NOWE STI jak sie jezdzi i w ogole

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: NOWE STI jak sie jezdzi i w ogole

Post 12 mar 2009, o 21:53

Gump pisze: te tylne lampy wyprowadziły mnie z równowagi
A czy Ty je bedziesz oglądał?
Wątpię... :?

Dolce far niente ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 12 mar 2009, o 21:57

FUX pisze: gdzie się tajniaczysz w ostatnim czasie?
Wiem, że to nie brzmi szczególnie wiarygodnie, zwłaszcza dla tych, którzy mnie trochę znają - ale ostatnio dość intensywnie pracuję... :oops:
FUX pisze: G. także ni widu, ni słychu...
Pozdrów ją serdecznie i wycałuj ode mnie...
Zrobione :-)
Pozwól, że nie zaproponuję zwrotnego przekazania buziaków... :razz:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 12 mar 2009, o 22:01

FUX pisze:Ostatnie sztuki zostały...
Arno-zastanów się, ceny pasztet z zeszłego roku.

http://www.mazda.pl/buyingamazda/promotions/thruxton/

We wtorek jade na pojeżdżawkę...
W zyciu. Mam w pracy jeden taki taki samochod, ale maja to w nizszych eszelonach.

Z Alfy wmiotlo 4x4.
Zostaly w sumie MB, AUDI, BMW, Volvo. Lub jakis terenowy, ale do tego musiałbym zmienic stl życia. Może warto zacząć jezdzic po kraju, gdzies w dzicz. No tak, ale gdzie my dzis mamy dzicz? Chyba prawie wszedzie da sie dojechac normalnym autem. Tam gdzie sie nie da to chyba sa parki narodowe.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 mar 2009, o 22:08

Arno pisze: gdzie my dzis mamy dzicz? Chyba prawie wszedzie da sie dojechac normalnym autem. Tam gdzie sie nie da to chyba sa parki narodowe.
Tu była rada, żeby szukać tej szosowej dziczy na ukraińskiej prowincji - ale wyedytowałem, po namyśle. Bo jeszcze trochę, jak przejemy główną falę pomocy infrastrukturalnej z UE - i dalej trzeba będzie remontować drogi za własne pieniądze, gmin, powiatów, województw i - o zgrozo! - rządu, to obawiam się powrotu do standardu gomułkowskiego.
Więc przyzwyczajanie się zawczasu do Pajero, Landa albo Nivy (kto uboższy) nie jest takie głupie...

Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
Polubił: 29 razy
Polubione posty: 85 razy

Post 12 mar 2009, o 22:10

FUX,Jeżeli chodzi o samochody to tylko Subaru mnie cieszy, wolę jeżdzić rowerem niż Audi .Jak chcesz to przyjedż takim Niemieckim spróbujemy jak w tej reklamie kto jest szybszy w zjeżdzie z górki .Ja na szosówce Ty za sterami tej maszyny :giggle:
Legio Patria Nostra

"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "

Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
Polubił: 29 razy
Polubione posty: 85 razy

Post 12 mar 2009, o 22:33

WIS,to ja się cieszę że droga z Ustrzyk Górnych do Wołosatego została już wyremontowana ,bo na tej trasie jeszcze kilka lat temu bez Nivy ani rusz .Droga ta mogła konkurować i nawet służyć jako tor do testowania aut terenowych tylko z drogami znajdującymi się na Ukrainie .Sądząc jednak po stanie w jakim obecnie znajduje się nawierzchnia już za kilka lat będzie można z powodzeniem przeprowadzać kolejne testy zawieszenia pojazdów na tym odcinku :lol:
Legio Patria Nostra

"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 mar 2009, o 09:33

Czy norma EURO 5 i 6 oznacza, ze producenci nie beda mogli sprzedac innych aut - mordercow- ale my biedni szaraczkowie, bedziemy mogli srzedawac antyludzkie pojazdy na rynku wtórnym?

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 mar 2009, o 23:20

Arno pisze: my biedni szaraczkowie, bedziemy mogli srzedawac antyludzkie pojazdy na rynku wtórnym?
Oczywiście, że tak - ale pod warunkiem solidarnego uiszczenia przez kupującego i sprzedającego nowego podatku proekologicznego, w wysokości - powiedzmy... tak ze dwajścia koma trzy dziesiąte procent wartości auta.
Wartości ustalonej urzędowo, rzecz jasna.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 mar 2009, o 11:00

WiS , w kwestii twojego podpisu na dole: młodść przychodzi z wiekiem.
Teraz mamy nieco inne podejście - miłość przychodzi z wiekiem - autor Marcinkiewicz. Plus hord innych debili, którzy po pierwszej w życiu wycieczce do lodziarni w wieku 50 lat, rzucają wszystko na obkoło.
No i zwróccie uwagę, że często to dotyczy ludzi którzy mają gęby pełne frazesów o wartościach. Znam kilka takich przypadków.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 14 mar 2009, o 21:53

O rany - Arno - jaka udana fotka! No jakbym cię na żywo widział normalnie! :-d :mrgreen:
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 mar 2009, o 22:58

`Udałem się do salonu. \W piątek. I roztoczyłem przed znanym mi już dawno panem wizję koszmaru ropnego. To po wizycie w Alfie, gdzie się okazało, że importują już tylko diesle. W BMW również są na stocku same diesle i to małe.
I nie bardzo mi się to podoba, bo na stacji to rzeczej mamy w dystrybutorze jedna rope na trzy benzyny.
Czy przemysl jest przygotowany... i tak dalej.
Co wiecej i tak wole benzyna dymac.
N i w benzynie nie jest dobrze. Bo w MB nie ma w kombi benzyny 4x4.
Zostaje BMW i AUDI. W Bemw 325ix lub 330ix. Oczywiście pan namawia na wersję paszteciarsko ekonomiczna czyli 330ix.
No też uważam, że to słuszna koncepcja.
No ta a na drugim biegunie, czyli obok domu przy szelu w salonie audi mówią sami z siebie, nie bierz pan diesla, tylko 2.0TFSI. 211 koni. Akurat.
Ale zwrócić należy swą rozbieganą uwagę na fakt, że w BMW to są silniki wolnossące i niewysilone. A 2.0 TFSI to jest jednakowoż turbo wnuczek.
Oj ziarna niepokoju

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 mar 2009, o 23:41

Czy ja Cię namawiałem na topowego Superba, bo już nie pamiętam?

Silnik benzynowa szóstka, 3.6 litra, mocny (260 KM) a niewysilony. AWD. Skrzynia DSG siódemka. Szybki i zwinny wystarczająco, wygodny także. Fullwypas, świetny montaż, cichociemność. Serwis w Europie za każdym rogiem.

Cena - mocno niecałe dwieście chyba, więc może być za mało - ale mam znajomości w dilerce, spróbujemy zamówić wersję "Szejk", jakby co, ze złoconymi klamkami i szyberdachem z prawdziwego kryształu.... powinno obskoczyć.

Szczerze polecam.

A jaki szpan, jeździć Skodą... Pokazujesz, że niczego nie musisz pokazywać, czy jakoś tak.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 16 mar 2009, o 00:11

forumowicz Arno, wydaje sie byc zbyt młody na skodę superb ale skoda nie jest zła , miałem Felicję 1,3 łańcuch zamiast paska czyli luz bluz, jedynym mankamentem było to gięcie się, czyli jak sie nie zamontowało rozpórki na kielichy to szyba przednia pękała, mi nie pekła, no i rdza wpierniczała zawodowo tylką klapę w okolicach oświetlenia rejestracji oraz takij ozdobnej listwy plasikowej, generalnie polecam

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 mar 2009, o 00:21

Może i dobre - ale jak to wygląda...
Załączniki
DSC01368.jpg
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 mar 2009, o 08:53

WiS, pomysł świetny, rozsądny i w ogóle, ale ma wady.Najważnejsza z nich, że tego nie przeżyję - córka by mnie zabiła.
No Skodovka jezdzić? 1000MB był taki model ( 1000 małych braków).
Niestety odpada. Niech se rzad takie kupi zamiast siódemek.
I devlin ma rację. Ten tył jest jak ten Wieńczysław z Przygód Marka Piegusa - Nieszczególny.

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 16 mar 2009, o 09:04

Nie tylko tył. Ten samochód wygląda jak dwa samochody... połączone w jeden. Coś jak limuzyna z poloneza wykonana w przydomowym warsztacie...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 mar 2009, o 09:14

EterycznyŻołądź pisze:Nie tylko tył. Ten samochód wygląda jak dwa samochody... połączone w jeden. Coś jak limuzyna z poloneza wykonana w przydomowym warsztacie...
ooo. Dobrze mówisz. Troche Laguny, odcienie Ostavii po lifcie.
Moim zdaniem lepiej wyglądala w katalogach, niż na żywca. Starą mogłeś z Octavią pomylić, ale nie razilo.
Nowy Superb zdecydowanie tak. Nieudany kompromis ch. wie czego...
Dolce far niente ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 mar 2009, o 09:36

Nie przeczę, nowy Superb urodę ma wybitnie radiową.

Ale tylko z zewnątrz - a powiedzmy sobie szczerze, tę stronę my jako właściciele oglądamy rzadziej. Wnętrze zaś jest zupełnie fajne.

Poza tym, Arno, wyobraź sobie taką scenę: wieziesz córkę i od niechcenia killujesz Skodovką jej kumpelę, wiezioną przez ojca Cayennem, A8, albo nawet jakąś Laguną coupe. No nie mów, że Juniorka by tego nie doceniła.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 mar 2009, o 09:38

WiS pisze: i od niechcenia killujesz Skodovką jej kumpelę, wiezioną przez ojca Cayennem, A8, albo nawet jakąś Laguną coupe. No nie mów, że Juniorka by tego nie doceniła.
musisz przy kawie takie głupoty pisać... :x :x :x

:evilgrin:
Dolce far niente ;-)

Gość
5 gwiazdek

Post 16 mar 2009, o 09:40

A może jednak nie auto prosto z salonu, tylko już trochę używane, ale z małym przebiegiem, bo wiadomo, że na początku największa utrata wartości, itd...
na przykład ten brytyjczyk:
http://otomoto.pl/aston-martin-db9-C1766329.html

A z takich bardziej "rozsądnych" opcji, to jesli nie Skoda Suberb, jest jeszcze nowy Opel Insignia 2.8 turbo (4x4).
http://www.opel.com.pl/microsites/insig ... ZgodFmV0qA
Widziałem go już na żywo i naprawdę spodobał mi się.

Chociaż co byśmy tu nie mówili, jeśli miałbym zrezygnować z SUVa i wrócić do jakiegoś sedana, to moim faworytem już od dawna jest Honda Legend 3.5 (295KM). Jak to ci bardziej doświadczeni mówią: "co japończyk, to japończyk" ;-)

Z braku komentarzy wnoszę, że moje propozycje zostały uznane za zupełnie nieciekawe.
Mimo to dodam coś:
Dla mnie wybór zależy w dużej mierze od budżetu do wydania. To zresztą dosyć oczywiste.
Szczególnie gdy do wydania miałbym pieniądze nie prywatne, lecz "służbowe" czy "firmowe"...
Gdy w grę wchodzi zakup auta ze środków prywatnych, oraz takież utrzymanie... wówczas kieruję się nieco inną kombinacją kryteriów.
W obu przypadkach jednak bardzo ważna jest radość z późniejszego użytkowania nabytego samochodu.
A to już jest sprawa bardzo indywidualna i nie koniecznie jest ona wprost proporcjonalna do kwoty wydanych pieniędzy.
:->

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 mar 2009, o 23:06

Dolce far niente ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 mar 2009, o 23:15

FUX, dziękuję. Jużem jeździł.
Ale też jeździłem 335i - potwór jak mój.
Gootek, masz rację. Budżet to budżet. Nie da się, a zaniżīć nie wolno.
Ja mam poejście takie, brać jak najlepsze a wypasem się nie przejmować.
DLatego wolę np 330ix ogolone, niż 320xd w pełnym wypasie. Daję nieco oddaleone od siebie przypadki, ale pokazują o co chodzi.
Wolę merola C180 od Opla Insignia czy jak mu tam 2.8 x4.
Ale z drugiej strony siedzialem w tym oplu.
Bo kledzy, znowu mamy do cznienia z psychlogią.
Dlaczego nagle ten opel zaczął przyciągac klientów BMW i Mercedesa? Bo lepszy? Nie wiem, ale oni maja , tak jak wszyscy wdrukowane w umysł słowo KRYZYS. nie rzucać się w oczy. Spokojnie. W fmrie pokazywać - I am a corporate citizen.
No i takie denizeny kupują potem za drogie ople.
Ale wygląda dobrze.
I nadal boli - LANOS za 250 tysiecy.

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 17 mar 2009, o 11:54

A czemu się tak wzbraniasz przed EVO?
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

Gość
5 gwiazdek

Post 17 mar 2009, o 12:45

Arno pisze: Ja mam poejście takie, brać jak najlepsze a wypasem się nie przejmować.
DLatego wolę np 330ix ogolone, niż 320xd w pełnym wypasie. Daję nieco oddaleone od siebie przypadki, ale pokazują o co chodzi.
Wolę merola C180 od Opla Insignia czy jak mu tam 2.8 x4.
Rozumiem, że prestiż marki ma dla CViebie spore znaczenie.
OK.
Ja też nie mam nic przeciwko prestiżowi, ale jednak nie za cenę "golizny".
To jest o tyle istotne, że w odróżnieniu od aut japońskich, niemieccy producenci (szczególnie ci bardzie prestiżowi) mają politykę oferowania stosunkowo ubogich wersji za w miarę rozsądne pieniądze, oraz dodatkowo oferują całą gamę dodatków, za które się dopłaca.
Gdyby chodziło o jakieś szyberdachy, automatyczne czujniki deszczu, tekstylne zasłonki okien, jakieś luksusowe tapicerki, czy coś takiego, to oczywiście zrezygnowałbym z tego.
Jednak kiedyś, kiedy przymierzałem się do BMW X3 i okazało się, że w standarcie oferują niewygodny fotel kierowcy, po to aby jako opcję (za chyba 7000zł) zaoferować fotel wygodny, to stwierdziłem, że przeginają.
Podobnie jest w AUDI i innych "prestiżowych" markach.

Wolę japońską politykę produktową: Honda Legend jest oferowana w dwóch wersjach: bogato wyposażonej i bardzo bogato wyposażonej.
A silnik jest jeden - dokładnie taki jaki powinien być w tym samochodzie.
I wszystko na ten temat.
:->

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 17 mar 2009, o 17:52

Właśnie, właśnie. A Legend?
Obrazek Obrazek