś rańcem na przykład truli o 13 letniej matce, jakie to kłopoty. Założe się, ze za chwile pokażą tę dziewczynkę i jej ojca. Którego zaraz oczywiście skażą. Już mówili, że babcia zaraz przechwyci to dziecko, ma 33 lata. I będzie kłopot.
Wszystko prawda. Ale to jest gowniana informacja. Niczemu nie służy poza sensacją: trzynastokurwalatka rodzi! OLA BOGA!

Nauczyciel znieważany w liceum? osiem dni wiercenia w brzuchu i robienia gwiazd z debilnych uczniaków.
Poziom - tabloid. I działalność szkodliwa, zero etyki.
jadą dalej na opinii.
Rymanowski nagrody? A za co, za to że potrafi grzecznie wszystkich skłócić? No paw!
A wszystko za sprawa ich szefa a męża twojej sąsiadki, który w GW wprost powiedział, że równać w dół będą.

Więc TU Galu masz całkowitą rację. Nie masz jej natomiast, bo nie oglądając telewizji, nie wiesz że TVN24 to nie radio. a po drugie jakżesz możesz sobie wyrabiać opinię na jakiś temat, nie oglądając tego własnemi oczyma? Się pytam RETORYCZNIE. Rozumiem, że przemawia przez ciebie tytuł wierszyka Szymborskiej, gdyż TVN reprezentuje wiadomo jaką parszywą opcję. Martwi mne jedynie to, ze ta opcja różni się od drugiej szczegółami.
A najbardziej mnie martwi, że SLD jest reprezentowane przez takie bezwyraziste indywidua. Wybór między jednym złem a drugim. MASAKRA.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 mar 2009, o 20:10

To, że powtarza przez trzy godziny to samo, to standard dla stacji news'owych.
Gorzej z doborem informacji i komentarzem.

Uwielbiałbym stację, która podaje informacje - tak jak się pojawiają. Koniec.

Niestety takiej nie ma.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 mar 2009, o 20:28

Gal, ale jak widzę istotnie nigdy nie wytrzymałeś wieczoru z TVN24.
Masz kilka roznych programow po kolei, w roznych konwencjach mowiacych dokladnie o tym samym.
oto program dla twojej informacji. Nie nalzy zapominac, ze tuz przed tem sa informacje w zwyklym TVN i ich ciag dalszy tu
19:26Fakty po Faktach
20:00Kropka nad i
Monika Olejnik
20:20Polska i świat
Anna Kalczyńska i Łukasz Grass.
21:00Magazyn 24 godziny
Bieżące wydarzenia w kraju i zagranicą z udziałem polityków i ekspertów. Wydanie prowadzą m.in. Justyna, Rymanowski itepe...
I każdy program truje dokładnie o tym samym z innej strony. Głownie o jednej lub dwóch wiadomościach.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 11 mar 2009, o 20:28

Gal pisze: To, że powtarza przez trzy godziny to samo, to standard dla stacji news'owych.

Zaraz, kto to mówił, że nie oglądasz TV? Skąd więc wnioski? :razz:

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 11 mar 2009, o 20:33

Arno pisze:
Leciało kiedyś w nocy na TVP info. Miazga. :? A co do TVN24 to zgadzam się na całej rozciągłości: kretynizm do trzeciej potęgi. :-/
Obrazek

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 mar 2009, o 20:46

Konto usunięte pisze:
Gal pisze: To, że powtarza przez trzy godziny to samo, to standard dla stacji news'owych.

Zaraz, kto to mówił, że nie oglądasz TV? Skąd więc wnioski? :razz:
Czyta transkrypcje

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 mar 2009, o 20:49

Konto usunięte pisze: Zaraz, kto to mówił, że nie oglądasz TV? Skąd więc wnioski? :razz:
Nie oglądam w ogóle od +/- dwóch lat.
Odkąd dzieci zdecydowały, że TV to wioska i won z chałupy.

Przedtem oglądałem, a z tego co słyszałem, TVN24 nie zrobiło się w tym czasie lepsze - wprost przeciwnie.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 mar 2009, o 20:58

Gal pisze:Nie oglądam w ogóle od +/- dwóch lat.
To jak oglądasz F1 i piłkę kopaną? :o
Gal pisze:Odkąd dzieci zdecydowały, że TV to wioska i won z chałupy.
Wchodzą Ci na głowę. :mrgreen:
Zauważam od pewnego czasu modę na niemanie TV. "A ja się ogolić nie pozwolę".
czarne jest piękne...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 mar 2009, o 22:11

GAL - to jak wiadomo jest doskonałe rozwiązanie. Gdybym mógł, też bym usunął.
Niestety, to doskonałe rozwiązanie sprawia, że nie możesz wyrokować o nędzy TVN24 - to są cudze opinie. Zresztą to samo dotyczy SYBOLI używanych przez osobę uważaną przez Ciebie za bydlę.
Nie powinno się opierać swojego stanowiska, na stanowisk innych, ale często wszyscy padamy ofiarą tego zjawiska. Dlatego, nie rzucam kamieniem.

A, dodam z zupełnie innej beczki. Pisaliśmy o autach zastępczych zamiast SUBARU. Damaz zamieścił super listę, a w niej Alfaromeo 159 4x4. JUŻ NIE MA! Przestali sprowadzać. Nikt nie kupował. Za drogo.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 11 mar 2009, o 23:09

Gal pisze: Zdecydowanie przesadzasz z wpływem TVN24 na społeczeństwo.
Odmóżdża, to prawda, ale żeby "sporą część"..?

Waść nie odróżniasz telewizji od radia ;-)

P.S. To była parafraza z jakiegoś tekstu w stylu bajki o Xero Kurduplo Directore.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

ODPOWIEDZ