Gdzie będziesz oglądać? Kibicujesz jakiejś konkretnej drużynie?
damaz pisze:
jeden z powodów, dla których Barcelona "używa" tylu własnych wychowanków: jest postrzegana jako narodowa reprezentacja Katalonii. tam nie powinni grać nie-Katalończycy. pisząc o piłkarzach "nie uwikłanych" myślałem raczej o tych z Madrytu. tam jest więcej transferowców.
Tutaj mylisz Barcę z Athletic (Bilbao), w którym grają tylko Baskowie, a klub, ciekawostka, jedyny obok Realu i FCB, ani razu nie grał w drugiej lidze (czyli z "hiszpańskich" klubów tylko Real, a w tym roku w finale Pucharu Króla, jedynym hiszpańskim, zagra właśnie FCB i Bilbao

).
Katalonia ma swoją reprezentację piłkarską, do której należą też reprezentanci Hiszpanii. Nie jest ona jednak uznawana przez Fifa, choć grają kilka spotkań towarzyskich z innymi (uznawanymi) reprezentacjami. Tak więc, pisanie, że FCB jest reprezentacją Katalonii jest błędne, choć reprezentuję ten region, ale jako wizytówka.
Kataloński nacjonalizm w Barcelonie rozkwitł za Franco, który to zamordował prezydenta FCB, zakazał w ogóle używania języka oraz barw katalońskich (poza stadionem właśnie!), a nie raz i zmuszał graczy Barcy do gry dla Realu, nie mówiąc już o sędziowaniu, umarzaniu długów klubu ze stolicy czy, chyba nadal, nie do końca wyjaśnionej sprawie Di Stefano.
W Barcelonie gra dość spora liczba Hiszpanów i największa reprezentantów Hiszpanii (trzeci jest Liverpool

, druga Valencia). Co do wychowanków, jak by nie patrzeć FCB ma w chwili obecnej najlepszą szkółkę piłkarską (z ciekawostek Cesc Fàbregas i Pepe Reina), a do niedawna miała problemy finansowe, więc nic dziwnego, że tylu gra, choć efekt przywiązania do klubu ( o którym wspomniałeś) też jest ważny.
Mam nadzieję, że coś wyjaśniłem i że się ze mną zgodzisz lub podejmiesz dyskusję.