Hamulce do Imprezy WRX 2001r 218KM
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Hamulce do Imprezy WRX 2001r 218KM
Zastanawiam sie nad zmiana hamulcow obecne nie daly rady oczywiscie opini jest duzo i czy warto zakladac klocki EBC zielone lub czerwone i czy tarcze nawiercane zimmermenn lub tarcze EBC sa dobre i beda nadawac sie do szybkiej jazdy i po miescie mowie o mocnym nieoszczedzaniu tych hamulcow. A jesli podane przezemnie propozycje sa zle to co warto kupic. Dzieki
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Re: Hamulce do Imprezy WRX 2001r 218KM
EBC zielone i czerwone to prawie zamienniki seryjnych klocków. Zapomnij o tym szicie.
Jak jeździsz "nie oszczędzając hamulców" to albo Ferodo DS2500 albo niebieski Pagid. Tarcza żadna w WRX długo nie podziała, tu trudno mi powiedzieć co wybrać...
Jak jeździsz "nie oszczędzając hamulców" to albo Ferodo DS2500 albo niebieski Pagid. Tarcza żadna w WRX długo nie podziała, tu trudno mi powiedzieć co wybrać...
- eddie_gt4
- 4 gwiazdki
- Auto: zono-woz FXT MY'16 & daily WRX MY'15 & fun-car Celica GT-Four MY'96
- Polubił: 1 raz
- Polubione posty: 0
1. Impreza - EDM czy USDM?kamls pisze:Zastanawiam sie nad zmiana hamulcow obecne nie daly rady oczywiscie opini jest duzo i czy warto zakladac klocki EBC zielone lub czerwone i czy tarcze nawiercane zimmermenn lub tarcze EBC sa dobre i beda nadawac sie do szybkiej jazdy i po miescie mowie o mocnym nieoszczedzaniu tych hamulcow. A jesli podane przezemnie propozycje sa zle to co warto kupic. Dzieki
2. klocki - OMP Road&Sport do szybkiej jazdy po miescie beda chyba w sam raz (zbieraja dobre opinie, sam na razie nie testowalem), jezeli planujesz jakies SZYBKIE pojezdzawki, to wtedy warto pomyslec o DS2500
3. tarcze - tylko gladkie, bez zadnych tam tjuninkowych wynalazkow (szczegolnie "nawiercanych", o "nacinanych" jeszcze mozna pomyslec)
btw, carfit ostatnio pisal, ze zjawily sie tarcze Ferodo do WRX/GT, wiec imho warto popytac
Jezdzic nie umiem, ale bardzo lubie 

eddie_gt4 dlaczego nawiercane tarcze odpadają?
Pomijając fakt iż USSPEC hamulców nie posiada u mnie moje nawiercane zimmermenn'y spisują się o dziwo dobrze.
peace
Pomijając fakt iż USSPEC hamulców nie posiada u mnie moje nawiercane zimmermenn'y spisują się o dziwo dobrze.
peace
-
carfit
- 3 gwiazdki
- Auto: RS6 MY17, JAG E-PACE, WRX by Carfit i inne
- Polubił: 0
eddie_gt4 pisze: tarcze - tylko gladkie, bez zadnych tam tjuninkowych wynalazkow (szczegolnie "nawiercanych", o "nacinanych" jeszcze mozna pomyslec)
bardzo ciekawa teoria

-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
kamls, jeśli planujesz coś robić z mocą to tylko zmiana na D2/Brembo z STi itp.
- eddie_gt4
- 4 gwiazdki
- Auto: zono-woz FXT MY'16 & daily WRX MY'15 & fun-car Celica GT-Four MY'96
- Polubił: 1 raz
PORZADNE nawiercane tarcze (m.in. te z aut, ktore wymieniles - ciekawe, jak sie maja do WRX'acarfit pisze:eddie_gt4 pisze: tarcze - tylko gladkie, bez zadnych tam tjuninkowych wynalazkow (szczegolnie "nawiercanych", o "nacinanych" jeszcze mozna pomyslec)
bardzo ciekawa teoria, rozumiem że w samochodach Porsche, Lambo , Ferrari, AMG, M3, czy zestawy BREMBO, AP , z wierconymi tarczami to tjuningowy gadżet
![]()

Jezdzic nie umiem, ale bardzo lubie 

carfit, co Ty na to? Ja chętnie bym to wypróbował. Miałem kupić jakieś nowe zaciski i coś dalej dłubać, ale idzie mi jak krew z nosa, bo się zdecydować nie mogęeddie_gt4 pisze: carfit ostatnio pisal, ze zjawily sie tarcze Ferodo do WRX/GT, wiec imho warto popytac

Czy taki zestaw tarcze + klocki Ferodo istnieje pod seryjne zaciski i czy to dobry pomysł? Od czasu do czasu zdarza mi się pojeździć to tu , to tam i seryjne zakatowane za każdym razem. Chyba, że masz jakiś lepszy pomysł, może być z zaciskami.
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru 

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
mały 5150, szkoda czasu i kasy.
Wydaj raz, na porządny hamulec i problem z głowy. D2/K-sport nie są takie drogie. Jeszcze tańsze są na rynku używki z STi, tylko nie wiem, czy Twoje murzyńskie felgi na nie wejdą. Tak czy siak, zmień hamulec.
Wydaj raz, na porządny hamulec i problem z głowy. D2/K-sport nie są takie drogie. Jeszcze tańsze są na rynku używki z STi, tylko nie wiem, czy Twoje murzyńskie felgi na nie wejdą. Tak czy siak, zmień hamulec.
jarmaj, ale ja chętnie kupiłbym ten zestaw K-sport tylko nie bardzo wiem gdzie? Bo ja chcę żeby zaciski były koniecznie czerwone (tył zostaje seryjny czerwony). U Aza najpierw były tylko czarne, potem kurs skoczył tak niemożebnie, że napisał mi żebym poczekał. Teraz też widzę, że w sklepie maja tylko czarne a podobno robią czerwone.

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 247 razy
- Polubione posty: 528 razy
mały 5150, Ty esteto Ty

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
mały 5150, jak kupisz czarne to się możemy zamienić na fioletowe. One są bardziej murzyńskie niż czerwone
Po wymianie na D2 u mnie w domu panuje przekonanie, że teraz to byśmy zrobili najpierw hamulce, a później remap. Zresztą już w głupiej jeździe po mieście się zwróciły...

Po wymianie na D2 u mnie w domu panuje przekonanie, że teraz to byśmy zrobili najpierw hamulce, a później remap. Zresztą już w głupiej jeździe po mieście się zwróciły...

-
carfit
- 3 gwiazdki
tanie to i gładkie pękną jak załozysz nie odpowiedni klocek. To że sie pojawiają mikropękniecia przy otworach w tarczy to nic nie znaczyeddie_gt4 pisze: tanie nawiercane tarcze lubia PEKAC

Ja mimo wszystko wole nacinane lub wiercone od gładkich , nawet do WRX-a
-
carfit
- 3 gwiazdki
dokładnie takjarmaj pisze:mały 5150, szkoda czasu i kasy.
carfit, a czy u Ciebie to ja kupię K Sporty czerwone 

-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
mały 5150, a jak w coś przygrzejesz, bo było za szybko (czego Ci nie życzę) to tylko dlatego, że nie było czerwonych... naprawdę nie warto.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Nie no bez przesady, na WRX-owych hamulcach też da się jeździć, i działają. I parę co lepszych OeSów w kraju też da się przejechać. Tylko szybko się kończą, ale nie róbmy tragedii. Co najwyżej tarcze siadają i co rusz trzeba je wymieniać.
-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
jarmaj, pewnie, że się da (przy seryjnej mocy), ale skoro mały ma kasę na wymianę, a jedynym problemem jest kolor...
W sumie to nawet w głupiej jeździe po bułki nie zna się ani dnia, ani godziny kiedy lepsze hamulce mogą się przydać.
P.S. Zamienię hamulce na silnik.
P.S.2 A może to tylko jakaś duperela?

P.S. Zamienię hamulce na silnik.

P.S.2 A może to tylko jakaś duperela?

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
EterycznyŻołądź pisze:P.S. Zamienię hamulce na silnik.![]()
Poczekaj na diagnozę. Nie panikuj jak nie ma powodu. Przyczyn może być pełno, a padnięty motor jest tylko jedną (zresztą mało prawdopodobną) z nich.
-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
jarmaj, wiem, wiem. Dlatego jest P.S.2. Dzięki za pocieszenie. Póki z autem dzieje się coś niepokojącego, a ja nie wiem co, to zawsze mnie to dobija i się uspokoić nie mogę. Przepraszam.
W poniedziałek jak już się zacznie wyjaśniać co to, to będę spokojny.

Czesc Koledzy. Mam ten sam problem ( hamulce w bug eye WRX ) Czy zaciski Brembo z STI ( tylko z tego samego rocznika ? )po prostu sie przeklada i wszystko gra, czy potrzebne sa dodatkowe przerobki ? I Wczoraj o malo co sie nie rozwalilem bo zapomnialem, ze jade Impreza. Postanowilem zmienic zaciski bo jakiekolwiek kombinacje klockow z tarczami sa bezsensu ( obecnie OMP ). Na allegro sa wystawione zaciski z STI ale rocznik 2003 . Czy one podejda do bug-a ?
To moje pierwsze litery na tym forum - w razie czego prosze o wyrozumialosc
To moje pierwsze litery na tym forum - w razie czego prosze o wyrozumialosc

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Tak, pasują. Tylko oczywiście wiesz, że zmienić musisz nie tylko zaciski, ale też tarcze i klocki?matuszyn pisze:Na allegro sa wystawione zaciski z STI ale rocznik 2003 . Czy one podejda do bug-a ?
No i jak masz seryjne felgi WRX, to na ten zacisk nie wejdą.
Ale zmienić na pewno warto.
będą pasować od sti03 do robaloczu, nawet felgi będą pasować
przypominam, że zajebiste hamulce nie zastąpią gum, geometrii i zdrowego rozsądku

przypominam, że zajebiste hamulce nie zastąpią gum, geometrii i zdrowego rozsądku
jarmaj, dzieki za info.
Chyba bede na zime musial wymieniac nie tylko opony ale i hamulce
Slyszalem , ze oplaca sie szukac zaciskow w Angli - wychodza duuuzoooo taniej. Tylko ktore rocznikowo STI maja takie same mocowanie zaciskow jak WRX-y bug eye ?
No i co wtedy robic z tylem - trzeba zmieniac czy wystarczy seria z porzadnym klockiem ?
Chyba bede na zime musial wymieniac nie tylko opony ale i hamulce

Slyszalem , ze oplaca sie szukac zaciskow w Angli - wychodza duuuzoooo taniej. Tylko ktore rocznikowo STI maja takie same mocowanie zaciskow jak WRX-y bug eye ?
No i co wtedy robic z tylem - trzeba zmieniac czy wystarczy seria z porzadnym klockiem ?