Legacy 2.5 2001 jakie płyny
-
daniel_buhaha
- 0 gwiazdek
- Auto: Subaru Legacy 2001 2.5 Kombi
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Legacy 2.5 2001 jakie płyny
Witam,
Od niedawna posiadam Legacy 2.5 2001r. z przebiegiem 205000km (nie wiem czy oryginalny, pewnie nie). Super auto. Chciałbym wymienić olej w silniku, skrzyni i mostach. Proszę o radę jakie oleje najlepiej wybrać? Tak przy okazji chciałbym potwierdzić, jest to silnik SOHC i kolizyjny? dzięki
Od niedawna posiadam Legacy 2.5 2001r. z przebiegiem 205000km (nie wiem czy oryginalny, pewnie nie). Super auto. Chciałbym wymienić olej w silniku, skrzyni i mostach. Proszę o radę jakie oleje najlepiej wybrać? Tak przy okazji chciałbym potwierdzić, jest to silnik SOHC i kolizyjny? dzięki
- Petroholic
- 1 gwiazdka
- Auto: chwilowo brak
Re: Legacy 2.5 2001 jakie płyny

to jesli chodzi o plyny...
jest to SOHC i w autodacie oznaczony jako "freewheeling" czyli teoretycznie bezkolizyjny...
-
daniel_buhaha
- 0 gwiazdek
dzięki
z tym bezkolizyjnym to nie chciałbym się o tym przekonać na własnej skórze:)
olej rozumiem pół syntetyk
a jakie świece powinienem wybrać, marka i model bo jest ich pełno, dodam że auto od dwóch lat na lpg
z tym bezkolizyjnym to nie chciałbym się o tym przekonać na własnej skórze:)
olej rozumiem pół syntetyk
a jakie świece powinienem wybrać, marka i model bo jest ich pełno, dodam że auto od dwóch lat na lpg
- Petroholic
- 1 gwiazdka
NGK BKR5E-11 i ustawic przerwe na 1,0-1,1mm
jesli podpala troche oleju i bedzie zarzucalo swiece zwiekszaj przerwe ale nie wiecej niz do 1,5mm bo powyzej lubia gubic zaplony :(
jesli podpala troche oleju i bedzie zarzucalo swiece zwiekszaj przerwe ale nie wiecej niz do 1,5mm bo powyzej lubia gubic zaplony :(
Na bank masz kolizyjny . Miałem nieprzyjemność się przekonać . Napisz jaka masz skrzynię , skoro pytasz o olej .Petroholic pisze: jest to SOHC i w autodacie oznaczony jako "freewheeling" czyli teoretycznie bezkolizyjny..
A to na jakiej podstawie ?daniel_buhaha pisze: olej rozumiem pół syntetyk
Czy był wymieniany rozrząd ? wymienia się co 105kkm.
-
daniel_buhaha
- 0 gwiazdek
Skrzynia jest manualna.
Rozrząd poprzedni właściciel podobno zmienił jak kupił auto 2 lata temu 40-50k km temu.
Czyli olej mineralny?
Rozrząd poprzedni właściciel podobno zmienił jak kupił auto 2 lata temu 40-50k km temu.
Czyli olej mineralny?
daniel_buhaha pisze: Czyli olej mineralny?
Rzepakowy od razu.

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
daniel_buhaha, Dowiedz się jaki do tej pory lał . Może się okazać że lepiej lać syntetyk i zmieniać rzadziej .
Skoro kupiłeś auto i nie wiele o nim wiesz , to powinieneś sprawdzić również płyn chłodzący , hamulcowy i wymienić płyn w zbiorniczku na zimowy .
Skoro kupiłeś auto i nie wiele o nim wiesz , to powinieneś sprawdzić również płyn chłodzący , hamulcowy i wymienić płyn w zbiorniczku na zimowy .
- Petroholic
- 1 gwiazdka
Jeszcze nie mialem przyjemnosci grzebania w silniku subarynki wiec tutaj sugerujac sie wypowiedzia kolegi - silnik jest kolizyjny skoro wystapila w nim fizycznie kolizja...Kubik1 pisze:Na bank masz kolizyjny . Miałem nieprzyjemność się przekonać . Napisz jaka masz skrzynię , skoro pytasz o olej .Petroholic pisze: jest to SOHC i w autodacie oznaczony jako "freewheeling" czyli teoretycznie bezkolizyjny..
tylko nie wiem czemu autodata opisuje inaczej

co do oleju to:
- jesli masz 100% sprawny silnik i byl zalany syntetykiem to zalej syntetykiem
- jesli silnik wykazuje juz jakies zuzycie to ja osobiscie przeszedlbym na polsyntetyk ale to tylko moja opinia
-
daniel_buhaha
- 0 gwiazdek
kupiłem półsyntetyk Total Quartz 10w40. Wymieniany olej był mega czarny także z pewnością obecny będzie lepszy. Z tego co kojarze byly wlasciciel wspominal cos o polsyntetyku 10w40 wiec powinno byc okey. W sklepie odradzili syntetyk
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Wszędzie pełno tych bzdurnych przesądów.daniel_buhaha pisze:W sklepie odradzili syntetyk

- Petroholic
- 1 gwiazdka
nie tyle przesadow ile dmuchania na zimne...
jesli silnik ma nieszczelnosci pozatykane przez tzw. syf olejowy, to dobrej jakosci pelny syntetyk dzieki swoim wlasciwosciom "czyszczacym" potrafi wyciagnac ten syf i rozszczelnic silnik...
ale to tak jak pisze - czyli jesli masz zamiar przejsc z polsyntetyku/mineralu na pelny syntetyk...
jesli byl pelny syntetyk to nic sie nie moze stac...
jesli silnik jest szczelny dzieki uszczelkom to tez nic sie nie stanie...
jesli silnik ma nieszczelnosci pozatykane przez tzw. syf olejowy, to dobrej jakosci pelny syntetyk dzieki swoim wlasciwosciom "czyszczacym" potrafi wyciagnac ten syf i rozszczelnic silnik...
ale to tak jak pisze - czyli jesli masz zamiar przejsc z polsyntetyku/mineralu na pelny syntetyk...
jesli byl pelny syntetyk to nic sie nie moze stac...
jesli silnik jest szczelny dzieki uszczelkom to tez nic sie nie stanie...