Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Auto dla dziada

Post 12 lip 2015, o 11:44

No nie wiem. :o

Obrazek

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 12 lip 2015, o 11:58

lukass, wyrazy

O serwisach bmw dobre słowo trudno znaleźć w opisach rozwiązywania awaryjnych sytuacji.
Ja jeżdżę do Częstochowy i jak na razie bardzo OK choć nie było potrzeby aby szczególnie musieli się wykazać

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: komis
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 17 lip 2015, o 19:29

Za pare tygodni autem dla dziada bedziemy mogli jezdzic z kierownica po prawej stronie. Dziad nie wyprzedza, wiec takie auto bedzie dla niego autem wymarzonym. Taki dziad bedzie sobie jechal swoim kabrioletem przy krawezniku i zaczepial laseczki idace skrajem chodnika. Jak kabriolet bedzie wystarczajaco niski to bedzie mogl im nawet zajzec pod spodnice :evilgrin:

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 18 lip 2015, o 16:05

"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: komis

Post 18 lip 2015, o 20:48

barton, +1

Gootek
6 gwiazdek

Post 20 lip 2015, o 21:50

Arno pisze: WracaliśĶy na Wisłą przez Wilgę. I tak samo świńskim triochtem, bo auto na dotarciu, i nie chciałem gwałtownie wyprzedzać. Czyli jazda na oko 100km/h lub nieco mniej, czasem więcej do 120.
I uwaga spalanie tego niemieckiego dziadostwa w benzynie - 6.6. i w automacie Ciekawe czy on wytrzyma tyle co twój pojazd mechaniczny. WOlna jazda ma zalety, jeśłi się do niej właściwie nastawić. Jedną z głownych zalet jest top, że można się czasem rozejrzeć po okolicy.
Arno, postanowiłem dzisiaj wykonać podobny test, wracając do domu.
Oto wynik:
Capture.JPG
Jazda była niestety trochę szarpana. W idealnych warunkach można by oczywiście jeszcze urwać. Myślę, że manual też dałby dodatkową oszczędność.
Trzeba się było Arno nie bać pojemności 1.6 :!: :-)

OK, v-max mam wprawdzie o 10 km/h niższy (ok. 222 km/h), ale i tak niestety nie ma gdzie tym jeździć z prędkościami >200 km/h.
Pryspieszenie słabsze o 1 sekundę też da się przeżyć.
Nie ma co narzekać. :razz:

lukass
5 gwiazdek
Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 146 razy

Post 20 lip 2015, o 22:07

O ku..a - moje auta to podczas jedej zmiany świateł zużywają więcej.
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

Gootek
6 gwiazdek

Post 20 lip 2015, o 22:37

lukass pisze:O ku..a - moje auta to podczas jedej zmiany świateł zużywają więcej.
o ile dobrze pamiętam, to żaden z nas nie twierdził, że nasze samochody są idealne...

mój obecny nawet nie jest temu bliski ;)

jednakże nie narzekam, bo co to zmieni. ;)

esilon
6 gwiazdek

Post 20 lip 2015, o 23:11

Wszystkie kapelusze w skodach tdi powinny czuć się zawstydzone :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 20 lip 2015, o 23:14

nie ufam niczemu co tak mało pali. Tam są jakieś szatańskie sprawy na rzeczy.

esilon
6 gwiazdek

Post 20 lip 2015, o 23:17

Alan, Alan, Alan! pisze:nie ufam niczemu co tak mało pali. Tam są jakieś szatańskie sprawy na rzeczy.
E tam szatańskie, fotoszop :-)

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 20 lip 2015, o 23:42

Gutek masz tam 1.6? Jakie spalanie przy 180 kmh?

Gootek
6 gwiazdek

Post 20 lip 2015, o 23:52

gregski pisze:Gutek masz tam 1.6? Jakie spalanie przy 180 kmh?
benzyna 1.6
przy 180 około 10-11l
niestety jest podatny na podmuchy spowodowane turbulencjami przy pieprzonych ekranach dźwiękowych, których u nas nastawiali.
Przy 200 przestawia auto tak, że jest nieafajnie.
VW CC jest w tym aspekcie lepsze (stabilniejsze).

Gootek
6 gwiazdek

Post 21 lip 2015, o 00:32

esilon pisze:
Alan, Alan, Alan! pisze: E tam szatańskie, fotoszop :-)
szop pracz też bywa widywany, podobno :razz:

gregski
6 gwiazdek

Post 21 lip 2015, o 15:31

Лукашэнка pisze: Przy 200 przestawia auto tak, że jest nieafajnie

ciekawe, za lekki? za wysoki? zawias za miekki?
jechałem teraz superbem (poprzedni model ale nowe auto) 2.0 tdi kumbi i tak mnie na A2 rozbujało na moście na Warcie przy 170-180 kmh, ze myslalem, ze wyskoczę z autostrady w pole.. poza tym prawidłowe auto z ogromnym wnętrzem i denerwujacymi detalami mającymi odroznic to auto od vw czy audi typu tempomat bez przestawiania o 10 kmh, regulowane elektrycznie siedzenia ale z b krótkim siedziskiem itp.
spalanie przy 180-200 kmh podobne do golfa 1.2 tsi benzyny... v max tez podobnie.

Gootek
6 gwiazdek

Post 21 lip 2015, o 16:02

gregski pisze:ciekawe, za lekki? za wysoki? zawias za miekki?
Bardzo niski współczynnik areodynamiczny nowej klasy C (chyba najniższy wśród samochodów produkowanych masowo) oczywiście pomaga osiągnąć niskie zużycie paliwa, szczególnie przy wyższych prędkościach. W tym samym celu nadwozie jest tak zbudowane, że siła docisku do podłoża nie rośnie specjalnie wraz ze wzrostem prędkości. Najprawdopodobniej przewidywano, że tym którzy kupują słabsze wersje silnikowe bardziej zależy na ekonomi niż na komforcie jazdy z prędkościami >200 km/h.
Topowe wersje (niedługo ma się pojawić AMG) mają oczywiście zupełnie inne ospojlerowanie. Nie dla dekoracji (choć trochę też), ale bardzo dla zwiększenia docisku przy większych prędkościach.

Akurat zawias mam dość twardy, to nie problem.
Być może wymiana kół 17" na takie 19" jakie zakładają seryjnie do mocniejszych wersji, z szerszymi oponami niskoprofilowami, dałaby dużo, ale przecież nie będę niczego takiego robił.
Na dobrą sprawę na drogach jakimi zwykle jeżdżę i tak jest za duży ruch, żeby warto było rozpędzać się do takich prędkości. Są też inne powody ;-)

Choć nie jestem (jeszcze :?: ) fanem marki, wybrałem się do ich centralnego salonu w Warszawie.
Przyznam, ze stoi tam sporo naprawdę cekawych aut.
Jednak, żeby jeden z takich kupić, trzeba by wydać co najmniej 300 tys. zł... (no może negocjując jak Esi, udałoby się wyjechac trochę tańszym nabytkiem ;-)
Ostatnio zmieniony 21 lip 2015, o 16:14 przez Gootek, łącznie zmieniany 1 raz.

Gootek
6 gwiazdek

Post 21 lip 2015, o 16:12

gregski pisze:jechałem teraz superbem (poprzedni model ale nowe auto) 2.0 tdi kumbi i tak mnie na A2 rozbujało na moście na Warcie przy 170-180 kmh, ze myslalem, ze wyskoczę z autostrady w pole..
Nie jechałem nigdy Superbem, ale pamiętam, że Octavia (zwykła, nie RS) też jest niestabilna od 180 km/h
Zresztą co ciekawe obecna beemka piątka (i w sedanie i w kombi) choć jest pieruńsko ciężka, też się potrafi zabujać przy bocznym podmuchu.
Autentycznie, nad podziw dobrze radzi sobie z tym VW CC. Zdaje się, że niedawno Bilex dzielił się podobnymi pozytywnymi wrażeniami na temat CC po przejechaniu się A1.

esilon
6 gwiazdek

Post 21 lip 2015, o 17:37

Лукашэнка pisze: niestabilna od 180 km/h
u mnie przy 250 zachowuje się identycznie jak przy 180 tylko droga robi się jakas taka wąska
jedyny sens projektowania samochodu na męczące dla kierowcy prędkości widzę w komforcie który jest przy np. 180km/h, 170-180 idealna prędkość autostradowa, przez Niemcy smigamy migiem

jednak co innego jechać 180 samochodem z Vmax 250 a co innego z Vmax 200

Лукашэнка pisze: trzeba by wydać co najmniej 300 tys. zł...
jak bys nie negocjował za 2,3 ,cztery lata i tak bardzo w d....przy takim aucie ;-)

Gootek
6 gwiazdek

Post 21 lip 2015, o 17:52

esilon pisze:
jedyny sens projektowania samochodu na męczące dla kierowcy prędkości widzę w komforcie który jest przy np. 180km/h, 170-180 idealna prędkość autostradowa, przez Niemcy smigamy migiem
W Niemczech też spotykam spory ruch, z wyjątkiem nocy, kiedy bywa pusto. Prędkość 150-160 km/h również pozwala szybko dojechać do celu. A nie trzeba wówczas tak często używać hamulca, itd, itp :->
Jeśli się nie wyprzedza z prawej, to ciężko jest zrobić na ruchliwej autostradzie średnią większą niż 150 km/h, ile być nie cisnął.
esilon pisze:jednak co innego jechać 180 samochodem z Vmax 250 a co innego z Vmax 200
Się rozumie. :->

esilon
6 gwiazdek

Post 21 lip 2015, o 18:05

Лукашэнка pisze: Jeśli się nie wyprzedza z prawej, to ciężko jest zrobić na ruchliwej autostradzie średnią większą niż 150 km/h, ile być nie cisnął.
to prawda, w następnym aucie pomyślę o aktywnym tempomacie,
podobno nawet działa :giggle:

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 21 lip 2015, o 22:48

Лукашэнка pisze: Zdaje się, że niedawno Bilex dzielił się podobnymi pozytywnymi wrażeniami na temat CC po przejechaniu się A1.
Powiedzmy, że to niemiecka autostrada była. :whistle:
Stabilność wzorowa przy 220. Ale ja mam pewnie wypaczenie Jeepowe.
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 21 lip 2015, o 23:47

No... Punkt odniesienia dość specyficzny. [GRINNING FACE WITH SMILING EYES]
czarne jest piękne...

gregski
6 gwiazdek

Post 22 lip 2015, o 07:22

gregski
6 gwiazdek

Post 22 lip 2015, o 07:24

A4 nie mialo zadnego problemu z bocznymi podmuchami. A np w golfie GTI sie je czuje. Tak powstaja wirtualne problemy motoryzacji ;)

Gootek
6 gwiazdek

Post 22 lip 2015, o 09:41

gregski pisze:Tak powstaja wirtualne problemy motoryzacji ;)
Zupełnie rzeczywiste problemy, jak się okazuje.

A tak na marginesie, dobrze mi się jeździło w Stanach.
Jeździłem głównie po sporym mieście, ale również autostradą międzystanową.
Mimo, że samochodów bardzo dużo, ruch odbywa się nad podziw płynnie.
Głównie z powodu braku pieszych i rowerzystów, jak sądzę.
Limity prędkości są przestrzegane mniej więcej (tak +20%)
Przy zmianie świateł nikt nie hamuje na żółtym, zwykle jeszcze 1-2 auta zdążą przejechać na czerwonym i nie ma z tego powodu larum. (w Polsce teraz instalują na sygnalizatorach kamerki do inwigilacji)
Amerykanie są na drodze pragmatyczni (nie specjalnie drobiazgowi w przestrzeganiu różnych przepisów) a za razem przyjaźni wobec innych kierowców.
W ogóle nie ma tam łapanek policyjnych. Nie widziałem również żadnego radaru ani kamery przy drodze.
Patrol owszem może wkroczyć do akcji, ale dopiero wtedy gdy ktoś drastycznie łamie reguły (drastycznie przekracza limit prędkości, lub uwaga... jedzie zbyt wolno.
Jeździło mi się super bezstresowo i szybko zauważyłem, że wcale nie muszę się spieszyć, żeby szybko dotrzeć do celu. Bo ruch jest płynny.

ODPOWIEDZ