BLOG - Bezsensowna Logoreja O Gownie

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: BLOG - Bezsensowna Logoreja O Gownie

Post 8 kwie 2011, o 03:22

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 8 kwie 2011, o 11:46

Pojawil sie taki tez merdeces, co to se kazden jeden moze zobaczyc po wcisnieciu linka tego:
http://www.mercedes-benz.pl/content/pol ... lipfocus=1

Ale wcale nie po to zaszedlem do Logoreji.
Bowiem wczoraj mialem takie przemyślenie głębokie.
Podczas pracy w studio w dzielnicy Smichov - kiedyś robotnicza, obok browaru Staropramen, wychodzimy na tak zwany " obed" czyli dziś w Polsce posiłek znany jako luncz. I gdzież to my chodzimy? Tak jak wszyscy Czesi do HOSPODY. A w hospodzie daja na ogół tradycyjne czeskie dania. Kaczka, svickova, i inne jakieś klawe rzeczy z knedlikami. I kosztuje to na oko 20 zlotych za posiłek plus piwo. I w całym mieście, wszędzie, jest pełno takich hospod i cały naród się normalnie odżywia nie przpepłacając.
Bo u nas wyjść z pracy na luncz, to od razu się robi 40-50 pln. I w dodatku powstaje zawsze pytanie dokąd JECHAĆ! Nie iśc za róg, ale jechać na drugi koniec miasta.
No i pytam was, czy to nie jest słuszna koncepcja? Zamiast żreć te fatalne kanapki od panów z koszykami? Jakieś wredne żarcie a kateringów, po którym się odbija dwa dni?
No lepsze to tu, i co więcej, w porze OBEDu ceny są niższe niż wieczorową porą. Przyznaję bez bicia, że chodzenie do tych przybytków żołądkowej rozpusty jest wyczekiwaną przyjemnością.
Mam do hotelu jakieś 20 minut piechotą. Mijam po drodze chyba ze 20-30 knajp różnych. Czyż to nie skandal i hranda?
Ja wam powiem, że oni naprtawdę mają tu za dobrze. Miasto jest cudowne, ludzie są mili, nie są dla siebie źli, jak piszcze Szczygieł - wszystko ma być "V pohode".
Tu jest naprawdę słodko. A co gorsza na około są fajne tereney, jakieś zamki, górki, jeziorka...
No i ja się pytam, czy życie jest sprawiedliwe? I odpowiadam jak Skaza z Króla Lwa po Czesku:
Żivot neni fer, miszko.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 8 kwie 2011, o 11:51

Arno pisze: No i ja się pytam, czy życie jest sprawiedliwe?

Jest, bo by mamy 500km wybrzeża :razz: I mamy dużo kościołów, i ludzie serdeczniejszych, i politykę bardziej rozrywkową. Tylko fabryki skody nie mamy ;-)

U mnie w okolicy wszystkie lunche są poniżej 30zł. Tak naprawdę są poniżej 20, ale jak się chce piwko do tego i jeszcze coś, to wyjdzie max 30.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 kwie 2011, o 12:00

U mnie w okolicy wszystko jest dziko drogie. I wiekszosc biur jest w cetrum. A tam gdzie studio czyli w GTC tez sa ceny sufitowe.
Mnie najbardziej cieszą te kościoły.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 8 kwie 2011, o 12:52

Arno, piękniejsze jest to, że u nich taką hospodę w której nie trują możesz spotkać nie tylko w Pradze ale w prawie każdej miejscowości. Możesz usiąść, coś zjeść i napić piwko a u nas często nawet obskurnej budy z hamburgerami z mrożonki nie ma jak się człowiek wlecze po zadupiu.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 8 kwie 2011, o 13:13

Arno pisze: Bo u nas wyjść z pracy na luncz, to od razu się robi 40-50 pln. I w dodatku powstaje zawsze pytanie dokąd JECHAĆ! Nie iśc za róg, ale jechać na drugi koniec miasta.
No i pytam was, czy to nie jest słuszna koncepcja? Zamiast żreć te fatalne kanapki od panów z koszykami? Jakieś wredne żarcie a kateringów, po którym się odbija dwa dni?
To chyba specyfika warszawska. W Krakowie nie ma żadnego problemu ze zjedzeniem czegoś smacznego za przyzwoite pieniądze.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 8 kwie 2011, o 13:51

Dość często ostatnio mam okazję porównywać i ceny, czy w ogóle koszty życia w W-wie, to jakiś koszmar w porównaniu do takich Gliwic na przykład.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 kwie 2011, o 14:05

Dlatego właśnie próbuję moją słodką małżonkę namówić do wyprowadzki na emeryturę z Warszawy i jej okolic. np. DOlny Śląsk, czy gdziekolwiek gdzie jest ładnie. A wtedy, za 15 lat na oko będą już może autostrady i można będzie dojechać do Warszawy.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 8 kwie 2011, o 14:06

jarmaj, to zalezy gdzie sie w Warszawie czlowiek obraca. Po zmianie pracy (fakt, mam kawalek do przebycia) drugie danie kosztuje mnie 10 PLN ;-) Kwestia poszukania. Na przyklad w okolicy budynkow politechniki bardzo latwo znalezc tanie jedzenie i piwo ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 8 kwie 2011, o 14:12

Chloru, pewnie że można znaleźć. Tylko to co w W-wie trzeba szukać, gdzie indziej jest normą. Zresztą chodziło mi ogólnie, o wszystko, od tego lanczu, przez myjnie ręczną i inne usługi, na jakichś kosmicznych cenach mieszkań skończywszy.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 kwie 2011, o 14:20

Chloru, obok politychniki to ja mam biuro. Jako pan w wieku 52 lat nie bede jadl styudenckich dan tureckich z Noakowskiego i Sniadeckich i kanapek z Subwayu. No musi byc zapewniona jakas jakosc żarcia. Właśniemy zapłacili 70 złotych za trzy zupy, trzy sarniny w sosie, czy jak to sie nazywa i trzy wielkie piwa. plus maly deserek.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 8 kwie 2011, o 14:38

I smakowało?
Dolce far niente ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 kwie 2011, o 14:39

No właśnie tak. I się nie hepie po tym do wieczora.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 8 kwie 2011, o 15:37

jarmaj, co do cen uslug zgadzam sie w calej rozciaglosci. Jakby nie patrzec zarobki tez sa inne.

Arno, wiem,ze w okolicy politechniki mozna kupic jakies domowe obiady za kilka PLN. Z cala pewnoscia nie bedzie to sarnina ;)

Zebysmy sie dobrze zrozumieli. Nie twierdze, ze Warszawa jest tanim miastem. Twierdze, ze po prostu mozna znalezc tutaj dobre rzeczy za rozsadne pieniadze.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 kwie 2011, o 15:48

Chloru, poszukiwanie domowych obiadów gdzie w jakiś atypowych miejscha ni jak się ma do całego systemu i ZWYCZAJU czeskiego jedzenia we wszechobecnych gospodach. Rozmiesz mie pan?
A w ogóle wnerwia mnie akurat reżyser.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 8 kwie 2011, o 16:49

Arno pisze: Pojawil sie taki tez merdeces, co to se kazden jeden moze zobaczyc po wcisnieciu linka tego:
http://www.mercedes-benz.pl/content/pol ... lipfocus=1
Ale one ładnie piszo tam na tej stronie:

Cena całkowita z VAT od 139 500

To ja poproszę. :evilgrin:
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 kwie 2011, o 16:51

dorzuc 200.000 w dodatkach, dostaniesz znizkie i akurat

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 kwie 2011, o 20:19

Arno, walcz z systemem! ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 kwie 2011, o 20:37

Sie pytam, dlaczego z Pragi zawsze samolot godzine spozniony. Ile mozna w lądżu piwa wypić. Z puszki.
Siedzi trzech dziadów w salonku VIP jak tyo mówią niektóre tu i jeden gruby chodzi, jeden jakieś notatki robi, młodawy jakiś tak 35 coś w kompie ogląda i pusto....
Praga pełna włochów. Na lotnisku piekło włoskie, hajzel, jak to mo^wą bracia Czesi.
Na szczęście mogłem wejść bez kolejki.
No coś mi kurka wodna do oka wlaśnie wpadło. Co za pas urok.
I mam książkę dobrą, ale złą. Andriey Bieły. Petersburg.
Wziąłem z domu, bo sobie chciałem miasto przypomnieć . I istotnbiue wszystko tam , gdzie mieszkałem chodziłem, przypomina się.
Ale tłumaczenie stare, i powiem szczerze niejasne miejscami.
ostatnio czytałem Iwaszkiewicza Sława I Chwała. Dobrze się czyta. To tak napisane jak Michener pisze, jedna rodzina na przestrzeni dziejów.
Tylko chlera w domu są dwa tomy, dwóch mi brak.
Iwaszkiewicz wychował się w okolicach Kijowa i w Kijowie. Masa rusycyzmów. W opowiadaniach niektórych niebywale dużo podtekstów męsko męskich. Sławie i Chwale znikoma ilość≥
Starsi panowie wyszli z salonku. Czyżby?

Kwiat Paproci
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Golf III
Polubił: 7 razy
Polubione posty: 7 razy

Post 8 kwie 2011, o 22:14

Sława i Chwała chodzi za mną od dziecka. Rodzice mieli w biblioteczce te cztery tomy, wtedy to było za grube i za poważne, nie przeczytałem. Odkładanie skończyło się tym, żem nie przeczytał a reżyser Kutz zrobił na podstawie serial, znakomity zresztą. Mnie przynajmniej urzekł, oglądałem już kilka razy, teraz Kino Polska właśnie powtarzało.
A w Pradze byłem ostatnio w 1988 roku chyba, w każdym bądź razie remont Starówki był akurat i wiele nie zobaczyłem. Knajpek jak na lekarstwo...

Nic tylko Iwaszkiewicza pod pachę i na kilka dni do Pragi, uczty duchowo-cielesnej zaznać.

Pozdrawiam

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 8 kwie 2011, o 23:34

Arno pisze: A w hospodzie daja na ogół tradycyjne czeskie dania. Kaczka, svickova, i inne jakieś klawe rzeczy z knedlikami.
I na barze ogromny słój kiszonej cebuli i marynowanych parówek... albo na odwrót? Obrazek
Może to i smaczne jest, kto wie ;)
Kwiat Paproci pisze: Nic tylko Iwaszkiewicza pod pachę i na kilka dni do Pragi, uczty duchowo-cielesnej zaznać.
W ramach uczty duchowej, to ja bym sobie jakiś obraz machnęła na wzgórzu Montmartre, ach...

:giggle:
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 kwie 2011, o 23:57

Doxa,
Parowy grube, niby kiełbaska, przekrojona na pół prawie, w to wsadzona papryka, złapane wykałaczkami i do słoja.
UTOPENEC się chyba nazywa. Zjadłem.Ze smakiem. Pod super piwo.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 kwie 2011, o 11:04

Tak ze 23 lata temu na Vaclawskim Namesti były budy z czeskim fast foodem.
Serwowano kawał buly z jakimś kotletem i kiszoną, gotowana kapustą.
Jeeezu, jakie to bylo dobre....
Musze jechać sprawdzić, czy to jeszcze funkcjonuje, ale śmiem wątpić...
Dolce far niente ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 kwie 2011, o 11:53

A ja bym nie szalał z tymi defetystycznymi wątpliwościami. Jedź Pan i sprawdź. I ten, pamiętaj - cała okolica Vaclavaka i stare miasto jest nastawiona na turystów. Czy debili, którzy za wszystko są gotowi bulnąć 13 razy więcej niż pięć ulic dalej.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 kwie 2011, o 16:33

Arno, to jedziemy w Chlejady sprawdzić? :mrgreen:
Dolce far niente ;-)

ODPOWIEDZ