Czy Subaru poradzi sobie z trudnym zadaniem

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
terenowiec
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Toyota Land Cruiser + Chrysler Grand Voyager
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Czy Subaru poradzi sobie z trudnym zadaniem

Post 13 sie 2013, o 08:42

Uwaga. Ważna wiadomość. W związku z wprowadzonymi w tym roku przez rząd Tuska zmianami, nie mogę kupić żadnego Subaru, gdyż nie spełniają one wymogów potrzebnych do ciągnięcia przyczepy o Masie Całkowitej 1500 kg :wall: . Właśnie w tym roku wszedł przepis, że masy trzeba przeliczać przez współczynnik 1,33. W związku z tym, auto holujące mój budkę musi mieć DMC w przedziale 1995 - 2000 kg. Subary są za lekkie i nic to nie da, że w papierach mają uciąg znacznie większy niż 1,5 tony. Zmuszanie kierowców do płacenia via-toola odbywa się różnymi drogami. Wszak minister na zegarki musi mieć :evil:

sixkiller
0 gwiazdek
Auto: Legacy III Kombi 2.0 N/A

Odp: Czy Subaru poradzi sobie z trudnym zadaniem

Post 13 sie 2013, o 09:44

Do Komendy Powiatowej Wydziału Ruchu Drogowego pod którą podlegam z adresu zamieszkania zadałem pytanie:

"Witam serdecznie,
zwracam się z uprzejmą prośbą o wyjaśnienie jakie uprawnienia są wymagane do prowadzenia zespołu pojazdów złożonego z samochodu osobowego o DMC 1895kg oraz przyczepy o DMC 1600kg. Konstrukcja pojazdu zezwala na ciągnięcie przyczepy o takiej masie (wpis w dowodzie rejestracyjnym w polu O1 - 1600kg). Zgodnie z zapisami w ustawie Prawo o ruchu drogowym obowiązującej od 19.01.2013 prawo jazdy kat. B zapisano: " 6) kategorii B: a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu i motocykla, b) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy lekkiej, c) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy innej niż lekka, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 4.250 kg, z zastrzeżeniem ust. 2, d) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM" w ust. 2. na który powołuje się przytoczony wyżej fragment zapisano: " 2. Zespołem pojazdów, o którym mowa w ust. 1 pkt 6 lit. c, którego dopuszczalna masa całkowita przekracza 3,5 t, może kierować osoba, która zdała część praktyczną egzaminu państwowego, potwierdzoną wpisem do prawa jazdy" czyli, podsumowując pytanie proszę o odpowiedź czy wymienionym zestawem pojazdów mogę kierować posiadając tylko kategorię B jako że ust. 2 nie jest w tej sytuacji spełniony (łączna DMC zestawu 3495kg).
Z góry dziękuję za odpowiedź"

Oto odpowiedź jaką uzyskałem:

"W odpowiedzi na Pana pismo dotyczące uprawnień do kierowania zespołem pojazdów składającym się z samochodu osobowego o DMC 1895 kg i przyczepy o DMC 1600 kg informuję, że jeżeli posiada Pan prawo jazdy kat. „B” nabyte przed 19 stycznia 2013 r. może Pan kierować takim zestawem. Wynika to z art. 13 ust. 2 DYREKTYWY 2006/126/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie praw jazdy ( przekształcenie ), ( Dz. U. UE. L 403 z 30.12.2006, s. 18 ), który mówi, że „ wszelkie uprawnienia do kierowania pojazdami przyznane przed 19 stycznia 2013 r. nie podlegają ograniczeniu lub unieważnieniu przez przepisy niniejszej dyrektywy"

A że zestawem takim poruszam się głównie po powiecie, więc wydruk zapytania i odpowiedź wożę w schowku 8-)

Pozostaje pytanie o interpretację ITD oraz gdzie w przepisach jest zapisany warunek 1,33...

Dodam tylko, że zapytanie i odpowiedź było wysłane na początku marca 2013

Wysyłane z mojego Blade III za pomocą Tapatalk 2

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 13 sie 2013, o 09:47

terenowiec,
czyli chyba warto będzie rozważyć trochę inne koncepcje, np:

- mały kamper, z przyczepą towarową do przewożenia gratów typu sinik, ponton, itd.
http://www.vw-bulli.de/fileadmin/conten ... y-VW-2.jpg

- obojętnie jaki samochód z przyczepą towarową do przewożenia gratów typu sinik, ponton, itd., a nocleg w namiocie?

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 13 sie 2013, o 10:11

Gregu ma takiego :idea: to może coś powiedzieć więcej :cofee:

terenowiec
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 13 sie 2013, o 22:14

Taki kamperek to bez składania, mieście się wewnątrz mojej przyczepy, ma ona w końcu z hakiem 720 cm długości i 250 cm szerokości :lol: Jak kamper to tylko duży, taki 5 - 8 letni z dużymi schowkami z boku, do których można wpakować skutery. Koszt = 2 fajne przyczepy.
Wśród wszystkich marek i aut jakie są znalazłem na razie tylko jedno, które spełnia warunki potrzebne do ciągnięcia, czyli samo waży 2000 kg i ma na haku 1500. Jest to stary ford Mondeo do 2000 roku z silnikiem 2,5 litra: http://autokatalog.autoscout24.de/ford/ ... kw-170-ps/ - należy z lewej kliknąć w okienko technischen daten. Być może jest jeszcze jakieś inne auto, które spełnia ten wymóg, ale jeszcze go nie namierzyłem.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 13 sie 2013, o 22:39

zaraz ,zaraz Mondeo waży samo 2000kg???? tak na szybko w Wikipedii piszą
Masa własna 1215 – 1415 kg
więc czegoś tu nie rozumiem :?
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 13 sie 2013, o 22:46

burat,
terenowiec ma na myśli dopuszczalną masę całkowitą, która dla tej wersji modelowej, wg niemieckiego katalogu, wynosi 2000 kg.

terenowiec
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 13 sie 2013, o 22:46

Źle to określiłem Maksymalna Masa Całkowita tego modelu to 2000 kg. Jest w zamieszczonym w poście powyżej linku.

terenowiec
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 15 sie 2013, o 10:52

W związku z faktami, że wybór mam żaden (Maksymalna Masa Całkowita auta między 1995 a 2000 kg) wziąć muszę również sedany, których wcześniej nie rozważałem. Jest ich 4 - 5. Biorąc pod uwagę diesle, to w rachubę wchodzą tylko takie modele: BMW 520d - 136 koni, Mercedes C 220 CDi - coś koło 145 koni, Opel Vectra - 140 koni i Skoda Oktavia 2.0 TDi - o podobnej mocy. Więcej aut nie ma i tylko z tej palety mogę wybierać. BMW jest największe i ma napęd na tył, dlatego jestem mocno nim zainteresowany. Ale ale ponoć to kiepskie silniki. Co zatem byście doradzali? Macie jakąś większa wiedzę o wspomnianych modelach? Może jeszcze dodam, bo to ważne, że auto z przyczepą rocznie robiłoby 1000 - maksymalnie 1500 km. Reszta to solowa jazda Żony ze średnią przejazdową na trasie 70 km/h.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 15 sie 2013, o 13:50

terenowiec, myślę, że kombinujesz ze wskazaniem na przekombinowanie. ;-)

sherif
2 gwiazdki
Auto: Outback 3.0 MY08

Post 29 sie 2013, o 22:41

busik pisze: nie pamiętam czy 2.5 miały uciąg 1800, ale Outback H6 na pewno ma 1800 w automacie

Moj ma wpisane 2000kg ;-)
Pozdrawiam
Marcin

ODPOWIEDZ