Forkowy wydech czyli pewnie nuda

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
naLeśnik
4 gwiazdki
Auto: destrukcja
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Forkowy wydech czyli pewnie nuda

Post 26 mar 2009, o 10:40

So What! dzięki wielkie

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 29 mar 2009, o 13:43

So What! pisze:Nie wiem, czy są różnice np. w długości - mogę zmierzyć długość końcówki ...
So What! pisze:Długość końcówki, liczona od tylnej, prostopadłej do podłoża .... to:
- w górnej części: 26,7 cm,
- w dolnej części: 23,2 cm
So What!, dobrze że znasz już długość swojej końcówki :evilgrin:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 29 mar 2009, o 15:43

zofija pisze:
So What! pisze:Długość końcówki, liczona od tylnej, prostopadłej do podłoża .... to:
- w górnej części: 26,7 cm,
- w dolnej części: 23,2 cm
So What!, dobrze że znasz już długość swojej końcówki :evilgrin:
Jest czego pozazdrościć :lol:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 29 mar 2009, o 20:28

Się czepiacie. Zawsze twierdziłem, że jest w sam raz. Długość sprawdzałem tylko na wyraźną prośbę :mrgreen:

naLeśnik
4 gwiazdki

Post 29 mar 2009, o 21:21

So What! pisze: Długość sprawdzałem tylko na wyraźną prośbę :mrgreen:
tiaaa.... :-p

Moonek

Post 13 kwie 2009, o 21:32

Hej, jak jest z końcówką od prodrive-a do forestera? Czy to jest oryginalnie przystosowane do forestera czy trzeba zabierać od wrxa albo coś? Proszę o pomoc bo jestem bliski zakupu i z tego co czytałem i słyszałem to trzeba przetestować... pzdr, dzięki ps. jak to jest z kupnem? aso odpada?

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 kwie 2009, o 11:11

Moonek pisze: Hej, jak jest z końcówką od prodrive-a do forestera?
Prodrive ma model specjalnie do Forka - plug and play.

adamsolberg
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester S-Turbo MY99

Post 17 kwie 2009, o 16:17

Ja mam ART w Forku S-Turbo... I jest świetny. W środku nie za głośno bardzo przyjemnie w trasie, a z zewnątrz dźwięk jak w jakimś STI 8-)
Berg Trophy

eddie_gt4
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: zono-woz FXT MY'16 & daily WRX MY'15 & fun-car Celica GT-Four MY'96
Polubił: 1 raz

Post 28 kwie 2009, o 15:37

jako ze obadalem temat cat back'a od STI w Forku XT, pozwole sobie naskrobac pare zdan, moze sie komus przyda :whistle:

otoz jak sie okazuje, w przypadku Forka XT (MY'03-08) i cat back'a od new-age STI (z tym ze MY'06-07 jest troche dluzszy od pozostalych rocznikow i dlatego najlepiej pasuje do Forka XT) wszystko jest niemal plug'n'play...

w duzym skrocie sytuacja prezentuje sie tak:

opcja A: dajemy dluzsze gumowe "wieszaki" (przy tych hakach, co sa przy tylnym zderzaku)
opcja B: odp. podginamy/wydluzamy haki przy koncowym tlumiku

w kazdym badz razie hak tylnej puszki, ktory jest najblizej silnika, pozostaje bez uzycia albo ew. nalezy go przespawac

a teraz najciekawsza czesc, czyli fotki :giggle:

cat back FXT (MY'05) vs cat back STI (MY'07)

Obrazek

Obrazek

dluzsze wieszaki

Obrazek

catback od STI w Forku XT

Obrazek

Obrazek

jak widac, "kolanko" tylnej puszki jest teraz troche nizej niz w przypadku oryginalnego wydechu (i to jest bodajze jedyny minus takiej modyfikacji - po czesci wlasnie dlatego z niej zrezygnowalem :roll: )

polecam :arrow: http://www.subaruforester.org/vbulletin ... ast-28260/
oraz :arrow: http://www.subaruforester.org/vbulletin ... ust-45897/
Jezdzic nie umiem, ale bardzo lubie :mrgreen:

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X

Post 28 kwie 2009, o 15:51

eddie_gt4, gdzie taki dłuższy wieszak można zanabyć / jak toto się identyfikuje (nysa / wartbug??) ?

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 29 kwie 2009, o 09:14

eddie_gt4, ale ten Twój Forek czysty od spodu :o Myłeś podwozie ? Gdzie i jak to robiłeś?
Zastanawiam się czy po zimie nie pojechac na taka myjnie automatyczna przy Orlenie, bo mają tam program mycia podwozia? :?:
Czy ktoś już mył podwozie Forka na takiej myjni :?: Podpowiedzcie, na co trzeba zwrócic uwagę/czego nie robic itd... :?:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 29 kwie 2009, o 09:18

piotruś pisze: Zastanawiam się czy po zimie nie pojechac na taka myjnie automatyczna przy Orlenie, bo mają tam program mycia podwozia?
Czy ktoś już mył podwozie Forka na takiej myjni Podpowiedzcie, na co trzeba zwrócic uwagę/czego nie robic itd...
Moim zdaniem strata czasu i pieniędzy. Widziałeś jak wygląda to "mycie podwozia"? Kilka strumieni wody z podłogi przez chwilę leniwie omiata podwozie... Może kurz zmyje...

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 29 kwie 2009, o 09:21

piotruś pisze: Czy ktoś już mył podwozie Forka na takiej myjni :?: Podpowiedzcie, na co trzeba zwrócic uwagę/czego nie robic itd... :?:
Ja myłam na Orlenie, w ubiegłym tygodniu. Ale brudu tam było, fuj! I koło przestało mi popiskiwać 8-). Do pełnego mycia podwozia pewnie daleko, ot przejechała się 2 razy myjka ciśnieniowa tam i z powrotem, to wsio ;-)

Ale nic więcej Ci nie powiem, bo nie wiem... :oops: .
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

eddie_gt4
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 29 kwie 2009, o 09:59

deLux pisze:eddie_gt4, gdzie taki dłuższy wieszak można zanabyć / jak toto się identyfikuje (nysa / wartbug??) ?
trzeba szukac na e-bay albo dobrac se od innych aut

eddie_gt4
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 29 kwie 2009, o 10:02

piotruś pisze:eddie_gt4, ale ten Twój Forek czysty od spodu :o (...)
ten Forek nie moj, to fotki pogladowe :giggle:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 kwie 2009, o 10:13

piotruś pisze: eddie_gt4, ale ten Twój Forek czysty od spodu Myłeś podwozie ? Gdzie i jak to robiłeś?
Zastanawiam się czy po zimie nie pojechac na taka myjnie automatyczna przy Orlenie, bo mają tam program mycia podwozia?
Czy ktoś już mył podwozie Forka na takiej myjni Podpowiedzcie, na co trzeba zwrócic uwagę/czego nie robic itd...
Godlik ma rację. W myjni automatycznej to zawracanie głowy. Jeszcze Ci szczotki lakier porysują (no chyba, że mycie podwozia jest w ramach programu "bezdotykowego", jak np. na stacjach? Arge).
Najlepiej podzwonić po myjniach ręcznych i popytać, czy myją podwozie. Są takie specjalne przystawki na kółkach do Kärchera do mycia podwozia. Postoisz nad gościem, to Ci dobrze umyje podwozie :giggle:

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 29 kwie 2009, o 10:18

So What! pisze: Jeszcze Ci szczotki lakier porysują (no chyba, że mycie podwozia jest w ramach programu "bezdotykowego", jak np. na stacjach? Arge).
Jakie szczotki? To nawet trudno ciśnieniowym myciem nazwać :giggle: , sikawka od spodu jak z węża ogrodowego ;). Ale chyba tylko 2-3zł. różnicy do mycia bez podwozia, także luzik, przepłukać można ;-)
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 kwie 2009, o 10:23

Doxa pisze: Jakie szczotki? To nawet trudno ciśnieniowym myciem nazwać , sikawka od spodu jak z węża ogrodowego ;). Ale chyba tylko 2-3zł. różnicy do mycia bez podwozia, także luzik, przepłukać można
Szczotki myją karoserię, a sikawka od spodu podwozie :-) Rzeczone szczotki mogą porysować lakier (na karoserii). Ja myjnie automatyczne omijam szerokim łukiem;-)

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 29 kwie 2009, o 10:24

Doxa pisze: Jakie szczotki? To nawet trudno ciśnieniowym myciem nazwać , sikawka od spodu jak z węża ogrodowego ;). Ale chyba tylko 2-3zł. różnicy do mycia bez podwozia, także luzik, przepłukać można
No te, co myją auto. Chyba się nie da umyć samego podwozia ;-)

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 29 kwie 2009, o 10:32

No dobrze, już dobrze :giggle: . W pierwszej chwili zrozumiałam, że So What! mówi o jakichś szczotkach do mycia podwozia :wall: . Kawy jeszcze nie wypiłam :razz:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 29 kwie 2009, o 10:36

We Wrocku mycie podwozia z autem na podnośniku kolumnowym w górze chca kolo 70 pln. Widzialem, jak robili; z płynem, solidnie.
Myjnia na Tarnogajskiej/Ak..
Dolce far niente ;-)

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 29 kwie 2009, o 11:43

Dzięki Wszystkim za podpowiedzi :-)
Chyba przy okazji wyjazdu do Wrocka pojade na tę polecaną przez FUX, (Dzięki FUX :-) )
Nawet już ją zlokalizowałem i znalazłem nr tel. ;-)

naLeśnik
4 gwiazdki

Post 29 kwie 2009, o 14:15

piotruś pisze:eddie_gt4, ale ten Twój Forek czysty od spodu :o Myłeś podwozie ? Gdzie i jak to robiłeś?
Zastanawiam się czy po zimie nie pojechac na taka myjnie automatyczna przy Orlenie, bo mają tam program mycia podwozia? :?:
Czy ktoś już mył podwozie Forka na takiej myjni :?: Podpowiedzcie, na co trzeba zwrócic uwagę/czego nie robic itd... :?:
ja myłem już 2 razy podwozie na myjni automatycznej w Statoilu - nic dziwnego się nie działo i nie wiem na co trzebaby zwracać uwagę. W sumie to taki lekki prysznic - takie miałem wrażenie.

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki
Auto: Czarny karawan na gnojówkę

Post 13 maja 2009, o 21:21

Wreszcie. Dzisiaj chlopaki w 4Turbo zalozyli mi seryjny wydech od STI MY05. To jest to czego szukalem! Dzwiek dokladnie taki jak chcialem :mrgreen: Przetestowalem wczesniej H&S, przelotowy od STI, Prodrive, SuperSprint. I jeszcze ze dwa ktorych nie pamietam. Wszystkie byly za glosne.

A ten jest rewelacyjny. Nierozgrzany, w zasadzie tak samo cichy jak seryjny od Forka. Jak sie rozgrzeje bardzo ladnie basowo pomrukuje, tak po cichu. No jezdzilem dzisiaj z takim bananem po Warszawie, ze az mi sie z samochodu nie chcialo wysiadac ;-)

Tylko niestety rzeźba była żeby go założyć. Trzeba było przedłużyć rure, przespawac jeden wieszak i powyginac pozostale. Ale Dżanek dał rade :-) Spawał, spawał aż pospawał... :thumb:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 13 maja 2009, o 21:31

Tasior_Miedziak pisze: A ten jest rewelacyjny. Nierozgrzany, w zasadzie tak samo cichy jak seryjny od Forka. Jak sie rozgrzeje bardzo ladnie basowo pomrukuje, tak po cichu. No jezdzilem dzisiaj z takim bananem po Warszawie, ze az mi sie z samochodu nie chcialo wysiadac ;-)

Chyba z 78 SMS-ów do mnie wysłał opisując swoją radość :mrgreen:

ODPOWIEDZ