No co Ty, szpinak jest pychaLouCyphre pisze:Geez , no przecież większość smacznych potraw jest niezdrowa
Przepisy i przypisy
Re: Przepisy i przypisy
Re: Przepisy i przypisy
Escolar nie jest jakoś specjalnie "niezdrowy" (jak ktoś nie jest uczulony oczywiście, ale uczulonym to można być na wszystko - z hydrocortisonem włącznie), ale jest trochę-słabo-strawny, co w przypadku spożycia większych ilości skutkuje baaardzo szybkim pasażem jelitowym...LouCyphre pisze: Geez , no przecież większość smacznych potraw jest niezdrowa![]()
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 257 razy
- Polubione posty: 533 razy
Re: Przepisy i przypisy
Gal, toć to tylko wzmaga perystaltykę jelit ;)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Re: Przepisy i przypisy
ekhm, ekhm...
Skoro tutaj rozprawa o rybach, to ja może dla odmiany taki przepisik podam. Specjalność ma:
Łosoś zapiekany z mozzarellą i pomidorami przybrany pesto
- około 500g obranych ze skóry, świeżych filetów z łososia (oczywiście bez ości)
- 2 duże (200-250g każda) mozzarellowe kulki
- 5-6 pomidorów
- 2-3-4 (wedle upodobań) ząbki czosnku
- cytryna
- świeża bazylia
- natka pietruszki
- ok. 100g startego sera żółtego
- oliwa z oliwek
- 2-3 łyżki stołowe startych lub drobniutko pokruszonych migdałów (wedle uznania)
- brytfanka/podobne żaroodporne naczynie
Łososia kroimy w średniej wielkości kostki, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na bok na czas przygotowania reszty.
Pesto:
Bazylię i pietruszkę drobniutko siekamy. To samo robimy z czosnkiem, później go rozgniatając nożem (dla mięczaków zgniatarką
). Mieszamy to z migdałami, serem i 3-4 łyżkami stołowymi oliwy z oliwek. Wszystko razem ścieramy używając blendera (ambitniejsi mogą użyć moździerza).
Pomidory odparzamy i obieramy ze skóry, a następnie kroimy w plasterki. Mozzarellę również kroimy w plastry.
Brytfankę/podobne żaroodporne naczynie dokładnie smarujemy połową pesto i układamy w niej naprzemiennie kawałki łososia, pomidora i mozzarelli. Drugą połową pesto smarujemy ułożoną całość. Wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 st. C na 20-25 min. Polecam podawane z purée ziemniaczanym, ale w zasadzie to wedle gustu - ryż czy makaron też pasuje.
Szybko, łatwo i przyjemnie. Niebo w gębie. liwit może potwierdzić
Smacznego
PS. Oczywiście łososia można zastąpić inną rybą.
Skoro tutaj rozprawa o rybach, to ja może dla odmiany taki przepisik podam. Specjalność ma:
Łosoś zapiekany z mozzarellą i pomidorami przybrany pesto
- około 500g obranych ze skóry, świeżych filetów z łososia (oczywiście bez ości)
- 2 duże (200-250g każda) mozzarellowe kulki
- 5-6 pomidorów
- 2-3-4 (wedle upodobań) ząbki czosnku
- cytryna
- świeża bazylia
- natka pietruszki
- ok. 100g startego sera żółtego
- oliwa z oliwek
- 2-3 łyżki stołowe startych lub drobniutko pokruszonych migdałów (wedle uznania)
- brytfanka/podobne żaroodporne naczynie
Łososia kroimy w średniej wielkości kostki, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na bok na czas przygotowania reszty.
Pesto:
Bazylię i pietruszkę drobniutko siekamy. To samo robimy z czosnkiem, później go rozgniatając nożem (dla mięczaków zgniatarką
Pomidory odparzamy i obieramy ze skóry, a następnie kroimy w plasterki. Mozzarellę również kroimy w plastry.
Brytfankę/podobne żaroodporne naczynie dokładnie smarujemy połową pesto i układamy w niej naprzemiennie kawałki łososia, pomidora i mozzarelli. Drugą połową pesto smarujemy ułożoną całość. Wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 st. C na 20-25 min. Polecam podawane z purée ziemniaczanym, ale w zasadzie to wedle gustu - ryż czy makaron też pasuje.
Szybko, łatwo i przyjemnie. Niebo w gębie. liwit może potwierdzić
Smacznego
PS. Oczywiście łososia można zastąpić inną rybą.
Re: Przepisy i przypisy
Brzmi smacznie, ale ileeee tego krojenia i siekania

Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
Re: Przepisy i przypisy
Doxa, No ja w kuchni najbardziej lubię siekanie, rąbanie i krojenie...droga redakcjo czy to znaczy, że jestem nienormalny
ooo juz mi oko lata 
Re: Przepisy i przypisy
Doxa pisze: Brzmi smacznie, ale ileeee tego krojenia i siekania![]()
Ale w tym cała zabawa
Jesteś jak najbardziej normalnyLouCyphre pisze: No ja w kuchni najbardziej lubię siekanie, rąbanie i krojenie...droga redakcjo czy to znaczy, że jestem nienormalny![]()
Re: Przepisy i przypisy
vicu, pewnie masz to w genach
te czynności kuchenne 
- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/
Re: Przepisy i przypisy
potrawa palce lizac. 
- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/
Re: Przepisy i przypisy
Doxa wzory dla Ciebie abyś ćwiczyła ..... 
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Przepisy i przypisy
I jeszcze troszkę 
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Przepisy i przypisy
Oraz patroszenie i ćwiartowanie. Dewiacja ludzka rzecz, nie ma się czym przejmowaćLouCyphre pisze:Doxa, No ja w kuchni najbardziej lubię siekanie, rąbanie i krojenie...droga redakcjo czy to znaczy, że jestem nienormalnyooo juz mi oko lata
No fajnie, fajnie...vicu pisze:Nieskromnie powiem, że moja dziewczyna chwali się koleżankom moim pesto("i wiesz, pesto to sam robi, taki zdolny"
)
Kruszyn
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
Re: Przepisy i przypisy
Doxa pisze: No fajnie, fajnie.... Jak mi się nie chce czegoś zrobić w kuchni, to mówię mojemu mężowi, że on to robi najlepiej, jest najsmaczniejsze, i nigdy takiego pysznego nie jadłam jeszcze
. Ależ on się wtedy w tej kuchni uwija
![]()
![]()
Oplułem monitor
vicu nie martw sie pewnie robisz bardzo dobre pesto
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Przepisy i przypisy
hehe wredoty
Na szczescie znam Ize na tyle, ze potrafie rozpoznac kiedy sprzedaje scieme
Na szczescie znam Ize na tyle, ze potrafie rozpoznac kiedy sprzedaje scieme
Re: Przepisy i przypisy
Wrecz przeciwnieesilon pisze:vicu pisze: hehe wredoty
vicu, a prasujesz też pewnie wspaniale![]()
A i w odkurzaniu nie mam podejscia do admina
Re: Przepisy i przypisy
vicu pisze: Na szczescie znam Ize na tyle, ze potrafie rozpoznac kiedy sprzedaje scieme![]()
vicu ...ćśśśś... nie wydawaj mnie - Fido jeszcze się nie zorientował w tym temacie
Re: Przepisy i przypisy
Milczę...... ale nie wiem jak długo tak wytrzymamDido pisze: vicu ...ćśśśś... nie wydawaj mnie - Fido jeszcze się nie zorientował w tym temacie![]()
Re: Przepisy i przypisy
Tak, tak. Oczywiścievicu pisze:hehe wredoty![]()
Na szczescie znam Ize na tyle, ze potrafie rozpoznac kiedy sprzedaje scieme

Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
Re: Przepisy i przypisy
Powialo ironią czy tylko mi sie wydajęDoxa pisze:Tak, tak. Oczywiścievicu pisze:hehe wredoty![]()
Na szczescie znam Ize na tyle, ze potrafie rozpoznac kiedy sprzedaje scieme
![]()
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Przepisy i przypisy
Szybki przepis na łososia (z netu ale właśnie przetestowany).
20 deko łososia pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, po kilku minutach wlać setkę żubrówki. Jak odparuje większość żubrówki szklankę tłustej śmietany, tymianek i inne przyprawy*.
Polać po makaronie i gotowe, dodatkowym plusem jest to że łososiowy zapach prawie całkiem znika.
* u mnie tylko były pieprz i sól ale moim zdaniem rybka wymaga jakiegoś kontrastu, albo trochę cytryny albo przyprawić mocniej.
20 deko łososia pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, po kilku minutach wlać setkę żubrówki. Jak odparuje większość żubrówki szklankę tłustej śmietany, tymianek i inne przyprawy*.
Polać po makaronie i gotowe, dodatkowym plusem jest to że łososiowy zapach prawie całkiem znika.
* u mnie tylko były pieprz i sól ale moim zdaniem rybka wymaga jakiegoś kontrastu, albo trochę cytryny albo przyprawić mocniej.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Re: Przepisy i przypisy
Przepis na kurczaka :
Kurczaka, starannie umytego układamy na dnie naczynia, najlepiej
szklanego.
Dodajemy goździki, cynamon, a następnie skrapiamy cytryną.
Tak przygotowanego kurczaka zalewamy jedną szklanką wina białego, jedną szklanką wina czerwonego. Dodajemy 100 ml ginu, 100 ml koniaku,150 ml Smirnoffa i 50 ml białego rumu.
Potrawy nie musimy poddawać obróbce cieplnej, a kurczaka możliwie szybko wyrzucamy - bo jest do dupy, natomiast SOS.., SOS? SOOOSSSIK!
Paluszki lizać!
Aha, kurczaka najpierw należy zabić, bo bydlak wszystko wychleje
Kurczaka, starannie umytego układamy na dnie naczynia, najlepiej
szklanego.
Dodajemy goździki, cynamon, a następnie skrapiamy cytryną.
Tak przygotowanego kurczaka zalewamy jedną szklanką wina białego, jedną szklanką wina czerwonego. Dodajemy 100 ml ginu, 100 ml koniaku,150 ml Smirnoffa i 50 ml białego rumu.
Potrawy nie musimy poddawać obróbce cieplnej, a kurczaka możliwie szybko wyrzucamy - bo jest do dupy, natomiast SOS.., SOS? SOOOSSSIK!
Paluszki lizać!
Aha, kurczaka najpierw należy zabić, bo bydlak wszystko wychleje
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Przepisy i przypisy
Kruszyn,
taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaka broda u kurczaka...
taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaka broda u kurczaka...
Dolce far niente 
Re: Przepisy i przypisy
FUX czasem jest broda takie życie spamerze
To moi 1001 post chyba jestem spamerem he he he
To moi 1001 post chyba jestem spamerem he he he
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
