Forester MY09 jako auto sluzbowe?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Re: Forester MY09 jako auto sluzbowe?

Post 6 sty 2009, o 23:49

Bilex pisze:
Godlik pisze:
Bilex pisze: A ostatni prawdziwy egzemplarz w tym kraju mam ja! :-p
A to nie był Osy? :mrgreen:
Nie, Raiffeisen Leasing :-p
Oj tam, nie czepiajmy się szczegółów. U mnie w dowodzie też jakiś bank się wpisał :mrgreen:

Driv3r
0 gwiazdek
Auto: Szukam Subaru :)
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 6 sty 2009, o 23:50

no ale niestety ostatniego prawdziwego subaru juz nie kupie :(
samolot odpada ze wzgledu na druga polowke - nie moze latac.
chce miec auto dajace fun z jazdy, mocne i pojemne
czyli: jade sam to mam zabawke
jade z kims: dostojna i spokojna jazda w ciszy i spokoju, z malym spalaniem i tankowaniem jak najrzadziej.
wazna jest cisza bo stosunkowo sporo jednak tys km w trasie jest i stad pytanie o glosnosc przy tych predkosciach

PS to jest pierwsze forum na ktorym sie nie zachwala i nie wciska ludziom napedu rolniczego :thumb:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 6 sty 2009, o 23:51

Driv3r pisze: PS to jest pierwsze forum na ktorym sie nie zachwala i nie wciska ludziom napedu rolniczego :thumb:
Bo w naszym rezerwacie jeszcze nie przyjęliśmy do wiadomości istnienia "Subaru w dizlu" ;-)

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 6 sty 2009, o 23:52

Driv3r pisze: czyli: jade sam to mam zabawke
jade z kims: dostojna i spokojna jazda w ciszy i spokoju,
No XT jak nic... :-)
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 6 sty 2009, o 23:53

Godlik pisze: nie przyjęliśmy do wiadomości istnienia "Subaru w dizlu"

A robią takie? :o

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 6 sty 2009, o 23:54

Bilex pisze:
Driv3r pisze: czyli: jade sam to mam zabawke
jade z kims: dostojna i spokojna jazda w ciszy i spokoju,
No XT jak nic... :-)
Niee. Moje GT. No dobra z tą ciszą i spokojem to nie do końca. :mrgreen:
czarne jest piękne...

Driv3r
0 gwiazdek

Post 6 sty 2009, o 23:58

najgorsze jest to ze wszystkie pojazdy do jazd probnych maja silnik ktory jest z moja skromna osoba niekompatybilny :/

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 7 sty 2009, o 00:04

Driv3r pisze:najgorsze jest to ze wszystkie pojazdy do jazd probnych maja silnik ktory jest z moja skromna osoba niekompatybilny :/
To trzeba naciskać by dali na próbę właściwy.
Teraz ciężkie czasy są dla przemysłu samochodowego... ;-)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 7 sty 2009, o 00:31

Driv3r pisze: niestety ostatniego prawdziwego subaru juz nie kupie
Kupisz - Legace i OBK są JESZCZE koszerne...
Driv3r pisze: auto dajace fun z jazdy, mocne i pojemne
(...) dostojna i spokojna jazda w ciszy i spokoju, z malym spalaniem i tankowaniem jak najrzadziej.
wazna jest cisza bo stosunkowo sporo jednak tys km w trasie jest i stad pytanie o glosnosc przy tych predkosciach
No to stanowczo Legac.
Z silnikiem bez turbo, szybszy od Forestera, większy w środku, cichszy przy dużych prędkościach, ogólnie elegantszy w środku. I z całą pewnością mniej spali przy porównywalnie szybkiej jeździe.
Różnica w cenie przecież nie taka wielka - a jesli jednak Legac przekracza granicę, to powtarzam - broker... albo zapolowanie u krajowego dealera na jakieś wyprzedawane auto demonstracyjne... :roll:

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 7 sty 2009, o 00:48

Legaś nie jest w środku większy od Forestera. Szczególnie tego nowego.

jbp
0 gwiazdek

Post 7 sty 2009, o 00:48

WiS pisze: większy w środku

Legac mi się zdecydowanie bardziej podoba, ale z tym, że jest większy, to bym polemizował, w każdym razie, jeśli mówimy o nowym foresterze i obecnym (już niedługo schodzącym) legacu. W Legacy jest strasznie krucho z miejsce z tyłu. W nowym foresterze można siedzieć w cylindrze i nie martwić się o kolana, a ja (192cm) jak siedziałem w Legacy kombi to miałem kiepsko z miejscem nad głową. W porównaniu z foresiem - porażka, a w porównaniu z wieloma kompaktami hathbackami - żadna rewelacja.
Oczywiście to w praktyce zwykle mało istotne, bo kto wozi regularnie na tylnym siedzeniu wielkoludów... ale w samochodzie za tę cenę spodziewałbym się czegoś więcej.

Ale jeśli koszty nie są czymś kluczowym, to na nasze drogi polecałbym jednak Outbacka.

jbp
0 gwiazdek

Post 7 sty 2009, o 00:49

minimus pisze:Legaś nie jest w środku większy od Forestera. Szczególnie tego nowego.
No proszę, jaka zgoda między nami;-)!

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 7 sty 2009, o 00:49

minimus, jest. Przynajmniej MY07 w obu modelach jest. Nowy Foryś może i nie jest mniejszy, nie wiem.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 7 sty 2009, o 00:52

jbp
0 gwiazdek

Post 7 sty 2009, o 00:54

Konto usunięte pisze:minimus, jest. Przynajmniej MY07 w obu modelach jest. Nowy Foryś może i nie jest mniejszy, nie wiem.
Nowy jest na pewno znaaaacznie większy. Ze starym to się nie będę sprzeczał, choć wrażenie miałem też raczej takie, że jest tam więcej miejsca. Szczególnie jeśli idzie o miejsce nad głową (nie wiem, jak z szerokością, Legac pewnie jest szerszy).

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 7 sty 2009, o 00:56

jbp, na wysokość oczywiście Foryś wygrywa, na długość już nie, i chyba węższy też jest (o poprzedniej generacji mówię).

Michal B
2 gwiazdki
Auto: Jeszcze 2 Subaru

Post 7 sty 2009, o 00:56

Ja się z Wis-em zgadzam, z wszystkiego co napisałeś stanowczo wynika,że Legacy. Jako użytkownik obu tych modeli na raz (już niestety były użytkownik) zdecydowanie do twoich celów będzie Legacy, jest zdecydowanie cichszy, wygodniejszy, oszczędniejszy i za te same pieniądze to szybszy. Forek ma swoje zalety ale ty o nie nie pytasz więc wynika z tego,że to nie samochód dla ciebie. Co do silnika rolniczo- bokserskiego to bym go nie skreślał - zwłaszcza w porównaniu z jednostkami 2,0 benzyna - w trasie nie będą głośniejsze ale na jakieś wielkie oszczędnosci na spalaniu bym nie liczył - przerabiam to teraz na nieco innym przykładzie. Aha - no i nowe Legacy z salonu to jest jeszcze prawdziwe Subaru - nowy Forester dla mnie już nim nie jest, to jakaś porazka jest - przykrość mi wielką Ci z FHI zrobili bo jestem wielkim fanem tego modelu od lat a tu taki zonk :wall:
Legaś jest większy w środku od nowego Forestera, ten nieco urósł ale tylko na szerokość w środku - teraz jest tylko o ),5CM WĘŻSZY OD Legacy - mierzyłem (patrzyłem jak 3 foteliki z tyłu wchodzą, co prawda w Tribece ale Forek stał obok to też sprawdziłem)
Forek MY05 - 128cm, Forek MY08 -130,5cm, Legacy 131cm - szerokośc minimalna na tylnej "ławce"

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 sty 2009, o 01:02

Fakt, pardon, zapomniałem, że nowego Forka powiększyli w środku, w porównaniu z poprzednim modelem. Bo od starego, Legac jednak wydaje mi się przestronniejszy - nie tylko na szerokość, o której napisał Michał. Acz może to złudzenie optyczne z przodu (bardziej pochyła przednia szyba)... Odległość głowy od dachu - dla mnie w obu wystarczająca (180 cm).

Jbp, co do OBK - zgoda, ale jesli kolega szuka auta możliwie taniego i na autostrady przede wszystkim, a nie na powiatowe wertepy, to jednak Legacy raczej...

jbp
0 gwiazdek

Post 7 sty 2009, o 01:06

To, że Legacy jest szerszy, to na pewno. Ale jak jest z miejscem na kolana, to nie jestem pewien. Co prawda Legacy ma nominalnie większy rozstaw osi (2670 vs 2615 w foresterze), tym nie mniej jak siedziałem i w jednym i drugim przy maksymalnie odsuniętym fotelu kierowcy, to w Foresterze było o niebo lepiej. Takie przynajmniej miałem wrażenie i to dość ewidentne.
Ale dla przeciętnych użytkowników, czyli takich, co potrzebują samochód dla rodziny (foteliki dziecięce) czy czasem jedynie wożą (zwykle przeciętnych wzrostem) znajomych, szerokość jest raczej parametrem ważniejszym, niż wysokość i miejsce na kolana.

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 7 sty 2009, o 01:10

Foryś ma więcej miejsca dla wysokich bo jest wyższy. Siedzi się bardziej w pionie. Ja mam problem gdzie giry upchnąc w obk'u, w Foresterze wydaje sie duzo lepiej i to tym poprzednim.
I pod tym się podpisuję:
jbp pisze: Ale dla przeciętnych użytkowników, czyli takich, co potrzebują samochód dla rodziny (foteliki dziecięce) czy czasem jedynie wożą (zwykle przeciętnych wzrostem) znajomych, szerokość jest raczej parametrem ważniejszym, niż wysokość i miejsce na kolana.

jbp
0 gwiazdek

Post 7 sty 2009, o 01:17

WiS, ale jakoś trzeba do tych autostrad dojechać :-) A najtańszy Outback jest trochę tańszy, niż Forester 2.5. Nie jechałem Outbackiem, ale podejrzewam, że komfort będzie z grubsza taki, jak w Legacy. Inna sprawa, że Legacy jeszcze tańszy.
Ale ja jeździłem ostatnio 2.0 XT i jestem zauroczony prześwitem. To jednak piękna sprawa, a gdy zachowane są zacne walory trakcyjne, to aż żal, że człowiek musi na co dzień tak się skradać na krawężnikach i lękać dziur...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 sty 2009, o 01:26

jbp pisze: jakoś trzeba do tych autostrad dojechać
Zgadza się, acz tu parę centymetrów prześwitu nie daje przewagi - zawias Legacy wybiera koleiny, studzienki, etc. równie sprawnie jak Forka i OBK.
Oczywiście, o ile ktoś sobie nie zafunduje szpanerskich, dużych felg - i niskoprofilowej opony.
Prześwit, owszem, przydaje się przy parkowaniu na krawężnikach - i poza czarnym. Też coś o tym wiem, bo ostatnio na zmianę jeżdżę Yarisem TSport i Suzuki SX4... ;-) Więc doceniam tę maleńką różnicę...
Ale autor wątku, przypominam, nie pytał o auto terenowe - tylko o coś mało palącego, cichego i komfortowego.

PS. Pisząc o wielkości wnętrza, miałem na myśli głównie przód... Co wy, z tyłu jeździcie, prezesi...? :-d :giggle:

srnk
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek
Polubione posty: 1 raz

Post 7 sty 2009, o 01:44

WiS pisze:Co wy, z tyłu jeździcie, prezesi...? :-d :giggle:
I to w kapeluszu. A nie mówiłem? :-d
fitter happier more productive

Gość
5 gwiazdek

Post 7 sty 2009, o 08:22

Driv3r pisze:chce miec auto dajace fun z jazdy, mocne i pojemne
czyli: jade sam to mam zabawke
jade z kims: dostojna i spokojna jazda w ciszy i spokoju, z malym spalaniem i tankowaniem jak najrzadziej.
Driv3r,
Bardzo trudno będzie znaleźć takie auto, które spełniłoby te wszystkie wymagania, bo one są czasem ze sobą sprzeczne.
Jednak próbując znaleźć pewien kompromis w tym czego oczekujesz, zgadzam się z WiSem, że przede wszystkim powinieneś zapomnieć o nowym Foresterze.
Zamiast tego radzę Ci zapoznać się z Legacy w jednej z dwóch wersji silnikowych:
2.5 (173 KM)
3.0 (245 KM)
lub z Outbakiem:
2.5 (165 KM)
3.0 (245 KM)

I nie przejmuj się cenami nowych w salonie.
Te samochody charakteryzują się ogromnym spadkiem wartości w pierwszym okresie eksploatacji.
Dlatego rozejrzyj się za egzemplarzem na przykład rocznym, z niewielkim przebiegiem.
Może to być auto demonstracyjne jednego z dealerów, lub import z Unii Europejskiej (wtedy zachowasz gwarancję, możesz kupić go na firmę, albo wziąć w leasing...).

Ja kupiłem kiedyś takiego lekko używanego Outbacka 2.5 i byłem z jego eksploatacji bardzo zadowolony. W podróżach na dłuższych trasach jest to samochód o niebo mniej męczący od Forestera (którego też dobrze znam). A robiłem trasy nawet ponad 2000km.

Silniki 2.5 o mocach 165KM lub 173KM są bardzo dobre, ale to nie są jakieś demony mocy.
Dlatego zastanów się również nad 3.0.
Wówczas jednak musisz liczyć się ze zużyciem benzyny o jakieś 2-3 litry większym, niż w przypadku mniejszego silnika. W zamian dostaniesz samochód bardzo dynamiczny, a przy tym nadal bardzo cichy i komfortowy.

powodzenia 8-)

Driv3r
0 gwiazdek

Post 7 sty 2009, o 08:49

WoW:)
nie spodziewalem sie takiego odzewu - dzieki :)
doprecyzuje kilka rzeczy:
- budzet to ok 100 tys, auto musi byc nowe (moze byc broker i na pewno sie rozejrze :) )
- dlaczego myslalem o foresterze... szczerze mowiac mialem to wpisac do pierwszego postu ale po prostu zapomnialem - zdarza mi sie czasami (czasem raz w miesiacu, czasem 5 razy w tygodniu) pojechac na budowe celem sprawdzenia podwykonawcow - dlatego mimo ze chcialbym limuzyne mysle o czyms podwyzszonym w tym budzecie (poprzednie auto stracilo miske, a obecne wczoraj prawie stracilo :( ).
myslalem poczatkowo o outbacku ale cenowo przy obecnym kursie euro jest nieosiagalny a silnik to chyba tylko 3.0 wchodzi w gre :/
stad wlasnie pytanie o halas w foresterze przy predkosciach autostradowych i jego zasieg na jednym zbiorniku :)
a decydowac sie musze szybko bo w w-wie jest taki forek do sprzedazy (ma tylko OC wiec raczej sie nim nie przejade) i ma dobra cene...

ODPOWIEDZ