Program diagnostyczny
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Program diagnostyczny
W mojej Iprezie pewnie jak i w każdej w okolicach lewego kolana (wiecie o co chodzi) jest gniazdo na standardowa wtyczkę do diagnostyki chyba sie ona nazywa OBD2. Mam kabel który pasuje i interfejs, wszystko sie poprawnie łączy ale nie mam programu i stąd proste pytanie jaki program diagnostyczny dostępny w sieci można ściągnąć by zdiagnozować zapobiegawczo Impreze?
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Re: Program diagnostyczny
ecuExplorerAHMPL pisze: wszystko sie poprawnie łączy ale nie mam programu i stąd proste pytanie jaki program diagnostyczny dostępny w sieci można ściągnąć by zdiagnozować zapobiegawczo Impreze?
RomRaider
OK ściągnąłem
RomRaider ma 15mb
Ecuexplorer ma 1mb
hmm ciekawe jak z działaniem, przetestuje i sie wypowiem, bo nie znalazłem podobnego wątku ...
RomRaider ma 15mb
Ecuexplorer ma 1mb
hmm ciekawe jak z działaniem, przetestuje i sie wypowiem, bo nie znalazłem podobnego wątku ...
Oba nie zadziałają z przypadkowym interfacem OBD-II, interface tez nie zadziała sam w sobie z GTekiem. ecuexplorer przyjaźniejszy, romraider pozwala na więcej w nowszych autach.
AHMPL pisze: Hmm to jaki mam miec program zeby wejść przez wtyczkę OBDII ?
Przez zwykły kabelek OBD się nie dogadasz z GTekiem.
AHMPL pisze: Hmm to jaki mam miec program zeby wejść przez wtyczkę OBDII ?
Tu raczej chodzi o kabel, nie o soft. Ja mam kabel Tetrixa +Ecu Explorer i dziala jak nalezy

Pozdrawiam
Marcin
Marcin
Witam,
Posiadam Forestera S-Turbo rocznik 2001. Chciałbym sprawdzić w jakim stanie jest turbina, bo mam wrażenie że auto jest trochę słabsze. Jaki kabelek połączy sie z moim ECU aby zczytać wartości ciśnienia doładowania w czasie jazdy. Jakiego programu użyć?
Posiadam Forestera S-Turbo rocznik 2001. Chciałbym sprawdzić w jakim stanie jest turbina, bo mam wrażenie że auto jest trochę słabsze. Jaki kabelek połączy sie z moim ECU aby zczytać wartości ciśnienia doładowania w czasie jazdy. Jakiego programu użyć?
Tactrix albo SSM. Tylko jak chcesz jednorazowo sprawdzić to zdecydowanie taniej to komuś zlecić.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Ja czytałem z S-turbo 99 kabelkiem VAG-COM OBDII + Romraider. Kabelek kupisz na allegro za 50 zł (np tu http://www.allegro.pl/item680212256_vag ... 4h_ss.html). Romraidera ściągniesz za darmo stąd http://www.romraider.comtomekc pisze:Witam,
Sorry, ale nie ma możliwości sprawdzenia stanu turbiny testerem diagnostycznymtomekc pisze:Witam,

Ciśnienie doładowania może być poprawne mimo niesprawnej turbiny i na odwrót.
Oprócz ciśnienia doładowania ważny jest stan łożysk, szczelność i inne mechaniczne rzeczy np. siłownik reg ciśniena.
Nie można wykluczyć uszkodzenia czujnika ciśnienia doładowania, do weryfikacji jest potrzebny manometr z pompką.
Pozdrawiam
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)
witam mam kabel i programy jeszcze nic nie instalowałem bo mam pytanko. Który programik wystarczy mi do odczytywania błędów i kasowania ich 

Witam. Pomóżcie mi z tym Ecuexplorerem bo zwariuje
kurna mam program i kabel i prawie jest już wszystko ok ale się nie chce połączyć . Jest ponoć jakaś blokada od strony pasażera bez odblokowania której nie można się połączyć..prawda to ? Może mam zły kabel...kupiłem zwykły OBDII na allegro ale inni mówili że powinien działaś i prawda jest taka że coś tam się dzieje jak by próbował się łączyć a nie może.

norman187 pisze: Może mam zły kabel...kupiłem zwykły OBDII na allegro ale inni mówili że powinien działaś i prawda jest taka że coś tam się dzieje jak by próbował się łączyć a nie może.
Chyba tu jest problem.
nic w tym aucie nie mogę sprawdzić ciągle mam check engine ponoć sonda do wymiany (ale to może być wszystko) u mnie w mieście nie mam żadnego porządnego warsztatu a serwis bieże po 70zł.za usuniecie. jeśli kabel jest nie taki to czemu jest wykrywalna jakaś aktywność ? Ecuexplorer przerabia mi całe kolumny w dos-ie. Gdzie można kupić odpowiedni kabel ?
Musisz mieć zainstalowany sterownik do kabelka. Można go ściągnąć z linku http://www.ftdichip.com/Drivers/CDM/CDM%202.04.16.exe
U mnie kabelek zainstalował się na COM4 i działa z EcuExplorer, Romraider, Learning View. Jeżeli nie możesz odczytać błędów z Ecuexplorer to spróbuj http://www.romraider.com/forum/download ... 7eb1ef3ca7 tylko trzeba wybrać odpowiedni port i zaznaczyć czytanie błędów, a następnie connect oczywiście przy włączonych kontrolkach.
U mnie kabelek zainstalował się na COM4 i działa z EcuExplorer, Romraider, Learning View. Jeżeli nie możesz odczytać błędów z Ecuexplorer to spróbuj http://www.romraider.com/forum/download ... 7eb1ef3ca7 tylko trzeba wybrać odpowiedni port i zaznaczyć czytanie błędów, a następnie connect oczywiście przy włączonych kontrolkach.
Może są różne rodzaje tych kabelków (najprostsze, nie ELM), bo mój - kupiony trochę w ciemno - działa.Azrael pisze:norman187 pisze: Może mam zły kabel...kupiłem zwykły OBDII na allegro ale inni mówili że powinien działaś i prawda jest taka że coś tam się dzieje jak by próbował się łączyć a nie może.
Chyba tu jest problem.
Brak sterowników do kabla i brak wiedzy hehehe . Teraz powoli wszystko zaczynam łapać.