Coś niedobrego

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Coś niedobrego

Post 26 wrz 2012, o 16:10

straszne to jest to ,ze żaden sąd nie orzekł ,że jest większe dobro szpital ,a nie samosiejki brzózki tylko jedno ciśnie się na usta taka zwykła i naturalna w tym przypadku ,kurwa :x :x :x :x

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 26 wrz 2012, o 16:38

WRC fan pisze:
Nóż się w kieszeni otwiera :wall: :x

http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,39245, ... sek_i.html
Masakra :wall:

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 26 wrz 2012, o 18:15

Bardzo mnie cieszy że ten szpital nie powstanie w tym miejscu . Po co wszystkie szpitale muszą być w środku miast ? Oddziały ratunkowe i porodówki niech będą ale szpitale akademickie powinny być na obrzeżach . Teren poza miastem jest tańszy i można wybudować np. parking z dużą ilością miejsc . Można wybudować lądowisko dla LPR . Wystarczy tylko zrobić linie komunikacyjną dojazdu i to wszystko . To może i lotniska wybudujmy w środku Krakowa ?

Oqrek
4 gwiazdki
Auto: Volvo XC70
Polubione posty: 1 raz

Post 26 wrz 2012, o 18:48

Kubik1, Jeżeli ma to być rozbudowa i ma skumulować rozrzucone oddziały to jest to chyba rozsądne. Twój pomysł jest super oczywiście, ale potrzebna jest na to kasa nieporównywalnie większa. Chyba nas na to nie stać i na zaspakajanie kaprysów zasr..... ekologów też.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 26 wrz 2012, o 18:54

Kumulacja oddziałów w jednym miejscu, jak pisze Kubik1, ma sens.
Mniejsze koszty administracyjne, czy łatwość dojazdu?-zależy, jak na to patrzyć.

Rozproszone, miejskie oddziały można wrzucić na rynek. na pewno pojawią się chętni, aby zrobić z tego mieszkania, biura, szkoły niepubliczne.
Pierdolec rodziców na tym punkcie jest bezcenny... ;-)

Kubik1
5 gwiazdek

Post 26 wrz 2012, o 19:03

80% bBUDYNKÓW SZPITALNYCH JEST DO WYBURZENIA
80% BUDYNKÓW JEST SKAŻONYCH I POWINNY BYĆ ZLIKWIDOWANE

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 wrz 2012, o 19:58

Bez komentarza...

Kubik1
5 gwiazdek

Post 26 wrz 2012, o 20:14

Centru Zdrowia Dziecka jest na obrzeżach Warszawy i nikt nie narzeka .
Teren w centrum dużego miasta trzeba sprzedać i za to kupić dwa razy większy obok obwodnicy . Jest miejsce na wszystko .
Zobaczcie że zakłady produkcyjne już nie funcjonują w granicach centrów dużych miast . To jest teren zbyt drogi na takie inwestycje . Centra powinny być zarezerwowane dla oddziału ratunkowego, dla uczelni,dla szkół, dla deweloperów,dla biur . Szpitale akademickie nie ratują życia, tylko robią zabiegi planowane i uczą studentów . Tam można zbudować akademiki i hotele tańsze z których skorzystają studenci, pracownicy i inni ludzie odwiedzający szpitale .
Taka jest tendencja na świecie i do naszych decydentów też może to dotrze . Nie walcie w ekologów, bo każdy powód jest dobry i słuszny aby wyrzucić szpital dla jego dobra

TERZO
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: niebieskie

Post 26 wrz 2012, o 20:22

Kubik1, ale czy taniej zrobić jeden oddział czy cały kompleks? Tym bardziej że teren pod inwestycję jest, a na peryferiach trzeba by go jeszcze kupić.
Marcin

-_-

Kubik1
5 gwiazdek

Post 26 wrz 2012, o 20:30

TERZO, Teren w centrum Gdańska kosztuje 8 razy drożej niż przy obwodnicy . Zdecydowali sie rozbudować szpital wojewódzki, bo kazdy sie boi podjąć decyzję . Przecież nie cały kompleks trzeba budować natychmiast . Ja myślę o kilku oddziałach z parkingiem ladowiskiem i dojazdem tramwaju . Potem sie sprzedaje budynek stary i przenosi następny oddział . Wierz mi że to moze wyjść nawet drożej ale pacjenta nie trzeba szczepić przeciwko żółtaczce przed kazdym zabiegiem . Moja teściowa zmarla miesiąc temu na SEPSĘ !
Jedziesz do takiego szpitala w centrum miasta i nie masz gdzie zaparkować . Obok jest kilka instytucji i ból ten sam . Czy jak potrzebujesz zrobić badania to musisz byc w centrum ? Dlka pacjenta to nie ma żadnego znaczenia, a osoba odwiedzajaca pacjenta też zapewne ma auto .

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 wrz 2012, o 20:33

Kubik1 pisze:
Teren w centrum dużego miasta trzeba sprzedać i za to kupić dwa razy większy obok obwodnicy . Jest miejsce na wszystko .
Ale to nie jest centrum miasta, lecz jego peryferia.

Kubik1
5 gwiazdek

Post 26 wrz 2012, o 20:46

So What!, Przeczytaj co wcześniej napisałem .
Czy przeszczepy muszą być dokonywane w centrum ? Czy student musi mieć praktyki w centru ? Czy wolisz mieć parking przy szpitalu czy płacić za parking którego szukałeś pół godziny ? To sa dylematy do rozwiazania . Wolisz mieć nowy budynek szpitalny czy stary zasyfiony i skazony wszystkim co sie da ?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 wrz 2012, o 20:51

A co za różnica, czy jedzie sie 10 czy 20 min z dworca?
Żadna. Dotyczy to tylko tych kilku km torów tramwajowych, np. przy których za chwilę pojawi się kilka osiedli.
We Wrocku także AM wywalono na peryferia, IMHO, za bliskie.
Dojazd na dalsze wygnajewo byłby dla pacjentów lepszy, a kadra niech sie buja i rusza du... 10 min prędzej z łóżka.
100 osób personelu wobec tysięcy pacjentów to żadna zależność.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 wrz 2012, o 21:33

Kubik1, to chyba ty nie czytasz. To peryferia miasta przy obwodnicy.

Kubik1
5 gwiazdek

Post 26 wrz 2012, o 21:51

So What! pisze:Kubik1, to chyba ty nie czytasz. To peryferia miasta przy obwodnicy.
Ale co to ma do sprawy ? Jak leżysz w szpitalu ze złamaną nogą i pęknietym biodrem to wolisz w centrum czy na peryferiach ? Jak rodzina Cie odwiedza to wolisz zeby zapłacili za parking 5zł/h czy żeby mieli dobry dojazd i parking za darmo ?

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 wrz 2012, o 22:01

Kubik1 pisze:
Ale co to ma do sprawy ?
To, że piszesz o konkretnej lokalizacji, o której najwyraźniej nie masz pojęcia.
Kubik1 pisze: Jak leżysz w szpitalu ze złamaną nogą i pęknietym biodrem to wolisz w centrum czy na peryferiach ? Jak rodzina Cie odwiedza to wolisz zeby zapłacili za parking 5zł/h czy żeby mieli dobry dojazd i parking za darmo ?
I tak źle i tak niedobrze. Lokalizacja szpitala w Prokocimiu jest idealnym kompromisem. Szpital jest na peryferiach Krakowa, blisko obwodnicy, z parkowaniem nie ma dramatu, łatwo tam też dojechać komunikacją miejską.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 26 wrz 2012, o 22:14

Kubik1, Ty chyba nie wiesz gdzie jest Prokocim w Krakowie.
http://goo.gl/maps/Rkgah
Kubik1 pisze: To może i lotniska wybudujmy w środku Krakowa ?
Jedno już jest.

l_ewy
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: mat

Post 26 wrz 2012, o 23:38

Kubik1, Was wyprowadził na peryferia. Zręcznie zakręcił informacją, że rozmowa zeszła na nieistotne tematy. Co więcej nie było o nich mowa w artykule. Nawet nie wiadomo jasno czy jest za, czy przeciw skoszenia trawy pod szpital.
Może nie jestem przykładem do naśladowania jeżeli chodzi ekologie ale segreguje odpady, nie śmiecę i nie znęcam się nad zwierzętami. Jednak nigdy nie postawie zdrowia i życia ludzkiego przed krzakami, żabami czy innymi zielonymi łąkami.

TERZO
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 26 wrz 2012, o 23:43

l_ewy, niestety ale w obecnych czasach hasło "eko" jest na tyle silne, że niekiedy zmusza zbiorniki retencyjne do utrzymywania stałego poziomu wody "aby ptaszki mogły brodzić..." Nie ważne w jakim celu i za jaką kasę ten zbiornik powstał i nie ważne, że pomimo normalnej pracy zbiornika te ptaszki tam przyleciały.... Stały poziom musi być :wall:
Marcin

-_-

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 wrz 2012, o 23:57

l_ewy pisze:Kubik1, Was wyprowadził na peryferia. Zręcznie zakręcił informacją, że rozmowa zeszła na nieistotne tematy. Co więcej nie było o nich mowa w artykule. Nawet nie wiadomo jasno czy jest za, czy przeciw skoszenia trawy pod szpital.
Ja się odniosłem do zacytowanej przeze mnie części wypowiedzi Kubika. Reszta mnie nie interesowała. Nawet jej nie przeczytałem, więc nie wiem, skąd te rewelacje ;-)

l_ewy
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: mat

Post 27 wrz 2012, o 00:22

So What!, OK zgodzę się. Ja nawet nie znam Krakowa i nie wiem gdzie co jest. Zacytuję to samo:
Kubik1 pisze: Teren w centrum dużego miasta trzeba sprzedać i za to kupić dwa razy większy obok obwodnicy .
Pytanie kto to kupi jeżeli zielony się przykuł i będzie bronił.
Mamy ustawy, które pozwalają wysiedlać ludzi jeżeli jest taka potrzeba, a nie możemy poradzić nic na "eko" właśnie.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 27 wrz 2012, o 00:48

l_ewy pisze: nie możemy poradzić nic na "eko" właśnie

Są środki zaradcze
http://gospodarka.dziennik.pl/news/gale ... zdjec.html

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło

Post 27 wrz 2012, o 21:38

Zobaczcie kuźwa (bo już słów nie mam innych) jaki ten świat dzisiaj jest zakłamany i zasrany. jakiś czas temu pod koniec lipca moja mama miała wypadek. Na szczęście nic się jej nie stało ale jej samochodu (Nissan Micra) jak się okazało nie opłacało się naprawić. Długo się dymałem żeby ją w ogóle sprzedać za jakiekolwiek pieniądze, bo w wielu przypadkach wychodziło na to, że jeszcze muszę dopłacić, bo laweta będzie kosztowała sporo.

W końcu po dwóch miesiącach dwóch łepków kupiło umówiło się ze mną. myślałem, że to firma złomująca i wystawią mi kwit kasacji, który pozwoli mi wyrejestrować auto. Ale oni kupili na umowę kupna sprzedaży i ze niby sobie naprawią. Wynegocjowaliśmy 200 zł po. Nie byłem zadowolony, bo przez telefon rozmawialiśmy o 400-500 zł ale chuj tam pomyślałem szkoda się utulać przez następny miesiąc za 100-150 zł.

Powiedziałem jaka była historia samochodu. Że kupiłem go w salonie Lesiak w 1996 roku jako nowy jeszcze jak były kontyngenty, że po 2 latach samochód przejął tata a po jego śmierci od 2003 roku jeździła mama do momentu wypadku. Mówiłem, że oleju nie zmieniałem od ok. 2-3 lat (nawet nie pamiętam), bo jak od czasu do czasu sprawdzałem poziom to było ok poza tym (wiecie jak to jest) przypominałem sobie wtedy kiedy odwiedzałem mamę i akurat zszedłem z nią do samochodu, że warto byłoby jej jakiś przegląd zrobić. I na tym się kończyło.

Kilka dni temu brat przesłał mi link do jak się okazało naszej Micry. Nie chodzi mi o cenę, bo nikt mnie nie zmuszał żebym ją za 200 zł sprzedawał a oni targowali się o głupie 50 zł. Chodzi mi o kłamliwy opis i o to, że się smarkacze nawet nie wysilili żeby zrobić własne zdjęcia tylko posłużyli się tymi, które im wysłałem przed transakcją:

http://moto.allegro.pl/nissan-micra-1-0 ... 73438.html
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

TERZO
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 27 wrz 2012, o 21:44

Zysk lepszy niż w amber gold, pewnie chodzili do gimnazjum...

mały 5150, zawsze możesz wystawić aukcję z tymi samymi fotkami ostrzegającą potencjalnego kupca :whistle:
Marcin

-_-

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 27 wrz 2012, o 21:49

mały 5150, a ten gość w pomarańczowej koszulce nie mógłby ich trochę postraszyć karą za publikowanie wizerunku bez jego zgody :?:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

ODPOWIEDZ