Chloru, zawsze są jakieś przypadki, jednak wiesz dobrze, że w poważnych zastosowaniach, gdzie awaria kosztuje setki tysięcy złotych, nikt nie stawia gównianych linuxów
Remap Imprezy w VTG ??
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Remap Imprezy w VTG ??
matzerath, mówisz, że nie masz pretensji, ale rozliczasz finansowo w tonie dość rzekłbym pretensjonalnym. Dla mnie EOT bo mam wrażenie, że lekko zaczynasz trollować.
Chloru, zawsze są jakieś przypadki, jednak wiesz dobrze, że w poważnych zastosowaniach, gdzie awaria kosztuje setki tysięcy złotych, nikt nie stawia gównianych linuxów
matzerath pisze: Ja nie dorabiam ideologii o czym także pisałem kilka stron temu. Chwała każdemu kto potrafi zarobić! Podkreślam, po raz który nie wiem, że nie mam tutaj pretensji do 4t a dziwie się jedynie podejściu niektórych pt. "płać 3600 albo wybuchnie ci silnik" albo "coś co nie kosztuje 3600 na pewno nie jest dobre"
Pokaz mi tego posta, w ktorym ktos napisal, ze wybuchnie Ci silnik. Natomiast na pewno darmowa mapa robiona dosc uniwersalnie gdzies za oceanem na pewno nie bedzie tak dobra jak robiona pod katem konkretnego samochodu.
A podejscie niektorych jest takie, ze jak sie nie wie co sie robi ,to trzeba sie zabierac albo ostroznie i majac swiadomosc mozliwych komplikacji, albo zostawic sprawe specjalistom. Na chwale to trzeba troche popracowac... a nie tylko wgrac cudza mape :P
Jacek "AMI" Rudowski
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 261 razy
- Polubione posty: 535 razy
Konto usunięte pisze: Chloru, zawsze są jakieś przypadki, jednak wiesz dobrze, że w poważnych zastosowaniach, gdzie awaria kosztuje setki tysięcy złotych, nikt nie stawia gównianych linuxów![]()
Wiem, że stawiają.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Fido - tak jak Chlor mowi - bylbym ostrozny z tym niedocenianiem Linuksa obecnie w zastosowaniach biznesowych, a juz na pewno z niedostrzeganiem stosowania go :)
Jacek "AMI" Rudowski
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
a gdzie tu widziałeś, że z uśmiechem na ustach płacimy 3 klocki? Uśmiech pojawia się przy pierwszej trasie.matzerath pisze: cena jest akceptowalna, co doskonale w dyskusji widać więc po co ją obniżać!
BTW fajnie, że soft za darmo i go będą poprawiać w nieskończoność
Nazywamy to 'luksusem'. Zostawiasz auto, mówisz co chcesz zrobić, siadasz na kawe, łazisz po necie, pooglądasz potworki w warsztacie i odbierasz swoje auto.
Fajnie było poczytać, że chcesz sobie sam zrobić i masz zacięcie. Ale teraz to jakać krucjata o wyższości Świąt B/N nad Wielkanocą.
remek pisze: A jak taki John czy inny napisze: sorry mate, byłem bussy last dwa miesiące?
Nazywamy to 'luksusem'. Zostawiasz auto, mówisz co chcesz zrobić, siadasz na kawe, łazisz po necie, pooglądasz potworki w warsztacie i odbierasz swoje auto.
I o to dokladnie chodzi. Watpie tez, by ktorakolwiek firma w nieskonczonosc chciala czyjes mapy tak za friko poprawiac, zwlaszcza ,gdy wymaga to glebszej analizy logow itp.
Jacek "AMI" Rudowski
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
AMI, inna sprawa, że mało kto porywa się na darmowe, niekomercyjne wydania. Potem np. przyjdzie Ci Pan EMC2 (luźny przykład) i powie, że jego superklastrong nie fungluje bo nie masz RHEL tylko Fedore albo innego Debiana ;)
Pierwszy z brzegu - było więcejChloru pisze:matzerath, poczekaj aż pęknie Ci motor. Rzadkie wylać, gęste wyrzucić wyjdzie drożej niż 3 kPLN.
Oczywiście, nie życzymy.
Chloru pisze: AMI, inna sprawa, że mało kto porywa się na darmowe, niekomercyjne wydania. Potem np. przyjdzie Ci Pan EMC2 (luźny przykład) i powie, że jego superklastrong nie fungluje bo nie masz RHEL tylko Fedore albo innego Debiana ;)
Absolutnie tak. Nie zmienia to faktu, ze RedHat zyje chyba nienajgorzej z duzych instalacji - i jest to Linux :)
Jacek "AMI" Rudowski
matzerath pisze: przesadzacie z nabożnym podejściem do usług dobrych tunerów
Ty za to wrecz przeciwnie - niestety nie doceniasz wagi wiedzy i umiejetnosci.
Co mnie dziwi zwlaszcza w sytuacji, gdy sam nie masz o tym bladego pojecia i wgrywasz jedynie dostarczona przez kogos mape.
Nie obraz sie - ale to troche ignorancja pachnie.
Zreszta faktycznie temat chyba zostal wyczerpany pare stron temu nawet.
Oczywiscie - jak sie nauszysz sam robic mapy - chyle czola. Nie swieci garnki lepia, nie widze powodu, dla ktorego i Tobie by sie nie mialo udac.
Ale musialbys zaczac od paru inwestycji jednak. Nawet mapujac na drodze.
Jacek "AMI" Rudowski
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Chloru, RHEL to w pełni komercyjny, kapitalistyczny unix. Z płatnym wsparciem. Zero socjalizmu 
Konto usunięte pisze: Chloru, RHEL to w pełni komercyjny, kapitalistyczny unix. Z płatnym wsparciem. Zero socjalizmu![]()
Nie, jest to Linux :) W kazdym razie purysci Uniksowi pewnie by sie mocno z Toba klocili :)
Jedynie model biznesowy maja taki, a nie inny w RedHacie ;)
Jacek "AMI" Rudowski
akceleratory cząstek są na linuksieKonto usunięte pisze:matzerath, mówisz, że nie masz pretensji, ale rozliczasz finansowo w tonie dość rzekłbym pretensjonalnym. Dla mnie EOT bo mam wrażenie, że lekko zaczynasz trollować.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
no. ja mam na moim laptoku i sobię chwalem. Tylko mikrofon mi nie działa na skajpie czasem.Konto usunięte pisze: w poważnych zastosowaniach, gdzie awaria kosztuje setki tysięcy złotych, nikt nie stawia gównianych linuxów![]()
Ale czasem działa to nie narzekam, bo jest profesjonalny. Na forze Ubunta pytałem miesiąc temu, ale jeszcze Scot nie mniał czasu. I ma 4 desktopy linux.
Moja propozycja bierze się z twojego przekonania o twej zajebistości i nieomylności. Z łatwością przychodzi ci zaglądanie do cudzego portfela, z podobną łatwością przychodzi ci pozyskiwanie środków na takie drobiazgi jak hamownia silnikowa (w ogóle biznesplan masz w małym paluszku, tym od ssania). Jeśli dodać do tego szczyptę optymizmu (każdego bubka koszącego trawniki stać jest na Subaraka -- albo nie rozumiesz mechanizmu ichniego cudu gospodarczego, albo wręcz przeciwnie, rozumiesz aż za dobrze i wiesz, jak go wykorzystać), to myślę że dasz radę. I życzę Ci jak najwięcej szczęścia. Pieniądze ponoć leżą na ulicy, a ty chyba wiesz, jak się po nie schylać.matzerath pisze: Nie przeinaczaj tego co pisałem. Twoja propozycja jest głupia i złośliwa. Tak jak twoje podejście do tematu co udowadniam na swoim samochodzie. Może inne realia a może mniej takich ludzi jak Ty![]()
r.
PS. A kiedy shamujesz swoje 400KM? Czy to też zbyt drogie?
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
- Chloru
- 6 gwiazdek
Konto usunięte pisze: Chloru, RHEL to w pełni komercyjny, kapitalistyczny unix. Z płatnym wsparciem. Zero socjalizmu![]()
AMI już Ci napisał, że to popierdółka jakaś a nie unix ;)
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Masz na myśli SLC z CERNU? Bazuje na komercyjnym RHEL. Może to właśnie dlatego ciągle mają tam kłopotymatzerath pisze:akceleratory cząstek są na linuksie
Chloru pisze: AMI już Ci napisał, że to popierdółka jakaś a nie unix ;)
No bo taka prawda
- Chloru
- 6 gwiazdek
Konto usunięte pisze: No bo taka prawdaWiem ile jest z tym kłopotu, żeby dopasować jakieś rozwiązania firm trzecich. Zwłaszcza sprzętowe.
Problemy są zawsze
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
kapitaliści cholerni. Za darmo powinni. Może wszyscy przejdźmy na open source. Piekarze też.Chloru pisze: Z drugiej strony niektóre firmy otwarcie piszą, że do ich sprzętu RHEL albo nici z supportu lub też cena x3.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
Ty se Chlor wyobrażasz benzyne jakby na forum opracowywali składniki? Trzeba by było dziewczynom komputery pozabierać*, bo byś lał PB No5Chloru pisze: remek, do tego koncerny naftowe![]()
*zabierać to też open source tylko w wersji klient
- Chloru
- 6 gwiazdek
remek, no tak dziewczyny to serwery 
remek pisze:Ty se Chlor wyobrażasz benzyne jakby na forum opracowywali składniki? Trzeba by było dziewczynom komputery pozabierać*, bo byś lał PB No5Chloru pisze: remek, do tego koncerny naftowe![]()
*zabierać to też open source tylko w wersji klient
Chloru pisze:remek, no tak dziewczyny to serwery

W takim wypadku też bym olał, bo choćby biblioteki mogą się niekoniecznie zgadzać, a Linuks jest znany z tego, że stabilność API/ABI nie jest rzeczą świętą i chłopaki potrafią coś wywrócić w środku linii stabilnej. Gorzej, jakby chcieli RHEL 5 i wypięli się na Centosa 5, ale to też ich zbójeckie prawo.Chloru pisze: Potem np. przyjdzie Ci Pan EMC2 (luźny przykład) i powie, że jego superklastrong nie fungluje bo nie masz RHEL tylko Fedore albo innego Debiana ;)
Którego kupować nie ma obowiązku. :) Natomiast jedno muszę przyznać: instalujesz i dużo różnych pierdafonów działa z pudełka, konfigi nie są zgwałcone za pomocą koziego rogu, jak w debilianie np. i nie trzeba się z każdej pierdoły doktoryzować. ,,Sane defaults'', to jest to. I istnieje, z pudełka, infrastruktura do szybkiego płodzenia indentycznych maszynek w ilości setek czy tysięcy sztuk. Coś, do czego w debilianie trzeba zaciągnąć jakieś dziwo i napisać zeń doktorat (kickstarty nauczyłem się płodzić w jeden dzień).
Bo oni są frajerzy :P To taka typowa, rozpowszechniona w naszym kraju idea: jak coś masz, to masz sprzedać tanio, bo inaczej jesteś chujem. Natomiast kupujący ma prawo być cwaniakiem i wyrywać jak najlepsze okazje, bo tylko frajerzy płacą za coś właściwą cenę. Trochę się tego boję, bo w piwnicy mam komplet kółek z ładnymi felgami po dwóch sezonach i niemal nowymi oponami po jednym sezonie letnim. Nie będę zdziwiony, jak mi zaproponują za komplet całe pięcset jojcząc, że to straszna drożyzna...remek pisze: Ty znalazłeś, ale inni muszą kupić![]()
r.
W takich zastosowaniach częstokroć w ogóle nie stawia się tych prymitywnych uniksów, tylko 40 letnią technikę za miliony dolarów per szafka. :)Konto usunięte pisze: Chloru, zawsze są jakieś przypadki, jednak wiesz dobrze, że w poważnych zastosowaniach, gdzie awaria kosztuje setki tysięcy złotych, nikt nie stawia gównianych linuxów![]()
Ja wiem czemu mają: bo właściwy soft piszą brodacze z .edu :) Jak widzę styl pracy takowych, to się dziwię, że cokolwiek im działa :PPPKonto usunięte pisze: Masz na myśli SLC z CERNU? Bazuje na komercyjnym RHEL. Może to właśnie dlatego ciągle mają tam kłopoty![]()
r.