COS SMIESZNEGO - albo i nie ...........

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Re: COS SMIESZNEGO - albo i nie ...........

Post 23 sie 2012, o 11:48

busik pisze: bo jaki właściciel firmy wyżyje z pensji 40 tys rocznie
Znam taki co prowadzą własne firmy i wyciągają co miesiąc po 2 do 2.5 tys zł i są szczęśliwi :idea:

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 23 sie 2012, o 12:52

Żona do męża:
- Kochanie, kupisz mi skuter?
- Chcesz skuterem po kuchni jeździć?

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 23 sie 2012, o 14:58

Piter 35 pisze:
busik pisze: bo jaki właściciel firmy wyżyje z pensji 40 tys rocznie
Znam taki co prowadzą własne firmy i wyciągają co miesiąc po 2 do 2.5 tys zł i są szczęśliwi :idea:
Pit - pewnie że się da, ale mówisz o przychodzie na całą rodzinę? Mówimy o 3 tys miesięcznie, co zostaje po odjęciu podatków - a jakiekolwiek koszty firmy? rachunki za prąd itp? utrzymanie samochodu itd? oprócz tego utrzymanie domu?
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 23 sie 2012, o 17:10

busik, to jakas mega bzdura. Zmiast CTRL+C CTRL+V polecam myślenie ;)

Pozdwolę sobie zacytować jednego z moich znajomych.

'Zara zara. Obrót roczny, czyli rozumiem, że przychód brutto, 400k. Od tego vat 74k, czyli przychód netto 326k. Jeżeli jest napisane, że 10% dochód, czyli koszty wyniosły 295k netto, + 67k vat. Z tego wychodzi, że vatu do zapłacenia jest 74-65=9k.

Reszty tej tabelki nie chce mi się nawet sprawdzać."
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 23 sie 2012, o 18:26

Chloru to jest mało prawdopodobne, ale jednak możliwe, bo VAT może być ustawowo nieodliczalny (np. paliwo) i wówczas kosztem jest kwota brutto ;-)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 sie 2012, o 18:27

Chloru pisze:busik, to jakas mega bzdura. Zmiast CTRL+C CTRL+V polecam myślenie ;)

Pozdwolę sobie zacytować jednego z moich znajomych.

'Zara zara. Obrót roczny, czyli rozumiem, że przychód brutto, 400k. Od tego vat 74k, czyli przychód netto 326k. Jeżeli jest napisane, że 10% dochód, czyli koszty wyniosły 295k netto, + 67k vat. Z tego wychodzi, że vatu do zapłacenia jest 74-65=9k.

Reszty tej tabelki nie chce mi się nawet sprawdzać."
mega bzdura powiadasz... tiaaaa
z tego co pamiętam, to żeby odzyskać VAT najpierw trzeba go odprowadzić - czyli 74k musisz zapłacić? Czy to nie jeden z powodów dla których firmy na budowie autostrady mają problemy?
OK, kontynuując - nawet po odzyskaniu VATu, dalej pozostaje, 9k + wyższy ZUS i podatek dochodowy - więc i tak prawie 20k musisz zapłacić.
Porównaj kwotę wolną od podatku w GB i Polsce - 8100 funtów vs 3000 zł.
Pewnie że trzeba spojrzeć na takie porównania relatywnie - bo co w PL oznacza 3000 a co w GB oznacza 8000?

NIemniej jednak - chcesz powiedzieć że w Polsce obciążenia podatkowe dla prowadzących działalność są niskie tak? Ja uważam, że każdy sposób na zwrócenie uwagi na paranoję, jaką są koszty prowadzenia firmy w tym kraju jest dobry - tak długo jak zmusi kogoś do myślenia. Widzisz - chciało Ci się sprawdzić (cel osiągnięty) - tylko nie doszedłeś do tych wniosków co trzeba. Bo zamiast wyłączyć sprawdzanie dalsze tabeli, trza było ją doczytać dalej. Porównaj ZUS - co w PL oznacza 9000, a co w GB oznacza 716 ? itd itd itd itd
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 sie 2012, o 18:30

busik pisze: żeby odzyskać VAT najpierw trzeba go odprowadzić - czyli 74k musisz zapłacić?
Nie. Płacisz tylko różnicę pomiędzy podatkiem należnym, a podatkiem do odliczenia.
busik pisze: Czy to nie jeden z powodów dla których firmy na budowie autostrady mają problemy?
Firmy mają problemy, bo zleceniodawcy im nie płacą, a więc nie mają z czego zapłacić VATu.
Ostatnio zmieniony 23 sie 2012, o 18:32 przez rrosiak, łącznie zmieniany 1 raz.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 sie 2012, o 18:32

OK rosiu - comprende - człowiek się uczy całe życie ;-)
Firmy mają problemy, bo zleceniodawcy im nie płacą, a więc nie mają z czego zapłacić VATu.
to wiem, wrażenie miałem że muszą pokryć cały VAT, a potem domagać się zwrotu należnego

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 23 sie 2012, o 18:36

rrosiak pisze: a więc nie mają z czego zapłacić VATu.
który zapłacić w systemie niewolniczym muszą. ;-)

ja ostatnio robię po 16-18h na dobę. Ze trzy miechy z małymi przerwami. Jak pomyślę, że moje 40% weźmie sobie z uśmiechem na ustach Rostowski, to mam ochotę kupić shotguna (vat oczywiście odliczę). ;-)

Do tego chlebek, paliwko etc. I wychodzi, że pracuję na podatki.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 sie 2012, o 18:44

Alan, Alan, Alan! pisze: który zapłacić w systemie niewolniczym muszą. ;-)
I dlatego ich problemy są jeszcze większe ;-)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 sie 2012, o 18:45

Admin - nie traktuj chleba jako podatek - podatek to to co w kiblu zwracasz :giggle:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 23 sie 2012, o 18:48

po co mieszac vat w te lamenty przedsiębiorcy, przeciez jest istotny jak podatek tylko w przypadku gdy nie mozna go odliczyc od jakiś kosztów działalności ( paliwo do słuzbowych osobowych),poza tym dla Vatowca jest neutralny ( oczywizda jezeli zapłaty są terminowe;) )
Alan, Alan, Alan! pisze: Jak pomyślę, że moje 40% weźmie sobie z uśmiechem na ustach Rostowski, to mam ochotę kupić shotguna (vat oczywiście odliczę).
może w taki razie przejdź na liniowy

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 23 sie 2012, o 18:49

Alan, Alan, Alan! pisze: Do tego chlebek, paliwko etc. I wychodzi, że pracuję na podatki.
No wiesz , a co ty byś jeszcze chciał :o oddawaj wszystko by kolesie mogli sobie w spółeczkach państwowych wyciągnąć za nic nie robienie :idea:
:x
Temat podatków to jest qrwa drażliwy temat dla mnie :evil:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 sie 2012, o 18:57

Piter 35 pisze: Temat podatków to jest qrwa drażliwy temat dla mnie :evil:
Pit - nie denerwuj się...
Chloru pisze: polecam myślenie ;)
taki żarcik :giggle:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 23 sie 2012, o 18:57

O podatkach w wątku, który powinien nieśc radość i wytchnienie od klopotów? No, czy kolegów pogięło do reszty...? 8-)

To jest miejsce na jaja. O, na przykład - że niejednemu artyście Plichta...
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... ale=kielce

:mrgreen:

esilon
6 gwiazdek

Post 23 sie 2012, o 18:58

Piter 35 pisze: Temat podatków to jest qrwa drażliwy temat dla mnie

nie przejmuj sie Pit, dla całego świata jest drazliwy :-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 sie 2012, o 19:01

esilon pisze: po co mieszac vat w te lamenty przedsiębiorcy, przeciez jest istotny jak podatek tylko w przypadku gdy nie mozna go odliczyc od jakiś kosztów działalności
no mogę jeszcze kupić jakiś edytor tekstów, ale to nic nie da ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 23 sie 2012, o 19:03

Alan, Alan, Alan!, zacznij traktować Vat który płaci Ci zleceniodawca jako nieswoje pieniądze które dostałes na przechowanie, będzie łatwiej każdego 25 dnia miesiąca

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 23 sie 2012, o 19:05

esilon pisze: zacznij traktować Vat który płaci Ci zleceniodawca jako nieswoje pieniądze które dostałes na przechowanie, będzie łatwiej
No nie wiem, wtedy AAA może odczuć obywatelską potrzebę wystąpienia o licencję do KNF i odprowadzania dodatkowo podatku od działalności bankowej :idea:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 sie 2012, o 19:06

WiS pisze:O podatkach w wątku, który powinien nieśc radość i wytchnienie od klopotów? No, czy kolegów pogięło do reszty...? 8-)

To jest miejsce na jaja.
ależ proszę Cię bardzo ;-)
poszedłem za słowem Arno - i poszperałem w roast'ach i natknąłem się na dobry ;-)

Link: http://www.youtube.com/watch?v=GPk2GQ8m ... re=related

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 sie 2012, o 19:06

esilon, ależ ja ich nawet nie oglądam, leżą odłogiem. Przypomina mi się jak przelew nie przyjdzie a ja muszę zapłacić ;-)
co nie zmienia faktu, że na wykonywaniu mojej krwawicy, za darmo mają. Nawet niech se mają, ale dlaczego tyle ;-)
Gdybym nie pracował to by nie było podatku, więc to moje ;-)

Zobacz na etatowego pracownika. Połowe swojego zarobku musi oddać. To nie za mało.

esilon
6 gwiazdek

Post 23 sie 2012, o 19:25

Alan, Alan, Alan! pisze: Zobacz na etatowego pracownika. Połowe swojego zarobku musi oddać. To nie za mało.
Alan, Alan, Alan!, etatowy pracownik oddaje połowe ale wie że co miesiąc dostanie swoją, płatne dwadzieścia pare dni w roku ma w pompie co się w pracy dzieje, jak gardło zaboli to idzie na zwolnienie i do apteki, przedsiębiorca zazwyczaj do apteki, za to pracownik dostaje do reki tylko połowę z tego ile kosztuje pracodawcę

działalnosc jest opodatkowana nawet gdy nie zarabia, dlatego tak wqurwia mnie zus, wpłaty do skarbowego oznaczaja że cos jednak się zarobiło ale także portafią wkurzać jak sie "tasmy" tuż przed terminem poogląda

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 23 sie 2012, o 21:41

rrosiak, jasne, że kolega uprościł. Założył, że cały VAT przy zakupie towarów/usług można odliczyć.

busik, Już Ci rrosiu wyjaśnił. Tabelka nie ma większego sensu i jest robiona pod mało myślącą publikę co to wrzuci na łola, zatłituje albo lajka kliknie.

Bardzo podoba mi się narodowa cecha - wszystkim nam jest źle. ;-) Przedsiębiorcom (nie zawsze pracodawcom) bo muszą zapłacić podatki i pracują... oraz zatrudnionym bo muszą zapłacić podatki. Wniosek - podatki unieszczęśliwiają ludzi. Mam jednak wrażenie, że nawet gdyby ich nie było to byście na coś sobie narzekali :mrgreen:

P.S. Pierwszą rzeczą którą zrobiłem po podpisaniu RMUA w miesiącu gdzie dostałem premię roczną było pytanie "Czy można coś z tym k..a zrobić?" ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 sie 2012, o 21:53

ja pozostanę przy swoim zdaniu - bo wolałbym płacić na ZUS tyle co w GB i samemu sobie ubezpieczenie opłacać - sądzę, że lepiej bym na tym wyszedł :cofee:

ODPOWIEDZ