Impreza WRX-czy to auto dla mnie?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Vincent Vega
0 gwiazdek
Auto: bus
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Impreza WRX-czy to auto dla mnie?

Post 10 mar 2009, o 22:07

Planuję zakup Imprezy i mam do Was kilka pytań.
Przez całe życie jeździłem kompaktami ok. 100KM i jest to moja pierwsza przymiarka do auta turbo. Po pierwsze moje przebiegi. Tak się składa, że robię rocznie niewiele kilometrów (8-9 tys.) niby fajnie, ale do pracy mam tylko ok. 5km. Często jedyny przebieg dzienny to 5+5km. Czy może to mieć jakieś ujemne skutki dla WRX’a?
Mój budżet pozwala mi na zakup auta z przebiegiem 130-150 tys. km. Cały czas biję się z myślami, czy to jest dobry pomysł. Nie chciałbym trafić na coś takiego, co znalazłem na jednym z forów:
Naprawy:
remont dołu silnika, szlag trafił panewki w czasie drugiego zbiornika od wymiany oleju, nie wiem może było coś odlane żeby je uciszyć (panewki, wał, olej, robocizna) 5580,-
zakup linki holowniczej 34,99,-
wymiana wężyka układu chłodzenia, dolewka płynu itd 122,-
laweta 150,-
wymiana skrzyni biegów po wycięciu 2giego biegu na uzywaną ale z rocznika 2004 (mocniejsza) 3000,-
diagnoza falującego ciśnienia doładowania, wymiana selenoidu doładowania na uzywany ale sprawny 350,-
rurka podciśnieniowa Samco 4m (do zrobienia porządku w rurkach podciśnieniowych pod maską) 80,-
Razem: 9316,99
To są koszty jakie poniósł właściciel WRX po jego zakupie w przeciągu kilku miesięcy. Przebieg 130 tys.
Czy przed zakupem można na tyle sprawdzić auto, żeby wyeliminować tego typu niespodzianki? Czy zakup imprezy przy takim przebiegu zawsze skutkuje tak potężnymi wydatkami?
PS
Auto ma być dupowozem, nie zamierzam brać udziału w kajtkach czy innych tego typu imprezach. Mam 36lat i użytkuję auto z głową.
Po prostu: dlatego, że robię niewielkie przebiegi roczne, chciałbym, żeby każdy przejechany kilometr był z bananem na twarzy.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Re: Impreza WRX-czy to auto dla mnie?

Post 10 mar 2009, o 22:14

Pierwsza rzecz, jaka przychodzi mi do głowy na szybko to to, że większą część dystansu 5km będziesz czekał aż Ci się nagrzeje olej i nie będziesz mógł przycisnąć, co oznacza jazdę bez banana ;)

Vincent Vega
0 gwiazdek
Auto: bus

Post 10 mar 2009, o 22:19

No ja to wiem. Kurde co zrobić :wall: przecież nie przeprowadzę się gdzieś dalej ;-) żeby poszaleć Imprezą. Jakie negatywne skutki mogą mieć tak krótkie przebiegi? I zapytam z ciekawości czym grozi dynamiczna jazda(nie upalanie, nie kręcenie na czerwone) na zimnym silniku?

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 10 mar 2009, o 22:23

To mordowanie silnika.

Może skuter, albo rower, a WRX na weekend na działce ?
;-)
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 10 mar 2009, o 22:37

to ja napiszę poważną odpowiedź z trochę dwuznacznym dodatkiem:

5+5 km to morderstwo dla każdego silnika. nie tylko turbo. dlatego zastanów się serio nad:
1. zakupem WRX do ... do jazdy w weekendy
2. zakupem "czegoś" żeby dojeżdżać do pracy.

(link jest tylko wskazaniem kierunku poszukiwań, bo szczura na zarżnięcie raczej nie oddamy)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 10 mar 2009, o 22:41

Zgadzam się z leonem. Jak masz 5 km do pracy, to najlepszy skuter. A WRX w wolnym czasie.

Nie ma sensu katować silnika na takim dystansie. Równie dobrze możesz kupić na takie dojazdy VW Polo 55 KM. WRXem nie poczujesz różnicy.

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 10 mar 2009, o 22:41

Vincent Vega pisze: Kurde co zrobić przecież nie przeprowadzę się gdzieś dalej żeby poszaleć Imprezą.
Jak będziesz miał ochotę pokręcić turbinę, to po prostu pojedziesz inną drogą. Do tego dochodzi jeszcze chłodzenie turbiny po dojechaniu do celu.
Vincent Vega pisze: Czy przed zakupem można na tyle sprawdzić auto, żeby wyeliminować tego typu niespodzianki?
Najlepiej kupić od pewnej osoby, kupować z kimś, kto się zna albo pojechać do serwisu. Gwarancji nie ma, ale warto.

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 10 mar 2009, o 22:54

Godlik pisze: większą część dystansu 5km będziesz czekał aż Ci się nagrzeje olej

Tak, jeśli mieszkasz na biegunie północnym, a auto stało ostatnie pół doby na dworze. Bez przesady.

Vincent Vega pisze: Czy przed zakupem można na tyle sprawdzić auto, żeby wyeliminować tego typu niespodzianki?

Nie. Przecież nawet w nowych autach zdarza się, wymiana silnika (2,5T). Wszystko się może zepsuć, więc nigdy, kupując jakikolwiek Ci się kategorycznie wyeliminować, że się coś w nim popsuje. Zresztą nie tylko samochód. Ale drastycznie zmniejszyć to już oczywiście można. Jest trochę specjalistycznych warsztatów zajmujących się Subau (w odpowiednim dziale są linki), a na forum jest nawet specjalistyczny handlarz zajmujący się ich ściąganiem (Subau, nie warsztatów).
Vincent Vega pisze: Mam 36lat i użytkuję auto z głową.
To Cię muszę rozczarować. WRX ma miękką, falującą (przy dużych prędkościach) aluminiową maskę i to po prostu nie wchodzi w grę. Jeśli nie chcesz rezygnować z auta z głową, a chcesz mieć coś fajnego to polecam to:

Obrazek

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 10 mar 2009, o 23:04

EterycznyŻołądź pisze: Tak, jeśli mieszkasz na biegunie północnym, a auto stało ostatnie pół doby na dworze. Bez przesady.
Olej silnikowy nagrzewa się dłużej niż płyn w układzie chłodzenia? Jeżeli tak, to ja po jakichś 10km nie-wolnej, równej jazdy dobijam z płynem w okolice ~90C. Powiedziałbym, że 5km, to za mało.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 10 mar 2009, o 23:05

citan pisze: Olej silnikowy nagrzewa się dłużej niż płyn w układzie chłodzenia?

Mądrość ludowa mówi, że dwa razy dłużej.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 10 mar 2009, o 23:06

EterycznyŻołądź pisze: Tak, jeśli mieszkasz na biegunie północnym, a auto stało ostatnie pół doby na dworze. Bez przesady.
Parkuję w garażu podziemnym, do pracy mam 8km. Wooolne 8km. Mam wskaźnik temperatury oleju i wiem co piszę.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 10 mar 2009, o 23:08

Vincent Vega, straszą Cię. Ja miałam do roboty 4m i te 4km WRXem popylałam. Skutek tego tylko taki, że spalanie wychodziło 19/100 :mrgreen:
Tyle, że ja mam silnik 2,5 który się bardzo szybko nagrzewa i jest stale garażowany więc temperatura na starcie to 15-20 stopni. Po jakimś kilometrze silnik był ciepły i dalej mogłam jechać jak ludzie ;-)
Jeździłam nim w tym trybie przez rok i nic się nie stało. Tyle, że oprócz tych przebiegów, robię też trasy (30kkm rocznie).

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło
Polubione posty: 1 raz

Post 10 mar 2009, o 23:34

barbie, czy mi się wydaje czy Ty piszesz w czasie przeszłym? Czyżby admin porwał Subarbie i zrobił z niej treningówkę? :mrgreen:
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 mar 2009, o 23:50

mały 5150 pisze:barbie, czy mi się wydaje czy Ty piszesz w czasie przeszłym? Czyżby admin porwał Subarbie i zrobił z niej treningówkę? :mrgreen:
Nie :mrgreen: Piszę w czasie przeszłym bo już nie pracuję tam gdzie pracowałam ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 11 mar 2009, o 00:07

mały 5150, zgadłeś ! Upalał u ALa jak dziki :thumb:

barbie, oj nie wstydź się przecież i tak nie sprzedajesz ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 mar 2009, o 00:09

Chloru, :x jasne... jeszcze wszystkim opowiedz o dzwonie po którym mam nowe drzwi :!: :evil:
:mrgreen:

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 mar 2009, o 00:11

barbie pisze: Chloru, :x jasne... jeszcze wszystkim opowiedz o dzwonie po którym mam nowe drzwi :!: :evil:
:mrgreen:
Mówiłaś, że klepali :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 mar 2009, o 00:12

mały 5150, klepali tył, przód do wymiany :mrgreen:

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 mar 2009, o 00:15

barbie pisze:mały 5150, klepali tył, przód do wymiany :mrgreen:
Aaaa :-) Jak będziemy sprzedawać to się z naszych dwóch zrobi jeden i będzie nófka sztuka :-d

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 mar 2009, o 00:18

mały 5150 pisze:
barbie pisze:mały 5150, klepali tył, przód do wymiany :mrgreen:
Aaaa :-) Jak będziemy sprzedawać to się z naszych dwóch zrobi jeden i będzie nófka sztuka :-d
o to to :mrgreen: rocznik 20067 :evilgrin:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 11 mar 2009, o 00:27

barbie, zapomniałem dodać jeszcze dwa słowa o tym łachudrze co Ci klapę porysował ! :mrgreen:

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 mar 2009, o 00:38

Chloru, klapę i tak wezmę od małego, bo po tym jak w salonie wydzwonili tyłem, nie ma napisu "Subaru" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 mar 2009, o 00:39

barbie pisze: Chloru, klapę i tak wezmę od małego, bo po tym jak w salonie wydzwonili tyłem, nie ma napisu "Subaru" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ale bez podpórki, podpórki nie oddam :-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 11 mar 2009, o 00:39

Coś te "czarne złe " pechowe są :giggle:
Myślałem ,że tylko moi srebrny karawan ma pecha :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 mar 2009, o 00:40

barbie, tylko przód weź swój. Ten agrotuningowy siatex może sprawić kłopoty przy odsprzedaży :mrgreen: :->

ODPOWIEDZ