WRC fan pisze: Wiadomo
http://www.tvn24.pl/12690,1584644,0,1,a ... omosc.html
Neostrada - kilka pytań przed zakupem
Re: Neostrada - kilka pytań przed zakupem
Jestem skazany na neostradę.
Jeden dostawca się totalnie nie sprawdził!!!!!
Mam 2 mega z tendencja w okolicach 500 kilo do 2 mega.
Wiem, na czym stoję. Jeden telefon na 9393 i mam 50% zniżki na abonament, dlatego, że jakaś sić szkieletowa nie jest dopracowana...
Jak to w przysłowiu; lepiej znany wróg, niz nieznany przyjaciel...
Jeden dostawca się totalnie nie sprawdził!!!!!
Mam 2 mega z tendencja w okolicach 500 kilo do 2 mega.
Wiem, na czym stoję. Jeden telefon na 9393 i mam 50% zniżki na abonament, dlatego, że jakaś sić szkieletowa nie jest dopracowana...
Jak to w przysłowiu; lepiej znany wróg, niz nieznany przyjaciel...
Dolce far niente 
FUX, miałem podobną sytuację, trochę nerwów straciłem, ale TP załatwiło sprawę pokazowo. Mam dobre wspomnienia ze współpracy z TP, więc zupełnie Was nie rozumiem. 
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 83 razy
No dobra, mądrzy ludzie.
Mam Neostradę. Tzn. podobno mam, bo jeszcze nie sprawdzałem
Ale od razu widzę problem. Żona zamówiła najtańszy modem Sagem F@st 800, o taki:
http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/int ... rod=550098
No ale ten modem ma tylko 2 porty: USB i ten taki normalny, co nie wiem jak się nazywa, a podpina się do niego kabel z gniazdka.
Przypomnę, że mam router Linksys WRT54GL i chciałbym nadal mieć internet bezprzewodowy w całym domu. Ale tego modemu raczej do niego nie podłączę...
Co zrobić, żeby było dobrze i niedrogo? Domyślam się, że potrzebuje nowy modem. Ale jaki?
Konto usunięte, czy Twoja oferta jest nadal aktualna?
Mam Neostradę. Tzn. podobno mam, bo jeszcze nie sprawdzałem
Ale od razu widzę problem. Żona zamówiła najtańszy modem Sagem F@st 800, o taki:
http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/int ... rod=550098
No ale ten modem ma tylko 2 porty: USB i ten taki normalny, co nie wiem jak się nazywa, a podpina się do niego kabel z gniazdka.
Przypomnę, że mam router Linksys WRT54GL i chciałbym nadal mieć internet bezprzewodowy w całym domu. Ale tego modemu raczej do niego nie podłączę...
Co zrobić, żeby było dobrze i niedrogo? Domyślam się, że potrzebuje nowy modem. Ale jaki?
Konto usunięte, czy Twoja oferta jest nadal aktualna?
Trzeba było nie brac z tepsy nic. Strata kasy. Modem bezprzewod z 5 wyjściami na kabel, można np. podłączyć drukarkę sieciową i w domu wszyscy są happy, to wydatek 200-300pln.
Dolce far niente 
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 131 razy
- Polubione posty: 201 razy
FUX pisze: Trzeba było nie brac z tepsy nic. Strata kasy.
Ten modemik to chyba 1PLN kosztuje, a przydaje się często w walce z TPSA, bo w 99% przypadków kiedy coś nie działa, a Ty powiesz, że używasz własnego modemu z routerem to słyszysz w słuchawce, że to na pewno wina Twojego sprzętu
A tak w ogóle to skocz po pół kilo gwoździ i łap Konto usunięte, albo tak jak napisał Fux 200-300PLN w kieszeń i do najbliższego sklepu po modem/router ADSL Annex A.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Napisałem mu PWrrosiak pisze: A tak w ogóle to skocz po pół kilo gwoździ i łap Konto usunięte, albo tak jak napisał Fux 200-300PLN w kieszeń i do najbliższego sklepu po modem/router ADSL Annex A.
Router już mam, jakoś nie chce mi się kupować drugiego...
A modem kosztował 19 PLN brutto
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 131 razy
- Polubione posty: 201 razy
Godlik,
a więc również urządzenie zintegrowane. Raczej bardzo trudno Ci będzie dokupić sam modem ADSL z wyjściem RJ45.Konto usunięte pisze: mam modem z routerem do neostrady
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Godlik, mam jakiś modem/ruter "Encore cośtam" z WIFI. Sprawdza się nieźle, ostatnio na allegro chodziły w okolicach 40PLN, tylko WIFI ma zasięg nieduży. Nie kupuję nic droższego, bo co 3 burzę i tak muszę wymieniać. :)
Zainwestuj w upsy.citan pisze:Nie kupuję nic droższego, bo co 3 burzę i tak muszę wymieniać. :)
g.
gruby, zainwestowałem już dawno, ostatnim razem walnęło w drzewo - poszło po skrętce. Spaliło się sporo rzeczy, prócz bezpiecznika w UPSie. 
Godlik, powinienem mieć gdzieś w piwnicy oryginalny modem do neo lucenta z RJ45 jako zapas, jakby co to spróbuję poszperać.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- Godlik
- 6 gwiazdek
Dzięki, ale już mam.inquiz pisze: Godlik, powinienem mieć gdzieś w piwnicy oryginalny modem do neo lucenta z RJ45 jako zapas, jakby co to spróbuję poszperać.
Dzisiaj dostałem. Konto usunięte, jeszcze raz dziękuję. Zaraz będę z tym walczył. Jeśli się nie pojawię przez kilka dni, to znaczy że mi się nie udało
-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
A kto tak jeszcze robi/ma zamiar?
Macie jakieś doświadczenia z netią?
Mam znajomego, ktory ma problemy. zwlaszcza, jak coś się pie...
Wtedy netia mowi, że wina tepsy i abarot...
Wtedy netia mowi, że wina tepsy i abarot...
Dolce far niente 
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
przy takich usługach bierz od tego, który daje całość łącza, masz linię od TP bierz neo, masz od Netii bierz ich (zwłaszcza że dają w annex b), a jak nie to bierz od astera czy UPC - zazwyczaj miesięczna oszczędność to 2-3 piwa a zwykły klient zawsze ma problem jak coś się dzieje.EterycznyŻołądź pisze: A kto tak jeszcze robi/ma zamiar?
Macie jakieś doświadczenia z netią?
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- Godlik
- 6 gwiazdek
Tak, ściągnąłem drivery z netu, wywaliłem jakąś syfiastą aplikację, którą dała na płycie TP i poszło. Później podpiąłem linksysa i znowu mam wifi. Tylko szybszeKonto usunięte pisze: Godlik, udało się?![]()
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 313 razy
- Polubione posty: 60 razy
Bardzo słusznie. Kiedyś to cholerstwo zainstalowałem i mi namieszało z OutlookiemGodlik pisze: wywaliłem jakąś syfiastą aplikację, którą dała na płycie TP
Zainstalowałem IE 8
Jest, subiektywnie, szybszy...
Jest, subiektywnie, szybszy...
Dolce far niente 
Neostrada jest spoko (tam gdzie są warunki do jej zainstalowania).
Ja od 4 lat miałem może ze 2 awarie nie trwające dłużej niż kilka godzin.
A propos tego Twojego Linksysa WRT,
Jak działa to też lepiej nic nie ruszać w konfiguracji za bardzo. Znam przypadki gdzie klękał podczas przekierowywania portów 
A propos tego Twojego Linksysa WRT,
A Livebox radze omijać szerokim łukiemPrzeczytaj także przykładową opinię o WRT54GL z Tomato:
Genialny router, niestety oficjalny firmware linksys'a nazwijmy to łagodnie jest dość ubogi, ale pracuje stabilnie. Za to jak się wgra Tomato no to palce lizać. Sprzęt sprawuje się wręcz wyśmienicie. Po wgraniu alternatywnego oprogramowania mamy urządzenie funkcjonalnie odpowiadające uprzedzeniom CISCO za ponad 3000zł. Jednym słowem: Polecam.
- Godlik
- 6 gwiazdek
Przykro mi, ale nic z tego nie rozumiemLouCyphre pisze: A propos tego Twojego Linksysa WRT,
Przeczytaj także przykładową opinię o WRT54GL z Tomato:
Genialny router, niestety oficjalny firmware linksys'a nazwijmy to łagodnie jest dość ubogi, ale pracuje stabilnie. Za to jak się wgra Tomato no to palce lizać. Sprzęt sprawuje się wręcz wyśmienicie. Po wgraniu alternatywnego oprogramowania mamy urządzenie funkcjonalnie odpowiadające uprzedzeniom CISCO za ponad 3000zł. Jednym słowem: Polecam.
Tzn. nie bardzo wiem, co mi da funkcjonalność CISCO. Ja potrzebuję tylko internetu bez kabla na kilku kompach
Godlik, da Ci dużo więcej funkcji konfiguracji podziału łącza, możliwości monitorowania ruchu, itp. itp. Nie oszukujmy się jednak, dla większości śmiertelników podstawowa funkcjonalność tego routera jest wystarczająca.
czarne jest piękne...
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 256 razy
- Polubione posty: 533 razy
Godlik, będziesz hajędowy
A na poważnie - o Tomato słyszałem wiele dobrego - działające QoSy i inne bajery.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Ja nawet widziałem, bo mam.Chloru pisze:Tomato słyszałem wiele dobrego.
czarne jest piękne...