BLOG - Bezsensowna Logoreja O Gownie

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: BLOG - Bezsensowna Logoreja O Gownie

Post 19 kwie 2009, o 16:00

Arno pisze: Wjechala zonie w bok. No i kto byl winien?
Żona. :giggle:

Po co skręcała w lewo... :razz:

;-) zartowałem...

Dolce far niente ;-)

aliza
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: tico
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 24 kwie 2009, o 02:37

Arno pisze:Dziś się dowiedziałem, że jakaś masa wyadków śmiertenlych na motorach w tym sezonie.
Coś sie dzieje. Ale jakie powody? Czy sama liczba motocykli? Czy może kretynizm zwykły, szaleństwa jak STI ale bez ochrony blachy?

A najgorsze jest to, że jak wpadnie na ciebie motor, który będzie cię mijał bardzo szybko między dwoma pasami i się poślizgnie i wpadnie pod twoje koła, to ty pójdziesz siedzieć, bo co?> A bo nigdy drogi forowiczu nie jedziesz zgdnie z przepisami.
Ngdy nie jedziemy 50/60/70/80/90/110/130 tylko zawsze jedziemy szybciej. A wtedy stajemy się współwinnymi.

W TVP teraz. 3000 wypadkow motocyklowych. W zeszlym roku 200 wypadkow siemrtelnych.

Twerdza znawcy, ze to z powodu wsiadania na super szybkie mtory bez doswiadczenia na wolnych.... MOZE MOZE...
Ale chyba pora drodzy panstwo wlączyc uwage i miec ozy dookola glowy. Ja wiem, zawsze mamy.
Ale jednak...
aLE FAJNIE SIĘ JEŹDZI SKUTEREM .... I SZYBCIEJ, NIŻ SAMOCHODEM...
freedom SIĘ CZUJE....
dŻISUS
dZIS ZNÓW SIĘ POŚMIAŁAM Z KOLESIA TWOJEJ UKOCHANEJ CURCI, TEGO PASZTETA KIELECKIEGO...
A MÓJ MĄŻ JESZCZE BARDZIEJ, BO W KOŃCU TO PRZYSWOIŁ...
dzień bez śmiechu uważam za stracony!
Wasz stary wiarus w spódnicy

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 kwie 2009, o 08:09

Ten sezon motocyklowy:
Przedwczoraj moja żona widziała nieżywego chłopaka który sie rozwalił motorem.
trzy lub dwa tygdonie temu jedna dziewucha ze studia była na pogrzebie kolegi, zabił się na motorze.

Na mój gust to za dużo trupów nie w prasie a gdzieś blisko mnie. Na drodze bardzo gęsto.
Przepis mówi, że można jechac między pasami na motorze, ale zdaje się, że ma być ten motor w odległości metra od mijanych samochodów. Niech mnie ktoś poprwi, jeśli ten przepis mówi cos innego.
To ja pytam grzecznie, metr od aut to chyba można w stanach na autostradzie miec a nie u nas na tych wąskich pasach. Motocykle na ogół mijają moje lusterka na centymetry.
Najmniejszy ruch kierownicą w korku w lewo lub w prawo i zostaje zabójcą. Rozumiem, oczy na około, trzeba inaczej patrzeć, ale gdzie ten METR!
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło
Polubione posty: 1 raz

Post 24 kwie 2009, o 08:16

aliza, cAPSLOCK :!: :!: :!: Chyba, że chcesz mnie zabić :mrgreen:
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 kwie 2009, o 08:16

Nie da się ukryć, ten sezon jest jakiś dziwny, jeśli chodzi i motocykle. Tylko wczoraj widziałem dwa wypadki - na Powsińskiej i na Al. Jerozolimskich.

Ja jeszcze nie zacząłem jeździć, strategię zawsze mam taką, że czekam pierwszy miesiąc, aż się samochodziarze oswoją z tym, że motocykle wyjechały i dopiero zaczynam. Czyli jeszcze z tydzień, dwa. I powoli. I oczy na około głowy.
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 24 kwie 2009, o 10:37

Mam nieodparte wrażenie, że w tym roku na motocykle wsiadło dużo więcej osób bez wyobraźni niż w latach poprzednich.

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 kwie 2009, o 10:53

Mam dokładnie to samo wrażenie.

Kłaniają się kursy i szkolenia motocyklowe, załatwiane na podobnej zasadzie, jak na kategorię B. Teorię sobie odpuszczamy, bo szkoda czasu, jazdy za tydzień, kursant się uczy ósemki kręcić przez połowę szkolenia, a potem wsiada na motocykl i z prędkością 40km/h do znudzenia jeździ trasą egzaminu. Potem zdaje, kupuje stukonny motur, bo w tym kraju wstyd mieć cokolwiek poniżej 600ccm - i mamy takie efekty.

A szkolenie do jazdy na motocyklu ma sporo wspólnego ze szkoleniem lotniczym - też trzeba kompletnie zmienić filozofię patrzenia na drogę w stosunku do jazdy samochodem. To inna fizyka - czego uczą, z tego co ja wiem - tylko w jednej szkole, gdzie instruktor do bólu wkłada wiedzę do głów a potem jeździ z kursantem na jednym motocyklu, uczy zachowań w sytuacjach awaryjnych - i pokory. A większość ludzi sobie nie zdaje sprawy z konsekwencji tego, że coś pójdzie nie tak - a prędzej czy później raczej pójdzie, szczególnie jak się jest młodym, ma za sobą pierwszy sezon i już się "jest otrzaskanym i umie się jeździć". W samochodzie jak coś idzie trochę nie tak, to się traci lampę i błotnik. W motocyklu w analogicznej sytuacji można stracić nogę. Memento.

– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 24 kwie 2009, o 22:20

devlin pisze: Mam dokładnie to samo wrażenie.

I ja. Kilka lat temu nie do pomyślenia była jazda pomiędzy JADĄCYMI samochodami (w przeciwieństwie do jazdy pomiędzy stojącymi, co jest w miarę bezpieczne). Dziś to normalka. Nawet taki motocyklista nie zjedzie na chwilę za mnie, żeby mi się pokazać w lusterku. Tylko tnie i nie wiem na co liczy. Bezmyślność niestety...

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 kwie 2009, o 22:50

Dziś pierwszy raz na kozie - po połowie roku przerwy. 2 godziny, całe miasto dookoła. Wte, wewte. Policja mnie za uszy na kasku zgarnęła, bo chcieli się dowiedzieć, gdzie kupiłem - pośmialiśmy się, jadę dalej. Powolutku, spokojnie, zero przyśpieszeń, zero wyprzedzania, przypominamy sobie co i jak, znów się okazuje, że 100 KM i 220kg to nie przelewki i trzeba z szacunkiem do tego. Ciekawe, nowe - stare spostrzeżenia: leniwy start ze świateł z wszystkimi, raz, dwa - i pusto za mną, samochody daleko w tyle. Toczę się leniwie - na liczniku 80. Leniwie, myślę. Nagle myśl - no tak, ale licznik w milach.

Widzę natomiast jedno - im starszy jestem, tym spokojniej jeżdżę na moto. 9 lat na motocyklu, cud, że pierwszy rok przeżyłem. A teraz - ani mi się śpieszy, ani ciągnie do wyprzedzania, jazda między jadącymi samochodami - nie do pomyślenia. Bardziej agresywnie samochodem jeżdżę, stwierdzam.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 kwie 2009, o 08:22

devlin pisze: Dziś pierwszy raz na kozie - po połowie roku przerwy
A co to za koza, bo gdzieśmnię umnknęło... :oops:
Dolce far niente ;-)

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 kwie 2009, o 08:41

Taka:

Link do galerii: http://photocast.mac.com/wojnar/100245/rss

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 kwie 2009, o 08:52

Fajna!!!!
Dolce far niente ;-)

aliza
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 25 kwie 2009, o 09:20

Arno pisze:Ten sezon motocyklowy:
Przedwczoraj moja żona widziała nieżywego chłopaka który sie rozwalił motorem.
trzy lub dwa tygdonie temu jedna dziewucha ze studia była na pogrzebie kolegi, zabił się na motorze.

Na mój gust to za dużo trupów nie w prasie a gdzieś blisko mnie. Na drodze bardzo gęsto.
Przepis mówi, że można jechac między pasami na motorze, ale zdaje się, że ma być ten motor w odległości metra od mijanych samochodów. Niech mnie ktoś poprwi, jeśli ten przepis mówi cos innego.
To ja pytam grzecznie, metr od aut to chyba można w stanach na autostradzie miec a nie u nas na tych wąskich pasach. Motocykle na ogół mijają moje lusterka na centymetry.
Najmniejszy ruch kierownicą w korku w lewo lub w prawo i zostaje zabójcą. Rozumiem, oczy na około, trzeba inaczej patrzeć, ale gdzie ten METR!
No tak, no tak, ale chyba se ten jakiś motór i tak kupie... :-d
Chcę sie poczuć jak chłop. Muszę chyba zacząć od portek skórzanych. Mój ojciec miał dwa motory, jednym z nich woził żonę (moję mamę) i brata, on się załapał na jazdę a ja niestety nie, ale o tem potem.
Motór miał kosz i we w nim wozili mojego braciszka starszego o 5 lat i 9 miesięcy.
Motorami jeździł ojciec też na wyścigi.
Kiedyś na takiem wyścigu stracił paznokieć u prawego palucha, przez babę która wylazła na drogę, bo nie spojrzała w lewo, nie ucuna była. Baba jak zauważyła, że pędzi na niu jakiściś motór-potwór, rzuciła swój kosz z jajamy i śmietanu i łuciekła cem prendzy w jedny chwili!!!
Ojciec przypieprzył we w niego prawym butem, a jechał ze prędkością światła....
Potem niestety - przeze mnie musiał sprzedać obydwa i jeszcze dołożyć do tego garnitur i coś tam, coś tam, żeby wystarczyło na leki dla mnie. Ciężkie czasy byli... :mrgreen:

aliza
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 25 kwie 2009, o 09:27

devlin pisze:Taka:

Link do galerii: http://photocast.mac.com/wojnar/100245/rss
O w mordę, ale mnie przytkało, przewieziesz mnie devlinie, że się tak po krakowsku zapytam: Devlinie...
(U nasz w warsiawie sie mówi: przewieziesz mnie devlin?).???? :-d

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 kwie 2009, o 09:35

Pewnie, ino dekiel sobie musisz sprawić, bo ni mom drugiego :-)

aliza
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 26 kwie 2009, o 02:01

devlin pisze:Pewnie, ino dekiel sobie musisz sprawić, bo ni mom drugiego :-)
Stoi!!!

Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
Polubił: 29 razy
Polubione posty: 85 razy

Post 26 kwie 2009, o 06:44

devlin, piękny motor uważaj tylko jak będziesz śmigał z alizą :giggle:

aliza
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 26 kwie 2009, o 08:42

Gump pisze:devlin, piękny motor uważaj tylko jak będziesz śmigał z alizą :giggle:
To dopiero będzie "ra-ta-tuj sie kto może..." :cofee:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 26 kwie 2009, o 11:55

devlin, aliza, poganiajcie po wawie to ja CBR za wami pojadę i jakiś filmik nakręcę :giggle:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 kwie 2009, o 21:07

Kruszyn, masz CBR?

aliza
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 1 maja 2009, o 07:22

Kruszyn pisze:devlin, aliza, poganiajcie po wawie to ja CBR za wami pojadę i jakiś filmik nakręcę :giggle:

że co proszę jakimi cebrami?! :?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 maja 2009, o 08:57

aliza pisze:
Kruszyn pisze:devlin, aliza, poganiajcie po wawie to ja CBR za wami pojadę i jakiś filmik nakręcę :giggle:

że co proszę jakimi cebrami?! :?
http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopi ... 205#p97008
Dolce far niente ;-)

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 1 maja 2009, o 12:42

devlin pisze: Kłaniają się kursy i szkolenia motocyklowe, załatwiane na podobnej zasadzie, jak na kategorię B. Teorię sobie odpuszczamy, bo szkoda czasu, jazdy za tydzień, kursant się uczy ósemki kręcić przez połowę szkolenia, a potem wsiada na motocykl i z prędkością 40km/h do znudzenia jeździ trasą egzaminu. Potem zdaje, kupuje stukonny motur, bo w tym kraju wstyd mieć cokolwiek poniżej 600ccm - i mamy takie efekty.
z tymi naukami to jakaś dziwna sprawa, widzę na mieście kursantów popylających w plastronie z literką L na suzuki a instruktor 20-30 metrów za nim samochodem. Nie wiem czy to skuteczna nauka, znaczy służącą czemuś więcej niż tylko zdanie egzaminu. Ale zdarzyło mi się też widzieć kursanta i instruktora/-orkę na motocyklach i to jakoś bardziej do mnie przemawia.

A co do samych motocykli... to na allegro jest pełno takich w cenie do 15-20 tysięcy, które mają osiągi na poziomie Ferrari. Mnie mrozi fakt, że ktoś kto kupuje takie ścigacze to przeważnie zapomina o czymś takim jak buty do jazdy, rękawice, kombinezon (czyli o swoim bezpieczeństwie)
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 maja 2009, o 13:03

Mają interkomy...
Dolce far niente ;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 1 maja 2009, o 13:11

devlin, własnej nie ale czasem jeżdżę :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

ODPOWIEDZ