Bezpieczeństwo über alles

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Bezpieczeństwo über alles

Post 20 kwie 2009, o 17:59

(...) wszystkie nowe modele samochodów od 2011 roku, rejestrowane na terenie Unii Europejskiej, muszą być wyposażone w elektroniczny system kontroli trakcji ESP. Od listopada 2014 przepis ten obejmie wszystkie nowe pojazdy. (...)
Przez obowiązkowe stosowanie systemu ESP Unia Europejska zamierza poprawić bezpieczeństwo na drogach,(...)
http://www.dziennik.pl/auto/article3639 ... lizg_.html

I pomyśleć, że wdrażać to będzie m.in. Jarmaj... :giggle:

Dziewczęta i chłopcy! Głowa do góry, mogło być gorzej - mogli np. wprowadzić obowiązkowe montowanie elektronicznych ograniczników prędkości do 75 km/h. Wszak prędkość zabija, jak wynika ze statystyk.

Azrael
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Bezpieczeństwo über alles

Post 20 kwie 2009, o 18:08

Ciekawe co to jest "samoistny poślizg". Ciekawe też ze autor nie wyciąga wniosków z tego co pisze w ostatnim akapicie.

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH
Polubione posty: 0

Post 20 kwie 2009, o 18:15

Na całe szczęście wyprodukowano taką ilość Lancerów IX, Bug-eye'ów STi i JDMowych Imprez, że na pewno do końca mojego życia wystarczy ich żeby znaleźć sobie coś do jeżdzenia i mieć gdzieś tą beznadziejną motoryzację naszych czasów. 8-)
Obrazek

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2009, o 18:19

Bo autor nie jest od wyciągania, tylko od tłuczenia. Wierszówki. Pewnie kredyt za auto spłaca ;-)

A mówiąc poważnie, to takie teksty:
"Słowem - dzięki temu systemowi nie skończymy w rowie… Szerokiej drogi."
zamieszczane w wysokonakładowej prasie, powinny podpadać pod jakiś paragraf.
Bo czyta to jeden Stasiek z drugim Jaśkiem, wsiadają w swoje Fordy i inne Peżoty, jak najbardziej wyposażone w ESP - i ognia. Lód, nie lód, deszcz, nie deszcz, wszak mają ESP. A "w gazecie napisali, że z ESP się do rowu nie wpada..."
Pól biedy, jeśli zabiją tylko siebie.
Gorzej, jak wpadną na przeciwległy pas i zabiją kogoś niewinnego.

Czy sprzedawcy w salonach mają obowiązek tłumaczenia klientom, że nawet najlepsze ESP nie z każdą siłą odśrodkową sobie poradzi...?

Azrael
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2009, o 18:25

WiS pisze: Czy sprzedawcy w salonach mają obowiązek tłumaczenia klientom, że nawet najlepsze ESP nie z każdą siłą odśrodkową sobie poradzi...?
Nie sądzę

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 20 kwie 2009, o 18:32

Eksperci alarmują - samoistny poślizg auta to najczęstsza przyczyna śmiertelnych wypadków. Ratunkiem jest system ESP

Samoistny, czyli taki, kiedy nikt auta nie rusza, stoi sobie ono spokojnie na parkingu i nagle samoistnie zaczyna się ślizgać.
Phi, to mój samochód nie ma żadnego ESP, a też mu się do nigdy nie zdarza. ;-)

"System ESP może zapobiec nawet 80 proc. wszystkich wypadków, których przyczyną był poślizg. Zaraz po pasach bezpieczeństwa to najważniejszy systemem chroniący zdrowie i życie pasażerów w samochodzie." - twierdzi Werner Struth, szef działu zajmującego się ESP w firmie Bosch.

Zaraz zaraz, czy opinia pana Wernera Strutha będącego przedstawicielem producenta, jest aby miarodajna? Nie no na pewno tak, przecież niemożliwe, żeby w tak poważnej sprawie kierował się dobrem swojej firmy, a nie ogółu... :lol:

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło
Polubione posty: 1 raz

Post 20 kwie 2009, o 18:38

Arti pisze: Na całe szczęście wyprodukowano taką ilość Lancerów IX, Bug-eye'ów STi i JDMowych Imprez, że na pewno do końca mojego życia wystarczy ich żeby znaleźć sobie coś do jeżdzenia i mieć gdzieś tą beznadziejną motoryzację naszych czasów. 8-)
Dokładnie 8-) Tyle tylko Arti, że powinniśmy zatem już je zacząć kupować i stawiać na kołkach żeby mieć zapas :mrgreen:
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2009, o 18:43

Arti pisze: wyprodukowano taką ilość Lancerów IX, Bug-eye'ów STi i JDMowych Imprez, że na pewno do końca mojego życia wystarczy ich żeby znaleźć sobie coś do jeżdzenia
mały 5150 pisze: powinniśmy zatem już je zacząć kupować i stawiać na kołkach żeby mieć zapas
Hammerajtem dobrze byłoby pomalować...

Azrael, pytanie było retoryczne ;-) W końcu sprzedawca nie jest od tego, żeby na dzień dobry psuć klientowi humor :cofee:
jarmaj, Ty pomyśl, co firma Bosch pisywała do eurodeputowanych i co do tych pism załączała... 8-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 20 kwie 2009, o 18:53

Ale bezpiecznik można wyjąć, tak?
Dolce far niente ;-)

cArLoS
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: WRX Spec Carlos 440/585

Post 20 kwie 2009, o 18:53

mówimy tutaj o świadomości posiadania cuda zwanego ESP, kuriozum dopiero jest fakt, iż 8 na 10 zapytanych użytkowników samochodów z ABS twierdzi iż system ten skraca drogę hamowania...

Czy komus jeszcze na forum ABS skraca droge hamowania? :->
projekt "Huragan" Carlos - 440/585
Obrazek

Azrael
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2009, o 18:54

FUX pisze: Ale bezpiecznik można wyjąć, tak?

To zależy, w 5 na 10 współczesnych autach nie da się w prosty sposób.

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2009, o 19:03

jarmaj pisze: Eksperci alarmują - samoistny poślizg auta to najczęstsza przyczyna śmiertelnych wypadków. Ratunkiem jest system ESP

Super! Samoistny poślizga a nie prędkość. Jeśli autem z ESP mogę jeździć zylion kilometrów na godzinę nie patrząc na znaki to ja to kupuję, poważnie! :-)
jarmaj pisze: Samoistny, czyli taki, kiedy nikt auta nie rusza, stoi sobie ono spokojnie na parkingu i nagle samoistnie zaczyna się ślizgać.
Phi, to mój samochód nie ma żadnego ESP, a też mu się do nigdy nie zdarza. ;-)
Nie znasz dnia, ani godziny kiedy na parkingu jakiś samochód rzuci się na Ciebie i Cię przejedzie, więc lepiej uważaj. :mrgreen:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2009, o 19:12

EterycznyŻołądź pisze: Nie znasz dnia, ani godziny kiedy na parkingu jakiś samochód rzuci się na Ciebie i Cię przejedzie,
Raczej "Cię prześliźnie" :-d

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 20 kwie 2009, o 19:27

cArLoS pisze:Czy komus jeszcze na forum ABS skraca droge hamowania? :->
To jest dość niewykluczone, wszak niektórzy mając świadomość posiadania ABSu starają się hamulca po prostu nie używać ;-)

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 20 kwie 2009, o 20:14

Azrael pisze:
FUX pisze: Ale bezpiecznik można wyjąć, tak?

To zależy, w 5 na 10 współczesnych autach nie da się w prosty sposób.
A to nie jest tak, że w każdym samochodzie można to wyłączyć guziczkiem? Bo ja się nie spotkałem z takim w którym by się nie dało. Fakt, nie widziałem wielu.

Azrael
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2009, o 20:21

minimus, w znacznej czesci aut guzik wyłącza tylko ASR, nie ESP. Np. Avensis.

minimus
5 gwiazdek

Post 20 kwie 2009, o 20:25

Azrael pisze: wyłącza tylko ASR
a cio to...?

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2009, o 20:27

Azrael pisze: minimus, w znacznej czesci aut guzik wyłącza tylko ASR, nie ESP. Np. Avensis.

I poprzednie RS4. :mrgreen:

Azrael
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2009, o 20:29

minimus pisze: a cio to...?
system dławiący silnik przy ruszaniu :)

minimus
5 gwiazdek

Post 20 kwie 2009, o 20:43

W mondeło jest ESP bez ASR. Ciągle mi dziad buksował spod światel.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 20 kwie 2009, o 22:39

Im więcej elektroniki tym kierowcy głupieją i coraz bardziej liczą nie na siebie tylko na systemy takie czy owakie :evil:
Jak patrzę na nowo uczących się w L-kach to nóż mi się otwiera na tych instruktorów ( właściwie to system nauczanie może to na nich wymusza :arrow: tragedia ), w każdym razie Ci ludzie niestety nawet ruszać dobrze nie umieją :o

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2009, o 23:14

Piter 35, instruktorzy nie potrafią dobrze ruszyć? Prawda, tak wolno jakoś to zawsze robią...
Piter 35 pisze: Im więcej elektroniki tym kierowcy głupieją i coraz bardziej liczą nie na siebie tylko na systemy takie czy owakie :evil:

No! Na przykład gps! Powinni tego zakazać! Albo komórki... :-/

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 22 kwie 2009, o 00:46

Powiedzcie mi, Wy, Którzy Próbowaliście. Czy auto z ESP da się wytrącić z równowagi, np. ,,na trzy''? Bo to, że będzie próbował za wszelką cenę odprostować i to, że wylosowana przezeń trajektoria wcale nie musi być kursem niekolizyjnym, to w sumie jest dla mnie jasne.

Bo ja tak w ogóle to sobie wspominam pewną debatę, gdzie oprócz hektolitrów wody padło parę, w sumie całkiem starych, ale ważnych i czasem zapominanych tez takich jak:

- aby kierowcy jechali rozważnie i bezpiecznie, należy wprowadzić pewien element niepewności do jazdy (to akurat było w kontekście totalnego ,,przeznakowienia'' naszych dróg -- nadmiar regulacji wyłącza myślenie -- i shared-space wraz z wszechobecną dla tego zjawiska zasadą prawej ręki), co również pięknie się tyczy elektonicznych bóstw,

- i drugie, które mi się spodobało (było jeszcze parę innych, ale to już totalny offtopic w kontekście elektronicznych bóstw [1]): jeśli zbudujesz drogę prostą jak lufa armatnia, to samochód zamieni się pędzący pocisk (stwierdzenie to zresztą sprowadza się do poprzedniego).

r.

[1] -- było jeszcze o złym stanie dróg, o wszechobecności obszarów zabudowanych nawet na głównych traktach komunikacyjnych, o zasadach działania videoradarów (pan polucjant próbował z tego wybrnąć, niestety wcześniej nie powiedzieli mu o istnieniu kontratypu, więc się motał ;)), o stałych łowiskach, o szkoleniach i stu innych problemach polskich dróg.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Azrael
6 gwiazdek

Post 22 kwie 2009, o 00:58

ky pisze: Czy auto z ESP da się wytrącić z równowagi, np. ,,na trzy''?

Bardzo zależy jakie auto, jakie ESP, jakie warunki. Niektóre da się dość łatwo inne bardzo trudno. Są takie które bez ESP są tak niestabilne że z ESP prowadzą się ledwo poprawnie dla przeciętnego kierowcy. W praktyce auto z ESP w sytuacji gdy się grubo przegnie wypłuża przodem poza drogę jeżeli nic drastycznego kierowca nie zrobi.

Toyota Avensis II 2.0 DiD mojej mamy odpłynęła mi dość niespodziewanie (na terenie m.st. Wawy przy prędkości mniej więcej przepisowej (ok 70-80m/h na chyba 70) ) tak na 3/4 obrotu kontry z gazem w podłodze mimo włączonego ESP i wszystkich systemów. Wystarczyło odjąć gaz (nie pamiętam czy trąciłem też hamulec). Bez ESP byłby dla przeciętnego kierowcy potwornie niebezpieczny. Ciekawe czy to wynika z zestrojenia zawieszenia pod ESP czy czego.

Znajomy rajdowiec wywalił dacha Mondeo z ESP bo gdy zobaczył przeszkodę za szczytem i postanowił skręcić żeby w nią nie wpaść to auto nie dało się zmusić do złożenia bokiem tylko wypłużyło do rowu i wywaliło się na dach. :) Od tego czasu pamiętam zawsze żeby kliknąć guzik pod deską jak jadę STI08.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 22 kwie 2009, o 09:52

ky pisze:Powiedzcie mi, Wy, Którzy Próbowaliście. Czy auto z ESP da się wytrącić z równowagi, np. ,,na trzy''?
To jeszcze zależy co to znaczy wytrącić z równowagi. Wytrącić się w wieli przypadkach pewnie da, ale raczej ciężko zrobić to w sposób kontrolowany.
W ESP chodzi przecież głównie o to by auto zawsze jechało przodem do przodu. W większości przypadków i dla większości kierowców jest to ok.
czarne jest piękne...

ODPOWIEDZ