A od kiedy?j33mbo pisze:MTS sam o tym przypominaAzrael pisze:FUX pisze: Padłem na plecy...
Kropkowy tuz, zastepca Rogalskiego, chodzący fachowiec, a tu taka wtopa....
Ha, ha, ha, ha....
uraj! Donieś Szefowi, jak sie Wasz serwis zbłaźnil....![]()
Nie spotkałem się zeby któryś serwis te przeglądy ROBIŁ to raczej wyjątek. Ja teraz już wiem to sam proszę o to, ale słuzbowy subarak tez nie ma niestety :( bo nie wiedziałem.
Rdza vel ruda - gwarancja
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: Rdza vel ruda - gwarancja
Dolce far niente 
- piotruś
- 5 gwiazdek
- Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
- Polubił: 323 razy
- Polubione posty: 203 razy
j33mbo, , zgadza się - przypominają i dbają o to, i właśnie tam dowiedziałem się, że skoro przy pierwszym przeglądzie nie wykonano przeglądu karoserii (w JM Auto), to teraz już nie ma sensu tego robić, bo jest "po ptokach"MTS sam o tym przypomina
... a nawiasem mówiąc
od wtedy kiedy była konieczność wykonania pierwszego takiego przeglądu w moim samochodzie ;pFUX pisze:A od kiedy?j33mbo pisze: MTS sam o tym przypomina
piotruś, wybacz ale nie rozumiem tego co napisałeś .piotruś pisze: właśnie tam dowiedziałem się, że skoro przy pierwszym przeglądzie nie wykonano przeglądu karoserii (w JM Auto), to teraz już nie ma sensu tego robić, bo jest "po ptokach"
Skoro zgłosiłeś się do pierwszego przeglądu to obowiązkiem serwisu jest wykonanie przeglądu karoserii i wbicie go a nie twoim i przypominanie im o czynnościach serwisowych .
Skoro nie zrobili za żądaj by przywrócono Ci tą gwarancję . Ty dopełniłeś obowiązku i zgłosiłeś się na przegląd .
https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
To jest logiczne. Olej i filtr, np., także zapomnieli wymienićPiter 35 pisze:piotruś, wybacz ale nie rozumiem tego co napisałeś .piotruś pisze: właśnie tam dowiedziałem się, że skoro przy pierwszym przeglądzie nie wykonano przeglądu karoserii (w JM Auto), to teraz już nie ma sensu tego robić, bo jest "po ptokach"
Skoro zgłosiłeś się do pierwszego przeglądu to obowiązkiem serwisu jest wykonanie przeglądu karoserii i wbicie go a nie twoim i przypominanie im o czynnościach serwisowych .
Skoro nie zrobili za żądaj by przywrócono Ci tą gwarancję . Ty dopełniłeś obowiązku i zgłosiłeś się na przegląd .
Dolce far niente 
Podczas przegladu okresowego ( 105.000 km ) w ASO Koper na karcie czynności przeglądowych zaznaczyli, że przegląd powłoki lakierniczej został zrobiony, ale nie potwierdzają tego pieczątką w ksiązce gwarancyjnej, dlatego uważam, że nalezy przechowywać karty z wykazem czynności.
Fux , podnies sie szybciutkoFUX pisze:Padłem na plecy...![]()
Ha, ha, ha, ha....
uraj! Donieś Szefowi, jak sie Wasz serwis zbłaźnil....
no dobra, riposta cięta jak u wuja Stacha, ale możesz ujar powiedzieć coś więcej w temacie?ujar pisze:Fux , podnies sie szybciutkoFUX pisze:Padłem na plecy...![]()
Ha, ha, ha, ha....
uraj! Donieś Szefowi, jak sie Wasz serwis zbłaźnil....i pomyśl o czymś przyjemnym
pieska sobie kup
ujar, nie bedę zniżał sie do Twojego poziomu i pytał, czy Ak pozwala Ci cos brać w pracy, skoro tak trafne odpowiedzi wypisujesz...
No chyba, że jesteś na urlopie, więc zwracam honor...
No chyba, że jesteś na urlopie, więc zwracam honor...
Dolce far niente 
pablo07 pisze: Podczas przegladu okresowego ( 105.000 km ) w ASO Koper na karcie czynności przeglądowych zaznaczyli, że przegląd powłoki lakierniczej został zrobiony, ale nie potwierdzają tego pieczątką w ksiązce gwarancyjnej, dlatego uważam, że nalezy przechowywać karty z wykazem czynności.
Szczerze mówiąc chyba nigdy takiej karty nie dostałem na przeglądzie...
Natomiast mi to tak wyjaśniono że przegląd powłoki lakierniczej to zupełnie odrębna czynność, w dodatku wykonywana co 12 miesięcy od zakupu, a nie co przebieg lub czas więc trzeba się osobno zgłosić.
Stanowisko dyrekcji ( SIP ) jest zupełnie inne, napisali na forum, że jest to obowiązkiem każdego ASO, jesli jednak ASO nie dopełnia tego obowiązku należy ich poinformować podając VIN.
Przegląd karoserii i potwierdzenie tego w ksiażce gwarancyjnej jest obowiązkiem kazdego ASO. ASO nie zna jednak terminu ( rok od zakupu ) i nie jest w stanie wezwać klienta . Auta kupowane są w róznych miejscach zarówno w Polsce jak i w Europie i ustalenie terminu przegladu karoserii należy do klienta , podobnie jak normalny przegląd po 15 , 30 tyś itd.pablo07 pisze:Stanowisko dyrekcji ( SIP ) jest zupełnie inne, napisali na forum, że jest to obowiązkiem każdego ASO, jesli jednak ASO nie dopełnia tego obowiązku należy ich poinformować podając VIN.
Termin przegladu karoserii tylko przypadkiem może zbliżyc się z przeglądem wynikającym z przebiegu.
A co? Serwisantowi ciężko kilka kartek dalej zobaczyć...
ASO zrobi wszystko, aby się z odpowiedzialności wykpić. I nie dotyczy to tylko Subaru. Ot pieniądze...
ASO zrobi wszystko, aby się z odpowiedzialności wykpić. I nie dotyczy to tylko Subaru. Ot pieniądze...
Dolce far niente 
- piotruś
- 5 gwiazdek
- Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
- Polubił: 323 razy
- Polubione posty: 203 razy
ujar, ja byłem na pierwszym przeglądzie (nie licząc wymiany oleju po 4,5 tys) dokładnie w rok od zakupu, bo jeszcze nie zrobiłem 15 tys. I jeszcze mnie przestrzegano, żebym pamiętał o tym "rocznym" okresie jeśli znów "nie zrobię przebiegu" 15 tys. Słowem - nie mogło umknąć uwadze kierownika ASO, że właśnie minął rok...
ujar,
... Byłbym wdzięczny, gdybyś mi mógł poradzić, co mam teraz zrobić - czy zwrócić się do serwisu, w którym aktualnie serwisuję samochód, żeby jednak wykonali ten przegląd (a powiedzieli mi podczas przeglądu przy 30kkm, że mają takie wytyczne - jeśli pierwszego przeglądu brak - to gwarancja na karoserię przepada), czy też nie mam szans i nie warto Im zawracać głowy. A jeśli Dyrekcja ma rację i mogę poprosić o wykonanie tego przeglądu, dla utrzymania gwarancji, to kiedy to zrobić - natychmiast, czy wystarczy przy okazji przeglądu przy 45kkm?
Pytanie do Wszystkich:
czy zdarzyło się w Waszym serwisie, lub czy słyszeliście o jakieś naprawie w jakimkolwiek ASO dowolnej marki, z tytułu powiedzmy 12 letniej gwarancji na karoserię,... w samochodzie np.11-letnim?
PZDR
ujar,
... Byłbym wdzięczny, gdybyś mi mógł poradzić, co mam teraz zrobić - czy zwrócić się do serwisu, w którym aktualnie serwisuję samochód, żeby jednak wykonali ten przegląd (a powiedzieli mi podczas przeglądu przy 30kkm, że mają takie wytyczne - jeśli pierwszego przeglądu brak - to gwarancja na karoserię przepada), czy też nie mam szans i nie warto Im zawracać głowy. A jeśli Dyrekcja ma rację i mogę poprosić o wykonanie tego przeglądu, dla utrzymania gwarancji, to kiedy to zrobić - natychmiast, czy wystarczy przy okazji przeglądu przy 45kkm?
Pytanie do Wszystkich:
czy zdarzyło się w Waszym serwisie, lub czy słyszeliście o jakieś naprawie w jakimkolwiek ASO dowolnej marki, z tytułu powiedzmy 12 letniej gwarancji na karoserię,... w samochodzie np.11-letnim?
PZDR
Słyszałem, że Mercedes ma problemy z korozją...
W mlodych autach.
W mlodych autach.
Dolce far niente 
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 132 razy
- Polubione posty: 201 razy
Tak jak napisał dalej piotruś, klient stawia sie do serwisu na przegląd rok po zakupie auta, albo po przekroczeniu 15000km. W obu przypadkach nie narusza terminów, a serwis ma możliwość sprawdzenia daty zakupu auta, więc w dobie telefonów komórkowych i internetu, kontakt z klientem raczej nie jest problemem. W niektórych serwisach jakoś to ogarniają, ale do tego potrzebny jest system ewidencji klientów.ujar pisze: ASO nie zna jednak terminu ( rok od zakupu ) i nie jest w stanie wezwać klienta .
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
taaa... jak ktoś przyjeżdża na coroczny serwis, bo nie trzaska więcej niż 15 kkm rocznie to biedny serwis nie wie jakie są interwały czasowe - śmiać się czy płakać? Może pracownicy aso w ramach nowych norm obsługi klienta potrzebują konsultacji z używania kalendarza - chętnie udzielę w promocyjnych stawkach 
piotruś pisze: czy zdarzyło się w Waszym serwisie, lub czy słyszeliście o jakieś naprawie w jakimkolwiek ASO dowolnej marki, z tytułu powiedzmy 12 letniej gwarancji na karoserię,... w samochodzie np.11-letnim?
Ja słyszałem w ramach bodajże 6 letniej gwarancji na napęd którą miały GTeki, o nadwoziu nie słyszałem bo warunki gwarancji na perforację są w moim przekonaniu w praktyce niespełnialne.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
W serwisie Suzuki opowiadano mi, że mieli taki przypadek, że auto zaczęło "się perforować" (w miejscu naprawy postłuczkowej) tuż przed upływem gwarancji na blachy. Tyle, że to chyba był szósty rok przy gwarancji 6-letniej.piotruś pisze: czy słyszeliście o jakieś naprawie w jakimkolwiek ASO dowolnej marki, z tytułu powiedzmy 12 letniej gwarancji na karoserię,... w samochodzie np.11-letnim?
Przeglądy nadwozia były wykonywane na bieżąco, a naprawa u blacharza autoryzowanego przez serwis - samochód poszedł do naprawy na koszt firmy i chyba dostał dodatkowe przedłużenie gwarancji na ten trefny element.
w FSO 1500 całe budy wymieniali bo po roku kwitło na wszystkich połączeniach
Wiem. Mi wymienili...Kompletną, ostatnią budę w FSO 1,5 ME
Dolce far niente 
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
...a na TVN Turbo właśnie leciał reportażyk o tym, jak gość wydusił z GM gwarancyjną wymianę rdzewiejącej maski w SAAB-ie, pomimo, że zauważył rudą już po upływie 6-letniej gwarancji perforacyjnej.
Rzeczoznawcy stwierdzili, że taki ładny przeżer nie powstał z dnia na dzień, że musiał się rozwijać jeszcze w okresie gwarancyjnym, i że to błąd serwisu, że nie zauważył tego i nie naprawił wcześniej, podczas stałych przeglądów.
Prawnicy mieli trochę roboty, ale okazuje się, że przy odrobinie uporu - można.
Rzeczoznawcy stwierdzili, że taki ładny przeżer nie powstał z dnia na dzień, że musiał się rozwijać jeszcze w okresie gwarancyjnym, i że to błąd serwisu, że nie zauważył tego i nie naprawił wcześniej, podczas stałych przeglądów.
Prawnicy mieli trochę roboty, ale okazuje się, że przy odrobinie uporu - można.
WiS, też widziałem ten reportaż, mam wrażenie że gdyby nie magia telewizji i interwencja pijarowców GM to bez sądu by się nie obyło niestety.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Jak zacznie tv za duzo świrować, to do testów deskorolki beda dostawać...
Dolce far niente