Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Paul_78
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Lokalizacja: Warszawa
Auto: najfajnieszy foryś
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 lut 2009, o 00:42

LouCyphre pisze:Geez , no przecież większość smacznych potraw jest niezdrowa ;-)
No co Ty, szpinak jest pycha :lol:



Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 lut 2009, o 23:43

LouCyphre pisze: Geez , no przecież większość smacznych potraw jest niezdrowa ;-)
Escolar nie jest jakoś specjalnie "niezdrowy" (jak ktoś nie jest uczulony oczywiście, ale uczulonym to można być na wszystko - z hydrocortisonem włącznie), ale jest trochę-słabo-strawny, co w przypadku spożycia większych ilości skutkuje baaardzo szybkim pasażem jelitowym... ;-)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 254 razy
Polubione posty: 533 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 lut 2009, o 23:54

Gal, toć to tylko wzmaga perystaltykę jelit ;)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa
Auto: OBK
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 lut 2009, o 23:46

ekhm, ekhm...

Skoro tutaj rozprawa o rybach, to ja może dla odmiany taki przepisik podam. Specjalność ma:

Łosoś zapiekany z mozzarellą i pomidorami przybrany pesto

- około 500g obranych ze skóry, świeżych filetów z łososia (oczywiście bez ości)
- 2 duże (200-250g każda) mozzarellowe kulki
- 5-6 pomidorów
- 2-3-4 (wedle upodobań) ząbki czosnku
- cytryna
- świeża bazylia
- natka pietruszki
- ok. 100g startego sera żółtego
- oliwa z oliwek
- 2-3 łyżki stołowe startych lub drobniutko pokruszonych migdałów (wedle uznania)
- brytfanka/podobne żaroodporne naczynie

Łososia kroimy w średniej wielkości kostki, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na bok na czas przygotowania reszty.

Pesto:
Bazylię i pietruszkę drobniutko siekamy. To samo robimy z czosnkiem, później go rozgniatając nożem (dla mięczaków zgniatarką :evilgrin: ). Mieszamy to z migdałami, serem i 3-4 łyżkami stołowymi oliwy z oliwek. Wszystko razem ścieramy używając blendera (ambitniejsi mogą użyć moździerza).

Pomidory odparzamy i obieramy ze skóry, a następnie kroimy w plasterki. Mozzarellę również kroimy w plastry.

Brytfankę/podobne żaroodporne naczynie dokładnie smarujemy połową pesto i układamy w niej naprzemiennie kawałki łososia, pomidora i mozzarelli. Drugą połową pesto smarujemy ułożoną całość. Wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 st. C na 20-25 min. Polecam podawane z purée ziemniaczanym, ale w zasadzie to wedle gustu - ryż czy makaron też pasuje.

Szybko, łatwo i przyjemnie. Niebo w gębie. liwit może potwierdzić :thumb:

Smacznego 8-)

PS. Oczywiście łososia można zastąpić inną rybą.
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: z krzesła
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 lut 2009, o 01:11

Brzmi smacznie, ale ileeee tego krojenia i siekania :roll:

:razz:
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 lut 2009, o 01:38

Doxa, No ja w kuchni najbardziej lubię siekanie, rąbanie i krojenie...droga redakcjo czy to znaczy, że jestem nienormalny :o ooo juz mi oko lata :mrgreen:

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa
Auto: OBK
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 lut 2009, o 01:45

Doxa pisze: Brzmi smacznie, ale ileeee tego krojenia i siekania :roll:

Ale w tym cała zabawa :!: Pesto można kupić gotowe, ale to nigdy nie jest to samo co zrobione własnoręcznie. Nieskromnie powiem, że moja dziewczyna chwali się koleżankom moim pesto :mrgreen: ("i wiesz, pesto to sam robi, taki zdolny" :lol: )
LouCyphre pisze: No ja w kuchni najbardziej lubię siekanie, rąbanie i krojenie...droga redakcjo czy to znaczy, że jestem nienormalny :o
Jesteś jak najbardziej normalny :-> Przynajmniej jeśli chodzi o czynności kuchenne :roll:



:mrgreen:
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

liwit
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: Kiełpin
Auto: A6 vel Odi
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 lut 2009, o 10:21

vicu, pewnie masz to w genach :lol: te czynności kuchenne :whistle:
- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa
Auto: OBK
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 lut 2009, o 10:28

Mialas oceniac potrawe, a nie moje geny :whistle:
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

liwit
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: Kiełpin
Auto: A6 vel Odi
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 lut 2009, o 10:39

potrawa palce lizac. :thumb:
- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 lut 2009, o 11:40

Doxa wzory dla Ciebie abyś ćwiczyła ..... :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 lut 2009, o 11:43

I jeszcze troszkę :thumb:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: z krzesła
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 lut 2009, o 01:30

LouCyphre pisze:Doxa, No ja w kuchni najbardziej lubię siekanie, rąbanie i krojenie...droga redakcjo czy to znaczy, że jestem nienormalny :o ooo juz mi oko lata :mrgreen:
Oraz patroszenie i ćwiartowanie. Dewiacja ludzka rzecz, nie ma się czym przejmować :giggle:
vicu pisze:Nieskromnie powiem, że moja dziewczyna chwali się koleżankom moim pesto :mrgreen: ("i wiesz, pesto to sam robi, taki zdolny" :lol: )
No fajnie, fajnie... :-) . Jak mi się nie chce czegoś zrobić w kuchni, to mówię mojemu mężowi, że on to robi najlepiej, jest najsmaczniejsze, i nigdy takiego pysznego nie jadłam jeszcze 8-) . Ależ on się wtedy w tej kuchni uwija :thumb: :mrgreen:
:razz:

Kruszyn :o . Czy siostry zmierzyły Ci gorączkę? :giggle:
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 lut 2009, o 10:36

Doxa pisze: No fajnie, fajnie... :-) . Jak mi się nie chce czegoś zrobić w kuchni, to mówię mojemu mężowi, że on to robi najlepiej, jest najsmaczniejsze, i nigdy takiego pysznego nie jadłam jeszcze 8-) . Ależ on się wtedy w tej kuchni uwija :thumb: :mrgreen:


Oplułem monitor :giggle: stara sztuczka leniwych partnerek :thumb:

vicu nie martw sie pewnie robisz bardzo dobre pesto :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa
Auto: OBK
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 lut 2009, o 13:14

hehe wredoty :lol:
Na szczescie znam Ize na tyle, ze potrafie rozpoznac kiedy sprzedaje scieme :mrgreen:
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 lut 2009, o 13:31

vicu pisze: hehe wredoty


vicu, a prasujesz też pewnie wspaniale :whistle:



:evilgrin:

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa
Auto: OBK
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 lut 2009, o 14:08

esilon pisze:
vicu pisze: hehe wredoty


vicu, a prasujesz też pewnie wspaniale :whistle:



:evilgrin:
Wrecz przeciwnie :roll:
A i w odkurzaniu nie mam podejscia do admina :evilgrin:

:mrgreen:
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

Dido
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: Z tej samej wsi
Auto: To samo stado
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 lut 2009, o 14:56

vicu pisze: Na szczescie znam Ize na tyle, ze potrafie rozpoznac kiedy sprzedaje scieme :mrgreen:
:oops:
vicu ...ćśśśś... nie wydawaj mnie - Fido jeszcze się nie zorientował w tym temacie ;-)

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa
Auto: OBK
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 27 lut 2009, o 01:23

Dido pisze: vicu ...ćśśśś... nie wydawaj mnie - Fido jeszcze się nie zorientował w tym temacie ;-)
Milczę...... ale nie wiem jak długo tak wytrzymam ;-)
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: z krzesła
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 27 lut 2009, o 01:29

vicu pisze:hehe wredoty :lol:
Na szczescie znam Ize na tyle, ze potrafie rozpoznac kiedy sprzedaje scieme :mrgreen:
Tak, tak. Oczywiście Obrazek

:mrgreen: ;-)
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 28 lut 2009, o 00:54

Doxa pisze:
vicu pisze:hehe wredoty :lol:
Na szczescie znam Ize na tyle, ze potrafie rozpoznac kiedy sprzedaje scieme :mrgreen:
Tak, tak. Oczywiście Obrazek

:mrgreen: ;-)
Powialo ironią czy tylko mi sie wydaję :giggle: :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 3 mar 2009, o 09:38

Szybki przepis na łososia (z netu ale właśnie przetestowany).
20 deko łososia pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, po kilku minutach wlać setkę żubrówki. Jak odparuje większość żubrówki szklankę tłustej śmietany, tymianek i inne przyprawy*.
Polać po makaronie i gotowe, dodatkowym plusem jest to że łososiowy zapach prawie całkiem znika.

* u mnie tylko były pieprz i sól ale moim zdaniem rybka wymaga jakiegoś kontrastu, albo trochę cytryny albo przyprawić mocniej.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 mar 2009, o 19:16

Przepis na kurczaka :
Kurczaka, starannie umytego układamy na dnie naczynia, najlepiej
szklanego.
Dodajemy goździki, cynamon, a następnie skrapiamy cytryną.
Tak przygotowanego kurczaka zalewamy jedną szklanką wina białego, jedną szklanką wina czerwonego. Dodajemy 100 ml ginu, 100 ml koniaku,150 ml Smirnoffa i 50 ml białego rumu.
Potrawy nie musimy poddawać obróbce cieplnej, a kurczaka możliwie szybko wyrzucamy - bo jest do dupy, natomiast SOS.., SOS? SOOOSSSIK!
Paluszki lizać!
Aha, kurczaka najpierw należy zabić, bo bydlak wszystko wychleje :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 238 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 mar 2009, o 21:07

Kruszyn,
taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaka broda u kurczaka... :-p
Dolce far niente ;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 mar 2009, o 00:40

FUX czasem jest broda takie życie spamerze :mrgreen:
To moi 1001 post chyba jestem spamerem he he he :-d
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

ODPOWIEDZ