Do Komendy Powiatowej Wydziału Ruchu Drogowego pod którą podlegam z adresu zamieszkania zadałem pytanie:
"Witam serdecznie,
zwracam się z uprzejmą prośbą o wyjaśnienie jakie uprawnienia są wymagane do prowadzenia zespołu pojazdów złożonego z samochodu osobowego o DMC 1895kg oraz przyczepy o DMC 1600kg. Konstrukcja pojazdu zezwala na ciągnięcie przyczepy o takiej masie (wpis w dowodzie rejestracyjnym w polu O1 - 1600kg). Zgodnie z zapisami w ustawie Prawo o ruchu drogowym obowiązującej od 19.01.2013 prawo jazdy kat. B zapisano: " 6) kategorii B: a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu i motocykla, b) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy lekkiej, c) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy innej niż lekka, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 4.250 kg, z zastrzeżeniem ust. 2, d) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM" w ust. 2. na który powołuje się przytoczony wyżej fragment zapisano: " 2. Zespołem pojazdów, o którym mowa w ust. 1 pkt 6 lit. c, którego dopuszczalna masa całkowita przekracza 3,5 t, może kierować osoba, która zdała część praktyczną egzaminu państwowego, potwierdzoną wpisem do prawa jazdy" czyli, podsumowując pytanie proszę o odpowiedź czy wymienionym zestawem pojazdów mogę kierować posiadając tylko kategorię B jako że ust. 2 nie jest w tej sytuacji spełniony (łączna DMC zestawu 3495kg).
Z góry dziękuję za odpowiedź"
Oto odpowiedź jaką uzyskałem:
"W odpowiedzi na Pana pismo dotyczące uprawnień do kierowania zespołem pojazdów składającym się z samochodu osobowego o DMC 1895 kg i przyczepy o DMC 1600 kg informuję, że jeżeli posiada Pan prawo jazdy kat. „B” nabyte przed 19 stycznia 2013 r. może Pan kierować takim zestawem. Wynika to z art. 13 ust. 2 DYREKTYWY 2006/126/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie praw jazdy ( przekształcenie ), ( Dz. U. UE. L 403 z 30.12.2006, s. 18 ), który mówi, że „ wszelkie uprawnienia do kierowania pojazdami przyznane przed 19 stycznia 2013 r. nie podlegają ograniczeniu lub unieważnieniu przez przepisy niniejszej dyrektywy"
A że zestawem takim poruszam się głównie po powiecie, więc wydruk zapytania i odpowiedź wożę w schowku
Pozostaje pytanie o interpretację ITD oraz gdzie w przepisach jest zapisany warunek 1,33...
Dodam tylko, że zapytanie i odpowiedź było wysłane na początku marca 2013
Wysyłane z mojego Blade III za pomocą Tapatalk 2