Z pewnością tak, ale nie zmienia to faktu że DD odczytał błąd i nie mógł skasować , a ECU EX nie odczytał , ale skasowałAzrael pisze:Obawiam się ze Deltadash nie jest dostępny dla przeciętnego usera.

Z pewnością tak, ale nie zmienia to faktu że DD odczytał błąd i nie mógł skasować , a ECU EX nie odczytał , ale skasowałAzrael pisze:Obawiam się ze Deltadash nie jest dostępny dla przeciętnego usera.

Generalnie programy obd2 w rocznikach 2002 przynajmniej pokażą numer błędu. Nie mówię, że darmowe. Zresetują, bo są to standardowe sposoby komunikacji w autach z obd. SSM jest protokołem komunikacji producenta, nie podlega ogólnym wymogom.citan pisze:Ciekawe co zwracają uniwersalne urządzenia (oparte o ELM), w przypadku, gdy EE nie daje rady.

z tego zdaje sobie sprawę, po opisaniu całej sytuacji, mechanik który serwisował ten samochód wcześniej (jestem właścicielem tego autka od miesiąca) powiedział mi, że wcześniej się już tak w nim działo i że to sonda lambda się na chwile zawiesiła. tłumaczył też, że w czasie jazdy na gazie czasem może się tak zdarzyć. Dlatego chciałem się tylko upewnić czy to jest sonda i ten błąd wykasować. zAzrael pisze:Kody błędu służą do diagnozowania usterek, nie bardzo rozumiem po co je kasować, bez usunięcia tychże.
Wystarczy sam kabel, czy trzeba się też zaopatrzyć w którąś z przejściówek jakie oferują na tej aukcji?jakr pisze:Siema,
Jak widzisz powyzej mialem ten sam problem z kostakami.
Wynika ze w tych samochodach nie ma juz mozliwosci wymrugania kodow przez spiecie kostek.
Pozostaje kabelek (ten co jest wskazany w aukcji powyzej jest ok) i program Ecu Explorer.
Powodzenia
piasek14121412 pisze: Z tego co zrozumiałem z forum to odpięcie akumulatora zgasi tylko checka, a błąd dalej zostanie w koputerze i będe go mógł skasować dopiero przez kabel i program w który muszę się zaopatrzyć, więc dowiem się co to był za błąd. Dobrze kombinuje, czy Was źle zrozumiałem?
 Pozdrawiam
  PozdrawiamAzrael pisze: "zawieszanie się sondy" to jakaś bujda dla grzecznych dzieci
 pan na hamowni też używa tego terminu jak jego odczyty nijak nie przystają do rzeczywistości
 pan na hamowni też używa tego terminu jak jego odczyty nijak nie przystają do rzeczywistościczekam w kolejce u Marka więc z "nudów" zresetowałem kompa. Wiśni przeszło, od 40 km spokój, przyspiesza gładko na pół gwizdka i WOTAzrael pisze: Odpięcie akumulatora skasuje pamięć komputera, w tym również adaptacje wyuczone itp.
 Pewno się nażarła jakiegoś gówna i się pokorygowała.
 Pewno się nażarła jakiegoś gówna i się pokorygowała.Ot prosięremek pisze: Pewno się nażarła jakiegoś gówna i się pokorygowała.

deLux pisze:pan na hamowni też używa tego terminu jak jego odczyty nijak nie przystają do rzeczywistości
maclaw pisze: Byłem w 4turbo, powiedzieli, że katalizator do wymiany
zapytaj ich czy nie kłamalimaclaw pisze: Jak to sprawdzić, czy to na pewno katalizator??