"Goooooooool! A nie...to tylko boczna siatka..."

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Re: "Goooooooool! A nie...to tylko boczna siatka..."

Post 27 kwie 2009, o 12:49

Podobnie jak miliony kibiców Realu na całym świecie... mnie taka punktowa przewaga nad Barceloną bardzo urządza na koniec sezonu... :evilgrin:

A poza tym... Proszę cię... :roll:
Kretyńskie zachowanie jednego piłkarza ma zmienić mój stosunek do klubu, drużyny, której kibicuję od 10 co najmniej lat?
Pepe jest debilem i nie przeczę... Ale co to ma wspólnego z osiągnięciami zespołu? Co ma wspólnego z walką o mistrzostwo?
Chyba tylko tyle, że nie zagra w Gran Derbi... Ale może to i lepiej.

Co do Marcelo, to zupełnie nie rozumiem zamieszania.
Obejrzałem jeszcze raz tamten incydent i faulującym był Ramos a nie Marcelo, więc zachowanie zawodnika Getafe w stosunku do Marcelo kompletnie nie na miejscu... Nic dziwnego, że się wkurzył...

Death ain't nothin' but a heartbeat away...

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 27 kwie 2009, o 19:45

Bilex pisze:
Co do Marcelo, to zupełnie nie rozumiem zamieszania.

Link: http://www.youtube.com/watch?v=DE4Zpn-cwfA

Kopnięcie, celowe, poza grą (Ramos, tak?), udawanie potem małpki, trzymanie się za krocze (to na zdjęciach lepiej widać) i ze strachy chowanie się za swoimi... zachowania nie godne i piłkarza i faceta... :roll:

Co do Pepe... tłumaczenie trenera, że on nie chciał, że chciał kopnąć w powietrze (zezol jakiś straszny :giggle: ), wypowiedzi o tym jaki to on dobry i wesoły, jak to przeprowadzał staruszki przez jezdnie kiedy był dzieckiem i odwoływanie się od kary... sorry, ale są to zachowania, które nie powinny być tolerowane w klubie, który chce być poważny i coś mówi o tradycji, zasadach i honorze (chyba, że to jest odwoływanie się do czasów Franco :whistle: ). Jedyny, który miał odwagę w klubie powiedzieć, że to zachowanie jest karygodne, był Iker.
Klub sam z siebie powinien ukarać Pepe, a nie odwoływać się i twierdzić, że 10 meczów to zbyt dużo ("Co za katastrofa! Kara nie odpowiada temu, co stało się na boisku", powiedział prezes Boluda dla dziennika Marca.
).

Jako kibic jesteś w trudnej sytuacji i Ci współczuję, ale zdobądź się na szczyptę obiektywizmu. Chętnie z Tobą popolemizuję.

P.S. Przypomnij sobie wypowiedzi piłkarzy Barcelony z zeszłych sezonów, a wypowiedzi zawodników Realu z tego lub ze zwycięskich Barcy. Nie mów, że nie widzisz różnicy.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 kwie 2009, o 20:56

EterycznyŻołądź pisze: Kopnięcie, celowe, poza grą (Ramos, tak?)
Oj brzydko i podle, to fakt :o Ale to przecież nie z tej akcji chyba, po której była awantura...
Tam faulował Ramos lub Gago (nie jestem pewien) a Capa Diaz rzucił się na Marcelo (no chyba, że to kopnięcie było wcześniej i chciał się odegrać...)

Niestety presja wydobywa z niektórych zawodników zwierzęce instynkty...
Jedyny, który bez względu na stawkę jest do końca gentlemanem to Raul. No i Casillas może (podobało mi się jego zachowanie w stosunku do Pepe - i w trakcie zamieszania i po meczu).
EterycznyŻołądź pisze: Jedyny, który miał odwagę w klubie powiedzieć, że to zachowanie jest karygodne, był Iker.
No nie jedyny - sam winowajca był dla siebie równie surowy...
EterycznyŻołądź pisze: Przypomnij sobie wypowiedzi piłkarzy Barcelony z zeszłych sezonów
Oj, nie chce mi się teraz szukać... ale wystarczy przypomnieć chociażby chamskie teksty w sprawie szpaleru... :roll:

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 27 kwie 2009, o 21:19

Bilex pisze: Oj, nie chce mi się teraz szukać... ale wystarczy przypomnieć chociażby chamskie teksty w sprawie szpaleru... :roll:

Jakie? Przez chwilę był jedynie pomysł, aby wyjść w innych koszulkach, wspierających kontuzjowanego Milito, ale jak wiesz do tego nie doszło. Nie było tekstów "to my wygramy", "do świąd będziemy liderem", ani co ostatnio modne (prezes i Marcelo) podawania rozpiski z wynikami przyszłych meczów. Albo było mówione, że Real jeszcze może wygrać, bo zawsze jest wielką drużyną, albo że zrobią wszystko, żeby wygrać, ale będzie to trudne. Pełen szacunek dla rywala. Dlaczego przedkładasz zachowanie Casillas nad Raulem? Iker, zawsze rozsądnie i z szacunkiem się wypowiada, a Raul mimo tego co się mówi zapracował swojej karierze na czerwoną kartkę. Niewątpliwie obaj gracze od lat, niezmiennie, zasługują na szacunek, zarówno za swoje umiejętności jak i zachowanie, szkoda tylko, że trenerzy czy prezesi się nie potrafią od nich tego nauczyć, a piłkarze zarazić. ;-)

W ogóle pełno macie problemów. Brak spójnego stylu gry (od lat), trenerzy zmieniani jak chorągiewki, były prezydent przestępcą , brak wychowanków-prawdziwych cracków (cz aby nie od czasów Ikera? - nie wiem pytam się). W tym sezonie trochę było spotkań granych jak jakiś drugoligowiec, bronić się i kontrować, nic ponadto. Choć przyznaję ilość zwycięstw, zwłaszcza tych w meczach "niemożliwych do wygrania" - niesamowita.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 kwie 2009, o 21:55

No nie przekopię teraz całego internetu ale paru zawodników wypowiadało się niezbyt pochlebnie o pomyśle szpaleru i o tym, że nie widzą powodu do jego robienia w dość niewybrednych słowach.
Były nawet żarciki, że będą udawać chorych i wyślą na mecz drużynę juniorów żeby zrobiła szpaler.

Ale pamiętasz zapewne słynne "Madrid, cabrón saluda al campeón!" super gwiazdy twojego zespołu? Wykrzyczane w obecności kilkudziesięciu tysięcy ludzi do mikrofonu? To nie chamstwo?

Zrozum Witek, tu nie chodzi o obronę takich zachowań - oczywiście, że są naganne. Chodzi o to że dopuszczają się ich jednostki a nie zespół. A ja kibicuję drużynie właśnie.

Casillas jest dla mnie, podobnie jak Raul - wzorem piłkarza. Wymieniłem go na drugim miejscu, bo akurat najpierw pomyślałem o El Capitanie.

Niestety nie zanosi się na to, żeby od nowego sezonu w Realu było lepiej. Drużyna ma niesamowitego ducha walki ale niestety brakuje spójnej myśli trenerskiej, zbyt dużo do powiedzenia mają zawodnicy, zmieniają się kolejne zarządy, mówi się o nowych transferach, które kompletnie rozbiją układ w szatni itp...

Ale taki właśnie był, jest i będzie Real - stety i niestety :-)

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 27 kwie 2009, o 22:10

EterycznyŻołądź pisze: szkoda tylko, że trenerzy czy prezesi się nie potrafią od nich tego nauczyć, a piłkarze zarazić. ;-)
jaaasne. zwłaszcza gdy każde spotkanie akurat tych dwóch drużyn to nie mecz ligowy tylko międzypaństwowy. więcej nawet: to wydarzenie polityczne. piłkarze, którzy są w dużym procencie importowani jeszcze może potrafią się od tego dystansować (nie zawsze, jak widać), ale działacze? przecież działacze "hiszpańskiego" klubu fc barcelona nawet nie mówią po hiszpańsku.

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 27 kwie 2009, o 22:25

Bilex pisze: Ale pamiętasz zapewne słynne "Madrid, cabrón saluda al campeón!" super gwiazdy twojego zespołu? Wykrzyczane w obecności kilkudziesięciu tysięcy ludzi do mikrofonu? To nie chamstwo?

To akurat pamiętam. Oraz karę jak owa super gwiazda płaciła. Ale jeśli Pepe bronią faktami, że w dzieciństwie był grzeczny to ja będę bronił Eto'o rasistowskimi okrzykami, których się nasłuchał. ;-) Ja bym jednak nie porównywał głupiej przyśpiewki na temat znienawidzonego rywala (a ma za co) podczas chwili największej euforii z pobiciem kogoś, bo się samemu źle zagrało.

Z Raulem się zgadzam, jeden z najwybitniejszych napastników, wszech czasów. To prawda, że był pomysł, że sprzedaniem go, czy to tylko plotki?

Ja tam lubię jak drużyna ma UNICEF na koszulkach zamiast bwin, czy Opla oraz całą tą zabawę w Més que un club oraz ciągłe, od lat i od juniorów stawianie na futbol totalny i piękno (choć nie raz i nie dwa, kosztem skuteczności) zagrań. Nawet ostatni trend ze swobodnym szafowaniem pieniędzmi w okienkach transferowych bardziej mi się podoba niż oferty po 100 mln (tak wiem, że za Gasparta też było rozrzutnie, ale to teraz wy macie jego genialny pomysł - Saviolę :mrgreen: ).

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 27 kwie 2009, o 22:28

damaz pisze: przecież działacze "hiszpańskiego" klubu fc barcelona nawet nie mówią po hiszpańsku.

O co Ci chodzi? :roll:
damaz pisze: piłkarze, którzy są w dużym procencie importowani jeszcze może potrafią się od tego dystansować

Eeeeeee? :? Wiesz, że piszesz o drużynie, która jako jedyna z szeroko pojętej czołówki ma tylu wychowanków w pierwszym zespole i w której gra największa liczba reprezentantów Hiszpanii?

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 kwie 2009, o 22:36

EterycznyŻołądź pisze: ale to teraz wy macie jego genialny pomysł - Saviolę
Saviola...Saviola... :? to ten nieduży chłopak co się po szatni plącze jakby zgubił buty?

:evilgrin:

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 27 kwie 2009, o 22:39

Bilex pisze: Saviola...Saviola... :? to ten nieduży chłopak co się po szatni plącze jakby zgubił buty?

To wy go trzymacie w szatni? :? U nas był trzymany na trybunach lub wakacjach za granicą, w końcu miał przydomek Króliczek, jeszcze by komuś strój pogryzł (choć on przede wszystkim był niesamowicie łasy na takie zielone i $zeleszczące, nie koniecznie sałatą będące). :giggle:

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 kwie 2009, o 16:10

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 28 kwie 2009, o 16:28

Oj! Bidoki.
Nie ma to jak newsy z rzetelnych źródeł. :razz:
czarne jest piękne...

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 28 kwie 2009, o 17:50

Niech moją odpowiedzią będą słowy Pepa, Guardioli oczywiście. :-p

http://www.blaugrana.pl/news/2265/guard ... lacje.html
vibowit pisze: Oj! Bidoki.
Nie ma to jak newsy z rzetelnych źródeł. :razz:

Tym bardziej, że według Madryckiej Marki, gdyby rozpatrzeć błędy arbitrów to Barca powinna mieć bodajże dwa więcej. :whistle: Ale jacy oni są zakompleksieni, nie potrafią po prostu przyznać, że Barcelona gra lepiej, są jedyni na całym świecie. :roll:

damaz, odpowiadaj, bo jakieś dziwne rzeczy powypisywałeś i uciekłeś.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 kwie 2009, o 19:21

Real Madryt :arrow: z Madrytu
Madryt :arrow: stolica Kastylii

FC Barcelona :arrow: z Barcelony
Barcelona :arrow: stolica Katalonii

Kastylia to nie Katalonia. nie mylić. koloryt dokładnie taki ja w przypadku Basków, tylko że "objawy" bardziej cywilizowane. ale czasem muszą mieć gdzieś ujście. te objawy. jedno z bardziej znanych ujść to rywalizacja tych dwóch klubów. jej podłoże jest nie tylko sportowe.

co do języka. w Barcelonie używanym powszechnie, oficjalnie (język urzędowy?) i na co dzień jest kataloński. to nie jest hiszpański. to jest - w przybliżeniu taka sama mieszanka jak Ukraiński. Ukraiński to "rusko-polski" a kataloński to "hiszpańsko-francuski".

i na koniec: to co powyżej to nie są jakieś tam imponderabilia. w Katalonii (Barcelonie) ciągoty separatystyczne są naprawdę widoczne. Madryt (czyli rząd) też nie przygląda się temu wszystkiemu biernie. dlatego bardzo poważnie traktowane są mecze Real - Barcelona. nie tylko z powodów sportowych, jak pisałem wcześniej.
jeden z powodów, dla których Barcelona "używa" tylu własnych wychowanków: jest postrzegana jako narodowa reprezentacja Katalonii. tam nie powinni grać nie-Katalończycy. pisząc o piłkarzach "nie uwikłanych" myślałem raczej o tych z Madrytu. tam jest więcej transferowców.

edit: zapominając o tych "niuansach", Barcelona gra piękną piłkę. nawet ja z przyjemnością oglądam. dzisiaj już przygotowałem "pomoce" i zarezerwowałem czas. :thumb:

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 28 kwie 2009, o 19:45

Gdzie będziesz oglądać? Kibicujesz jakiejś konkretnej drużynie?
damaz pisze: jeden z powodów, dla których Barcelona "używa" tylu własnych wychowanków: jest postrzegana jako narodowa reprezentacja Katalonii. tam nie powinni grać nie-Katalończycy. pisząc o piłkarzach "nie uwikłanych" myślałem raczej o tych z Madrytu. tam jest więcej transferowców.

Tutaj mylisz Barcę z Athletic (Bilbao), w którym grają tylko Baskowie, a klub, ciekawostka, jedyny obok Realu i FCB, ani razu nie grał w drugiej lidze (czyli z "hiszpańskich" klubów tylko Real, a w tym roku w finale Pucharu Króla, jedynym hiszpańskim, zagra właśnie FCB i Bilbao :-) ).

Katalonia ma swoją reprezentację piłkarską, do której należą też reprezentanci Hiszpanii. Nie jest ona jednak uznawana przez Fifa, choć grają kilka spotkań towarzyskich z innymi (uznawanymi) reprezentacjami. Tak więc, pisanie, że FCB jest reprezentacją Katalonii jest błędne, choć reprezentuję ten region, ale jako wizytówka. ;-)

Kataloński nacjonalizm w Barcelonie rozkwitł za Franco, który to zamordował prezydenta FCB, zakazał w ogóle używania języka oraz barw katalońskich (poza stadionem właśnie!), a nie raz i zmuszał graczy Barcy do gry dla Realu, nie mówiąc już o sędziowaniu, umarzaniu długów klubu ze stolicy czy, chyba nadal, nie do końca wyjaśnionej sprawie Di Stefano.

W Barcelonie gra dość spora liczba Hiszpanów i największa reprezentantów Hiszpanii (trzeci jest Liverpool :-) , druga Valencia). Co do wychowanków, jak by nie patrzeć FCB ma w chwili obecnej najlepszą szkółkę piłkarską (z ciekawostek Cesc Fàbregas i Pepe Reina), a do niedawna miała problemy finansowe, więc nic dziwnego, że tylu gra, choć efekt przywiązania do klubu ( o którym wspomniałeś) też jest ważny.

Mam nadzieję, że coś wyjaśniłem i że się ze mną zgodzisz lub podejmiesz dyskusję. :->

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 28 kwie 2009, o 19:51

damaz pisze:
edit: zapominając o tych "niuansach", Barcelona gra piękną piłkę. nawet ja z przyjemnością oglądam. dzisiaj już przygotowałem "pomoce" i zarezerwowałem czas. :thumb:

Jest gdzieś trnsmisja ?
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 kwie 2009, o 19:55

chyba tylko nsport...

edit: a ja byłem tak pewien Eurosportu, że nie sprawdziłem wcześniej. :wall:

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 28 kwie 2009, o 20:48

Zawsze można w necie...

http://www.rojadirecta.org/ :whistle:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 kwie 2009, o 21:31

EterycznyŻołądź pisze:Zawsze można w necie...
ano, można. ale mam dosyć. buforowania. :-(
EterycznyŻołądź pisze: Mam nadzieję, że coś wyjaśniłem i że się ze mną zgodzisz lub podejmiesz dyskusję. :->
coś wyjaśniłeś. to że jesteś kibicem. dyskusji nie podejmę, bo tak jak Twoja wiedza pochodzi z portali/gazet sportowych tak moja z przewodników turystycznych. w sensie: żaden z nas nie studiuje/interesuje się historią/polityką Katalonii. ja tylko widziałem ich święto narodowe a poza tym interesowałem się jednym gościem, który stamtąd pochodzi. mocno się zdziwiłem, gdy dowiedziałem się jakie formy przyjął patriotyzm, czy raczej nacjonalizm kataloński (chodzi o Gaudiego).

co do Barcelony i Realu. Barcelona to zwykły klub, który sobie w lidze i w pucharach gra. bardzo dobry klub. natomiast mecze z Realem, to mecze specjalne. bo Real to Madryt. a Madryt to ciemiężca. tak jak pisałem wcześniej: nawet jeśli zawodnicy (taki Messi) mają to gdzieś, to kibice i działacze - nie.
aha. jeszcze jedno: nacjonalizm Katalonii nie wybuchł za Franko. Katalończycy chcą być osobno, że tak napiszę od zawsze. pierwszy raz dostali zakaz używania języka w 1714 (chyba. nie to, że jestem taki mądry, tylko to święto narodowe wyżej wspomniane o tym właśnie było).

no, ale tak jak pisałem. to wszystko opowieści z przewodników są. w dodatku ot w tym wątku.
podejdę jeszcze raz do meczu.

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 2 maja 2009, o 22:27

Visca Catalunya :!:
Visca el Barça :!:

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 maja 2009, o 23:30

Si luchamos podemos perder,
si no lo hacemos estamos perdidos

...

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 2 maja 2009, o 23:50

Bilex pisze: Si luchamos podemos perder,
si no lo hacemos estamos perdidos

Nie ma to jak zawczasu przygotowywać się na pogrom. :mrgreen:

Przynajmniej nie broniliście się 11 zawodnikami na własnym boisku i polu karnym, jak Getafe mimo, że miasto wspólne. :-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 3 maja 2009, o 04:54

Barca :!: :!: :!: :!: :!:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 6 maja 2009, o 16:46

Brawo Agnieszka!!
czarne jest piękne...

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 6 maja 2009, o 16:53

Bilex, współczuję, musiało boleć po ostatnim meczu.

Madryt daleko, pomyśl lepiej co się w Krakowie będzie działo :-)

ODPOWIEDZ