SUBARU W F1....

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

SUBARU W F1....

Post 25 kwie 2009, o 08:31

No nie mogłem tego newsa w nowym wątku nie zalożyć....

Brytyjski Aston Martin nie próżnuje. Po zaprezentowaniu czterodrzwiowego modelu Rapide oraz efektownego coupe One 77 wydawać by się mogło, że firma przez kolejne lata nie zaskoczy nowymi projektami. A jednak!
Serwis Zercustoms informuje, że Aston Martin nie wyklucza wstąpienia do ekskluzywnego światka Formuły 1. Opracowaniem bolidu miałby się zająć zespół Prodrive, który jeszcze do niedawna konstruował i serwisował rajdowe Subaru Imprezy WRC.

Po wycofaniu się japońskiej marki z rywalizacji na odcinkach specjalnych firma Davida Richardsa miała wyraźnie mniej pracy. Jeżeli kontrakt z Astonem Martinem doszedłby do skutku, z pewnością sytuacja uległaby zmianie.

Serwis Zercustoms podaje, że Richards już teraz prowadzi rozmowy z Cosworthem na temat zakupu silnika do nowego bolidu F1. Nie można też wykluczyć, że tandem Prodrive - Aston Martin spróbuje kupić jednostkę napędową od którejś z drużyn aktualnie zmagających się w mistrzostwach.

Skąd pomysł na dołączenie do niezwykle kosztownej Formuły 1? Aston Martina na pewno skusiła obietnica Berniego Ecclestone, który obiecał wielomilionowe dotacje dla nowych zespołów. W chwili obecnej F1 stało się także areną zmagań inżynierów oraz kierowców, a nie zespołów, które zdominowały zawody za sprawą największych inwestycji finansowych, co stanowi kolejny argument za dołączeniem do rywalizacji.

http://moto.onet.pl/1554069,1,co-polacz ... ml?node=80

Dolce far niente ;-)

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Re: SUBARU W F1....

Post 25 kwie 2009, o 10:38

Było już o tym na forum.

Z resztą widać, że ten "artykuł" pisał ktoś, kto ma mgliste pojęcie o motoryzacji i F1.
Po wycofaniu się japońskiej marki z rywalizacji na odcinkach specjalnych firma Davida Richardsa miała wyraźnie mniej pracy. Jeżeli kontrakt z Astonem Martinem doszedłby do skutku, z pewnością sytuacja uległaby zmianie.
Jaki znowu kontrakt ? Przecież to Prodrive jest właścicielem marki Aston Martin. I to Prodrive się zastanawia czy wykorzystać markę AM przy ewentualnym włączeniu się do cyklu...

Poza tym Subaru w F1 już było i to w znacznie większym stopniu niż miałoby to być za pośrednictwem Prodrive (z resztą jaki to ma związek z Subaru? ).

Link: http://www.youtube.com/watch?v=yBSh9qecTHQ

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 25 kwie 2009, o 12:32

Wurc jesteś ze swa wiedzą nieoceniony... :thumb:
Dolce far niente ;-)

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 25 kwie 2009, o 22:24

FUX pisze:Wurc jesteś ze swa wiedzą nieoceniony... :thumb:
Też jestem pod wrażeniem :-> .
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 25 kwie 2009, o 22:42

Przesadzacie, ja o F1 nie mam zbyt wielkiej wiedzy...

Ale dziękuję za miłe słowa :oops:

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 25 kwie 2009, o 22:53

WRC fan pisze: ja o F1 nie mam zbyt wielkiej wiedzy...
Noooo...., zapewne :giggle:

WRC fan, a dlaczego właściwie Subaru nie próbuje swoich sił w F1? Możesz mi to pokrótce wyjaśnić? Skupili się na rajdach od początku, czy jak?
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 25 kwie 2009, o 23:21

Doxa pisze: WRC fan, a dlaczego właściwie Subaru nie próbuje swoich sił w F1? Możesz mi to pokrótce wyjaśnić?

Na chwilę obecną wycofali się WRC ze względu "kryzys" więc teraz to nawet nie ma o czym mówić ;-)
A co do przeszłości...hmm...ciężko mi powiedzieć - widać, że na samym początku lat 90'tych zastanawiali się nad F1 (vide film z drugiego posta), ale skończyło się na 8 wyścigach (a właściwie próbie zakwalifikowania się do GP - do żadnego zespół Coloni-Subaru się nie załapał) pewnie nie spełniło to ich oczekiwań* i postawili na rajdy w których już wtedy mieli jakieś doświadczenie, w końcu dział sportu czyli Subaru Tecnica International już wtedy istniało i przygotowywało samochody do rajdów.

*- zapewne przede wszystkim kosztowych oczekiwań. Jednak F1 to droższa "zabawa" niż rajdy, a wiadomo, że same pieniądze nie wystarczą - wystarczy popatrzeć na zespół Toyota, który zalicza teraz 8 sezon w F1 a nie ma na koncie ani jednego zwycięstwa (może jutro się uda ;-) ), a nie jest tajemnicą, że stoi za nimi potężny budżet.

To takie moje luźne przemyślenia :-> Może ktoś bieglejszy w historii F1 (ky ? ;>) dopisze coś o tym zespole Coloni-Subaru.

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 26 kwie 2009, o 00:04

Ale jeśli to były lata 90' to jeszcze są moim zdaniem, dwa duże ale. Subaru już wtedy mocno stawiało na AWD i boksera, a to w F1 się nie wykorzystuje, w przeciwieństwie do rajdów.

EDIT. No i boczne szyby bez ramek też do bolidu F1 ciężko wsadzić. :-)

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło
Polubione posty: 1 raz

Post 26 kwie 2009, o 00:13

EterycznyŻołądź pisze: Ale jeśli to były lata 90' to jeszcze są moim zdaniem, dwa duże ale. Subaru już wtedy mocno stawiało na AWD i boksera, a to w F1 się nie wykorzystuje, w przeciwieństwie do rajdów.
A Ty to miałeś już wtedy ze dwa lata? :mrgreen:
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 26 kwie 2009, o 00:17

WRC fan pisze: Może ktoś bieglejszy w historii F1 (ky ? ;>)
Nie przesadzasz czasem z tą złośliwością na wieczór? ;>

Nic nie powiem, nie znam historii tego zespołu.
EterycznyŻołądź pisze: Subaru już wtedy mocno stawiało na AWD i boksera, a to w F1 się nie wykorzystuje,
Hmmm...

Obrazek

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 26 kwie 2009, o 00:17

EterycznyŻołądź pisze: Ale jeśli to były lata 90' to jeszcze są moim zdaniem, dwa duże ale. Subaru już wtedy mocno stawiało na AWD i boksera, a to w F1 się nie wykorzystuje, w przeciwieństwie do rajdów.
Rzecz w tym, że Subaru skonstruowało do F1 silnik bokser.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 kwie 2009, o 00:19

Inna sprawa, że boksery w końcu zniknęły z F1 na rzecz bardziej zwartych fałek (i to też o mało klasycznych kątach rozwarcia, jak pamiętam).

r.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 26 kwie 2009, o 00:21

ky pisze:
WRC fan pisze: Może ktoś bieglejszy w historii F1 (ky ? ;>)
Nie przesadzasz czasem z tą złośliwością na wieczór? ;>
Kiedy ja szczerze :giggle:
Wiesz, ja to się wywodzę z Kubicomanii :mrgreen: W F1 zacząłem się żywo wgłębiać dopiero w 2006 roku.

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 26 kwie 2009, o 00:21

WRC fan pisze: Rzecz w tym, że Subaru skonstruowało do F1 silnik bokser.

Trzeba było od razu o tym pisać. Choć moje gdybania jednak mają dwa słuszne ale. Ramki i AWD. :mrgreen:

Ten silnik do Justy, na wzór Clio V6 to nie byłby taki zły pomysł. :thumb:
ky pisze: Inna sprawa, że boksery w końcu zniknęły z F1 na rzecz bardziej zwartych fałek (i to też o mało klasycznych kątach rozwarcia, jak pamiętam).

To jednak dobrze pamiętałem Aza, że z bokserami jest dużo problemów i łatwiej ich nie używać.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 26 kwie 2009, o 00:24

EterycznyŻołądź pisze: Ten silnik do Justy, na wzór Clio V6 to nie byłby taki zły pomysł. :thumb:

Ciekawostka - parę lat temu taki właśnie silnik był do sprzedania na ebay'u :idea:

EterycznyŻołądź pisze: Trzeba było od razu o tym pisać.
Pisałem - w filmie z YT który wrzuciłem jest to zdjęcie, które zamieścił ky.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 kwie 2009, o 00:25

WRC fan pisze: Wiesz, ja to się wywodzę z Kubicomanii :mrgreen: W F1 zacząłem się żywo wgłębiać dopiero w 2006 roku.
A ja miewałem fale zainteresowania lat kilka, kilkanaście temu, jak było co i było gdzie oglądać. Inna sprawa, że MotoGP zawsze było fajniejsze (a przynajmniej przez ostatnie 15 lat).

r.

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 26 kwie 2009, o 00:27

ky pisze: MotoGP

Tylko gdzie w tym sezonie można to oglądać? :-/ Na jakichś dziwnych kanałach jest.
WRC fan pisze: Pisałem - w filmie

Ale zdjęcie nie równa się tysiącu słów. ;-)

ODPOWIEDZ