Po wymianie oleju dyfer ucichł. Natomiast pompa paliwa, mimo, że druga, piszczy jak dzika. Ale chyba odpuszczę, bo ponoć TTTM

Taka wymiana to zdecydowanie ponad standard. Przy pierwszym przeglądzie nikt tam nie zagląda. Serwis w Białym od razu mi powiedział, że proponuje wymianę oleju, bo w przeciwnym wypadku za jakiś czas będzie dyfer do wymiany. SIP ponoć wymienia bez szemrania. U Kopra jak byłem na wymianie pompy, to chłopaki powiedzieli, że te dyfry to niestety ostatnio często. Więc znają problem jak widać. Dziwię się trochę, że nie zarządzają (albo doradzają przynajmniej) wymiany oleju, lecz potem wymianę całego dyfra. No ale niezgłębione są prawa biznesu.damaz pisze:Konto usunięte, a czy taka wymiana to po 15k "standard" czy trzeba się prosić?
To co to za olej? Lub ile wchodzi w dyfer? :shock:Konto usunięte pisze:Za olej zapłaciłem, koszt to jakieś 50 zł.
To wszystko wyjaśnia. Moje zdziwienie było tym uzasadnione, że cena jakoś nie chciała mi współgrać z objętością na olej w dyfrze.carfit pisze:wchodzi 1 Litr,
Przy 90 tys,. nalezy dość uważnie wsłuchac czy coś w silniku nie szumu ( z przodu) jest wiele przypadków ze seryjne rolki paska rozrządu nie wytrzymują przebiegu 100 000km. Jeżlei jest wszystko tip top , nie przejmowac sie i szykowac kase na duzy przeglądesilon pisze:carfit, mam do Ciebie pytanko, co należy zrobic ponad standard (czyli ponad to co książka gwar. każe) w forku 2.0 XT przy przebiegu 90 tysi aby mieć spokój na przyszłość?
moim zdaniem tak, wszystko można jakos naciągnąć, parę km wiecej: silnik, skrzynia, płyny, ale dyfer nieSzamaN pisze:A jak dyfer nie wyje, to wymienić tak czy tak chociażby profilaktycznie ?
tfu, tfu, brrr,carfit pisze:Przy 90 tys,. nalezy dość uważnie wsłuchac czy coś w silniku nie szumu ( z przodu) jest wiele przypadków ze seryjne rolki paska rozrządu nie wytrzymują przebiegu 100 000km.
carfit pisze: szykowac kase na duzy przegląd
A ciśnienie w oponach sprawdzasz. Przy przyczepce/mocno obciążonym tyle, to chyba trzeba tył trochę dopompować.GT III pisze: W rajdach to nie ale maraton 18h z przyczepka i tylko krótkimi przerwami na tankowanie i takie tam to mi się zdarza. Zawsze pojawia mi się wtedy taki specyficzny zapach w okolicach tyłu auta. Do dziś nie wiem co to.Podejrzewam tylny dyfer lub mechanizm hamulca najazdowego przyczepki.