Natchniony dzisiejszą rozmową z Galem, anonsuję niniejszym nowy pomysł:
Na stare lata wzięło mnie na uzupełnianie dziur w edukacji. Nie mam czasu studiować wszystkich interesujących mnie kierunków, a już najmniej mam możliwość studiowania na tych uniwersytetach, na których bym chciał.
Ale jest rozwiązanie, nieco kulawe, ale wygodne dla kogoś, kto chce się rozwijać z samego głodu wiedzy i ciekawości. Otóż jak to zrobić:
Instaluje się iTunes - za darmo ze strony apple. Następnie - wybiera się w lewej kolumnie pozycję "iTunes U" - i już jesteśmy blisko.
Następnie - na dole po lewej, wybieramy uczelnię - ja wybrałem sobie MIT - przedstawiać nie trzeba - kurs fizyki, mechanika klasyczna. Profesor Walter Lewin - pewnie część z was kojarzy - legenda tego wydziału. Następnie - za darmo się ściąga nagrania wykładów i można oglądać.
W pierwszej lekcji zabrakło filmy "Powers of ten" - który niniejszym zamieszczam.
Link: http://www.youtube.com/watch?v=A2cmlhfdxuY
Podoba się?
Szkółka niedzielna
Szkółka niedzielna
http://wwojnar.com/
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
- Gump
- 5 gwiazdek
- Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
- Polubił: 29 razy
- Polubione posty: 85 razy
Re: Szkółka niedzielna
devlin piękne podkład muzyczny pasujący do całości jeszcze kilka takich lekcji i profesura pewna 

A już, po pierwszych obrazkach, myślalem, ze Pink Floydów puszczasz... 

Dolce far niente 

devlin, trzymam kciuki, aby nie był to słomiany zapał.
Poza tym - classical mechanics is dead; niech Feynman ma Cię w opiece
Poza tym - classical mechanics is dead; niech Feynman ma Cię w opiece

Oby, oby - czas jest kluczowym czynnikiem - a ta platforma ma to do siebie, że mogę to nawet na iPodzie Tacz w korkach oglądać.
Co do mechaniki - chcę sobie przypomnieć klasyczną, zanim wrócę do kwantowej
Co do mechaniki - chcę sobie przypomnieć klasyczną, zanim wrócę do kwantowej

http://wwojnar.com/
Ten film miałem okazję zobaczyć juz w 1986!devlin pisze: W pierwszej lekcji zabrakło filmy "Powers of ten" - który niniejszym zamieszczam.

Na lekcji angielskiego. Faktycznie wszystkim kopary opadły, szczególnie kiedy pan nauczyciel się spytałna koniec: "So how do you feel now? Big or small?"

Jak widać utknęło mi to w pamięci.