Szkółka niedzielna

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Szkółka niedzielna

Post 21 mar 2009, o 21:34

Natchniony dzisiejszą rozmową z Galem, anonsuję niniejszym nowy pomysł:

Na stare lata wzięło mnie na uzupełnianie dziur w edukacji. Nie mam czasu studiować wszystkich interesujących mnie kierunków, a już najmniej mam możliwość studiowania na tych uniwersytetach, na których bym chciał.

Ale jest rozwiązanie, nieco kulawe, ale wygodne dla kogoś, kto chce się rozwijać z samego głodu wiedzy i ciekawości. Otóż jak to zrobić:

Instaluje się iTunes - za darmo ze strony apple. Następnie - wybiera się w lewej kolumnie pozycję "iTunes U" - i już jesteśmy blisko.

Następnie - na dole po lewej, wybieramy uczelnię - ja wybrałem sobie MIT - przedstawiać nie trzeba - kurs fizyki, mechanika klasyczna. Profesor Walter Lewin - pewnie część z was kojarzy - legenda tego wydziału. Następnie - za darmo się ściąga nagrania wykładów i można oglądać.

W pierwszej lekcji zabrakło filmy "Powers of ten" - który niniejszym zamieszczam.

Link: http://www.youtube.com/watch?v=A2cmlhfdxuY

Podoba się?

http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
Polubił: 29 razy
Polubione posty: 85 razy

Re: Szkółka niedzielna

Post 21 mar 2009, o 21:44

devlin piękne podkład muzyczny pasujący do całości jeszcze kilka takich lekcji i profesura pewna :giggle:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 21 mar 2009, o 23:24

A już, po pierwszych obrazkach, myślalem, ze Pink Floydów puszczasz... ;-)
Dolce far niente ;-)

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 22 mar 2009, o 14:05

devlin, trzymam kciuki, aby nie był to słomiany zapał.
Poza tym - classical mechanics is dead; niech Feynman ma Cię w opiece ;-)

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 mar 2009, o 16:29

Oby, oby - czas jest kluczowym czynnikiem - a ta platforma ma to do siebie, że mogę to nawet na iPodzie Tacz w korkach oglądać.
Co do mechaniki - chcę sobie przypomnieć klasyczną, zanim wrócę do kwantowej ;-)
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 22 mar 2009, o 18:37

devlin pisze: W pierwszej lekcji zabrakło filmy "Powers of ten" - który niniejszym zamieszczam.
Ten film miałem okazję zobaczyć juz w 1986! :-)
Na lekcji angielskiego. Faktycznie wszystkim kopary opadły, szczególnie kiedy pan nauczyciel się spytałna koniec: "So how do you feel now? Big or small?" :mrgreen:
Jak widać utknęło mi to w pamięci.

ODPOWIEDZ