Rdza vel ruda - gwarancja

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Rdza vel ruda - gwarancja

Post 11 gru 2009, o 08:46

j33mbo pisze:
Azrael pisze:
FUX pisze: Padłem na plecy... :lol:
Kropkowy tuz, zastepca Rogalskiego, chodzący fachowiec, a tu taka wtopa....
Ha, ha, ha, ha....
uraj! Donieś Szefowi, jak sie Wasz serwis zbłaźnil.... :thumb:

Nie spotkałem się zeby któryś serwis te przeglądy ROBIŁ to raczej wyjątek. Ja teraz już wiem to sam proszę o to, ale słuzbowy subarak tez nie ma niestety :( bo nie wiedziałem.
MTS sam o tym przypomina
A od kiedy? ;-)

Dolce far niente ;-)

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 11 gru 2009, o 08:49

MTS sam o tym przypomina
j33mbo, , zgadza się - przypominają i dbają o to, i właśnie tam dowiedziałem się, że skoro przy pierwszym przeglądzie nie wykonano przeglądu karoserii (w JM Auto), to teraz już nie ma sensu tego robić, bo jest "po ptokach" :-( . Wydaje mi się to zgodne z warunkami gwarancji - jeśli nie dochowasz terminu przeglądu - tracisz gwarancję. Poza tym jestem przekonany, że gdyby można było "przywrócić" gwarancję na nadwozie przy tym przeglądzie, to na pewno w MTS by to zrobili. ...
... a nawiasem mówiąc :arrow: oczami wyobraźni widzę jak ASO chętnie zabierają się za naprawę rdzewiejącego nadwozia w 11 letnim Subaru :giggle: skoro Barbie robią "krzywe kluski" w opisanej przez Nią sytuacji :o

j33mbo
5 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 11 gru 2009, o 09:26

FUX pisze:
j33mbo pisze: MTS sam o tym przypomina
A od kiedy? ;-)
od wtedy kiedy była konieczność wykonania pierwszego takiego przeglądu w moim samochodzie ;p

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 11 gru 2009, o 10:40

piotruś pisze: właśnie tam dowiedziałem się, że skoro przy pierwszym przeglądzie nie wykonano przeglądu karoserii (w JM Auto), to teraz już nie ma sensu tego robić, bo jest "po ptokach"
piotruś, wybacz ale nie rozumiem tego co napisałeś .
Skoro zgłosiłeś się do pierwszego przeglądu to obowiązkiem serwisu jest wykonanie przeglądu karoserii i wbicie go a nie twoim i przypominanie im o czynnościach serwisowych .
Skoro nie zrobili za żądaj by przywrócono Ci tą gwarancję . Ty dopełniłeś obowiązku i zgłosiłeś się na przegląd .

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 gru 2009, o 10:46

Piter 35 pisze:
piotruś pisze: właśnie tam dowiedziałem się, że skoro przy pierwszym przeglądzie nie wykonano przeglądu karoserii (w JM Auto), to teraz już nie ma sensu tego robić, bo jest "po ptokach"
piotruś, wybacz ale nie rozumiem tego co napisałeś .
Skoro zgłosiłeś się do pierwszego przeglądu to obowiązkiem serwisu jest wykonanie przeglądu karoserii i wbicie go a nie twoim i przypominanie im o czynnościach serwisowych .
Skoro nie zrobili za żądaj by przywrócono Ci tą gwarancję . Ty dopełniłeś obowiązku i zgłosiłeś się na przegląd .
To jest logiczne. Olej i filtr, np., także zapomnieli wymienić :?:
Dolce far niente ;-)

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT

Post 11 gru 2009, o 10:51

Piter 35, tak zrobię :-)

pablo07
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Subaru WRX

Post 11 gru 2009, o 14:01

Podczas przegladu okresowego ( 105.000 km ) w ASO Koper na karcie czynności przeglądowych zaznaczyli, że przegląd powłoki lakierniczej został zrobiony, ale nie potwierdzają tego pieczątką w ksiązce gwarancyjnej, dlatego uważam, że nalezy przechowywać karty z wykazem czynności.

ujar
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza GT
Polubione posty: 2 razy

Post 11 gru 2009, o 15:22

FUX pisze:Padłem na plecy... :lol:
Ha, ha, ha, ha....
Fux , podnies sie szybciutko :? i pomyśl o czymś przyjemnym :lol: pieska sobie kup :mrgreen:

j33mbo
5 gwiazdek

Post 11 gru 2009, o 15:56

ujar pisze:
FUX pisze:Padłem na plecy... :lol:
Ha, ha, ha, ha....
Fux , podnies sie szybciutko :? i pomyśl o czymś przyjemnym :lol: pieska sobie kup :mrgreen:
no dobra, riposta cięta jak u wuja Stacha, ale możesz ujar powiedzieć coś więcej w temacie?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 gru 2009, o 16:00

ujar, nie bedę zniżał sie do Twojego poziomu i pytał, czy Ak pozwala Ci cos brać w pracy, skoro tak trafne odpowiedzi wypisujesz...
No chyba, że jesteś na urlopie, więc zwracam honor...
Dolce far niente ;-)

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 11 gru 2009, o 19:32

pablo07 pisze: Podczas przegladu okresowego ( 105.000 km ) w ASO Koper na karcie czynności przeglądowych zaznaczyli, że przegląd powłoki lakierniczej został zrobiony, ale nie potwierdzają tego pieczątką w ksiązce gwarancyjnej, dlatego uważam, że nalezy przechowywać karty z wykazem czynności.

Szczerze mówiąc chyba nigdy takiej karty nie dostałem na przeglądzie...

Natomiast mi to tak wyjaśniono że przegląd powłoki lakierniczej to zupełnie odrębna czynność, w dodatku wykonywana co 12 miesięcy od zakupu, a nie co przebieg lub czas więc trzeba się osobno zgłosić.

pablo07
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Subaru WRX

Post 12 gru 2009, o 13:02

Stanowisko dyrekcji ( SIP ) jest zupełnie inne, napisali na forum, że jest to obowiązkiem każdego ASO, jesli jednak ASO nie dopełnia tego obowiązku należy ich poinformować podając VIN.

ujar
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza GT

Post 12 gru 2009, o 13:28

pablo07 pisze:Stanowisko dyrekcji ( SIP ) jest zupełnie inne, napisali na forum, że jest to obowiązkiem każdego ASO, jesli jednak ASO nie dopełnia tego obowiązku należy ich poinformować podając VIN.
Przegląd karoserii i potwierdzenie tego w ksiażce gwarancyjnej jest obowiązkiem kazdego ASO. ASO nie zna jednak terminu ( rok od zakupu ) i nie jest w stanie wezwać klienta . Auta kupowane są w róznych miejscach zarówno w Polsce jak i w Europie i ustalenie terminu przegladu karoserii należy do klienta , podobnie jak normalny przegląd po 15 , 30 tyś itd.
Termin przegladu karoserii tylko przypadkiem może zbliżyc się z przeglądem wynikającym z przebiegu.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 gru 2009, o 14:07

A co? Serwisantowi ciężko kilka kartek dalej zobaczyć...
ASO zrobi wszystko, aby się z odpowiedzialności wykpić. I nie dotyczy to tylko Subaru. Ot pieniądze...
Dolce far niente ;-)

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 12 gru 2009, o 14:32

ujar, ja byłem na pierwszym przeglądzie (nie licząc wymiany oleju po 4,5 tys) dokładnie w rok od zakupu, bo jeszcze nie zrobiłem 15 tys. I jeszcze mnie przestrzegano, żebym pamiętał o tym "rocznym" okresie jeśli znów "nie zrobię przebiegu" 15 tys. Słowem - nie mogło umknąć uwadze kierownika ASO, że właśnie minął rok...

ujar,
... Byłbym wdzięczny, gdybyś mi mógł poradzić, co mam teraz zrobić - czy zwrócić się do serwisu, w którym aktualnie serwisuję samochód, żeby jednak wykonali ten przegląd (a powiedzieli mi podczas przeglądu przy 30kkm, że mają takie wytyczne - jeśli pierwszego przeglądu brak - to gwarancja na karoserię przepada), czy też nie mam szans i nie warto Im zawracać głowy. A jeśli Dyrekcja ma rację i mogę poprosić o wykonanie tego przeglądu, dla utrzymania gwarancji, to kiedy to zrobić - natychmiast, czy wystarczy przy okazji przeglądu przy 45kkm?

Pytanie do Wszystkich:
czy zdarzyło się w Waszym serwisie, lub czy słyszeliście o jakieś naprawie w jakimkolwiek ASO dowolnej marki, z tytułu powiedzmy 12 letniej gwarancji na karoserię,... w samochodzie np.11-letnim?

PZDR

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 gru 2009, o 14:52

Słyszałem, że Mercedes ma problemy z korozją...
W mlodych autach.
Dolce far niente ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 199 razy

Post 12 gru 2009, o 15:24

ujar pisze: ASO nie zna jednak terminu ( rok od zakupu ) i nie jest w stanie wezwać klienta .
Tak jak napisał dalej piotruś, klient stawia sie do serwisu na przegląd rok po zakupie auta, albo po przekroczeniu 15000km. W obu przypadkach nie narusza terminów, a serwis ma możliwość sprawdzenia daty zakupu auta, więc w dobie telefonów komórkowych i internetu, kontakt z klientem raczej nie jest problemem. W niektórych serwisach jakoś to ogarniają, ale do tego potrzebny jest system ewidencji klientów.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 12 gru 2009, o 22:33

taaa... jak ktoś przyjeżdża na coroczny serwis, bo nie trzaska więcej niż 15 kkm rocznie to biedny serwis nie wie jakie są interwały czasowe - śmiać się czy płakać? Może pracownicy aso w ramach nowych norm obsługi klienta potrzebują konsultacji z używania kalendarza - chętnie udzielę w promocyjnych stawkach :mrgreen:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 13 gru 2009, o 00:23

piotruś pisze: czy zdarzyło się w Waszym serwisie, lub czy słyszeliście o jakieś naprawie w jakimkolwiek ASO dowolnej marki, z tytułu powiedzmy 12 letniej gwarancji na karoserię,... w samochodzie np.11-letnim?

Ja słyszałem w ramach bodajże 6 letniej gwarancji na napęd którą miały GTeki, o nadwoziu nie słyszałem bo warunki gwarancji na perforację są w moim przekonaniu w praktyce niespełnialne.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 13 gru 2009, o 10:35

piotruś pisze: czy słyszeliście o jakieś naprawie w jakimkolwiek ASO dowolnej marki, z tytułu powiedzmy 12 letniej gwarancji na karoserię,... w samochodzie np.11-letnim?
W serwisie Suzuki opowiadano mi, że mieli taki przypadek, że auto zaczęło "się perforować" (w miejscu naprawy postłuczkowej) tuż przed upływem gwarancji na blachy. Tyle, że to chyba był szósty rok przy gwarancji 6-letniej.
Przeglądy nadwozia były wykonywane na bieżąco, a naprawa u blacharza autoryzowanego przez serwis - samochód poszedł do naprawy na koszt firmy i chyba dostał dodatkowe przedłużenie gwarancji na ten trefny element.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 13 gru 2009, o 12:15

w FSO 1500 całe budy wymieniali bo po roku kwitło na wszystkich połączeniach

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 gru 2009, o 13:22

Wiem. Mi wymienili...Kompletną, ostatnią budę w FSO 1,5 ME
Dolce far niente ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 13 gru 2009, o 13:29

...a na TVN Turbo właśnie leciał reportażyk o tym, jak gość wydusił z GM gwarancyjną wymianę rdzewiejącej maski w SAAB-ie, pomimo, że zauważył rudą już po upływie 6-letniej gwarancji perforacyjnej.
Rzeczoznawcy stwierdzili, że taki ładny przeżer nie powstał z dnia na dzień, że musiał się rozwijać jeszcze w okresie gwarancyjnym, i że to błąd serwisu, że nie zauważył tego i nie naprawił wcześniej, podczas stałych przeglądów.
Prawnicy mieli trochę roboty, ale okazuje się, że przy odrobinie uporu - można.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 13 gru 2009, o 18:52

WiS, też widziałem ten reportaż, mam wrażenie że gdyby nie magia telewizji i interwencja pijarowców GM to bez sądu by się nie obyło niestety.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 gru 2009, o 18:54

Jak zacznie tv za duzo świrować, to do testów deskorolki beda dostawać...
Dolce far niente ;-)

ODPOWIEDZ