Czy Subaru poradzi sobie z trudnym zadaniem
- terenowiec
- 0 gwiazdek
- Auto: Toyota Land Cruiser + Chrysler Grand Voyager
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Czy Subaru poradzi sobie z trudnym zadaniem
Uwaga. Ważna wiadomość. W związku z wprowadzonymi w tym roku przez rząd Tuska zmianami, nie mogę kupić żadnego Subaru, gdyż nie spełniają one wymogów potrzebnych do ciągnięcia przyczepy o Masie Całkowitej 1500 kg
. Właśnie w tym roku wszedł przepis, że masy trzeba przeliczać przez współczynnik 1,33. W związku z tym, auto holujące mój budkę musi mieć DMC w przedziale 1995 - 2000 kg. Subary są za lekkie i nic to nie da, że w papierach mają uciąg znacznie większy niż 1,5 tony. Zmuszanie kierowców do płacenia via-toola odbywa się różnymi drogami. Wszak minister na zegarki musi mieć 
-
sixkiller
- 0 gwiazdek
- Auto: Legacy III Kombi 2.0 N/A
Odp: Czy Subaru poradzi sobie z trudnym zadaniem
Do Komendy Powiatowej Wydziału Ruchu Drogowego pod którą podlegam z adresu zamieszkania zadałem pytanie:
"Witam serdecznie,
zwracam się z uprzejmą prośbą o wyjaśnienie jakie uprawnienia są wymagane do prowadzenia zespołu pojazdów złożonego z samochodu osobowego o DMC 1895kg oraz przyczepy o DMC 1600kg. Konstrukcja pojazdu zezwala na ciągnięcie przyczepy o takiej masie (wpis w dowodzie rejestracyjnym w polu O1 - 1600kg). Zgodnie z zapisami w ustawie Prawo o ruchu drogowym obowiązującej od 19.01.2013 prawo jazdy kat. B zapisano: " 6) kategorii B: a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu i motocykla, b) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy lekkiej, c) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy innej niż lekka, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 4.250 kg, z zastrzeżeniem ust. 2, d) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM" w ust. 2. na który powołuje się przytoczony wyżej fragment zapisano: " 2. Zespołem pojazdów, o którym mowa w ust. 1 pkt 6 lit. c, którego dopuszczalna masa całkowita przekracza 3,5 t, może kierować osoba, która zdała część praktyczną egzaminu państwowego, potwierdzoną wpisem do prawa jazdy" czyli, podsumowując pytanie proszę o odpowiedź czy wymienionym zestawem pojazdów mogę kierować posiadając tylko kategorię B jako że ust. 2 nie jest w tej sytuacji spełniony (łączna DMC zestawu 3495kg).
Z góry dziękuję za odpowiedź"
Oto odpowiedź jaką uzyskałem:
"W odpowiedzi na Pana pismo dotyczące uprawnień do kierowania zespołem pojazdów składającym się z samochodu osobowego o DMC 1895 kg i przyczepy o DMC 1600 kg informuję, że jeżeli posiada Pan prawo jazdy kat. „B” nabyte przed 19 stycznia 2013 r. może Pan kierować takim zestawem. Wynika to z art. 13 ust. 2 DYREKTYWY 2006/126/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie praw jazdy ( przekształcenie ), ( Dz. U. UE. L 403 z 30.12.2006, s. 18 ), który mówi, że „ wszelkie uprawnienia do kierowania pojazdami przyznane przed 19 stycznia 2013 r. nie podlegają ograniczeniu lub unieważnieniu przez przepisy niniejszej dyrektywy"
A że zestawem takim poruszam się głównie po powiecie, więc wydruk zapytania i odpowiedź wożę w schowku
Pozostaje pytanie o interpretację ITD oraz gdzie w przepisach jest zapisany warunek 1,33...
Dodam tylko, że zapytanie i odpowiedź było wysłane na początku marca 2013
Wysyłane z mojego Blade III za pomocą Tapatalk 2
"Witam serdecznie,
zwracam się z uprzejmą prośbą o wyjaśnienie jakie uprawnienia są wymagane do prowadzenia zespołu pojazdów złożonego z samochodu osobowego o DMC 1895kg oraz przyczepy o DMC 1600kg. Konstrukcja pojazdu zezwala na ciągnięcie przyczepy o takiej masie (wpis w dowodzie rejestracyjnym w polu O1 - 1600kg). Zgodnie z zapisami w ustawie Prawo o ruchu drogowym obowiązującej od 19.01.2013 prawo jazdy kat. B zapisano: " 6) kategorii B: a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu i motocykla, b) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy lekkiej, c) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy innej niż lekka, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 4.250 kg, z zastrzeżeniem ust. 2, d) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM" w ust. 2. na który powołuje się przytoczony wyżej fragment zapisano: " 2. Zespołem pojazdów, o którym mowa w ust. 1 pkt 6 lit. c, którego dopuszczalna masa całkowita przekracza 3,5 t, może kierować osoba, która zdała część praktyczną egzaminu państwowego, potwierdzoną wpisem do prawa jazdy" czyli, podsumowując pytanie proszę o odpowiedź czy wymienionym zestawem pojazdów mogę kierować posiadając tylko kategorię B jako że ust. 2 nie jest w tej sytuacji spełniony (łączna DMC zestawu 3495kg).
Z góry dziękuję za odpowiedź"
Oto odpowiedź jaką uzyskałem:
"W odpowiedzi na Pana pismo dotyczące uprawnień do kierowania zespołem pojazdów składającym się z samochodu osobowego o DMC 1895 kg i przyczepy o DMC 1600 kg informuję, że jeżeli posiada Pan prawo jazdy kat. „B” nabyte przed 19 stycznia 2013 r. może Pan kierować takim zestawem. Wynika to z art. 13 ust. 2 DYREKTYWY 2006/126/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie praw jazdy ( przekształcenie ), ( Dz. U. UE. L 403 z 30.12.2006, s. 18 ), który mówi, że „ wszelkie uprawnienia do kierowania pojazdami przyznane przed 19 stycznia 2013 r. nie podlegają ograniczeniu lub unieważnieniu przez przepisy niniejszej dyrektywy"
A że zestawem takim poruszam się głównie po powiecie, więc wydruk zapytania i odpowiedź wożę w schowku
Pozostaje pytanie o interpretację ITD oraz gdzie w przepisach jest zapisany warunek 1,33...
Dodam tylko, że zapytanie i odpowiedź było wysłane na początku marca 2013
Wysyłane z mojego Blade III za pomocą Tapatalk 2
terenowiec,
czyli chyba warto będzie rozważyć trochę inne koncepcje, np:
- mały kamper, z przyczepą towarową do przewożenia gratów typu sinik, ponton, itd.
http://www.vw-bulli.de/fileadmin/conten ... y-VW-2.jpg
- obojętnie jaki samochód z przyczepą towarową do przewożenia gratów typu sinik, ponton, itd., a nocleg w namiocie?
czyli chyba warto będzie rozważyć trochę inne koncepcje, np:
- mały kamper, z przyczepą towarową do przewożenia gratów typu sinik, ponton, itd.
http://www.vw-bulli.de/fileadmin/conten ... y-VW-2.jpg
- obojętnie jaki samochód z przyczepą towarową do przewożenia gratów typu sinik, ponton, itd., a nocleg w namiocie?
Gregu ma takiego
to może coś powiedzieć więcej 
https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- terenowiec
- 0 gwiazdek
Taki kamperek to bez składania, mieście się wewnątrz mojej przyczepy, ma ona w końcu z hakiem 720 cm długości i 250 cm szerokości
Jak kamper to tylko duży, taki 5 - 8 letni z dużymi schowkami z boku, do których można wpakować skutery. Koszt = 2 fajne przyczepy.
Wśród wszystkich marek i aut jakie są znalazłem na razie tylko jedno, które spełnia warunki potrzebne do ciągnięcia, czyli samo waży 2000 kg i ma na haku 1500. Jest to stary ford Mondeo do 2000 roku z silnikiem 2,5 litra: http://autokatalog.autoscout24.de/ford/ ... kw-170-ps/ - należy z lewej kliknąć w okienko technischen daten. Być może jest jeszcze jakieś inne auto, które spełnia ten wymóg, ale jeszcze go nie namierzyłem.
Wśród wszystkich marek i aut jakie są znalazłem na razie tylko jedno, które spełnia warunki potrzebne do ciągnięcia, czyli samo waży 2000 kg i ma na haku 1500. Jest to stary ford Mondeo do 2000 roku z silnikiem 2,5 litra: http://autokatalog.autoscout24.de/ford/ ... kw-170-ps/ - należy z lewej kliknąć w okienko technischen daten. Być może jest jeszcze jakieś inne auto, które spełnia ten wymóg, ale jeszcze go nie namierzyłem.
zaraz ,zaraz Mondeo waży samo 2000kg???? tak na szybko w Wikipedii piszą

więc czegoś tu nie rozumiemMasa własna 1215 – 1415 kg
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 
burat,
terenowiec ma na myśli dopuszczalną masę całkowitą, która dla tej wersji modelowej, wg niemieckiego katalogu, wynosi 2000 kg.
terenowiec ma na myśli dopuszczalną masę całkowitą, która dla tej wersji modelowej, wg niemieckiego katalogu, wynosi 2000 kg.
- terenowiec
- 0 gwiazdek
Źle to określiłem Maksymalna Masa Całkowita tego modelu to 2000 kg. Jest w zamieszczonym w poście powyżej linku.
- terenowiec
- 0 gwiazdek
W związku z faktami, że wybór mam żaden (Maksymalna Masa Całkowita auta między 1995 a 2000 kg) wziąć muszę również sedany, których wcześniej nie rozważałem. Jest ich 4 - 5. Biorąc pod uwagę diesle, to w rachubę wchodzą tylko takie modele: BMW 520d - 136 koni, Mercedes C 220 CDi - coś koło 145 koni, Opel Vectra - 140 koni i Skoda Oktavia 2.0 TDi - o podobnej mocy. Więcej aut nie ma i tylko z tej palety mogę wybierać. BMW jest największe i ma napęd na tył, dlatego jestem mocno nim zainteresowany. Ale ale ponoć to kiepskie silniki. Co zatem byście doradzali? Macie jakąś większa wiedzę o wspomnianych modelach? Może jeszcze dodam, bo to ważne, że auto z przyczepą rocznie robiłoby 1000 - maksymalnie 1500 km. Reszta to solowa jazda Żony ze średnią przejazdową na trasie 70 km/h.
terenowiec, myślę, że kombinujesz ze wskazaniem na przekombinowanie. 
busik pisze: nie pamiętam czy 2.5 miały uciąg 1800, ale Outback H6 na pewno ma 1800 w automacie
Moj ma wpisane 2000kg
Pozdrawiam
Marcin
Marcin