Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Re: Makowe panienki

Post 4 wrz 2010, o 13:07

za ok. tydzień zainteresowani wrócą, to im zreferuję stanowisko foruma w temacie 8-)

podziękował.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 15 wrz 2010, o 19:21

Panowla i panienkowla,
Jak sie korzysta w PL z iTunes?
Dociera do mnie, ze trza konto w USA zalozyc np. ale czy moze to byc konto z polska karta kredytowa?
arno
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 15 wrz 2010, o 19:45

iTunes sensu stricte? Bo ostatnimi czasy trochę zamiennie zaczęto używać tego terminu.. Jeśli chodzi o muzę, to nie przejdzie to w kraju, w którym oficjalnie iTunes (ze względów prawnych) nie jest dostępny, w tym w PL.. Z polską kartą nie przejdzie, bo on sobie automatycznie sprawdza, czy karta jest zarejestrowana w kraju, w którym jest zarejestrowane konto, tak więc lipa... :-/ A szkoda, bo muzy tam jest od cholery, w super cenach.. piractwa by nie było, jak by to u nas hulało..
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 15 wrz 2010, o 20:31

Link: http://www.youtube.com/watch?v=UrxFpcaN ... r_embedded

No własnie chciałbym kupić i d...
Dolce far niente ;-)

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 16 wrz 2010, o 02:23

FUX, dzięki, mnie się ten utwór najbardziej z "Larry Lurex" kojarzy. Collins jak zwykle - świetny. :thumb:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 16 wrz 2010, o 22:16

Arno pisze: Jak sie korzysta w PL z iTunes?

Sie nie korzysta ;-(

Musisz miec karte kredytowa z ktoregokolwiek z krajow, gdzie iTunesStore działa.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 16 wrz 2010, o 22:30

A tak z ciekawości, to ile tam kosztują utwory :?:

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 16 wrz 2010, o 23:21

plyta colinsa 10 eur, numer 1,3 eur

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 16 wrz 2010, o 23:22

fux kupic ci moge phila jak chcesz...
tylko nie wiem, czy nie ma jakiegos zabezpieczenia w tych utworach..

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 17 wrz 2010, o 02:48

gregski pisze:fux kupic ci moge phila jak chcesz...
tylko nie wiem, czy nie ma jakiegos zabezpieczenia w tych utworach..
Dla darmowych materiałów video (Audi w Le Mans, ale nie pamiętam tytułu) było. Kolega dociągnął, ale nie dało się obejrzeć gdzie indziej.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 17 wrz 2010, o 06:52

gregski pisze:plyta colinsa 10 eur, numer 1,3 eur
To tragedii nie ma, zwłaszcza w kontekścye tego, że nie wszystkie kawalki, obojętnie jaka płyta, podchodzą...
Grześ. A miałeś mozliwość odsluchać tą kompresję i porownać z klasycznym CD.
Czy jest dykta, czy pełne brzmienie.
Ostatni sie słyszy, ze CD to przeżytek.

Jeszcze jedna kwestia.
Kasowa. Zrobienie np. Tobie przelewu w euro nie stanowi problemu.
Zdzierstwem jest kasowanie przez banki pośredniczące okolo 8€ :x
Dolce far niente ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 wrz 2010, o 08:11

FUX - samo CD jest sciemą i w porównaniu z analogiem jest do wywalenia.
iTunes obrzyna różne rzeczy, i trzeba ustawiać w preferencjach najlepszą jakość.
Nie wiem jaka jest jakość w sklepie iTunes, ale pamiętajmy, że głównym odbiorcą jest dzieciak, ktory odsłuchuje to przez słuchawki dokanałowe. Jakość nie jest ważna.
Potem wstawiają iPoda do urządzonka, ktore odtwarza, a najczęściej słuchaj z komputera.
HI-FI superstar się skończyło. Do widzenia. Ja mam w domu stary sprzęt Revoxa z jednymi z najlepszych kolumn i co z tego, moje dzieci słuchały na komputerze.
Nikt się nie chrzani jakością. Muzyki dziś nie nie nagrywa w dużych studiach, ale na komputerze. Nie ma Orkiestry symfonicznej w utworze rockowym. Tylko jakies pokrętła na syntezatorach elektronicznych na ekranie. Albo jakiś DJ puszcza płyty od tyłu.

Taka niewielka ciekawostka, słuchając starych płyt możemy sobie zamykając oczy woybrazić gdzie są skrzypce, wiolonczela, trójkąt..
Tak samo jak na płycie Led Zeppelin mamy przestrzeń i też widzimy gdzie kto stoi. Tia... tylko, że taka gitara może se stać w dowolnym miejscu a dźwięk i tak nadaje z paczek. Iluzję tworzy się w studio dźwiękowym.
Wczoraj słuchałem w aucie właśnie Zeppów. I to starej płyty, kiedy zachłynięto się efektami stereo ( Pink Floyd robił podobne sztuki) i dźwięk w Whole Lotta Love lata od jednej strony do drugiej. Akurat u Zeppów daje to lekko psychodeliczny efekt. Ale często, tak jak dziś 3d, miksowano w stereo tak, że pokazać możliwości sprzętu.

A potem wymyślono cyfrę. A cyfra wysostrza. Jedynym elementem analogowym w procesie nagraniowym jest już teraz jedna część mikrofonu. Potem wszystko jest już nieprawdziwe. Taki wzmaczniacz, taki przetwornik...
Kłamstwo.
No i jest autotune i protools. Czyli dwa urządzenia, które z fałszującej gwiazdy robią Caruso.
Protools to cyfrowy system do nagrywania. Każdy ślad widać w postaci fal dźwiękowych i można montować w zasadzie po literze.
Autotune to taki program, ktory fałszywe dźwięki odfałszywia. Poezja.

Dzięki Protoolsowi podczas nagrań bierze się połowę zdania z jednej wresji, połowę z drugiej a potem jeszcze się słowo w środku wymienia na to nagrane wczoraj i to w innym zdaniu.

FUX - kupuj płyty analogowe i przestań być taki nowoczesny. Potem te analogowe sobie przez specjany program wrzucisz do iTunes.
Ale przynajmniej będziesz miał dobry oryginał. Lub przyzowity.
Dawniej, za mojej młodości nagrania muzyki "młodzieżowej" jak się wtedy mawiało, były robione tak, żeby dobrze grały na ADAPTERACH typu Bambino. Bo masowy słuchacz, to nie posiadacz HI-FI, tylko najnormalniejszy zjadacz chleba pracujący w sklepie czy w fabryce.
U nas LP (Long Playe) i single mieli tylko zamożni, w Anglii każdy.
I dla tego każdego miało być dobrze. A na tanim sprzęcie grało dobrze to, co średnio lub kiepsko nagrane, żeby nie przeciążać.
Dziś jest podobnie. Masowy słuchacz słucha na iPodzie i to na słuchawkach. Jest kompletnie objętne co mu się tam wpuści.

I nie oszukujmy się≤ w samochodzie, niezależnie od tego jaką ci tam salę koncertową urządzą, jest obojętne jaki masz format

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 17 wrz 2010, o 10:00

Arno pisze: FUX - samo CD jest sciemą i w porównaniu z analogiem jest do wywalenia
Niekoniecznie. Po pierwsze wszystko zależy od tego, jak materiał był masterowany (zresztą brzmienie winyli też jest pochodną odpowiedniego masterowania materiału). Po drugie jest SACD i pliki kompresowane bezstratnie :) Natomiast, niewątpliwie, winyl ma swój urok.
Arno pisze: HI-FI superstar się skończyło.
Też śmiem wątpić :) Po pierwsze dzisiejszy sprzęt ze średniej półki spokojnie osiąga parametry hajfaja sprzed lat nastu, po drugie prócz wszechobecnego gówna można jeszcze znaleźć źródła dobrych nagrań. Kiedyś nawet mi się obił o oczy sznurek do e-sklepu z cyfrowymi nagraniami skompresowanymi bezstratnie. O, chyba mam: https://www.hdtracks.com/index.php?file=9624albums

Natomiast, znów niewątpliwie, HajFaj jest w tej chwili niszą.
Arno pisze: A potem wymyślono cyfrę. A cyfra wysostrza.
Znów wszystko zależy od tego, jak materiał był zgrywany i jak masterowany. Dziś się sampluje 24bit/96kHz, zatem cyfra nie jest problemem. Dobrze zsamplowanego i masterowanego materiału nie musisz słuchać na Ipoodzie, możesz sobie zafundować Linna Majik/Akurate/Klimax.
Arno pisze: Autotune to taki program, ktory fałszywe dźwięki odfałszywia. Poezja.
Ale przesadnie użycie audiotune'a słychać :)

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 wrz 2010, o 11:13

ky, AUTOTUNE slychac jesli przesadnie, to prawda, ale potem sie miksuje tak, zeby nie bylo slychac, zreszta sieka dzis jest taka, ze co za roznica.
A co do sprzetu, moze ale nie w kwestii kolumn. Nie rozbieram sie w tym za bardzo, zbyt duzo jest elektronicznych gimmickow w sprzecie falszujacych calkowicie dzwiek, ale ludowi sie podoba.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 17 wrz 2010, o 11:28

to może jakiś grupowy odsłuch gdzieś? pink floyda bym przetegował na dobrym sprzęcie :-)

Marta w pracy, to tłukę dreamów :mrgreen:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 wrz 2010, o 11:29

Arno pisze: A co do sprzetu, moze ale nie w kwestii kolumn. Nie rozbieram sie w tym za bardzo, zbyt duzo jest elektronicznych gimmickow w sprzecie falszujacych calkowicie dzwiek, ale ludowi sie podoba.

Ojtam, ojtam. Wciąż możesz kupić lampę, z jednym pokrętełkiem i garstką elementów, z których składa się cały amp, a do tego kolumny z jakiejś manufaktury. Tylko, oczywiście, będzie to bolało. Finansowo.
remek pisze: pink floyda bym przetegował na dobrym sprzęcie :-)
Ja mam tylko starą integrę Onkyo, reloopa i małe skrzyneczki od wieżyczki f-my S(ł)ony. Odpadam :P

r.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 wrz 2010, o 11:31

ky pisze: Tylko, oczywiście, będzie to bolało. Finansowo.
no i trzeba to jeszcze usłyszeć :-) ja od pewnego poziomu nie słyszę różnicy np. i w sumie to jestem szczęśliwy z tego powodu ;-)

MAZI
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Srebrne Plejadki Imprezowe

Post 17 wrz 2010, o 11:32

citan pisze:FUX, dzięki, mnie się ten utwór najbardziej z "Larry Lurex" kojarzy. Collins jak zwykle - świetny. :thumb:

FUX
zobacze czy uda sie zamówic w UK??!!
NIGDY NIE WIESZ CO PRZYNIESIE NOWY DZIEŃ ALE PAMIETAJ DZISAJ TERAZ W TEJ CHWILI TO JEST TO....

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 wrz 2010, o 11:35

remek pisze: od pewnego poziomu nie słyszę różnicy np.
Od pewnego poziomu to nawet złotousi nie słyszą, tylko się pocieszają :) Ale ktoś musi kupować te kable po 1000PLN za metr ;)

Ale przyznam, że kiedyś tam, za lat ileś, jakiejś nienajdroższej lampy chętnie bym posmakował. Choćby po to, by się przekonać, jak to jest.

r.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 wrz 2010, o 11:36

ju noł, ja tego nie wiem, bo nie słyszę czy słyszą czy nie :-)

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 17 wrz 2010, o 11:41

A ja ostatnio kupiłem sobie Technicsa. Wiem, że jakieś 15-20 lat za późno, ale co tam :-)
Pamiętam jak jeszcze w podstawcówce ojciec koledze przysłał taką "wieżę" z US&A. To było coś, wszyscy śliniliśmy się na widok tego sprzętu. A jak grał...

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 wrz 2010, o 11:41

remek pisze: ju noł, ja tego nie wiem, bo nie słyszę czy słyszą czy nie :-)

Niektórzy pokusili się o ślepe testy (chyba nawet ktoś sznurka wrzucał) i wyszło 50/50. Czysta loteria :>

r.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 wrz 2010, o 11:50

ky pisze: Niektórzy pokusili się o ślepe testy
w sensie, czy słyszą? to nie ważne. Jeżeli bym miał sprzęt za milion baksów i słyszał bardzo dobrze, ale wkurzałyby mnie że kable nie są jakieś tam po 1000 tylko po 800 to całą muzykę diabli by wzięli. Nie ważne czy słyszysz, ważne że odbiór muzyki masz zakłócony. Muzyka nie silnik, piękny wykres z hamowni nie wszystko.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 wrz 2010, o 11:53

Musisz jeszcze użyć paru określeń typu uwydatniona średnica, głęboka scena, zwięzły bas i możesz startować na złotouchego ;))

r.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 wrz 2010, o 11:54

ky pisze: Musisz jeszcze użyć paru określeń typu uwydatniona średnica, głęboka scena, zwięzły bas i możesz startować na złotouchego ;))
ja mam koślawe uszy i słyszę tylko jak mi trzeszczy w głośniku, a pojęcia tego typu są dla mnie magiczne. Ale wiem po co słucham muzyki i mi styknie :-)
ky pisze: Ale przesadnie użycie audiotune'a słychać :)
o tym nawet pojęcia nie miałem. Złotouchy ;-)

ODPOWIEDZ