Off the beaten track

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Re: Off the beaten track

Post 22 paź 2009, o 19:13

ujeżdżany przez kobietę. tylko po zakupy w markecie. w dodatku jako drugie auto...
8-)

http://krzysztofandrzejewski.pl/bezdroza5/#20

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 22 paź 2009, o 19:24

Przy tych monstrach, to foryś wygląda jak auto służące do tego, żeby po wieczorne piwko do sklepu skoczyć :-)

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L
Polubione posty: 0

Post 22 paź 2009, o 19:26

nie no, wyciągarkę uruchomiliście?? :o :mrgreen:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 paź 2009, o 20:13

minimus pisze:nie no, wyciągarkę uruchomiliście?? :o :mrgreen:
strasznie byliśmy zdziwieni, jak się okazało, że to nie atrapa. :o
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

a teraz czekamy na kilka suchych dni, żeby linę wytrzepać. :whistle:

Konto usunięte pisze:Przy tych monstrach, to foryś wygląda jak auto służące do tego, żeby po wieczorne piwko do sklepu skoczyć :-)
cytat:
aaaa.... wiem. to czarne, co mu z błota tylko dach wystaje...
:giggle:

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 22 paź 2009, o 20:22

damaz pisze: strasznie byliśmy zdziwieni, jak się okazało, że to nie atrapa.
ważne czy pan z kochajmybezdroża też był zdziwiony? :evilgrin:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 paź 2009, o 20:37

pan z kochajmybezdroża dziwi się za każdym razem jak widzi pająka.
drapie się w głowę i zastanawia: jak ja mogłem sprzedać to auto?

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 30 paź 2009, o 15:54

Gdyby ktoś chciał auto na serio (do turystyki ostępowej ew. jako odwód dla "osobówek"), albo żeby szpanu nieco zadać na zlocie:
Star 660 (...) Przebieg: 2 777 km, Rok produkcji: 1984, Moc: 105 KM
(...) Napęd 6x6 z redukcją, blokadą mostów, oryginalnie zabezpieczoną, nigdy nierozwijaną, nieużywaną wyciągarką.
Samochód w 100% sprawny technicznie.
(...)Cena: 9 900 zł
Foto, szczegóły i kontakt - tu:
http://www.parabellum.pl
uwaga - ze strony głównej trzeba kliknąć na "sklep", a potem na "pojazdy militarne".
To nieprawdopodobna maszyna jest :evilgrin:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 30 paź 2009, o 15:57

Konkret... taki krajowy Unimog..

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 30 paź 2009, o 16:18

A cysternę gratis dołączą wraz z zawartością???

No i pewne przygotowanie na siłowni górnej części ciała ze szczególnym naciskiem na ręce by się przydało...
Dolce far niente ;-)

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 30 paź 2009, o 17:19

się śmiejcie,

ale jakbym miał w planach Syberię, jakąś pustynię w Afryce czy na Bliskim Wschodzie, albo najlepiej parę takich pod rząd (w kilka sezonów), to bym kupił. na pniu. na sprzęty typu namiot dachowy, turystyczne superlekkie, superkompaktowe garnki, łóżka itp trzeba wywalić taki sam worek kasy jak na paliwo do tego cuda. a to urządzenie, jeśli tylko się gdzieś zmieści, to przejedzie. takie jak jest. bez liftów, wzmacnianych zawieszeń i innych códów-wianków.

piękna rzecz!

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 30 paź 2009, o 18:33

damaz pisze: jakąś pustynię w Afryce
No miałbyś szansę nie wrócić. I nie dlatego, żeby zawiódł ;))

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 30 paź 2009, o 18:36

eee....

jestem znanym kryptomuzułmaninem.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 30 paź 2009, o 18:44

damaz pisze: się śmiejcie,

ale (...) to urządzenie, jeśli tylko się gdzieś zmieści, to przejedzie. takie jak jest. bez liftów, wzmacnianych zawieszeń i innych códów-wianków.
Toteż ja się wcale nie śmieję - zwłaszcza, że miałem przyjemność takiego Stara kiedyś używać - zupełnie serio tę ofertę wrzuciłem, bo oferent nieprzypadkowy, zaś cena przyjazna kupującemu.
FUX pisze: pewne przygotowanie na siłowni górnej części ciała ze szczególnym naciskiem na ręce by się przydało...
Fakt :evilgrin:
FUX pisze: A cysternę gratis dołączą wraz z zawartością???
Sie ma parę w rękach, to i na wachę do auta się zarobi ;-) Sąsiadom drewna narąbiesz - i będzie przyjemne z pożytecznym ;-)

Gość
5 gwiazdek

Post 31 paź 2009, o 22:39

WiS,
we wczesnej młodości miałem pewien incydent militarny i pamiętam, że niestety ten Star z tym silnikiem nie daje rady.
To jest 105 KM... i to nawet nie z diesla tylko z benzyny.
Po płaskim to jeszcze od biedy pojedzie, ale pod górkę albo pod większym obciążeniem już nie bardzo.
Więc przez zakupem trzeba by przemyśleć do czego mi potrzebne to auto?

Gdyby faktycznie ktoś potrzebował czegoś w tym rodzaju na jakąś konkretniejszą wyprawę, to raczej należałoby się rozejrzeć za Kamazem 5320 (też miał napęd dołączany 6x6)
Ten Kamaz miał coś około 190KM z silnika diesla o pojemności 11000ccm !! :mrgreen:

Gość
5 gwiazdek

Post 31 paź 2009, o 23:05

Azrael pisze:Konkret... taki krajowy Unimog..
tak mniej więcej jak Syrena 105 to był taki krajowy Mercedes W123...
;-)

Ale tak mi przysżło do głowy, że być może w sportach rajdowych taki Star 660 w wersji zabudowy "warsztat" mógły sie nadać jako wóz zapleca technicznego?
Na wyposażeniu ma takie narzędzia:
nawiertarka stołowa;
szlifierka stołowa dwutarczowa;
prasa ręczna;
aparat do świec;
przyrządy pomiarowe i regulacyjne;
narzędzia warsztatowe;
agregat PAB-4-3/400;
wytwornica acetylenowa;
sprężarka powietrza
i nie powinno w tym przypadku być jakimś problemem, że wyciąga maksymalnie 60km/h...
http://www.amw.com.pl/rsm_product_info. ... ucts_id=56
:cofee:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 31 paź 2009, o 23:07

damaz pisze:eee....

jestem znanym kryptomuzułmaninem.
Ty sobie bądź kryptomuslimem, czy nawet cały z Kryptonitu, ale oni tam lubią pojazdy wojskowe... ,,rekwirować'' :P

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 lis 2009, o 14:58

gootek pisze:tak mniej więcej jak Syrena 105 to był taki krajowy Mercedes W123...
;-)
a tu jestem nieco zdziwiony. bo tzw. "obiegowa opinia" jest taka, że to auto w terenie jest nie do zatrzymania. owszem, narzekają na awaryjność, a konkretnie na to, że wiele części pochodzi żywcem z lat 50 więc czasem ciężko je znaleźć, ale akurat na własności terenowe nikt nie narzeka. wręcz przeciwnie.

co do prędkości poruszania się: 50 km/h na asfalcie to porażka. zgadza się. ale te same 50 km/h w terenie (czy nawet "drogach" syberyjskich) to prędkość zawrotna.
nadal twierdzę, że na wyprawówkę taki Star by się nadał.

jedyne, o co bym się bał, to ew. awaryjność.

Gość
5 gwiazdek

Post 1 lis 2009, o 19:09

damaz pisze:
gootek pisze:tak mniej więcej jak Syrena 105 to był taki krajowy Mercedes W123...
;-)
a tu jestem nieco zdziwiony. bo tzw. "obiegowa opinia" jest taka, że to auto w terenie jest nie do zatrzymania. owszem, narzekają na awaryjność, a konkretnie na to, że wiele części pochodzi żywcem z lat 50 więc czasem ciężko je znaleźć, ale akurat na własności terenowe nikt nie narzeka. wręcz przeciwnie.
Ja też nie narzekam na "własności terenowe" tego samochodu w sensie rozwiązania napędu, czy np. mechanicznej wyciągarki (która faktycznie jest niezła i bywa przeszczepiana do różnych zmotów).

Napisałem jedynie, że silnik w tym aucie jest za słaby biorąc pod uwagę masę oraz opory mechaniczne (szczególnie przy włączonym napędzie 6x6). No i jeszcze zużycie benzyny :o
Jeśli już to trzeba by włożyć silnik dieslowski 150KM, który był w następnym modelu terenowego Stara, czyli 266.

No i masz rację jeśli chodzi o awaryjność.
Wystarczy spytać kogoś kto był w wojsku i miał do czynienia z tymi sprzętami - ile z nich było w stanie odpalić i ruszyć...
gdy ogłaszano alarm i teoretycznie wszystkie miały wyjechać... :giggle:

Podsumowując - Starem 660 wybrałbym się na wyprawę do pobliskiej żwirowni - to nawet mogłaby być niezła zabawa, nie przeczę...
ale na Syberię - to jednak nie :->

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 1 lis 2009, o 21:16

gootek pisze: Wystarczy spytać kogoś kto był w wojsku i miał do czynienia z tymi sprzętami - ile z nich było w stanie odpalić i ruszyć...
gdy ogłaszano alarm i teoretycznie wszystkie miały wyjechać...
Odpowiadam:

niewiele... :roll:
Dolce far niente ;-)

Gość
5 gwiazdek

Post 1 lis 2009, o 21:48

Fux,
to prawidłowa odpowiedź :idea:

Mój kolega z podwórka służył w jednostce saperskiej gdzie mieli na wyposażeniu dużą ilość Starów 660 w wersji do przewozu elementów mostów pontonowych. Mógłbym podać dokładniejsze dane na temat sprawności tego sprzętu. Ale nie wiem czy nie są to informacje choć bardzo stare, ale może nadal istotne ze względu na interes obronności kraju... :roll:

więc pozostańmy przy określeniu "niewiele"
:mrgreen:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 lis 2009, o 18:40

Uprzejmie zawiadamiam, że "we wojsku" awaryjność wszystkiego jest dziwnie duża.
Zwłaszcza, gdy sprzęt techniczny obsługują poborowi oderwani wprost od pługa, zaś nadzorują ich zdemoralizowani podoficerowie zaopatrujący czarny rynek we wszystko, co da się wynieść lub wywieźć za bramę jednostki i wymienić na wódkę i zagrychę. Poza LWP - te samochody służyły m.in. w polskich wyprawach do Mongolii (prawda, Arno? 8-) ), a także np. w krajowym przemyśle geologicznym, gdzie konserwowane i traktowane z sercem działały zupełnie OK. To znaczy - też się czasami psuły, jak wszystkie samochody tamtej epoki, ale nie częściej, niż wypasione odpowiedniki zza żelaznej kurtyny. I chyba nieco rzadziej, niż sprzęt sowiecki.
Co zaś do silnika - owszem, te 105 koni to niedużo, ale moment był zapewne wystarczający. W każdym razie, w rękach dobrego kierowcy, 660 naprawdę swobodnie jedzie w terenie i po płaskim, i pod górkę ;-)

PS. "W dawnych czasach" moce silników ciężarówek i ciągników w ogóle bywały niewielkie - np. przedwojenny silnik Fiat 122b (PZInż 367) - miał z pojemności 3 litrów marne 46 koni przy 2600 obr./min, PZInż 603 - 60 koni z 4.7 litra, zaś Ursus 2a 35 koni z 2.8 litra.... i dawały radę. Jechało to do przodu bez względu na opór materii - tyle, że powoli.
Wymienione silniki używane powszechnie do napędu cywilnych i wojskowych pojazdów transportowych i ciągników (także terenowych, np. jako ciągniki artyleryjskie w pułku artylerii najcięższej, gdzie trzeba było na przełaj taszczyć np. moździerze 220 mm), a nawet samochodów pancernych i lekkich czołgów, znacznie cięższych od S660.
Na tym tle - już powojenny Star to siłacz.. i ścigant ;-)

Gość
5 gwiazdek

Post 3 lis 2009, o 00:21

WiS pisze:Poza LWP - te samochody służyły m.in. w polskich wyprawach do Mongolii (prawda, Arno? 8-) ), a także np. w krajowym przemyśle geologicznym, gdzie konserwowane i traktowane z sercem działały zupełnie OK. To znaczy - też się czasami psuły, jak wszystkie samochody tamtej epoki, ale nie częściej, niż wypasione odpowiedniki zza żelaznej kurtyny. I chyba nieco rzadziej, niż sprzęt sowiecki.
Co zaś do silnika - owszem, te 105 koni to niedużo, ale moment był zapewne wystarczający. W każdym razie, w rękach dobrego kierowcy, 660 naprawdę swobodnie jedzie w terenie i po płaskim, i pod górkę ;-)
Wiesz WiS, jedak wrócę do mojego wcześniejszego porównania Syreny i Mercedesa...

W roku 1960 Marek Varisella pojechał Syreną 101 (i nawet ukończył na nienajgorszym miejscu) rajd Monte Carlo.
W tamtym roku rajd wygrał niemiec Walter Schock w Mercedesie 220 SE.
To, że Varisella ukonczył tamten rajd w Syrenie ze standardowym 28-konnym silnikiem świadczy o tym, jak wazny jest "czynnik ludzki"... dlatego wierze, że Starem 660 też ktoś dojechał do Mongolii...
ja nawet wierzę, że taka jazda w Monte Carlo Syreną to mogła być super frajda... i sam bym sie kiedyś taką Syreną chętnie dla ciekawości przejechał...
ale bardzo proszę - jednak nie porównujmy jej techniki czy jakości do ówczesnego Mercedesa 220 SE.

Główną wartością dzisiaj takich aut jak Syrena 101 czy ten Star 660 jest wartość sentymentalna.
Bezdyskusyjnie taka wartość jest i będzie.
I jeśli kogoś taki samochód dzisiaj zainteresuje - to chyba tylko dlatego.
Mnie w każdym razie coś w tych zabytkowych sprzętach też pociąga.
Więc jeśli WiS kupisz tego kolosa, to chętnie bym się przejechał kawałek :razz:
(nawet zapłacę za paliwo, żeby nie było... ;-) )

Gość
5 gwiazdek

Post 30 gru 2009, o 22:27

Już w piątek rusza DAKAR 2010.

Na starcie pojawią się dwa Subaru Forestery przygotowane przez argentyńską firmę Baratec w kooperacji z STI.

To jest strona tej ekipy: http://www.subaru-elaion.com

Link: http://www.youtube.com/watch?v=TeVp9tmsvMk

Link: http://www.youtube.com/watch?v=2kks1KYQy84

Trzymamy kciuki za tych debiutantów?

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 sty 2010, o 21:36

HA!