I jeszcze słówko do projektu 'fotoradarowego'

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: I jeszcze słówko do projektu 'fotoradarowego'

Post 23 lut 2009, o 23:57

ky pisze: Inna sprawa, UL-e podlegają innym obostrzeniom...

Są i takie ULe co są dopuszczone do akrobacji, a po wyposażeniu we wszystkie potrzebne przyrządy można także latać na IR.

P.S. I jeszcze mnie drażni to co napisał Jarmaj :evilgrin:

To tak jakby odmawiać komuś kogo nie stać na sportowy samochód i kupuje coś taniego tylko po to żeby cieszyć się jazdą, prawa do tegoż. :roll:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 24 lut 2009, o 00:12

LouCyphre pisze:P.S. I jeszcze mnie drażni to co napisał Jarmaj :evilgrin:
Cała przyjemność po mojej stronie :razz:

LouCyphre pisze:To tak jakby odmawiać komuś kogo nie stać na sportowy samochód i kupuje coś taniego tylko po to żeby cieszyć się jazdą, prawa do tegoż. :roll:
Jasne, zawsze jakiś substytut się znajdzie.
Tylko czy on na tyle będzie udawał/symulował własności udawanego przez niego czegoś, żeby był warto się nim interesować? :roll:

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 lut 2009, o 01:34

jarmaj pisze: Tylko czy on na tyle będzie udawał/symulował własności udawanego przez niego czegoś, żeby był warto się nim interesować?

Zdziwiłbyś się ... 8-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubione posty: 0

Post 24 lut 2009, o 15:43

LouCyphre pisze:
jarmaj pisze: Tylko czy on na tyle będzie udawał/symulował własności udawanego przez niego czegoś, żeby był warto się nim interesować?
Zdziwiłbyś się ... 8-)
Obrazek

;)

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 25 lut 2009, o 19:34

Dolce far niente ;-)

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 25 lut 2009, o 20:38

W ramach poprawy bezpieczeństwa naszych dróg na drodze z Jeleniej Góry do Wrocławia postawiono a tak z 15 fotoradarów :!: po prostu super, nagminne ostre hamowania :idea: :-(

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 lut 2009, o 20:56

Piter 35, Już o tym pisałem wcześniej ;-). Podobno 1 na 5 jest sprawny.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 25 lut 2009, o 20:58

Piter 35, najlepiej się po prostu nie rozpędzać :evilgrin:

Ja niestety wciąż tego nie potrafię, niestety, uczyłem się jeździć na maluchu i została mi w podświadomości tamta taktyka: bieg, gaz do oporu, chwila, bieg, gaz do oporu, chwila, bieg... :whistle: Taki odruch. W autach, które dopuszczalną prędkość przekraczają na końcu jedynki - bankructwo murowane, za mało czasu na refleksję ;-)

Dlatego zamierzam przesiąsć się na Defa albo Landcruisera, które nawet deptane i tak nie przyspieszają, przestanę płacić mandaty, a z Jeleniej do Wrocławia i tak zajadę szybciej na przełaj, niż Ty szosą :thumb:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 9 mar 2009, o 10:12

Fotoradary, czyli sposób na kasę

Rząd, chcąc ratować finanse państwa w czas kryzysu, wzywa do zaciskania pasa, nie wyklucza też podwyżki podatków i składek na ubezpieczenia społeczne. Tymczasem jest lepszy sposób na podreperowanie kasy - trzeba przyspieszyć realizację narodowego programu "Tysiąc fotoradarów na tysiąclecie".

W tym roku mija dokładnie tysiąc lat od zarejestrowania pierwszego wykroczenia drogowego na ziemiach polskich. W 1009 r. patrol wojów Bolesława Chrobrego zatrzymał na dukcie leśnym w okolicach Gniezna i ukarał grzywną za "niemanie świateł" niejakiego Gniewka z Lubieszyna, powożącego zaprzęgiem konnym. Woźnica tłumaczył się, że krzesiwo i łuczywo zostawił przez zapomnienie w chacie. Ze względu na niezborną mowę został zbadany chuchomatem, który wykazał stan upojenia alkoholowego. Gniewko twierdził co prawda, że kilka godzin wcześniej najadł się dzikich jabłek, które najwidoczniej sfermentowały mu w brzuchu, ale książęcy funkcjonariusze nie dali mu wiary i skazali dodatkowo na pręgierz.

Dla upamiętnienia wydarzenia sprzed dziesięciu wieków, ministerstwa: infrastruktury oraz spraw wewnętrznych i administracji, zamierzają obstawić polskie drogi szpalerem fotoradarów, które będą wyłapywać jeżdżących zbyt szybko kierowców.

Policzmy... Jeżeli każde z tysiąca urządzeń namierzy codziennie stu niesfornych zmotoryzowanych, a każdy z nich zapłaci mandat w wysokości średnio 500 zł, przyniesie to skarbowi państwa 50 milionów zł. Przemnóżmy tę kwotę przez 365 dni w roku. Wynik: 18 mld 250 mln zł. To mniej więcej tyle, ile nakazał zaoszczędzić swoim ministrom premier Tusk. A w razie potrzeby zawsze można zwiększyć liczbę fotoradarów, podkręcić ich wydajność przez obniżenie dopuszczalnej prędkości, do powiedzmy 40 km na godzinę; oczywiście w trosce o bezpieczeństwo użytkowników dróg.

Proste? Proste. Jest tylko jedno ale. Rząd planuje, że cały system: fotoradary, identyfikacja i karanie kierowców, będzie działał automatycznie, bezobsługowo. Rezygnacja z siły żywej nie jest chyba najrozsądniejszym rozwiązaniem. Podczas kyzysu walczymy przecież o zachowanie lub stworzenie jak największej liczby miejsc pracy.

http://poboczem.pl/news/radarowy-sposob-na-kase,1271468
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

tom669
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 9 mar 2009, o 10:35

wracamy więc do modelu carskiego państwa -bandyty, które utrzymuje się z haraczy od "objętych ochroną" obywateli

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 mar 2009, o 11:08

inquiz pisze: Rezygnacja z siły żywej nie jest chyba najrozsądniejszym rozwiązaniem.
Z punktu widzenia efektywności ściągania haraczu - to jest rozsądne rozwiązanie.

Do kasy państwa trafi 100% kasy, bo automaty (przynajmniej póki co), nie mają prywatnych kieszeni... :whistle:

Miejsca pracy stworzy się przy malowaniu trawy na zielono, jak już trzeba koniecznie. Taniej będzie.
tom669 pisze: wracamy więc do modelu carskiego państwa -bandyty,
"Wracamy"...? A jesteś pewien, że gdzieś wychodziliśmy? ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 9 mar 2009, o 11:48

Takie systemy można budować, kiedy jest dobrze rozwinięta sieć porządnych dróg.

W obecnej sytuacji w PL wdrożenie takiego systemu spowoduje tak dramatyczny spadek prędkości podróżnej, że przestanie się opłacać podróżować. Trzeba powołać komisję śledczą d/s udziału PKP we wdrażaniu projektu "Fotoradar dla każdego" :mrgreen:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 19 mar 2009, o 10:59

Nowe prawo, mandat już za 1 km/h ponad normę

"Polska" informuje, że Senat prawdopodobnie zaostrzy przepisy dotyczące przestrzegania prędkości. Ma też ograniczyć immunitet dla parlamentarzystów, sędziów oraz dyplomatów.

Głosowanie już dzisiaj, a według ustaleń gazety, restrykcyjne prawo zostanie przyjęte. Zgodnie z propozycją, mandat w wysokości 50 złotych zapłaci ten kierowca, który przekroczy prędkość nawet o jeden kilometr na godzinę. Senatorowie obniżyli jednocześnie pułap niektórych mandatów. Na przykład za jazdę szybszą od dozwolonej o 30 kilometrów szofer zapłaci już nie 400, jak chciał Sejm, a 300 złotych.
Nowych przepisów bać się mogą parlamentarzyści, sędziowie i dyplomaci. Senatorowie nie chcą pozwolić, by piraci drogowi z immunitetem wykręcali się od odpowiedzialności za łamanie przepisów drogowych. Jeżeli tylko zostaną złapani na zbyt szybkiej jeździe lub innym wykroczeniu, dostaną mandat.

Ustawa ma wejść w życie w połowie roku, gdy zakończy się budowa centrum automatycznego zarządzania fotoradarami. Kary za prędkość będzie naliczał komputer na podstawie zdjęć, z których sam odczyta dane rejestracyjne pojazdu. Wezwanie do zapłaty automatycznie wyśle właścicielom samochodów. Centrum będzie działało przy Głównym Inspektoracie Transportu Drogowego.

http://wiadomosci.onet.pl/1936892,11,no ... ,item.html
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 mar 2009, o 12:07

Ta... Hoon laws to betka przy naszych rycerzach?

r.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 19 mar 2009, o 13:27

WiS pisze: Dlatego zamierzam przesiąsć się na Defa albo Landcruisera, które nawet deptane i tak nie przyspieszają

Link: http://www.youtube.com/watch?v=K4AlRtex ... re=related

:mrgreen:

Azrael
6 gwiazdek

Post 19 mar 2009, o 13:32

LandRover Defender 130 - 2.4L TD 2007 >
Type: Diesel-Turbo Model Year: 2007 >

ECU Brand: Visteon Std BHP: 115 Std Torque (NM): 360
ECU Ref: 7H12-12K532-KG BHP Increase: 40 Torque Increase (NM): 100
ECU Type: DCU-106
Flash Type: F_0135

:lol: :giggle:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 mar 2009, o 09:59

jechałem wczroaj ncą przez całe miasto wisłostradą z Konstacina.
Ja się pytam, czy jazda ma polegać na tym, żeby całą rogę patrze tylko w lusterko i wypatrywać czy coś nie stoi przed nami?
Nerwy. No tak, ale kto mi każe jechać szybciej niż norma pozwala? gdybym jechał jak Pambók przykazał, to bym się nie denerwował.

Ale czy się da wisłostradą i drogą do Konstancina jechać 60/70?

Napisano pwyżej, że ak jak w Danii będą karć za 1 km powyżej, to się policja ucieszy. Które wskazania prędkościomierza są ważne?
Te z licznika czy z GPSu?

A wczoraj moja żona widziała to kino objazdowe w A8 a ja w Fiacie Bravo.
Czy to u nas ktoś pisał o parze przedstawicieli władzy ludowej, k†orzy jechali udając małżeństwo z dzieckiem z fotelikiem wyraźne widocznym na tynym siedzeniu?
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 mar 2009, o 21:56

Arno pisze: No tak, ale kto mi każe jechać szybciej niż norma pozwala?
No, właśnie...? Przecież sam pisałeś, że prędkość zabija.

WRC fan, :wall:
Kurczę, obaliłeś mój misterny plan. Ale mam rezerwowy - kupię STI, odepnę mu ze trzy gary... Powinno być w sam raz, nie?

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 21 mar 2009, o 22:42

Arno pisze: Które wskazania prędkościomierza są ważne?
Te z licznika czy z GPSu?

Z GPS. Ostatnio jak dostałem mandat, to był za 118 km/h, tyle co na GPS...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 15 kwie 2009, o 07:31

Dolce far niente ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 kwie 2009, o 12:39

Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad uznała, że wcześniej trzeba sprawdzić obowiązujące obecnie na drogach zakazy. Chodzi przede wszystkim o zweryfikowanie, czy nie są zbyteczne, a ograniczenia prędkości zbyt restrykcyjne. GDDKiA rozpatrzy także kwestię obszarów zabudowanych, które w wielu miejscach są zbyt rozległe.

Raport w tej sprawie ma być gotowy pod koniec maja, a korekty oznakowania dokonane zostaną w najbliższe wakacje.
z: http://moto.onet.pl/1552477,1,drogowcy- ... ml?node=15

Pożyjemy, zobaczymy... 8-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 kwie 2009, o 13:08

WiS pisze: Pożyjemy, zobaczymy... 8-)
A na co tu patrzeć, przecie wiadomo, że polucjanci nie będą się zgadzać. Ja np. stawiam CHF-y przeciw orzechom, że w Łodzi na Al. Włókniarzy/JPII i Rokicińskiej zostaną 60-ki. W końcu nie po to je tam postawili.

r.

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 15 kwie 2009, o 21:30

WiS pisze: Pożyjemy, zobaczymy...

WiS, przez okres ok. 1 roku - obszar zabudowany na drodze mojego dojazdu do pracy poszerzył się o jakieś 6-7km. Na odcinku ok 60km to może nie jest dużo, ale część nowo-obszaru ma chronić chyba krowy na polu, bo budynków tam jak na lekarstwo, albo jest rozwiązaniem problemu "jak by tu bezpiecznie wjechać na stację benzynową", która stoi od niepamiętnych czasów w miejscu, w którym stać nie powinna, bo nie da się na nią bezpiecznie wjechać ani wyjechać - oczywiście nikt nie pomyślał o przebudowaniu drogi w tym miejscu.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 kwie 2009, o 21:41

ky pisze: polucjanci nie będą się zgadzać.
Też podejrzewam, że nie będzie łatwo - z przyczyn, podawanych kiedyś przez Gala ("nikt się nie podłoży i nie podejmie decyzji, bo a nuż potem będzie w danym miejscu wypadek, i co?") - ale M-111 obiecał kiedyś, że to będzie akcja na serio, że w GDDKiA normalni też pracują, a ja wykazuję po prostu pozytywne myślenie :whistle:
citan pisze: część nowo-obszaru ma chronić chyba krowy na polu
Może ktoś już te działki tam wykupił pod zabudowę...? Widzę często takie "tereny zabudowane" w szczerym polu, za wsią - albo co gorsza przy nowobudowanych obwodnicach miast i miasteczek - które po paru miesiącach zaczynają obrastać chałupami, autokomisami, barami... :evil:
citan pisze: albo jest rozwiązaniem problemu "jak by tu bezpiecznie wjechać na stację benzynową", która stoi od niepamiętnych czasów w miejscu, w którym stać nie powinna,
Klasyka. Na trasie Kielce-Biłgoraj liczyłem ostatnio ograniczenia w takich miejscach (stacja w szczerym polu), ozdobione dodatkowo radarem - naliczyłem pięć. Na 160 km... :wall:

Powtórzę się - czekam, aż ktoś ustawowo zabroni wydawania nowych pozwoleń na budowę (czegokolwiek, co może powodować ograniczenie prędkości) te 30-50 metrów od dróg krajowych i (zwłaszcza!) obwodnic.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 kwie 2009, o 20:51

http://moto.onet.pl/1552905,1,rekordowa ... tml?node=2

W skrócie - w Wielkiej Brytanii masowa fotoradaryzacja kraju jakoś wcale się nie przełożyła na bezpieczeństwo, bo Brytole jeżdżą po drinku i niesprawnymi autami.
I, szczerze mówiąc, trudno się im dziwić. Jeśli masz jechać góra te 60 mil na godzinę, a z reguły znacznie wolniej - to jaka jest motywacja, żeby być całkiem trzeźwym i mieć np. bieżnik na oponach? :cofee:

ODPOWIEDZ