Program diagnostyczny

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
AHMPL
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Program diagnostyczny

Post 7 lip 2009, o 22:00

W mojej Iprezie pewnie jak i w każdej w okolicach lewego kolana (wiecie o co chodzi) jest gniazdo na standardowa wtyczkę do diagnostyki chyba sie ona nazywa OBD2. Mam kabel który pasuje i interfejs, wszystko sie poprawnie łączy ale nie mam programu i stąd proste pytanie jaki program diagnostyczny dostępny w sieci można ściągnąć by zdiagnozować zapobiegawczo Impreze?

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Re: Program diagnostyczny

Post 7 lip 2009, o 22:08

AHMPL pisze: wszystko sie poprawnie łączy ale nie mam programu i stąd proste pytanie jaki program diagnostyczny dostępny w sieci można ściągnąć by zdiagnozować zapobiegawczo Impreze?
ecuExplorer
RomRaider

AHMPL
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 7 lip 2009, o 22:52

OK ściągnąłem
RomRaider ma 15mb
Ecuexplorer ma 1mb
hmm ciekawe jak z działaniem, przetestuje i sie wypowiem, bo nie znalazłem podobnego wątku ...

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 7 lip 2009, o 22:54

Oba nie zadziałają z przypadkowym interfacem OBD-II, interface tez nie zadziała sam w sobie z GTekiem. ecuexplorer przyjaźniejszy, romraider pozwala na więcej w nowszych autach.

AHMPL
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 8 lip 2009, o 14:33

Hmm to jaki mam miec program zeby wejść przez wtyczkę OBDII ?

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 8 lip 2009, o 20:13

AHMPL, jaki dokładnie masz kabelek?

Azrael
6 gwiazdek

Post 8 lip 2009, o 20:46

AHMPL pisze: Hmm to jaki mam miec program zeby wejść przez wtyczkę OBDII ?

Przez zwykły kabelek OBD się nie dogadasz z GTekiem.

sherif
2 gwiazdki
Auto: Outback 3.0 MY08

Post 9 lip 2009, o 00:30

AHMPL pisze: Hmm to jaki mam miec program zeby wejść przez wtyczkę OBDII ?

Tu raczej chodzi o kabel, nie o soft. Ja mam kabel Tetrixa +Ecu Explorer i dziala jak nalezy ;-)
Pozdrawiam
Marcin

tomekc
0 gwiazdek
Auto: WRX US 06

Post 14 lip 2009, o 19:49

Witam,
Posiadam Forestera S-Turbo rocznik 2001. Chciałbym sprawdzić w jakim stanie jest turbina, bo mam wrażenie że auto jest trochę słabsze. Jaki kabelek połączy sie z moim ECU aby zczytać wartości ciśnienia doładowania w czasie jazdy. Jakiego programu użyć?

Azrael
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 20:09

Tactrix albo SSM. Tylko jak chcesz jednorazowo sprawdzić to zdecydowanie taniej to komuś zlecić.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 14 lip 2009, o 20:16

tomekc pisze:Witam,
Posiadam Forestera S-Turbo rocznik 2001. Chciałbym sprawdzić w jakim stanie jest turbina, bo mam wrażenie że auto jest trochę słabsze. Jaki kabelek połączy sie z moim ECU aby zczytać wartości ciśnienia doładowania w czasie jazdy. Jakiego programu użyć?
Ja czytałem z S-turbo 99 kabelkiem VAG-COM OBDII + Romraider. Kabelek kupisz na allegro za 50 zł (np tu http://www.allegro.pl/item680212256_vag ... 4h_ss.html). Romraidera ściągniesz za darmo stąd http://www.romraider.com

gebolp
3 gwiazdki
Auto: OBK '07

Post 15 lip 2009, o 07:59

tomekc pisze:Witam,
Sorry, ale nie ma możliwości sprawdzenia stanu turbiny testerem diagnostycznym :-(
Ciśnienie doładowania może być poprawne mimo niesprawnej turbiny i na odwrót.
Oprócz ciśnienia doładowania ważny jest stan łożysk, szczelność i inne mechaniczne rzeczy np. siłownik reg ciśniena.
Nie można wykluczyć uszkodzenia czujnika ciśnienia doładowania, do weryfikacji jest potrzebny manometr z pompką.
Pozdrawiam
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)

norman187
0 gwiazdek
Auto: STI07

Post 10 paź 2009, o 20:49

witam mam kabel i programy jeszcze nic nie instalowałem bo mam pytanko. Który programik wystarczy mi do odczytywania błędów i kasowania ich :?:

citan
5 gwiazdek

Post 11 paź 2009, o 13:06

ECU explorer powinien wystarczyć

norman187
0 gwiazdek

Post 27 paź 2009, o 18:16

Witam. Pomóżcie mi z tym Ecuexplorerem bo zwariuje :wall: kurna mam program i kabel i prawie jest już wszystko ok ale się nie chce połączyć . Jest ponoć jakaś blokada od strony pasażera bez odblokowania której nie można się połączyć..prawda to ? Może mam zły kabel...kupiłem zwykły OBDII na allegro ale inni mówili że powinien działaś i prawda jest taka że coś tam się dzieje jak by próbował się łączyć a nie może.

Azrael
6 gwiazdek

Post 27 paź 2009, o 18:18

norman187 pisze: Może mam zły kabel...kupiłem zwykły OBDII na allegro ale inni mówili że powinien działaś i prawda jest taka że coś tam się dzieje jak by próbował się łączyć a nie może.

Chyba tu jest problem.

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X

Post 27 paź 2009, o 18:21

norman187, pw

norman187
0 gwiazdek

Post 27 paź 2009, o 18:32

nic w tym aucie nie mogę sprawdzić ciągle mam check engine ponoć sonda do wymiany (ale to może być wszystko) u mnie w mieście nie mam żadnego porządnego warsztatu a serwis bieże po 70zł.za usuniecie. jeśli kabel jest nie taki to czemu jest wykrywalna jakaś aktywność ? Ecuexplorer przerabia mi całe kolumny w dos-ie. Gdzie można kupić odpowiedni kabel ?

tomekc
0 gwiazdek
Auto: WRX US 06

Post 27 paź 2009, o 23:59

Musisz mieć zainstalowany sterownik do kabelka. Można go ściągnąć z linku http://www.ftdichip.com/Drivers/CDM/CDM%202.04.16.exe
U mnie kabelek zainstalował się na COM4 i działa z EcuExplorer, Romraider, Learning View. Jeżeli nie możesz odczytać błędów z Ecuexplorer to spróbuj http://www.romraider.com/forum/download ... 7eb1ef3ca7 tylko trzeba wybrać odpowiedni port i zaznaczyć czytanie błędów, a następnie connect oczywiście przy włączonych kontrolkach.

citan
5 gwiazdek

Post 28 paź 2009, o 09:53

Azrael pisze:
norman187 pisze: Może mam zły kabel...kupiłem zwykły OBDII na allegro ale inni mówili że powinien działaś i prawda jest taka że coś tam się dzieje jak by próbował się łączyć a nie może.

Chyba tu jest problem.
Może są różne rodzaje tych kabelków (najprostsze, nie ELM), bo mój - kupiony trochę w ciemno - działa.

norman187
0 gwiazdek

Post 28 paź 2009, o 19:51

Ok połączyłem się wielkie dzięki dla wszystkich którzy mi pomogli. :-)

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X

Post 28 paź 2009, o 21:44

norman187, to teraz w skrócie co było nie tak

norman187
0 gwiazdek

Post 29 paź 2009, o 15:39

Brak sterowników do kabla i brak wiedzy hehehe . Teraz powoli wszystko zaczynam łapać. :-)

ODPOWIEDZ