Wniosek 2 : nigdy nikt nie odda mi moich 6 zlotych

Mi zostało 4zł, bo w sklepie dostałem rabatBea pisze: 1. Pomyśl sobie o jakiejś kwocie pieniędzy.
2. Mama pożyczyła ci tyle samo.
3. Ja ci daję 6zł.
4. Wydałeś w sklepie połowę całej sumy.
5. Oddałeś mamie dług i ...
6. Zostało ci 3zł.
Spoko, mnie tam gdzie można się targować po jakiś 2 wizytach zaczynają nienawidzić. Choć w sklepach też czasami mają ze mnie ubaw jak się zaczynam targować na art. spożywczychBea pisze: Radekk, jak bedę miała większe zakupy to poproszę Cię o negocjacje.
Bea pisze: Ty z Poznania jestes , to wszystko jasne :)
okiBea pisze: Dobra, jak bede w Czerwonaku to się odezwę .
Nie.Bea pisze: Mamy szachownicę kwadratową o rozmiarach 9 na 9. Pola białe i czarne są rozłożone symetrycznie (zupełnie jak na zwykłej szachownicy). Układamy na każe pole pionki, a następnie je zdejmujemy i układamy ponownie.
Czy jest możliwe, by każdy z pionków zajmował pole sąsiadujące z zajmowanym przez niego poprzednio ?
Liczba pionków jest nieparzystaKonto usunięte pisze: rrosiak, ale uzasadnienie prosimy
Kup sobie Lilavati ;)Konto usunięte pisze:Bea, skoro masz zeszyty, to może załóż topic "łamigłówki", nie będziemy tu śmiecić
Musiales sie czuc strasznie samotny...Konto usunięte pisze:sam studiowałem matematykę ze dwa lata
TEż mam, kto jeszcze ma ? może zrobimy ankietęKonto usunięte pisze: Poza tym mam magistra matematyki w domu
Bea pisze: rrosiak , dla Ciebie muszę sięgnąc do " trudniejszego " zeszytu![]()
Konto usunięte pisze: rrosiak, ale uzasadnienie prosimy![]()
rrosiak pisze: Jak to zwykle z takimi zadaniami bywa, rozwiązanie jest proste jak drut, trzeba tylko odpowiednio spojrzeć na zagadnienie. Szachownica ma to do siebie, że z każdym polem sąsiadują tylko pola o innym kolorze. Idąc tym tropem zadanie polega na przełożeniu pionów z pól białych na czarnych i odwrotnie, co w przypadku nieparzystej ilości jest po prostu niemożliwe![]()
Konto usunięte pisze: Ja już myślałem, że po ptokach jak zaczęli offtopiczyć o "czymś niedobrym" pod naszymi łamigłówkami![]()
Bea pisze:W zadaniu występują wszystkie cyfry bez 4. Odszyfruj liczby.
abc - ccd = efa
: - -
ce : ga = hhg