Łamigłówki

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Bea
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Volvo XC 90/Ford Mondeo Ghia
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Coś niedobrego

Post 23 lip 2008, o 22:29

Fido , odkad zawsze mnie pozdrawiasz :) jestes moim idolem .

Wniosek 2 : nigdy nikt nie odda mi moich 6 zlotych :-p

Kłamstwo zdąży obiec pół świata zanim prawda włoży buty...

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester, MX5

Post 23 lip 2008, o 22:31

Bea pisze: 1. Pomyśl sobie o jakiejś kwocie pieniędzy.
2. Mama pożyczyła ci tyle samo.
3. Ja ci daję 6zł.
4. Wydałeś w sklepie połowę całej sumy.
5. Oddałeś mamie dług i ...
6. Zostało ci 3zł.
Mi zostało 4zł, bo w sklepie dostałem rabat :razz:

Bea
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 23 lip 2008, o 22:35

Uwielbiam to forum , zawsze mozna sie posmiac , no moze z wyjatkiem jednego tematu ale pozostałe całkowicie go rekompensują.

Radekk, jak bedę miała większe zakupy to poproszę Cię o negocjacje.

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 23 lip 2008, o 22:38

Bea pisze: Radekk, jak bedę miała większe zakupy to poproszę Cię o negocjacje.
Spoko, mnie tam gdzie można się targować po jakiś 2 wizytach zaczynają nienawidzić. Choć w sklepach też czasami mają ze mnie ubaw jak się zaczynam targować na art. spożywczych :-)

Bea
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 23 lip 2008, o 22:47

Ty z Poznania jestes , to wszystko jasne :)

Dobra, jak bede w Czerwonaku to się odezwę .

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 23 lip 2008, o 22:55

Bea pisze: Ty z Poznania jestes , to wszystko jasne :)
:whistle: :-)
Bea pisze: Dobra, jak bede w Czerwonaku to się odezwę .
oki

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 23 lip 2008, o 23:27

Bea pisze: Mamy szachownicę kwadratową o rozmiarach 9 na 9. Pola białe i czarne są rozłożone symetrycznie (zupełnie jak na zwykłej szachownicy). Układamy na każe pole pionki, a następnie je zdejmujemy i układamy ponownie.
Czy jest możliwe, by każdy z pionków zajmował pole sąsiadujące z zajmowanym przez niego poprzednio ?
Nie. :cofee:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Bea
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 24 lip 2008, o 08:56

rrosiak , dla Ciebie muszę sięgnąc do " trudniejszego " zeszytu :->

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 24 lip 2008, o 09:52

Bea, skoro masz zeszyty, to może załóż topic "łamigłówki", nie będziemy tu śmiecić :-)

rrosiak, ale uzasadnienie prosimy :mrgreen:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 24 lip 2008, o 09:57

Konto usunięte pisze: rrosiak, ale uzasadnienie prosimy
Liczba pionków jest nieparzysta :razz:

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik

Post 24 lip 2008, o 09:58

Konto usunięte pisze:Bea, skoro masz zeszyty, to może załóż topic "łamigłówki", nie będziemy tu śmiecić :-)
Kup sobie Lilavati ;)

g.

Bea
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 24 lip 2008, o 10:01

Wolę zadania z kangurkiem :)

So What ciepło ale nie jest to prawidłowa odpowiedz.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 24 lip 2008, o 10:07

gruby, mam Lilavati, sam studiowałem matematykę ze dwa lata ;-) Poza tym mam magistra matematyki w domu ;-) Ale przecież nie będę targał Lilavati do pracy. A forum mam zewsząd dostępne :-)

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik

Post 24 lip 2008, o 10:23

Konto usunięte pisze:sam studiowałem matematykę ze dwa lata
Musiales sie czuc strasznie samotny...

g.

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 24 lip 2008, o 10:27

Konto usunięte pisze: Poza tym mam magistra matematyki w domu
TEż mam, kto jeszcze ma ? może zrobimy ankietę :mrgreen:
pozdrawiam
Grzegorz

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 lip 2008, o 10:29

Bea pisze: rrosiak , dla Ciebie muszę sięgnąc do " trudniejszego " zeszytu :->

Bez przesady proszę :oops:
Konto usunięte pisze: rrosiak, ale uzasadnienie prosimy :mrgreen:

Jak to zwykle z takimi zadaniami bywa, rozwiązanie jest proste jak drut, trzeba tylko odpowiednio spojrzeć na zagadnienie. Szachownica ma to do siebie, że z każdym polem sąsiadują tylko pola o innym kolorze. Idąc tym tropem zadanie polega na przełożeniu pionów z pól białych na czarnych i odwrotnie, co w przypadku nieparzystej ilości jest po prostu niemożliwe :idea:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 24 lip 2008, o 12:02

rrosiak pisze: Jak to zwykle z takimi zadaniami bywa, rozwiązanie jest proste jak drut, trzeba tylko odpowiednio spojrzeć na zagadnienie. Szachownica ma to do siebie, że z każdym polem sąsiadują tylko pola o innym kolorze. Idąc tym tropem zadanie polega na przełożeniu pionów z pól białych na czarnych i odwrotnie, co w przypadku nieparzystej ilości jest po prostu niemożliwe :idea:

Niemożliwe, bowiem na 81 "polowej" szachownicy, pól jednego koloru jest o jedno więcej niż pól drugiego koloru, co zamyka dowód :razz:

Może jakiś dobry moderator by się zlitował i przeniósł do nowego wątku o łamigłowkach

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Re: Łamigłówki

Post 24 lip 2008, o 15:42

Nie było to łatwe, ale wycięłam :barbie:

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 24 lip 2008, o 15:46

barbie :loving: wiedziałem że Ty sobie poradzisz :razz:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 24 lip 2008, o 15:48

Ja już myślałem, że po ptokach jak zaczęli offtopiczyć o "czymś niedobrym" pod naszymi łamigłówkami :mrgreen:

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 24 lip 2008, o 16:54

Konto usunięte pisze: Ja już myślałem, że po ptokach jak zaczęli offtopiczyć o "czymś niedobrym" pod naszymi łamigłówkami :mrgreen:

Jak mogłeś barbie nie docenić? Wstydziłbyś się. Wreszcie się na coś przydał fakt, że wmorderatorkę mamy - szyć umie, wycielą, przycięła, przyszyła i mucha nie siada.

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 24 lip 2008, o 17:06

Ja wiedziałem ze sobie poradzi :-)

Dobra, koniec tego dobrego. Bea dawaj jakąś łamigłówkę na której będę mógł jeszcze coś utargować z ceny :razz: ;-)

Bea
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 24 lip 2008, o 18:42

Historia okrągłego stołu

Chwile oczekiwania na kolejną wyprawę przeciwko zgrajom Saksonów król Artur i rycerze okrągłego stołu spędzali przy suto zastawionym stole, gęsto krasząc posiłki interesującymi opowieściami. Tego popołudnia pierwszy odezwał się Gawain, najstarszy syn króla Lota, zwracając się do swego sąsiada;

- Interesuje cię, Lancelocie, historia okrągłego stołu na zamku króla Artura? Znam ją dobrze. Historia owa rozpoczęła się przed laty, wkrótce po tym, gdy król Artur podążył z pomocą królowi Liodegranowi, napadniętemu przez szkaradnego olbrzyma, Riensa. W wielkiej bitwie, w której starły się obydwie armie, Artur dopadł Riensa, włócznią wysadził go z siodła, po czym zeskoczył z rumaka, by wedle rycerskiego obyczaju potykać się z wrogiem pieszo. Niełatwo było mu walczyć z olbrzymem. Musiał go ugodzić wpierw w kolano, dopiero gdy ten zgiął się nisko, dosięgnął Riensa mieczem. Po zwycięstwie udał się Artur wraz z Liodegranem do jego zamku. Wyprzedzili ich heroldowie z poleceniem przygotowania wspaniałej uczty na cześć młodego bohatera. Podczas przyjęcia Artur poznał córkę Liodegrana, piękną Ginewrę, dziewczynę o złocistych włosach spadających aż do stóp, o źrenicach błyszczących jak u szlachetnego sokoła i licach niby najpiękniejsze brzoskwinie. W jednej chwili stracił serce, ale wkrótce miał pozyskać małżonkę. Młody król Artur wraz z Ginewrą otrzymali w wianie rzecz niezwykłą - wspaniały okrągły stół, niegdyś ofiarowany Liodegranowi przez króla Utara Smokobójcę. Wokół olbrzymiego okrągłego stołu dość było miejsca dla stu pięćdziesięciu rycerzy. Zaiste, cudowny był to stół, tak wielki, a przecież potrafiło go dźwignąć dwóch zaledwie pachołków. W przeddzień uroczystości weselnych młody Artur spośród hufców najdzielniejszych swych rycerzy wybrał rycerzy okrągłego stołu. Było ich stu dwudziestu ośmiu. Nie znalazł więcej mężów godnych tego zaszczytu. Wkrótce na każdym zydlu widniało, i widnieje do dzisiaj, napisane złotymi literami imię-rycerza, który od tamtej chwili miał go zajmować. Dwadzieścia dwa zydle pozostały z początku puste. Z czasem jednak część z nich została zajęta. Teraz już tylko sześć miejsc oczekuje na swych rycerzy. Pamiętam, że przed pierwszą ucztą, zanim zebrali się wszyscy biesiadnicy, usiedliśmy z kilkoma towarzyszami przy okrągłym stole. Miałem wtedy po prawej stronie lwaina Białorękiego, syna króla Urionsa z Gór.

- Obawiam się, że pamięć cię nieco zawodzi, Gawainie - odezwał się w tym momencie sędziwy Hektor, przed laty opiekun i wychowawca młodziutkiego Artura. - Po twojej prawej, a mojej lewej stronie spoczywał wtedy brat twój, Gaheris.

Iwain, pochylony dotychczas nad udźcem baranim, uniósł głowę:

- Wiem doskonale, Gawainie, że po prawej mej ręce siedział szlachetny Gared.

- Być może, być może - wtrącił się do rozmowy Agraveih - choć ja doskonale pamiętam, że siedziałem po lewej stronie zacnego Hektora.

- Ja zaś wiem, iż na prawo ode mnie znajdował się Agraveih - rzekł nieco rozdrażniony Gaheris. - Czas zatarł w waszej pamięci szczegóły, nic tedy dziwnego, że popełniacie pomyłki.

- Niepotrzebnie się unosisz, bracie. Zdenerwowanie źle wpływa na trawienie, będą cię w nocy dręczyć koszmary - odezwał się zawsze spokojny Gared. - To, że siedziałem po prawej ręce Gawaina, nie przeszkadza mi wcale w spożywaniu posiłków. Choć i ja nie ze wszystkimi się zgadzam.

Merlin, czarnoksiężnik króla Artura, przysłuchując się w milczeniu opowieści Gawaina, a potem swarom rycerzy, uśmiechał się pobłażliwie. Wiedział doskonale, że dwóch rycerzy zawiodła pamięć, pomylili się, czterech zaś mówiło prawdę. Oczywiście dla niego nie było tajemnicą, kto z biesiadników głosił prawdę, a kto się z nią rozmijał.
W jakiej kolejności siedziało owych sześciu mężów przy okrągłym stole przed pierwszą ucztą ?

Bea
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 24 lip 2008, o 18:49

W zadaniu występują wszystkie cyfry bez 4. Odszyfruj liczby.
abc - ccd = efa
: - -
ce : ga = hhg

Rozjezdza sie wiec napisze : w pionie ccd - ga = eg , efa - hhg = cdh

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 lip 2008, o 20:56

Bea pisze:W zadaniu występują wszystkie cyfry bez 4. Odszyfruj liczby.
abc - ccd = efa
: - -
ce : ga = hhg

Rozjezdza sie wiec napisze : w pionie ccd - ga = eg , efa - hhg = cdh

O Arturze znam, więc nie będę się wychylał, ale tutaj coś mi nie pasuje... Jak dwucyfrowe, dzielnik i dzielna mogą dać trzycyfrowy iloraz :?: "ce:ga=hhg"

{EDIT}

No chyba, że h to zero :mrgreen:, ale wtedy inne działania stają się nielogiczne :->

{EDIT2}

Bea, cios poniżej pasa :x Znak mnożenia wygląda tak "x" i powinien się znaleźć w działaniu "ce x ga = hhg". Wówczas zadanie staje się banalnie proste :cofee:

ODPOWIEDZ