Śnieg na drodze - informacja potrzebna jest

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Re: Śnieg na drodze - informacja potrzebna jest

Post 11 sty 2010, o 02:18

Arti pisze: Kiedyś było jedno auto w rodzinie, kierował zwykle chłop, który zwykle miał pojęcie co robi. (...)Dzisiaj u mnie na osiedlu we Wrocławiu był istny armageddon - co 5 metrów auto zakopane, za kierownicą albo kobita albo starszy słabo już kumający dziadek.
Czyli wychodzi na to, że to ten sam chłop 30 lat później :mrgreen:

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 11 sty 2010, o 11:11

Arno pisze: No dobrze, jestem.
1506 km z czego 1306 po śniegu.
I ma rację Jarmaj, i ma Rację Lucek - histeria.
:thumb:
Wyobrażam sobie Twoje zmęczenie, tyle kilometrów w takich warunkach.
Najdłużej jechałam ok. 11 godzin i po wyjściu z auta kręciło mi się w głowie :? . Już wolę te 11 godzin jechać przez nasze wsie i miasteczka, niż autostradą, monotonne to strasznie.
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 11 sty 2010, o 11:26

Chloru pisze: Konto usunięte, liczy się moment obrotowy na kołach napędzanych a ten i we wspolczesnych dieslach i autach beznynowych jest bardzo podobny. Koniec i kropka ! :mrgreen:
W jeździe zimowej liczy się sposób rozwijania tego momentu. A jeśli nowoczesny turbogruźlik ma na dole tyle, że bez dodania gazu gaśnie, a zaraz potem ma pierdut i nie sposób ruszyć tym delikatnie, to co z tego że niby na kołach masz ~2000-3000Nm jak w podobnej benzynie? Ja swoim mogę ruszać spokojnie z dwójki, mając na tacho około 1000rpm. Ciekawe, czy to samo mógłbym zrobić nowoczesnym turbogruźlikiem?
jarmaj pisze: Nie twierdzę, że nie jest możliwe, aby przy tej samej mocy ropniak miał lepsze 0-100km/h. Faktycznie w Legacy różnica
Wszystko zależy od pola powierzchni pod wykresem momentu na kołach, w funkcji prędkości. Jeśli turbo mocno ładuje w dużym zakresie, to taki klekot, mimo tej samej mocy maksymalnej, będzie przyspieszał lepiej.
So What! pisze: że od mocy (na kołach) zależy prędkość maksymalna, a od momentu obrotowego (też oczywiście na kołach) zależy przyspieszenie?*
P[KM]=(N*M)/9550
P[kW]=(N*M)/9550

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 11 sty 2010, o 11:32

ky pisze: mając na tacho około 1000rpm. Ciekawe, czy to samo mógłbym zrobić nowoczesnym turbogruźlikiem?

Passatem się da ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2010, o 11:35

LouCyphre pisze:
ky pisze: mając na tacho około 1000rpm. Ciekawe, czy to samo mógłbym zrobić nowoczesnym turbogruźlikiem?

Passatem się da ;-)
Którym? 90 czy 150KM? ;)

r.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 11 sty 2010, o 11:40

ky pisze: Wszystko zależy od pola powierzchni pod wykresem momentu na kołach, w funkcji prędkości. Jeśli turbo mocno ładuje w dużym zakresie, to taki klekot, mimo tej samej mocy maksymalnej, będzie przyspieszał lepiej.
No jasne, tylko jak widać choćby po powyższym przykładzie, gdzie jest inna różnica między Foresterami i Legacami z tymi samymi silnikami, to nie tylko całkowanie tej krzywej się liczy, ale i wielkości trybików.

ky pisze: P[KM]=(N*M)/9550
To jest na KW, nie KM.

Na P[KM] ma być dzielone przez 7021 ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2010, o 11:44

jarmaj pisze: jak widać choćby po powyższym przykładzie, gdzie jest inna różnica między Foresterami i Legacami z tymi samymi silnikami, to nie tylko całkowanie tej krzywej się liczy, ale i wielkości trybików.
Oczywiście, że sztuczki na dwójce to znana sprawa. W katalogach zazwyczaj podaje się 0-100km/h [1], a nie 402,5m czy 1km...
jarmaj pisze: To jest na KW, nie KM.
Dziękuję, już poprawiłem.

r.

[1] -- no i oczywiście święte 80-120km/h na najbardziej niekorzystnym biegu...

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 11 sty 2010, o 11:52

ky pisze: Którym? 90 czy 150KM? ;)

130 KM

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 11 sty 2010, o 11:53

ky pisze: 80-120km/h na najbardziej niekorzystnym biegu

* W automacie niemierzalne :mrgreen:

Pamiętam jak kiedyś maluchem skręcałem w lewo z Grójeckiej w Banacha (3 pasy i tramwaje, duży ruch) i źle wrzuciłem bieg, ergo ruszyłem z trójki. Strasznie byłem zdziwiony że tak słabo jedzie :?

timoor
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Forek 2.0 N/A + Legaś 2.2 GX

Post 11 sty 2010, o 12:08

Godlik pisze:
jarmaj pisze: Na dwupasmówkach u nas generalnie wygląda to tak, że prawy pas będąc względnie odśnieżony zajmowany jest przez wszystkie cioty drogowe, które mimo całkiem niezłych tam warunków, wloką się i tak jak ślimaki, a lewy jest kompletnie pusty i można pomykać tam przez nikogo nie niepokojonym po śniegu, bo rzeczone cioty na ten śnieg nie wjadą.
I można z normalnymi prędkościami, mimo sporego ruchu, się przemieszczać.
Dokładnie, taki śnieg to rewelacja ;-) Wracaliśmy tak z żoną na dwa Subaraki po świętach z Białegostoku. W połowie drogi złapała nas spora śnieżyca i momentalnie zrobiło się biało. Od Ostrowii zaczyna się dwupasmówka i do samej Warszawy lewy był pusty. Kilku nawet próbowało, ale szybko odpadali :razz:
Z kolei na katowickiej panuje dokładnie odwrotny zwyczaj :) Wczoraj wracałem z granicy słowackiej przez Żywiec do Warszawy. O ile w górach jeździ się wspaniale , tak na katowickiej jak ktoś już wskoczy na lewy pas to na nim zostaje na dłużej. Przyczyną jest górka zamarzniętego sniegu pomiedzy pasami, która dla niektórych jest barierą nie do przeskoczenia. Efekt jest taki , że lewym pasem zasuwają tico i inne maluszki 40 na godzinę a prawym jada tiry 100 km/h i sprytne liski z 4x4 :)

Przy okazji pozdrawiam zielonego forka (rej. PO xxxx.) jadacego na Warszawe, co mnie obmigał awaryjnymi w połowie katowickiej wczoraj około 17.30.
Struś ma wielkie oczy.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 11 sty 2010, o 12:32

na parking osiedlowy wjechał spychacz. pierwszy raz tej zimy.

hurrra !

i ładnie odśnieżył środeczek (wprawdzie zaraz dopadało, ale zawsze te 10 cm błota jest mniej)

hurrra !

a przy okazji odśnieżania środeczka podsypał bardziej boczki, czyli zaparkowane samochody.

:wall: :wall: :wall:

ale, ale, ale

na parkingu owym trzymamy Pająka. bez zbędnych metafor:
sąsiedzi jakby szacuneczku nabrali i się mniej dziwnie patrzą na pokrakę na dziwnych kołach.
jedna sąsiadka wdzięczna dozgonnie, bo prosto z zaspy do szpitala miała jechać i gdyby nie pokraka i jej przepastne wnętrze pełne linek wszelakich, to by musiała taksówki użyć
:thumb: :thumb: :thumb:

a moja osobista pani właśnie raport złożyła, że parking przy miejscu pracy ani szufelką nie tknięty i rozpacz, bo nie ma gdzie parkować. a ona, bezczelna, zapięła reduktor, wjechała na sam koniec (bo tam chodniczek jest) i jeszcze się umościła przód/tył, coby śnieg ubić i płaszczyka nie niszczyć. :whistle:

somsiad, posiadacz Discovery (cywilnego), wrócił ze Słowacji. i co mówi? dokładnie to samo, co my tutaj. polskich kierowców coś opętało. po prostu boją się jeździć. większość problemów na drogach, to nie aura, tylko te wspomniane cioty drogowe. w samej Wawie też to widać, oj widać.

Gość
5 gwiazdek

Post 11 sty 2010, o 12:46

damaz pisze:polskich kierowców coś opętało. po prostu boją się jeździć. większość problemów na drogach, to nie aura, tylko te wspomniane cioty drogowe. w samej Wawie też to widać, oj widać.
Damaz,
to jest magia tego hasła "bezwypadkowy", które jest najważniejsze gdy Polakowi przyjdzie do głowy aby sprzedać swoje auto innemu Polakowi...
może być kompletny rzęch, z cieknącym silnikiem, haczącą skrzynią, z wybitym zawiasem, wysuszony po powodzi, cokolwiek...
byle był "100% bezwypadkowy"
:whistle:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 11 sty 2010, o 13:52

damaz pisze: a moja osobista pani właśnie raport złożyła, że parking przy miejscu pracy ani szufelką nie tknięty i rozpacz, bo nie ma gdzie parkować. a ona, bezczelna, zapięła reduktor, wjechała na sam koniec (bo tam chodniczek jest) i jeszcze się umościła przód/tył, coby śnieg ubić i płaszczyka nie niszczyć.
Moja Małżonka zadzwoniła do mnie i z wyraźnym zadowoleniem powiedziała, że Pan Parkingowy nie wpuszcza na parking pod firmą, "bo się samochody zakopują...". A ona mu powiedziała, że się nie zakopie. I się kolo zdziwił :evilgrin:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 11 sty 2010, o 16:34

wczoraj dostarczyłem znajomemu pieczarki do pizzerii, bo się nie dało niczym dojechać. Wiśnia zarobiła tym samym na mój obiad, w sensie dostałem michę. Dobra Wiśnia. :mrgreen: Dzisiaj będę w pogotowiu, zatankowany i odśnieżony :mrgreen:

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 11 sty 2010, o 17:40

gootek pisze: to jest magia tego hasła "bezwypadkowy"

Dokładnie - bezwypadkowość uber alles. Wolę zadbane auto z udokumentowanym stanem technicznym niż picowanego "bezwypadka" ze zgruchotaną mechaniką używanego przez kata mordercę.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 11 sty 2010, o 18:41

gootek pisze: to jest magia tego hasła "bezwypadkowy"
Bezwypadkowość plus rocznik. Polacy uwielbiają kupować roczniki - byle jak najnowszy, żeby się można było pochwalić przed sąsiadem. A, że trzyma się na drucie ? Who cares... :-/

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 11 sty 2010, o 20:36

WRC fan, statystycznie rzecz biorąc, nowszy przedmiot jest w lepszym stanie niż starszy. Nie ma w tym nic dziwnego

Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
Polubił: 29 razy
Polubione posty: 85 razy

Post 11 sty 2010, o 20:55

Jakże, pięknie zimowo kochani u was ja się byczę ,nie odśnieżam bo nie mam czego :whistle:
Nie wiem jak długo będzie trwała moja idylla ale dobre te parę dni luzu, a zatem walczcie dzielnie a ja wam będę kibicował
i wspierał was duchowo :mrgreen:
Legio Patria Nostra

"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 11 sty 2010, o 22:00

Gump, u nas to samo, więc przyłączam się do kibicowania :giggle:
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 sty 2010, o 20:34

No dobra, lekkie OT.
Wracam ci ja z pracy droga niezbyt szeroka wysadzana grubasnymi drzewami. Stoi z prawej, lekkim skosem BMW 5 kombi. Nie moge przejechac, wiec mrygam.
Proba ustawienia BMW nie daje rezultatu.
No to powoli mijam, w srodku zdesperowana osoba płci. Otwieram okno, i ptyma grzecznie: Co się kurwa mać stało, tak?
Na co ona w języku langłidż mi odpedo:
" Help".
No to podjechałem do przodu, stanąłem, awaryjne.
Pani mówi: auto męża, nie umiem. Zaglądam, automat. dziwnie ustawion na bok M/S. Myślę, coś se ustawił i jej buksui.
No to mówię, pomogię, dokąd pani zechce przestawić się z automobilem.
Do domu, (300 m).
Umie pani jezdzic manualem?
tak.
To pani wsiada do mojego a ja tym pojade.
No ja bym wolala, zebym ja siedziala z boku a pan pojechal - no moje auto dla osoby nieobeznanej nie wyglada bogato...
Dobra. Wsiadlem. Jakis wielki silnik. Wrzucilem D. AUto pojechalo aksamitnie do prozdu. Dalem gazu - tylny naped nie zabuksowal ani trochu.
No nic, zwrocilem, pania zawiozlem. Wsiadla do swojej mazdy 6, takiej najmocniejszej i zawiozla mnie do mojego.
Pani z Norwegii, to od razu wspolny jezyk.
Oto jak elektronika robi z normalnej kobiety sierote.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 12 sty 2010, o 21:36

Arno, informuj nas na bieżąco o dalszym ciągu tej przygody :mrgreen:

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legaś klekot

Post 12 sty 2010, o 21:59

Arno, a norweżki to ładne są? :evilgrin:

Dyzio_d
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru impreza WRX MY '06

Post 12 sty 2010, o 22:01

Nordycki typ urody... :?
Nie ma tego złego co by nam nie wyszło ;-)

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 12 sty 2010, o 22:05

Alek pisze:Arno, a norweżki to ładne są? :evilgrin:
od bidy. Tylko strasznie chłodem od nich wieje :mrgreen:

mario kartoflez
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: potForek 2.0X

Post 12 sty 2010, o 22:53

Arno, nie puszczaj króliczka z łap. Następnym krokiem może być rycerska oferta instruktażu jazdy manualem w trudnych warunkach :giggle:

ODPOWIEDZ