Azrael pisze:vibowit pisze:
EterycznyŻołądź, Azrael chyba pisał, że pierwsza rzecz jaką należy zrobić z Evo X to jechać na mapę, bo seryjnie jest strasznie mułowaty.
EterycznyŻołądź pisze:
vibowit, ale wtedy na autostradzie jest problem, aby przejechać 150km.
Odwrotnie, bez mapy jest problem żeby przejechać 150km, po mapie pali dużo mniej.
Nie mogę się powstrzymać, żeby nie zapytać: jakim cudem?
Mam już pewne doświadczenia z fachowcami, którzy obiecywali remap w celu poprawy osiągów samochodu przy jednoczesnym spadku zużycia paliwa.
I o ile to pierwsze się udało, to drugie - kompletna klapa...
wzrost zużycia paliwa o około 10% nawet przy jeździe ze stałą prędkością po autostradzie...
nie mówiąc już o wzroście zużycia podczas dynamicznej jazdy, o co najmniej 20% - ale to akurat było tym bardziej do przewidzenia...
Jeśli z jednej strony wiadomo, że obecnie priorytetem przy fabrycznym strojeniu silnika jest niższe zużycie paliwa oraz wyższa czystość spalin... czego kosztem często jest mniej satysfakcjonująca kierowcę reakcja auta na wciśnięcie pedału gazu...
to nie chce mi się wierzyć, że da się to ot tak zmienić, aby pogodzić wodę z ogniem...
Jestem w stanie uwierzyć w pozytywne efekty takich starań w przypadku starszych silników...
ale przy najnowszych - po prostu nie chce mi się w to wierzyć.