Znam taki co prowadzą własne firmy i wyciągają co miesiąc po 2 do 2.5 tys zł i są szczęśliwibusik pisze: bo jaki właściciel firmy wyżyje z pensji 40 tys rocznie
COS SMIESZNEGO - albo i nie ...........
Re: COS SMIESZNEGO - albo i nie ...........
https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Żona do męża:
- Kochanie, kupisz mi skuter?
- Chcesz skuterem po kuchni jeździć?
- Kochanie, kupisz mi skuter?
- Chcesz skuterem po kuchni jeździć?
Pit - pewnie że się da, ale mówisz o przychodzie na całą rodzinę? Mówimy o 3 tys miesięcznie, co zostaje po odjęciu podatków - a jakiekolwiek koszty firmy? rachunki za prąd itp? utrzymanie samochodu itd? oprócz tego utrzymanie domu?Piter 35 pisze:Znam taki co prowadzą własne firmy i wyciągają co miesiąc po 2 do 2.5 tys zł i są szczęśliwibusik pisze: bo jaki właściciel firmy wyżyje z pensji 40 tys rocznie
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 255 razy
- Polubione posty: 533 razy
busik, to jakas mega bzdura. Zmiast CTRL+C CTRL+V polecam myślenie ;)
Pozdwolę sobie zacytować jednego z moich znajomych.
'Zara zara. Obrót roczny, czyli rozumiem, że przychód brutto, 400k. Od tego vat 74k, czyli przychód netto 326k. Jeżeli jest napisane, że 10% dochód, czyli koszty wyniosły 295k netto, + 67k vat. Z tego wychodzi, że vatu do zapłacenia jest 74-65=9k.
Reszty tej tabelki nie chce mi się nawet sprawdzać."
'Zara zara. Obrót roczny, czyli rozumiem, że przychód brutto, 400k. Od tego vat 74k, czyli przychód netto 326k. Jeżeli jest napisane, że 10% dochód, czyli koszty wyniosły 295k netto, + 67k vat. Z tego wychodzi, że vatu do zapłacenia jest 74-65=9k.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 131 razy
- Polubione posty: 200 razy
Chloru to jest mało prawdopodobne, ale jednak możliwe, bo VAT może być ustawowo nieodliczalny (np. paliwo) i wówczas kosztem jest kwota brutto 
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
mega bzdura powiadasz... tiaaaaChloru pisze:busik, to jakas mega bzdura. Zmiast CTRL+C CTRL+V polecam myślenie ;)
z tego co pamiętam, to żeby odzyskać VAT najpierw trzeba go odprowadzić - czyli 74k musisz zapłacić? Czy to nie jeden z powodów dla których firmy na budowie autostrady mają problemy?
OK, kontynuując - nawet po odzyskaniu VATu, dalej pozostaje, 9k + wyższy ZUS i podatek dochodowy - więc i tak prawie 20k musisz zapłacić.
Porównaj kwotę wolną od podatku w GB i Polsce - 8100 funtów vs 3000 zł.
Pewnie że trzeba spojrzeć na takie porównania relatywnie - bo co w PL oznacza 3000 a co w GB oznacza 8000?
NIemniej jednak - chcesz powiedzieć że w Polsce obciążenia podatkowe dla prowadzących działalność są niskie tak? Ja uważam, że każdy sposób na zwrócenie uwagi na paranoję, jaką są koszty prowadzenia firmy w tym kraju jest dobry - tak długo jak zmusi kogoś do myślenia. Widzisz - chciało Ci się sprawdzić (cel osiągnięty) - tylko nie doszedłeś do tych wniosków co trzeba. Bo zamiast wyłączyć sprawdzanie dalsze tabeli, trza było ją doczytać dalej. Porównaj ZUS - co w PL oznacza 9000, a co w GB oznacza 716 ? itd itd itd itd
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Nie. Płacisz tylko różnicę pomiędzy podatkiem należnym, a podatkiem do odliczenia.busik pisze: żeby odzyskać VAT najpierw trzeba go odprowadzić - czyli 74k musisz zapłacić?
Firmy mają problemy, bo zleceniodawcy im nie płacą, a więc nie mają z czego zapłacić VATu.busik pisze: Czy to nie jeden z powodów dla których firmy na budowie autostrady mają problemy?
Ostatnio zmieniony 23 sie 2012, o 18:32 przez rrosiak, łącznie zmieniany 1 raz.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
OK rosiu - comprende - człowiek się uczy całe życie 
to wiem, wrażenie miałem że muszą pokryć cały VAT, a potem domagać się zwrotu należnegoFirmy mają problemy, bo zleceniodawcy im nie płacą, a więc nie mają z czego zapłacić VATu.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
który zapłacić w systemie niewolniczym muszą.rrosiak pisze: a więc nie mają z czego zapłacić VATu.
ja ostatnio robię po 16-18h na dobę. Ze trzy miechy z małymi przerwami. Jak pomyślę, że moje 40% weźmie sobie z uśmiechem na ustach Rostowski, to mam ochotę kupić shotguna (vat oczywiście odliczę).
Do tego chlebek, paliwko etc. I wychodzi, że pracuję na podatki.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
I dlatego ich problemy są jeszcze większeAlan, Alan, Alan! pisze: który zapłacić w systemie niewolniczym muszą.![]()
Admin - nie traktuj chleba jako podatek - podatek to to co w kiblu zwracasz 
po co mieszac vat w te lamenty przedsiębiorcy, przeciez jest istotny jak podatek tylko w przypadku gdy nie mozna go odliczyc od jakiś kosztów działalności ( paliwo do słuzbowych osobowych),poza tym dla Vatowca jest neutralny ( oczywizda jezeli zapłaty są terminowe;) )
może w taki razie przejdź na liniowyAlan, Alan, Alan! pisze: Jak pomyślę, że moje 40% weźmie sobie z uśmiechem na ustach Rostowski, to mam ochotę kupić shotguna (vat oczywiście odliczę).
No wiesz , a co ty byś jeszcze chciałAlan, Alan, Alan! pisze: Do tego chlebek, paliwko etc. I wychodzi, że pracuję na podatki.
Temat podatków to jest qrwa drażliwy temat dla mnie
https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Pit - nie denerwuj się...Piter 35 pisze: Temat podatków to jest qrwa drażliwy temat dla mnie
taki żarcikChloru pisze: polecam myślenie ;)
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
O podatkach w wątku, który powinien nieśc radość i wytchnienie od klopotów? No, czy kolegów pogięło do reszty...?
To jest miejsce na jaja. O, na przykład - że niejednemu artyście Plichta...
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... ale=kielce

To jest miejsce na jaja. O, na przykład - że niejednemu artyście Plichta...
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... ale=kielce
Piter 35 pisze: Temat podatków to jest qrwa drażliwy temat dla mnie
nie przejmuj sie Pit, dla całego świata jest drazliwy
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
no mogę jeszcze kupić jakiś edytor tekstów, ale to nic nie daesilon pisze: po co mieszac vat w te lamenty przedsiębiorcy, przeciez jest istotny jak podatek tylko w przypadku gdy nie mozna go odliczyc od jakiś kosztów działalności
Alan, Alan, Alan!, zacznij traktować Vat który płaci Ci zleceniodawca jako nieswoje pieniądze które dostałes na przechowanie, będzie łatwiej każdego 25 dnia miesiąca
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
No nie wiem, wtedy AAA może odczuć obywatelską potrzebę wystąpienia o licencję do KNF i odprowadzania dodatkowo podatku od działalności bankowejesilon pisze: zacznij traktować Vat który płaci Ci zleceniodawca jako nieswoje pieniądze które dostałes na przechowanie, będzie łatwiej
ależ proszę Cię bardzoWiS pisze:O podatkach w wątku, który powinien nieśc radość i wytchnienie od klopotów? No, czy kolegów pogięło do reszty...?![]()
To jest miejsce na jaja.
poszedłem za słowem Arno - i poszperałem w roast'ach i natknąłem się na dobry
Link: http://www.youtube.com/watch?v=GPk2GQ8m ... re=related
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
esilon, ależ ja ich nawet nie oglądam, leżą odłogiem. Przypomina mi się jak przelew nie przyjdzie a ja muszę zapłacić 
co nie zmienia faktu, że na wykonywaniu mojej krwawicy, za darmo mają. Nawet niech se mają, ale dlaczego tyle
Gdybym nie pracował to by nie było podatku, więc to moje
Zobacz na etatowego pracownika. Połowe swojego zarobku musi oddać. To nie za mało.
co nie zmienia faktu, że na wykonywaniu mojej krwawicy, za darmo mają. Nawet niech se mają, ale dlaczego tyle
Gdybym nie pracował to by nie było podatku, więc to moje
Zobacz na etatowego pracownika. Połowe swojego zarobku musi oddać. To nie za mało.
Alan, Alan, Alan!, etatowy pracownik oddaje połowe ale wie że co miesiąc dostanie swoją, płatne dwadzieścia pare dni w roku ma w pompie co się w pracy dzieje, jak gardło zaboli to idzie na zwolnienie i do apteki, przedsiębiorca zazwyczaj do apteki, za to pracownik dostaje do reki tylko połowę z tego ile kosztuje pracodawcęAlan, Alan, Alan! pisze: Zobacz na etatowego pracownika. Połowe swojego zarobku musi oddać. To nie za mało.
działalnosc jest opodatkowana nawet gdy nie zarabia, dlatego tak wqurwia mnie zus, wpłaty do skarbowego oznaczaja że cos jednak się zarobiło ale także portafią wkurzać jak sie "tasmy" tuż przed terminem poogląda
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 255 razy
- Polubione posty: 533 razy
rrosiak, jasne, że kolega uprościł. Założył, że cały VAT przy zakupie towarów/usług można odliczyć.
busik, Już Ci rrosiu wyjaśnił. Tabelka nie ma większego sensu i jest robiona pod mało myślącą publikę co to wrzuci na łola, zatłituje albo lajka kliknie.
Bardzo podoba mi się narodowa cecha - wszystkim nam jest źle.
Przedsiębiorcom (nie zawsze pracodawcom) bo muszą zapłacić podatki i pracują... oraz zatrudnionym bo muszą zapłacić podatki. Wniosek - podatki unieszczęśliwiają ludzi. Mam jednak wrażenie, że nawet gdyby ich nie było to byście na coś sobie narzekali
P.S. Pierwszą rzeczą którą zrobiłem po podpisaniu RMUA w miesiącu gdzie dostałem premię roczną było pytanie "Czy można coś z tym k..a zrobić?"
busik, Już Ci rrosiu wyjaśnił. Tabelka nie ma większego sensu i jest robiona pod mało myślącą publikę co to wrzuci na łola, zatłituje albo lajka kliknie.
Bardzo podoba mi się narodowa cecha - wszystkim nam jest źle.
P.S. Pierwszą rzeczą którą zrobiłem po podpisaniu RMUA w miesiącu gdzie dostałem premię roczną było pytanie "Czy można coś z tym k..a zrobić?"
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
ja pozostanę przy swoim zdaniu - bo wolałbym płacić na ZUS tyle co w GB i samemu sobie ubezpieczenie opłacać - sądzę, że lepiej bym na tym wyszedł