Hamulce do Imprezy WRX 2001r 218KM

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
kamls
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Hamulce do Imprezy WRX 2001r 218KM

Post 30 kwie 2009, o 10:18

Zastanawiam sie nad zmiana hamulcow obecne nie daly rady oczywiscie opini jest duzo i czy warto zakladac klocki EBC zielone lub czerwone i czy tarcze nawiercane zimmermenn lub tarcze EBC sa dobre i beda nadawac sie do szybkiej jazdy i po miescie mowie o mocnym nieoszczedzaniu tych hamulcow. A jesli podane przezemnie propozycje sa zle to co warto kupic. Dzieki

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Re: Hamulce do Imprezy WRX 2001r 218KM

Post 30 kwie 2009, o 10:26

EBC zielone i czerwone to prawie zamienniki seryjnych klocków. Zapomnij o tym szicie.

Jak jeździsz "nie oszczędzając hamulców" to albo Ferodo DS2500 albo niebieski Pagid. Tarcza żadna w WRX długo nie podziała, tu trudno mi powiedzieć co wybrać...

eddie_gt4
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: zono-woz FXT MY'16 & daily WRX MY'15 & fun-car Celica GT-Four MY'96
Polubił: 1 raz

Post 30 kwie 2009, o 10:33

kamls pisze:Zastanawiam sie nad zmiana hamulcow obecne nie daly rady oczywiscie opini jest duzo i czy warto zakladac klocki EBC zielone lub czerwone i czy tarcze nawiercane zimmermenn lub tarcze EBC sa dobre i beda nadawac sie do szybkiej jazdy i po miescie mowie o mocnym nieoszczedzaniu tych hamulcow. A jesli podane przezemnie propozycje sa zle to co warto kupic. Dzieki
1. Impreza - EDM czy USDM?
2. klocki - OMP Road&Sport do szybkiej jazdy po miescie beda chyba w sam raz (zbieraja dobre opinie, sam na razie nie testowalem), jezeli planujesz jakies SZYBKIE pojezdzawki, to wtedy warto pomyslec o DS2500
3. tarcze - tylko gladkie, bez zadnych tam tjuninkowych wynalazkow (szczegolnie "nawiercanych", o "nacinanych" jeszcze mozna pomyslec)
btw, carfit ostatnio pisal, ze zjawily sie tarcze Ferodo do WRX/GT, wiec imho warto popytac
Jezdzic nie umiem, ale bardzo lubie :mrgreen:

sophisty
1 gwiazdka
Auto: WRX Bug Eye

Post 30 kwie 2009, o 15:45

eddie_gt4 dlaczego nawiercane tarcze odpadają?

Pomijając fakt iż USSPEC hamulców nie posiada u mnie moje nawiercane zimmermenn'y spisują się o dziwo dobrze.

peace

carfit
3 gwiazdki
Auto: RS6 MY17, JAG E-PACE, WRX by Carfit i inne

Post 30 kwie 2009, o 16:06

eddie_gt4 pisze: tarcze - tylko gladkie, bez zadnych tam tjuninkowych wynalazkow (szczegolnie "nawiercanych", o "nacinanych" jeszcze mozna pomyslec)

bardzo ciekawa teoria :o , rozumiem że w samochodach Porsche, Lambo , Ferrari, AMG, M3, czy zestawy BREMBO, AP , z wierconymi tarczami to tjuningowy gadżet :? :whistle:

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 30 kwie 2009, o 17:20

kamls, jeśli planujesz coś robić z mocą to tylko zmiana na D2/Brembo z STi itp.

eddie_gt4
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: zono-woz FXT MY'16 & daily WRX MY'15 & fun-car Celica GT-Four MY'96
Polubił: 1 raz

Post 30 kwie 2009, o 23:02

carfit pisze:
eddie_gt4 pisze: tarcze - tylko gladkie, bez zadnych tam tjuninkowych wynalazkow (szczegolnie "nawiercanych", o "nacinanych" jeszcze mozna pomyslec)

bardzo ciekawa teoria :o , rozumiem że w samochodach Porsche, Lambo , Ferrari, AMG, M3, czy zestawy BREMBO, AP , z wierconymi tarczami to tjuningowy gadżet :? :whistle:
PORZADNE nawiercane tarcze (m.in. te z aut, ktore wymieniles - ciekawe, jak sie maja do WRX'a :lol: ) kosztuja SLONO, chyba nie musze Ci tego mowic... natomiast tanie nawiercane tarcze lubia PEKAC... dlatego imho do WRX'a nie ma sensu zakladac takie cus, bo DOBRE sa ZA DROGIE, a tanie do... :whistle:
Jezdzic nie umiem, ale bardzo lubie :mrgreen:

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło
Polubione posty: 1 raz

Post 1 maja 2009, o 11:42

eddie_gt4 pisze: carfit ostatnio pisal, ze zjawily sie tarcze Ferodo do WRX/GT, wiec imho warto popytac
carfit, co Ty na to? Ja chętnie bym to wypróbował. Miałem kupić jakieś nowe zaciski i coś dalej dłubać, ale idzie mi jak krew z nosa, bo się zdecydować nie mogę :roll:
Czy taki zestaw tarcze + klocki Ferodo istnieje pod seryjne zaciski i czy to dobry pomysł? Od czasu do czasu zdarza mi się pojeździć to tu , to tam i seryjne zakatowane za każdym razem. Chyba, że masz jakiś lepszy pomysł, może być z zaciskami.
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

jarmaj
6 gwiazdek

Post 1 maja 2009, o 11:47

mały 5150, szkoda czasu i kasy.
Wydaj raz, na porządny hamulec i problem z głowy. D2/K-sport nie są takie drogie. Jeszcze tańsze są na rynku używki z STi, tylko nie wiem, czy Twoje murzyńskie felgi na nie wejdą. Tak czy siak, zmień hamulec.

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 maja 2009, o 12:35

jarmaj, ale ja chętnie kupiłbym ten zestaw K-sport tylko nie bardzo wiem gdzie? Bo ja chcę żeby zaciski były koniecznie czerwone (tył zostaje seryjny czerwony). U Aza najpierw były tylko czarne, potem kurs skoczył tak niemożebnie, że napisał mi żebym poczekał. Teraz też widzę, że w sklepie maja tylko czarne a podobno robią czerwone.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 247 razy
Polubione posty: 528 razy

Post 1 maja 2009, o 12:42

mały 5150, Ty esteto Ty :chair: :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 1 maja 2009, o 13:04

Kupisz spray i po bólu... :mrgreen:
Dolce far niente ;-)

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 1 maja 2009, o 13:58

mały 5150, jak kupisz czarne to się możemy zamienić na fioletowe. One są bardziej murzyńskie niż czerwone :!: :mrgreen:

Po wymianie na D2 u mnie w domu panuje przekonanie, że teraz to byśmy zrobili najpierw hamulce, a później remap. Zresztą już w głupiej jeździe po mieście się zwróciły... :whistle:

carfit
3 gwiazdki

Post 1 maja 2009, o 21:19

eddie_gt4 pisze: tanie nawiercane tarcze lubia PEKAC
tanie to i gładkie pękną jak załozysz nie odpowiedni klocek. To że sie pojawiają mikropękniecia przy otworach w tarczy to nic nie znaczy :idea: Jak przegrzejesz tarcze , czy to bedzie nacinana , gładka, nawiercania , czy w kwiatuszki :razz: to i tak sie pojawią mikropękniecia, które są tylko powierzchowne :roll:
Ja mimo wszystko wole nacinane lub wiercone od gładkich , nawet do WRX-a

carfit
3 gwiazdki

Post 1 maja 2009, o 21:20

jarmaj pisze:mały 5150, szkoda czasu i kasy.
Wydaj raz, na porządny hamulec i problem z głowy. D2/K-sport nie są takie drogie. Jeszcze tańsze są na rynku używki z STi, tylko nie wiem, czy Twoje murzyńskie felgi na nie wejdą. Tak czy siak, zmień hamulec.
dokładnie tak

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 maja 2009, o 19:21

carfit, a czy u Ciebie to ja kupię K Sporty czerwone :?:

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 2 maja 2009, o 23:07

mały 5150, a jak w coś przygrzejesz, bo było za szybko (czego Ci nie życzę) to tylko dlatego, że nie było czerwonych... naprawdę nie warto.

jarmaj
6 gwiazdek

Post 3 maja 2009, o 01:12

Nie no bez przesady, na WRX-owych hamulcach też da się jeździć, i działają. I parę co lepszych OeSów w kraju też da się przejechać. Tylko szybko się kończą, ale nie róbmy tragedii. Co najwyżej tarcze siadają i co rusz trzeba je wymieniać.

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 3 maja 2009, o 02:04

jarmaj, pewnie, że się da (przy seryjnej mocy), ale skoro mały ma kasę na wymianę, a jedynym problemem jest kolor... :-d W sumie to nawet w głupiej jeździe po bułki nie zna się ani dnia, ani godziny kiedy lepsze hamulce mogą się przydać. :whistle:

P.S. Zamienię hamulce na silnik. ;-(
P.S.2 A może to tylko jakaś duperela? :-)

:wall:

jarmaj
6 gwiazdek

Post 3 maja 2009, o 07:12

EterycznyŻołądź pisze:P.S. Zamienię hamulce na silnik. ;-(

Poczekaj na diagnozę. Nie panikuj jak nie ma powodu. Przyczyn może być pełno, a padnięty motor jest tylko jedną (zresztą mało prawdopodobną) z nich.

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 3 maja 2009, o 13:42

jarmaj, wiem, wiem. Dlatego jest P.S.2. Dzięki za pocieszenie. Póki z autem dzieje się coś niepokojącego, a ja nie wiem co, to zawsze mnie to dobija i się uspokoić nie mogę. Przepraszam. :oops: W poniedziałek jak już się zacznie wyjaśniać co to, to będę spokojny.

matuszyn
0 gwiazdek
Auto: bug eye

Post 7 paź 2009, o 00:55

Czesc Koledzy. Mam ten sam problem ( hamulce w bug eye WRX ) Czy zaciski Brembo z STI ( tylko z tego samego rocznika ? )po prostu sie przeklada i wszystko gra, czy potrzebne sa dodatkowe przerobki ? I Wczoraj o malo co sie nie rozwalilem bo zapomnialem, ze jade Impreza. Postanowilem zmienic zaciski bo jakiekolwiek kombinacje klockow z tarczami sa bezsensu ( obecnie OMP ). Na allegro sa wystawione zaciski z STI ale rocznik 2003 . Czy one podejda do bug-a ?
To moje pierwsze litery na tym forum - w razie czego prosze o wyrozumialosc :giggle:

jarmaj
6 gwiazdek

Post 7 paź 2009, o 01:01

matuszyn pisze:Na allegro sa wystawione zaciski z STI ale rocznik 2003 . Czy one podejda do bug-a ?
Tak, pasują. Tylko oczywiście wiesz, że zmienić musisz nie tylko zaciski, ale też tarcze i klocki?

No i jak masz seryjne felgi WRX, to na ten zacisk nie wejdą.

Ale zmienić na pewno warto.

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X

Post 7 paź 2009, o 09:46

będą pasować od sti03 do robaloczu, nawet felgi będą pasować ;-)
przypominam, że zajebiste hamulce nie zastąpią gum, geometrii i zdrowego rozsądku

matuszyn
0 gwiazdek
Auto: bug eye

Post 7 paź 2009, o 10:07

jarmaj, dzieki za info.
Chyba bede na zime musial wymieniac nie tylko opony ale i hamulce :-)
Slyszalem , ze oplaca sie szukac zaciskow w Angli - wychodza duuuzoooo taniej. Tylko ktore rocznikowo STI maja takie same mocowanie zaciskow jak WRX-y bug eye ?
No i co wtedy robic z tylem - trzeba zmieniac czy wystarczy seria z porzadnym klockiem ?

ODPOWIEDZ