Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Re: Poradnik młodego komputerowca

Post 6 lis 2016, o 15:37

Szanowna wycieczko jakiego zainstalować antywirusa :?: Kaspersky czy coś innego :idea:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 6 lis 2016, o 15:57

Piter 35 pisze: Szanowna wycieczko jakiego zainstalować antywirusa :?: Kaspersky czy coś innego :idea:
W zasadzie bez różnicy, bo klasyczne antywirusy są coraz mniej skuteczne wobec nowych zagrożeń, a ze zwykłymi całkiem dobrze sobie radzą nawet te darmowe (choćby Microsoftu).
Z rozwiązań ciekawych i póki co bardzo skutecznych, ale nie tanich polecam to.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 6 lis 2016, o 16:06

rrosiak pisze: W zasadzie bez różnicy, bo klasyczne antywirusy są coraz mniej skuteczne wobec nowych zagrożeń, a ze zwykłymi całkiem dobrze sobie radzą nawet te darmowe
Ok a darmowe to jakie :?:

siewcu
5 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 6 lis 2016, o 16:17

imo tylko avira, reklamy są co prawda trochę irytujące ale jest jedynym, który mnie nie zawiódł(a wiele juz testowałem, łącznie z płatnymi)
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 6 lis 2016, o 17:07

A Comodo?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 6 lis 2016, o 18:45

Żadnego lub takiego darmowego tak jak pisze rosiak. Nie klikać byle gdzie, nie wtykac nie swoich pendrive'ow itp.. Ten darmowy to Microsoft Security Essentials.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 10 lis 2016, o 18:48

Mbp sie ponoc swietnie sprzedaje :))

komor
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forester SG 2.0X MY03

Post 12 lis 2016, o 13:49

Śmichy chichy, ale od 1995 roku używam maków i nigdy nie miałem problemu z wirusem, utraty danych, mogę wtykać sobie dowolne pendrive’y (do nowego MBP przez przejściówkę ;-) ), Choć klikać byle czego już tak bezmyślnie nie można, bo trojany czatujące na naiwność użytkownika i podanie hasła admina od jakiegoś czasu na OS X są. A wy se instalujcie te antywirusy na Windzie i oglądajcie te reklamy. :-p

vojta
4 gwiazdki
Auto: tojka jariska
Polubił: 66 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 12 lis 2016, o 14:36

od '95 maki.... to maserati by kupił...

komor
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 12 lis 2016, o 16:46

Nie, kochany, ja to z oszczędności robię. :-) Po pierwsze ja nie kupuje co roku nowego komputera (ani plastikowy laptop z Mediamarktu za dwa koła nie rozpada mi się co roku). O ile nie ma się obiektywnych potrzeb używania Windows (np. programy konkretne), to długofalowo mi się to opłaca. Średni czas życia nowego maka kupowanego przeze mnie to 5 lat, na częstszą zmianę mnie nie stać. Część kupowałem używaną.

Po drugie nigdy nie musiałem zatrudniać informatyków do utrzymania tych całych Windowsów w stanie nadającym się do użycia. Co tam trzeba było grzebnąć w makach, grzebałem sam, ale to jest ułamek czasu w stosunku do tego, co robią admini z pecetami.

Po trzecie, gdyby mi się choć raz w życiu wydarzyło to, co kilkakrotnie wydarzało się w redakcjach, dla których wykonywałem zlecenia („Panie Rafale, skasowała nam się cała poczta, proszę jeszcze raz wysłać te pliki PDF do korekty”, „Panie Rafale, wirus skasował mi dysk, materiały będą dwa tygodnie później niż planowaliśmy”), to zamiast Maserati to bym pod mostem mieszkał, bo to, co się może przydarzyć zamawiającemu, nie ma prawa wydarzyć się podwykonawcy.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 12 lis 2016, o 16:55

Ahh te opowieści z mchu i paproci o zarobionych administratorach, skasowanej poczcie i laptopach z marketu rozpadających się po roku. :lol:

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 12 lis 2016, o 17:34

Religia japkowa ma swoje dogmaty, nie poradzisz.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 12 lis 2016, o 18:17

Chloru, leon, wiem, trudno uwierzyć.
:giggle:

siewcu
5 gwiazdek

Post 12 lis 2016, o 19:01

komor pisze:Nie, kochany, ja to z oszczędności robię. :-) Po pierwsze ja nie kupuje co roku nowego komputera (ani plastikowy laptop z Mediamarktu za dwa koła nie rozpada mi się co roku). O ile nie ma się obiektywnych potrzeb używania Windows (np. programy konkretne), to długofalowo mi się to opłaca. Średni czas życia nowego maka kupowanego przeze mnie to 5 lat, na częstszą zmianę mnie nie stać. Część kupowałem używaną.

Po drugie nigdy nie musiałem zatrudniać informatyków do utrzymania tych całych Windowsów w stanie nadającym się do użycia. Co tam trzeba było grzebnąć w makach, grzebałem sam, ale to jest ułamek czasu w stosunku do tego, co robią admini z pecetami.

Po trzecie, gdyby mi się choć raz w życiu wydarzyło to, co kilkakrotnie wydarzało się w redakcjach, dla których wykonywałem zlecenia („Panie Rafale, skasowała nam się cała poczta, proszę jeszcze raz wysłać te pliki PDF do korekty”, „Panie Rafale, wirus skasował mi dysk, materiały będą dwa tygodnie później niż planowaliśmy”), to zamiast Maserati to bym pod mostem mieszkał, bo to, co się może przydarzyć zamawiającemu, nie ma prawa wydarzyć się podwykonawcy.
ja mam laptopy co prawda lepsze niż mediamarktu za 1000 zł, ale mój thinkpad kupiony w 2009 roku(jako używany, mając 1,5 roku) działa do dzisiaj. nie wymagał wymiany żadnych części, poza tymi uszkodzonymi z mojej głupoty - czyli dysk, jak przywaliłem pięścią z wkurzenia na excela w laptopa akurat tam, gdzie jest dysk. nic dziwnego, że się sypnął. dołożyłem tylko ramu do 3gb i jak pierwotnie działał na xp, tak teraz śmiga tam 10 na zwykłym dysku, bo mi szkoda kasy na ssd. mojemu obecnemu laptopowi stuknęło dwa dni temu 6 lat(wyprodukowany 10 listopada 2010), mam go od dwóch lat, kupiłem go bez matrycy, dysku, klawiatury, baterii i zasilacza w stanie niewiadomym, poskładałem i działa. żadnych problemów z nim nie mam. więc Twoje gadanie o tym, jak to często sypie się windows czy o potrzebie zatrudniania informatyka, żeby windows działał, to bzdury. wszystko o czym piszesz wynika jedynie z głupoty użytkowników, którzy otwierają maile dziwnego pochodzenia czy wchodzą na jakieś nieodpowiednie strony, a do tego brak zabezpieczenia przez skutkami takich rzeczy. mi nigdy nic z dysku nie wyparowało(no może przy wspomnianym fizycznym uszkodzeniu), z wirusami też problemów nie miałem(a płatnych antywirusów nie używam, bo nie widzę potrzeby płacenia za to). na siłę szukasz argumentów aby udowodnić sobie i innym, że wydajesz na sprzęt więcej, bo jest lepszy. a wcale lepszy nie jest... był, owszem, zanim zaczęli korzystać z normalnych podzespołów. potem się skończyła przewaga... no ale niekompatybilność z całym światem i związane z nią problemy zostały - grać się nie da, ja programów, których używam do diagnostyki samochodów czy chiptuningu też bym nie uruchomił, podłączenie sprzętu innego niż dedykowany(czytaj kilkukrotnie droższy) też wymaga kosmicznej rzeźby.
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 lis 2016, o 19:57

siewcu pisze: więc Twoje gadanie o tym, jak to często sypie się windows czy o potrzebie zatrudniania informatyka, żeby windows działał, to bzdury. wszystko o czym piszesz wynika jedynie z głupoty użytkowników, którzy otwierają maile dziwnego pochodzenia czy wchodzą na jakieś nieodpowiednie strony,
Bzdury piszesz.

gregski
6 gwiazdek

Post 13 lis 2016, o 00:57

Przerobiono w internetach setki razy temat i jeszcze setki razy wroci. Jestesmy przeplacajacymi ignorantami i tyle ;)
A przeplacanie wynika wylacznie z kompleksow i sekciarstwa japkowego ;) niech tak zostanie ;)

siewcu
5 gwiazdek

Post 13 lis 2016, o 01:11

FUX pisze:
siewcu pisze: więc Twoje gadanie o tym, jak to często sypie się windows czy o potrzebie zatrudniania informatyka, żeby windows działał, to bzdury. wszystko o czym piszesz wynika jedynie z głupoty użytkowników, którzy otwierają maile dziwnego pochodzenia czy wchodzą na jakieś nieodpowiednie strony,
Bzdury piszesz.
jak bzdury? ja łapałem wirusy głównie z ciekawości i w 100% świadomie, ale to tylko z chęci sprawdzenia jak to złapać. o systemy na swoich laptopach nie dbam w ogóle, i nie mam problemów z tym, że mi się coś sypie czy też nie działa. ale korzystam z komputera świadomie i zwracam uwagę na to, co robię, a nie bezmyślnie wchodzę gdzie się da i nie otwieram każdego maila, który do mnie przyjdzie, bo wiem do czego to prowadzi. ale i z moich domowych testów wynika tyle, że nawet robiąc takie rzeczy antywirus sobie z tym radzi... a mam go włączonego cały czas i na bieżąco się aktualizuje.

a żeby nie było, hejterem apple nie jestem, choć maców i macos nie trawię - wkurza mnie tylko hejt użytkowników maców na windowsa, jakie to gówno nie jest. zresztą sam używam teraz iphona i się zastanawiam jak można było zrobić taki syf jak android. i tak, wiem, że ma to pewne ograniczenia np jeśli chodzi o bluetooth, ale mimo wszystko chętnie bym zamienił swoje lg, które leży teraz w serwisie, na iphona na stałe.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 lis 2016, o 09:11

Amen.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 13 lis 2016, o 09:30

komor pisze:. Średni czas życia nowego maka kupowanego przeze mnie to 5 lat,
Tak często trzeba zmieniać?
Ale tandeta ;-)

komor
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 13 lis 2016, o 09:50

leon pisze:Religia japkowa ma swoje dogmaty, nie poradzisz.
Cieszę się, że sprawiłem wam radość, ale to nie ja pisałem o Maserati. Opowieści z mchu i paproci to są o drogich makach. :)

vojta
4 gwiazdki
Auto: tojka jariska
Polubił: 66 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 13 lis 2016, o 11:43

oj! ja pisałem o Maserati... jestem użytkowni... użyszkodnikiem dość specyficznym wiele lat na linuxie i lenovo takim bardzo średnim,
teraz thinkpad T520 i win10pro.... lubię maki ich stabilność, wesoły wygląd... no tego co na ekranie widać... korzystałem z aira i byłyby u mnie został ale 13 calowy ekranik jako jedyny komp to nie przeszło.... ceny ejpli są zabójcze nawet sprzętu leciwego ale nawet takie staruchy działają... co to ja miałem?... :cofee:

komor
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 13 lis 2016, o 22:40

Broniąc tutaj maków można się poczuć jak użyszkodnik Subaru na forum VW. No bo przecież kto normalny kupiłby Subaru, tego w Polsce w ogóle nie ma, okoliczni mechanicy nie potrafią tego naprawić, części nie ma w sklepie motoryzacyjnym, pali dużo, drogie. Po to ktoś miałby tym jeździć… Passek czy Golf sprowadzony przez szwagra tańszy, części wszędzie, no i z odsprzedażą problemu nie będzie. :-)

gregski
6 gwiazdek

Post 13 lis 2016, o 22:46

komor, fakt :-)
tylko po co bronic? dobry produkt sam sie obroni ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 lis 2016, o 22:55

gregski, ile Subaraków posiadasz lub też użytkujesz? :evilgrin: :razz:

komor
Awatar użytkownika
3 gwiazdki