Klima działa a i tak gorąco
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: Klima działa a i tak gorąco
Ja mam od dwóch dni podobny problem w OTB '04, klimatronic mimo że według panelu sterowania chodzi normalnie, sprężarka także się załącza to z nawiewów nie leci chłodne powietrze. Natomiast zauważyłem że wskazania temp. zew. są dużo za niskie.(mimo to jest różnica temp. w stosunku do na stawów klimy). Moje pytanie więc brzmi : czy jest w moim Outbacku reset klimy ? Może po prostu coś z czujnikiem temp. zew. się porobiło ?
Faktycznie, znalazłem go dzisiaj, wystarczy zdjąć atrapę. Sprawdziłem styki, trochę go przetarłem i lipa, po włączeniu zapłonu chwilę pokazuje np . 31 st. ,a za chwile spada do 22 st. (ta pierwsza temp. jest bliższa rzeczywistej ).
Jeszcze spróbuję dzisiaj odpiąć klemę na noc może coś pomoże.
Pozdrawiam i dziękuje.
Jeszcze spróbuję dzisiaj odpiąć klemę na noc może coś pomoże.
Pozdrawiam i dziękuje.
Zna ktoś dobry serwis klimy w Toruniu lub okolicach, bo klima po kilku minutach zaczyna grzać. 

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Ciekawy patent.... coś jak "wejdź do łóżka, wstań, może noga nie będzie złamana"Tyson pisze: Jeszcze spróbuję dzisiaj odpiąć klemę na noc może coś pomoże.
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)
leon, a zwykłe nabicie nie pomoże? Przy sprawdzaniu szczelności instalacji i nabijaniu chyba wiele się nie da zepsuć.
gebolp, archeolog! Odniosłeś się do wpisu sprzed 2 lat.
gebolp, archeolog! Odniosłeś się do wpisu sprzed 2 lat.

czarne jest piękne...
vibowit, nie wiem czy wystarczy, ale wolę jechać do ogarniających nabijaczy niż do paprunów.
Objawy są takie: włączam klimę i chłodzi przez kilka minut, później leci ciepłe, jak podkręcę silnik pow. 4000rpm znowu leci zimne, znowu przez kilka chwil.
Objawy są takie: włączam klimę i chłodzi przez kilka minut, później leci ciepłe, jak podkręcę silnik pow. 4000rpm znowu leci zimne, znowu przez kilka chwil.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 246 razy
- Polubione posty: 527 razy
leon, jakieś sprzęgło/wiskoza?
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Zabieg obsługi klimy trwa około 1-2h
W tym czasie masz/lub nie, zrobione wszystko, oprócz sprawdzenia sprężarki. Resztę ogarnia maszyneria.
Ozonowanie, dezynfekcja powinna być w cenie.
Filtr extra.
Ja robiłem w jednym miejscu kilka razy i było ok.
W tym czasie masz/lub nie, zrobione wszystko, oprócz sprawdzenia sprężarki. Resztę ogarnia maszyneria.
Ozonowanie, dezynfekcja powinna być w cenie.
Filtr extra.
Ja robiłem w jednym miejscu kilka razy i było ok.
Obejrzę przez weekend.Chloru pisze:leon, jakieś sprzęgło/wiskoza?
Coś koło 150-200 zeta rok temu.
W tym nie robiłem.
Aha. Jeszcze gostek jakiś preparat Bernera opróżnił w kanały.
Bez wymiany filtra pp.
W tym nie robiłem.
Aha. Jeszcze gostek jakiś preparat Bernera opróżnił w kanały.
Bez wymiany filtra pp.
Ja bym odpuścił takie zabiegi. Wszelkie pianki niestety mogą zrobić niezłe kuku w układzie nawiewów, no ale załóżmy że gość wie co robiFUX pisze: Jeszcze gostek jakiś preparat Bernera opróżnił w kanały.

A - pomijając podpięcie "maszynki" ważne jest żeby ktoś sprawdził czystość chłodnicy klimatyzacji, ma to bardzo duży wpływ na ciśnienia w układzie.
To nie była pianka.WRC fan pisze: Wszelkie pianki niestety mogą zrobić niezłe kuku w układzie nawiewów,
Będę gdzieś w pobliżu, to dopytam.
Z pewnością były to preparat do ultradzwiekowego odgrzybianiaFUX pisze:To nie była pianka.WRC fan pisze: Wszelkie pianki niestety mogą zrobić niezłe kuku w układzie nawiewów,
Będę gdzieś w pobliżu, to dopytam.

Jeśli chodzi o pianke to jest to bardzo dobry sposób jeśłi oczywiśćie ma sie dobra pianke i psika bezpośrednio na parownik a nie w kanały
Przecież środek do ultradźwiękowego grzybobrania podawany jest bezpośrednio do urządzenia rozpylającego.Bodzlo pisze: Z pewnością były to preparat do ultradzwiekowego odgrzybiania![]()

Najpierw trzeba mieć bezpośredni dostęp do parownika, a to nie jest takie hop-siup w większości samochodów.Bodzlo pisze: Jeśli chodzi o pianke to jest to bardzo dobry sposób jeśłi oczywiśćie ma sie dobra pianke i psika bezpośrednio na parownik a nie w kanały
W większośći aut nie ma większego z tym problemu a juz tym bardziej w subaruWRC fan pisze:Przecież środek do ultradźwiękowego grzybobrania podawany jest bezpośrednio do urządzenia rozpylającego.Bodzlo pisze: Z pewnością były to preparat do ultradzwiekowego odgrzybiania![]()
nie doczytałem że poszedł w kanały i zasugerowałem sie tym co ja wlewam do urządzenia
![]()
![]()
Najpierw trzeba mieć bezpośredni dostęp do parownika, a to nie jest takie hop-siup w większości samochodów.Bodzlo pisze: Jeśli chodzi o pianke to jest to bardzo dobry sposób jeśłi oczywiśćie ma sie dobra pianke i psika bezpośrednio na parownik a nie w kanały

Nie no, co za problem ściągnąć deskęBodzlo pisze: W większośći aut nie ma większego z tym problemu

Ja obstaję przy swoim - pianki to zło. Zresztą mieliśmy już kiedyś przypadek dziurawego parownika właśnie przez pianki - po prostu wyżarło dziury.
WRC fan pisze:Nie no, co za problem ściągnąć deskęBodzlo pisze: W większośći aut nie ma większego z tym problemu![]()
Przesadzasz i to dośc mocnoi myśle ze gdybyś znał konstrukcje układów nawiewu pisal bys inaczej , głupim odplywem dojdziesz pianka do parownika ale najczęściej wyjmuje sie wentylator lub rezystor ale co ja ci bede pisal ,wiesz lepiej
![]()
Ja obstaję przy swoim - pianki to zło. Zresztą mieliśmy już kiedyś przypadek dziurawego parownika właśnie przez pianki - po prostu wyżarło dziury.

No tu to pasuje cytat z Frasyniuka. Super, że masz 10 letnie doświadczenie i jesteś alfą i omegą. A skoro masz takie doświadczenie, to doskonale powinieneś wiedzieć, że klimatyzacja nie lubi półśrodków, a wszelkie pianki (różnej jakości) to niestety półśrodek i podcieranie dupy szkłem.
W 90% przypadków smrodu z układu wystarczy zwykła dezynfekcja, a w pozostałych 10 pianka pomoże jak umarłemu kadzidło.
Zresztą zdjęcia rozpuszczonych przez piankę gum klap z obudowy nagrzewnicy/parownika z E46 już kiedyś bodajże wrzucałem na forum.
Dalszej dyskusji na poziomie piaskownicy prowadzić nie zamierzam
W 90% przypadków smrodu z układu wystarczy zwykła dezynfekcja, a w pozostałych 10 pianka pomoże jak umarłemu kadzidło.
Zresztą zdjęcia rozpuszczonych przez piankę gum klap z obudowy nagrzewnicy/parownika z E46 już kiedyś bodajże wrzucałem na forum.
Dalszej dyskusji na poziomie piaskownicy prowadzić nie zamierzam