Znam taki co prowadzą własne firmy i wyciągają co miesiąc po 2 do 2.5 tys zł i są szczęśliwibusik pisze: bo jaki właściciel firmy wyżyje z pensji 40 tys rocznie

Znam taki co prowadzą własne firmy i wyciągają co miesiąc po 2 do 2.5 tys zł i są szczęśliwibusik pisze: bo jaki właściciel firmy wyżyje z pensji 40 tys rocznie

Pit - pewnie że się da, ale mówisz o przychodzie na całą rodzinę? Mówimy o 3 tys miesięcznie, co zostaje po odjęciu podatków - a jakiekolwiek koszty firmy? rachunki za prąd itp? utrzymanie samochodu itd? oprócz tego utrzymanie domu?Piter 35 pisze:Znam taki co prowadzą własne firmy i wyciągają co miesiąc po 2 do 2.5 tys zł i są szczęśliwibusik pisze: bo jaki właściciel firmy wyżyje z pensji 40 tys rocznie

mega bzdura powiadasz... tiaaaaChloru pisze:busik, to jakas mega bzdura. Zmiast CTRL+C CTRL+V polecam myślenie ;)
Pozdwolę sobie zacytować jednego z moich znajomych.
'Zara zara. Obrót roczny, czyli rozumiem, że przychód brutto, 400k. Od tego vat 74k, czyli przychód netto 326k. Jeżeli jest napisane, że 10% dochód, czyli koszty wyniosły 295k netto, + 67k vat. Z tego wychodzi, że vatu do zapłacenia jest 74-65=9k.
Reszty tej tabelki nie chce mi się nawet sprawdzać."
Nie. Płacisz tylko różnicę pomiędzy podatkiem należnym, a podatkiem do odliczenia.busik pisze: żeby odzyskać VAT najpierw trzeba go odprowadzić - czyli 74k musisz zapłacić?
Firmy mają problemy, bo zleceniodawcy im nie płacą, a więc nie mają z czego zapłacić VATu.busik pisze: Czy to nie jeden z powodów dla których firmy na budowie autostrady mają problemy?

to wiem, wrażenie miałem że muszą pokryć cały VAT, a potem domagać się zwrotu należnegoFirmy mają problemy, bo zleceniodawcy im nie płacą, a więc nie mają z czego zapłacić VATu.
który zapłacić w systemie niewolniczym muszą.rrosiak pisze: a więc nie mają z czego zapłacić VATu.

I dlatego ich problemy są jeszcze większeAlan, Alan, Alan! pisze: który zapłacić w systemie niewolniczym muszą.

może w taki razie przejdź na liniowyAlan, Alan, Alan! pisze: Jak pomyślę, że moje 40% weźmie sobie z uśmiechem na ustach Rostowski, to mam ochotę kupić shotguna (vat oczywiście odliczę).
No wiesz , a co ty byś jeszcze chciałAlan, Alan, Alan! pisze: Do tego chlebek, paliwko etc. I wychodzi, że pracuję na podatki.
 oddawaj wszystko by kolesie mogli sobie w spółeczkach państwowych wyciągnąć za nic nie robienie
 oddawaj wszystko by kolesie mogli sobie w spółeczkach państwowych wyciągnąć za nic nie robienie   

Pit - nie denerwuj się...Piter 35 pisze: Temat podatków to jest qrwa drażliwy temat dla mnie
taki żarcikChloru pisze: polecam myślenie ;)

Piter 35 pisze: Temat podatków to jest qrwa drażliwy temat dla mnie

no mogę jeszcze kupić jakiś edytor tekstów, ale to nic nie daesilon pisze: po co mieszac vat w te lamenty przedsiębiorcy, przeciez jest istotny jak podatek tylko w przypadku gdy nie mozna go odliczyc od jakiś kosztów działalności

No nie wiem, wtedy AAA może odczuć obywatelską potrzebę wystąpienia o licencję do KNF i odprowadzania dodatkowo podatku od działalności bankowejesilon pisze: zacznij traktować Vat który płaci Ci zleceniodawca jako nieswoje pieniądze które dostałes na przechowanie, będzie łatwiej

ależ proszę Cię bardzoWiS pisze:O podatkach w wątku, który powinien nieśc radość i wytchnienie od klopotów? No, czy kolegów pogięło do reszty...?
To jest miejsce na jaja.

Alan, Alan, Alan!, etatowy pracownik oddaje połowe ale wie że co miesiąc dostanie swoją, płatne dwadzieścia pare dni w roku ma w pompie co się w pracy dzieje, jak gardło zaboli to idzie na zwolnienie i do apteki, przedsiębiorca zazwyczaj do apteki, za to pracownik dostaje do reki tylko połowę z tego ile kosztuje pracodawcęAlan, Alan, Alan! pisze: Zobacz na etatowego pracownika. Połowe swojego zarobku musi oddać. To nie za mało.
 Przedsiębiorcom (nie zawsze pracodawcom) bo muszą zapłacić podatki i pracują... oraz zatrudnionym bo muszą zapłacić podatki. Wniosek - podatki unieszczęśliwiają ludzi. Mam jednak wrażenie, że nawet gdyby ich nie było to byście na coś sobie narzekali
 Przedsiębiorcom (nie zawsze pracodawcom) bo muszą zapłacić podatki i pracują... oraz zatrudnionym bo muszą zapłacić podatki. Wniosek - podatki unieszczęśliwiają ludzi. Mam jednak wrażenie, że nawet gdyby ich nie było to byście na coś sobie narzekali